Podiumgesprek over Duitse invloeden in Suriname

13

In de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam wordt vandaag, 17 februari 2011, een zogenaamd Podiumgesprek gehouden. In een driegesprek praten Carl Haarnack, Alex van Stipriaan en Noraly Beyer over de Duitse invloeden in Suriname.

Bij de ‘Vrede van Breda’ van 1667 kwam Suriname in Nederlandse handen. In verband met de opbouw van de kolonie werd er niet alleen hard gewerkt aan het aantrekken van arbeidskrachten uit Afrika. De inspanningen waren voor een groot deel ook gericht op het aantrekken van voldoende Europese kolonisten. Een deel van deze Europeanen die naar Suriname verkasten, was afkomstig uit Duitsland.

KITTijdens het Podiumgesprek in de Leeszaal van de KIT-bibliotheek wordt stilgestaan bij de Duitse invloeden in Suriname. Aan tafel zit onder andere Carl Haarnack, oprichter van Buku-Bibliotheca Surinamica en redacteur van het maandblad Parbode. Haarnack doet cultuur-historisch promotie-onderzoek naar de geschiedenis van Duitsers in Suriname tussen 1650 en 1900. Hij gaat in gesprek met hoogleraar Caraibische geschiedenis Alex van Stipriaan en Noraly Beyer, redacteur en presentator van de Wereldomroep.

Het Podiumgesprek begint om 16.30 uur en is gratis bij te wonen. Aanmelden kan via info@genootschapnederlandduitsland.nl of telefoonnummer 020-6191832.

13 REACTIES

 1. Het was vandaag de dag vele malen beter geweest, indien er een veel grotere Duitse invloed was geweest in Suriname in plaats van het eeuwig racistische Nederland.
  Kijk maar naar de bloei van grote delen van Zuid Brazilië, Bolivia en niet te vergeten Argentinië. De grote Duitse invloeden in deze Zuid Amerikaanse landen, legt hen in tegenstelling tot Suriname, economisch gezien bepaald geen windeieren.

  Hopelijk wordt de Nederlandse invloed, ondanks de grote populatie Surinamers in Nederland, flink terug gebracht. Het levert Suriname namelijk bitter weinig op.


  Maak melding

 2. wikileaks

  Het mag duidelijk zijn, dat mijn opmerking niet voor jou is bedoeld. Op zoveel domheid teageer ik niet eens.
  Laat het reageren dus voortaan over aan mensen, die de essentie van mijn opmerking begrijpen ook al zijn ze het daarmee niet eens.

  Hou jij je maar bezig met simpele onderwerpen zoals berovingen en diefstallen, waar je veel meer van snapt zoals je ook vaak in DWT reageert.


  Maak melding

 3. Antroewa :

  “Het was vandaag de dag vele malen beter geweest, indien er een veel grotere Duitse invloed was geweest in Suriname in plaats van het eeuwig racistische Nederland”

  Hoe dom kan je zijn!! Volgens mij hebben de Duitsers in de tweede wereldoorlog 6 miljoen joden, zigeuners en homo’s vergast. Heb je Sonny Boy gezien. Volgens mij hadden de Duitsers niet veel op met zwarte mensen die ze als “Untermensch’ beschouwen.

  Ben je nu echt zo dom!!!!!


  Maak melding

 4. @2 Antroewa

  “Kijk maar naar de bloei van grote delen van Zuid Brazilië, Bolivia en niet te vergeten Argentinië.”

  Ja en wat is nu je punt?
  Je moet geen appels met peren vergelijken, want alles is simpel te verklaren.

  Omdat in die landen de mensen een hele andere mentaliteit hebben dan de meeste mensen in SR.

  Bovendien wonen EN WERKEN er veel meer mensen in dergelijke landen!

  Dus bij politieke verkiezingen, heb je dus ook minder kans om niet telkens uit soortgelijke kneuzen te hoeven kiezen, die het land telkens weer in armoede achterlaten.

  SR heeft tenslotte maar een zeer kleine bevolking. Welke bovendien altijd is verwend met de bekende dozen/geld uit NL!
  Het heeft totaal geen export, het produceert slechts alleen maar ellende!

  Je kan iemand beter een hengel geven dan een vis, begrijp je?
  Dat een gemiddelde Surinamer duidelijk liever een vis heeft, is dus het echte probleem, en dan roep je die ellende over je zelf af.

  Dus of er nu meer of minder Duitse invloeden moeten zijn geweest is helemaal niet van belang.

  Bovendien Argentinië en Brazilië zijn in de praktijk alleen leuk gebleken voor oorlogsmisdadigers (met gestolen geld) of mensen die op de vlucht zijn, welke in beschaafde landen al lang geleden opgesloten zouden zijn!

  Kort om…
  Ook al heb je nog zulke goede bedoelingen, als de mens zelf niet wil, dan houdt het gewoon op, en krijg je de situatie à la SR.

  Tevens bestaat SR uit een mengelmoes van rassen/culturen van nakomelingen van slaven/contractarbeiders/gelukzoekers enz.
  De eigenlijke bevolking ia van nature is al lang geleden verdreven en vertrapt!

  Die situatie, is in de landen die jij noemt heel anders, daar is men nog trots in hart en nieren.
  In SR heerst alleen de ikke ikke ikke en de rest kan stikke mentaliteit…

  Wat de welvaart in die landen betreft…
  Zolang je staatkas (op papier) gevuld is (leuk voor de buitenwereld) maar je geeft het volk niet te vreten of geen plek om te wonen, dan heeft de gewone burger er niks aan! en is het een schijnwelvaart!

  Wat betreft je opmerking…
  “Het eeuwige racistische Nederland?”

  Tja als er zelfs in SR zo veel racisme is, waarom dan niet ergens anders!

  Wel eens in Duitsland/Argentinië/Brazilië geweest en/of gewoond en/of gewerkt?

  Ga dus eens wat minder feesten kerel en spaar eens voor een ticket en dan vooral je oogkleppen thuislaten…
  Door te reizen word je wijzer!

  En ga dan ook eens langs de sloppenwijken.
  Kijken welk land nu echt racistisch is en welke lieden nu precies het meeste profiteren van die (zogenaamde) welvaart.

  Waarom denk je dat er zoveel Brazilianen & Import Chinezen in SR wonen EN WERKEN?

  Komen toch echt uit allemaal uit landen waar de (zogenaamde) welvaart 100000x beter is dan in SR.

  Waarschijnlijk omdat in SR alles kan en mag, omdat de bevolking te gemakkelijk is, men heeft geen trots en de regering is er te corrupt en dom, dus een ideale broedplaats om je zakken te vullen (voor bepaalde lieden)!

  Zolang de statistieken aantonen dat de allochtoon toch echt liever in NL wil blijven dan terug naar land van herkomst, valt het wat mij betreft allemaal nog wel mee met het eeuwige rascistische NL.
  Of lees jij geen (echte) kranten?


  Maak melding

 5. Ik vraag mij af of jullie je zelf wel snappen stelletje idioten.Lees de reactie van Henk Molenaar misschien gaat dan een lampje in die domme KOP van jullie branden.als nederland morgen de grenzen open zet voor de Surinamers is het land binnen een dag leeg.kijk maar hoe die chinezen surinamers behandelen in hun eigen land over racisme gesproken.


  Maak melding

 6. Als het aan de ex-kolonisator had gelegen, hadden wij hier geen fatsoenlijk onderwijs genoten.

  Het waren toch maar die Duitsers , voor sommigen rot moffen, die een aanvang maakten met het MULO-onderwijs in Suriname.


  Maak melding

 7. @10 Pinto

  Wat is het toch droef met je gesteld!

  Je moet toch echt eens verder kijken dan je neus plat is!

  Altijd afgeven op NL, omdat ze slechts een handjevol slaven hebben gekocht van je west- Afrikaanse voorouders.

  Je grote racistische vriend Adolf Hitler heeft vele miljoenen mensen bewust de dood in gejaagd met zijn uitvinding van de gaskamer!

  Maar hij is tevens ook de uitvinder van de kinderbijslag!

  Maakt hem dat nu een voorbeeldig burger?

  Snap je het verband?
  Met je MULO?, waarschijnlijk niet, maar dat is dan ook jouw probleem!


  Maak melding

 8. En toen kwam jou misleider aan de macht, die heeft met zijn revo alles kapot gemaakt wat met bloed zweet en tranen is opgebouwd en daar ben jij apetrots op toch, jij bent een schande voor suriname, misselijke mannetje dat je ben .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.