Suriname’s enige publieke rusthuis moe van gebedel

25

PARAMARIBO, 17 feb – Huize Ashiana is moe van het bedelen om aalmoezen. Volgens Dennis Rust, directeur van Suriname’s enige publieke bejaardenhuis, is het welletjes. “De overheid moet zijn werk doen”, vindt Rust. Maar of dat ook werkelijk zal gebeuren.

Ashiana krijgt elk jaar weer te horen dat er is gesneden in hun budget. “We krijgen steeds maar zestig procent van het budget dat we aanvragen. Dat is bij lange na niet genoeg”, zegt Rust. Dit snijden met steeds weer hetzelfde percentage is zowaar een traditie geworden. Het geld is net om van overeind te blijven. Voor groot reparatiewerk of modernisering is er absoluut geen ruimte. Het tehuis wordt als het ware tot de bedelstaf gebracht.

Door de jaren heen was het management er ook naar. “We hebben voor al onze grote projecten moeten kijken naar het bedrijfsleven, de SLM, Suralco en Staatsolie.” Ook uit het buitenland wil er wel iemand over zijn of haar hart strijken. “Er is een witte vrouw die ons nieuwe wasmachines schonk. Maar onze wasserij was totaal vergaan. Gelukkig was Staatsolie bereid ons te helpen bij de opzet van een nieuwe. Maar hoe lang kan dit nog zo doorgaan”, aldus Rust.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Er is wel geld voor een klote moordenaars monument en voor feesten dure auto’s, verbouwen van werk kamer en dure reizen maar voor de ouderen niet.


  Maak melding

 2. Niet lang denk ik, meneer Rust. Ik raad u aan naar Jenny en Ingrid toe te stappen. Zij moeten zich toch over uw rusthuis kunnen buigen? Nodig ze uit, laat ze eens goed rondkijken. Het zit er niet in dat zij daar ooit hun laatste dagen zullen slijten, maar je weet maar nooit. Op naar die dames. Dit past precies in hun straatje.


  Maak melding

 3. Meneer Rust,
  accepteert u de situatie zo als het is.Want met bout aan het roer gaan we de richting op van honderd jaar eenzaamheid.Zelfs de witte vrouwen gaan niet meer komen om een aalmoes te geven.Misschien dat de tweede vouw van bout wil afzien van haar tegemoetkoming ten gunste van Ashiana?

  Cobie.


  Maak melding

 4. Van surogaat Surinamers mag blijkbaar geen positieve reactie worden verwacht. Tegen deze soort is het Surinaamse volk ten strijde getrokken. De keuze is meer dan duidelijk.


  Maak melding

 5. “Er is een witte vrouw die ons nieuwe wasmachines schonk.”

  Wat een mooi gebaar,
  maar wel triest dat het zo moet…

  En de “bekende” hypocrieten op dit forum hier maar mekkeren op de blanke medemens, zo zie je maar weer…

  Als deze hypocrieten en totale nietsnutten nu ook eens hun steentje zouden bijdragen, dan hoeft men niet zo te bedelen.

  Maar dat is natuurlijk weer te veel gevraagd, want eigenbelang gaat tenslotte boven alles in SR!

  Een mentaliteit om van te kotsen, wees er maar trots op!

  Binnenkort komt er weer een “nieuwe” wind uit Bouterse zijn vieze reet over jullie heen.
  Veel plezier er mee!


  Maak melding

 6. voor een volgende keer gewoon 140% van het benodigde budget aanvragen! Kom je toch nog goed uit.
  Maar alle gekheid op een stokje: het is eigenlijk om te huilen!


  Maak melding

 7. Suriname is verdeeld in supporters van deze regering en vijanden.

  DDB noemt zich president van de supporters.
  Vijanden kunnen hun eigen president benoemen (desnoods in ballingschap).

  Eenheid maakt macht, dus de groep vijanden verenigt u.


  Maak melding

 8. “Tegen deze soort is het Surinaamse volk ten strijde getrokken. De keuze is meer dan duidelijk”

  Waar heeft deze man ( Pinto) het in godsnaam over?


  Maak melding

 9. Ik denk dat op dit moment zelfs het meeste geld voor het rusthuis van witte mensen komt.
  Neem een voorbeeld aan Nederland. Daar geeft men veel aan de ouderen en bezuinigd op de ambtenaren en overheidskosten


  Maak melding

 10. Het zou meneer P sieren als hij ten strijde trekt tegen die criminele bende die mijn volk regelrecht in de afgrond breng.
  Ik citeer, criminele President Bouterse had tijdens de verkiezing beloofd dat de armen het heel goed zouden hebben. ik citeer letterlijk een verkiezingsrede van desi bouterse. ik wil mij richten tot de arbeiders. Mannen en vrouwen die elke maand met teleurstelling kijken naar hun salaris. hoe ga ik hiermee de maand rondkomen? Tegen deze groep hardwerkende Surinamers zeg ik. Wij beloven u om ook in u situatie verbetering te brengen,zodat ook jullie in je portemonnee kunnen voelen dat wij in het 17e rijkste land wonen.Bouterse is bezig met een nieuwe soort doctrine genaamd krindinki allemal flauwekul. Ik heb ergens gelezen dat de gemiddelde Surinamers na 1980 armer is geworden, ik vraag mij af wat ze nu zien als ze na 7 maanden desi, in hun portemonnee kijken. P is er een die niet onder die doctrine vandaan kan komen daarom die dom gelul van hem .


  Maak melding

 11. Surinamers moeten zich diep schamen. Een fatsoenlijke huisvesting en behandeling van ouderen is een kwestie van beschaving. Zo ook sociale rechtvaardigheid. Degenen op dit forum die o.a. de kosten voor de nieuwe gepanserde auto’s in de discussie brengen als argument van verkeerde besteding van land’s schaarse middelen hebben zeker een punt. Waarom deze nutteloze en volstrekt overbodige uitgaven? Wie kan mij dat uitleggen? Ik heb geen enkel argument kunnen lezen waarom men in Suriname zo extreem moet worden beveligd. In Nederland bijvoorbeeld komen sommige bewindslieden met de fiets naar hun ministerie. Als je niets te vrezen hebt is dat volstrekt normaal.Volgens mij wil je streng beveiligt worden als je boter op je hoofd hebt. Suriname gaat (helaas) steeds meer lijken op Zimbabwe waar een aantal jaren geleden voor de ministersploeg ook hele luxe en beveiligde terreinwagens werden aangeschafd.Ondertussen crepeert het gewone volk.Juist hierdoor wordt onveiligheid nog meer in de hand gewerkt.


  Maak melding

 12. Shivaji goed zo, jullie vijanden van het Surinaamse volk mogen een President benoemen in Nederland. Reken maar dat het een Nederlandse President wordt en nooit een Surinaamse president.

  Ze worden met de dag gekker hier op waterkant.

  Neem nou die ezel wikifreak, die afgrond waar hij het iedere keer over heeft, is waarschijnlijk die donkere spelonk waarin hij zich bevind.

  Henk Molenaar blijft maar de leugens herhalen, enkel omdat hij zelf in is gaan geloven. Ga maar door henk, jouw nemen we allang niet meer serieus.


  Maak melding

 13. Niet alleen dit rusthuis heeft het slecht er zijn velen die het zo hebben,maar je moet niet alleen van de staat verwachten dat die alles gaat doen want dan heb je het fout.In Denemarken heeft men een onderzoeking gedaan onder de ouderen in rusthuizen het schijnt dat de ouderen die de beste kost hadden minder medicamenten gebruikten en het waren heel gewone rusthuizen ze kregen soms een glaasje wijn bij het eten zeker niet de duurste.
  Ik zeg iedere private initiatief vind ik prima.De staat kan niet voor alles zorgen als er geen belasting binnenkomt want er zijn mensen in Suriname die goed verdienen en geen cent aan belasting betalen.Als een ieder die boven het minimum grens van inkomen voor elke 100 Srd die hij verdient 30 Srd aan belasting betaald dan komt wat geld binnen.Neem maar de illegale gouddelvers die verdienen goed wat betalen ze aan belasting niets.


  Maak melding

 14. ik vind het nogal wat…pinto, ik als blanke surrogaat surinamer neem er aanstoot aan deze opmerking. ga liever je land helpen opbouwen. ik heb niet voor mijn kleur gekozen en niet voor mijn geboorteland (suriname)wel voor mijn liefde voor suriname.
  dankzij bouta heb ik mijn geboorteland moeten verlaten. mijn vader kreeg de keus…voor bouta werken of vertrekken,en dit was vlak voor de decembermoorden, maar mijn vader had een nederlands paspoort dus kon hij die niet vermoorden….
  als alle volkeren nou eens teruggingen naar hun land van oorsprong en het land aan de indianen teruggaven, de enige echte surinamers!
  pinto, je bent zelf ook import net als ik. de pot verwijt de ketel!
  mylaw


  Maak melding

 15. Hebbes!
  Mylaw voelt zich danig gekwetst een aangesproken. Als jou vader geen boter op z’n hoofd had, dan was er ook niets aan de hand. Vele loosers grijpen dit excuus aan om zich aan hun morele plicht jegens dit land te onttrekken. Waar woon ik volgens jou als ik gisteren per auto, bus, boot en luchttransport terug ben gekomen van Snesikondre alwaar vandaag een conferentie over de ordening van de goudsector wordt afgesloten.

  Het is hier 30 graden celsius, succes met jou -4.


  Maak melding

 16. Ik heb een vraag aan Pinto:

  Ik ben geen Surinaamse, maar Nederlandse.
  Ik woon in Nederland, maar wil emigreren naar Suriname, omdat ik van het land en zijn bewoners ben gaan houden!
  Mag ik nu geen commentaar geven op dingen die in Suriname gaande zijn?
  Ik mag zeggen, dat ik behoorlijk op de hoogte ben van de geschiedenis van Suriname. Ja, óók van de slavernij en de gruwelijkheden die de Nederlanders destijds begaan hebben.
  Maar wanneer ik mij kritisch uitlaat over wat dan ook,wordt mij meteen de mond gesnoerd door te wijzen op het slavernijverleden.
  Ik vind dit hypocriet.
  Waarom niet met een open mind kijken naar gebeurtenissen van bijna 30 jaar gelezen, maar wel naar die van 100 jaar??
  Misschien omdat je de geschiedenis niet kan veranderen, maar het heden en toekomst wel?
  Misschien omdat je persoonlijk geen verantwoording kan dragen over zaken die in het verleden gebeurd zijn, maar in het nu wel?
  Ik heb totaal geen invloed op het verleden, maar kan dit wél hebben op het heden! En velen van jullie.
  Het moge duidelijk zijn dat ik een tegenstander ben van Bouterse, maar dat is mijn president (nog) niet. Heb al genoeg hoofdpijn van die van onszelf!
  Maar omdat Suriname hopelijk mijn nieuwe vaderland gaat worden, wil ik toch vooral de jonge (en hoofdzakelijk NDP-stemmers) generatie vragen, het boek van Cynthia McLeod: “die revolutie niet begrepen” eens te lezen!!
  En je kent het gezegde: de geschiedenis herhaalt zich altijd.?

  Nogmaals Pinto: ik heb mij kritisch over jou en jouw reacties uitgelaten, maar we kennen elkaar niet eens!
  Soms kan ik beter zwijgen dat spreken (schrijven), omdat ik niet goed kan overbrengen wat ik nu precies bedoel.
  Daarom wil ik hierbij toch mijn excuses aanbieden wanneer ik je gekwetst heb!
  We zullen het niet (altijd) eens zijn, maar kunnen hopelijk wél in “gesprek” blijven?
  Lon


  Maak melding

 17. Hallo Lon,

  Met Pinto is geen zinnig gesprek te voeren. Bij gebrek aan intelligentie speelt hij altijd de slavernijkaart uit………..Lekker makkelijk


  Maak melding

 18. jammer, gemiste kans zou ik zeggen.
  Ik weet niet of het een gebrek aan intelligentie is, maar wel een gebrek aan kennis Surinaamse geschiedenis!!

  Weet je wat zo apart is? Dat ik van verschillende bewoners van Suriname (Marrons) hoorde, dat ze ergens blij waren dat hun voorouders naar Suriname zijn gehaald!
  “anders liepen we daar nog in onze blote kont elkaar de hersens in te slaan!!)
  Ik zweer het, dit is persoonlijk door verschillende mensen tegen mij gezegd toen ik in Suriname was. (vorig jaar)
  Als er iemand recht van spreken heeft, zijn het nakomelingen van slaven wel, alhoewel ik niet helemaal met hen eens ben.

  Einde discussie en Pinto: als jij het gevoel hebt dat jouw doen en laten noch jou, noch de wereld om je heen schade toebrengt, dan moet je vooral zo doorgaan.
  Niet goed voor jou: mee stoppen
  Niet goed voor anderen: mee stoppen
  succes ermee.

  Lon


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.