Tripartiet overleg Suriname mag niet buiten SER

2

PARAMARIBO, 16 feb – Het geregeld overleg dat overheid, vakbeweging en werkgevers willen starten, mag niet anders dan via de Sociaal Economische Raad, SER, lopen. Dit stelt Ulrich Aron, oud-voorzitter van het parlement en de Rekenkamer van Suriname. Hij ziet de sociale partners niet makkelijk om de raad heen gaan. Er zijn verplichtingen.

Die zijn vooral moreel van aard. “Instituten, die we hebben ingesteld, moeten we ook daadwerkelijk laten werken”, zegt Aron tegenover De West. Het was juist de bedoeling met de SER trends in goede banen te leiden. Zo’n trend lijkt de kritiek die werkgevers en vakbeweging hebben op de economische maatregelen van de regering. Een eerste ontmoeting met president Desiré Bouterse leidde tot afspraken over geregeld overleg.

Er wordt al onderling gecorrespondeerd over wie hoeveel vertegenwoordigers mag afvaardigen. Aron wordt genoemd als mogelijke leider van dat overleg. Hij ziet het niet zo zitten. Het is allemaal ooit al elders uitgevonden. Alles waar de sociale partners over willen praten, valt binnen de motieven voor een SER. “Ik ga niet aan iets beginnen, als er reeds iets bestaat”, aldus Aron. De vorige regering gaf de aanzetten voor de raad, maar tot uitvoering kwam het nooit.

2 REACTIES

  1. Er vindt een spraakverwarring plaats. Voor geregeld en structureel overleg is de SER inderdaad de beste plaats. Maar naar aanleiding van een actuele of kritische situatie (zoals SVP), kan ook los daarvan een tripartiet overleg worden gehouden bijv. met de bedoeling een sociaal akkoord te komen.

    Zo is er in Nederland ook een SER maar het fameuze Akkoord van Wassenaar in 1982 is los daarvan tot stand gekomen. Er was toen een ernstige economische en financiele crisis in NL (net als nu in Su) en overheid, werkgevers en bonden kwamen bijeen in Wassenaar. Het overleg duurde twee dagen en het akkoord bevatte slechts twee A’4.tjes. De belangrijkste principes waren loonmatiging, scheppen van werkgelegenheid bij de bedrijven en bezuiniging bij de overheid.

    Dit was een zeer belangrijk akkoord en heeft de basis gelegd voor zeker 20 jaar economische groei. Nog steeds is de werkloosheid in Nederland veel lager dan in de omringende landen, dankzij het Akkoord van Wassenaar. Dus waarom zoiets niet eens in Suriname proberen? Maar van bureaucratische structuren zoals een SER zou ik persoonlijk helemaal niets verwachten. Kost alleen maar geld en levert niets op…


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.