Surinamers meest bezorgd om ogen en tanden

7

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 16 feb – Behandeling van ogen en gebit staat hoog op het verlanglijstje van de Surinaamse patiënt. Het is ook zo doorgegeven aan de uitvoerders van het Amerikaanse hulpprogramma New Horizons 2011. In ten minste één district wordt de gratis medische hulp op waarde geschat.

In Nickerie mogen de Amerikanen rekenen op een flinke opkomst. “Het gaat om honderden patiënten per dag”, zegt dokter Kries Matai in het RTV journaal. Mensen willen vooral oog- en tandheelkundige hulp. Voor de meesten valt een brul buiten het eigen budget. De hoop is nu op de Amerikaanse militairen gevestigd. Die komen al enkele jaren met hun militair paraatheidsprogramma hulp bieden.

Het is een oefening in samenwerken en in hulpverlening. “De Amerikanen brengen brillen mee. Ook de tandheelkundige hulp is welkom, want die is hier duur”, aldus Matai. Amerikaans ambassadepersoneel heeft in Nickerie de gebouwen geïnspecteerd waar poli zal worden gehouden. Brokopondo staat ook op program. De eerste legertroepen worden in juni verwacht. Reparatie van scholen en poli’s staat ook op programma.

7 REACTIES

 1. Ogen en tanden kan je niet met huismiddeltjes van een ziener,loekoe vouw,lokoemang,dresiemang vervangen.Vandaar de grote belangstelling voor een behandeling van deze lichaamsdelen.


  Maak melding

 2. Goede zaak om iets te doen aan de gebitten en ogen. Het is toch te gek voor woorden als je ziet hoeveel jongeren er met een gapend gebit rondlopen. Om maar niet te spreken van de verschillende oogziekten en de altijd loerende oogvirussen die je als toerist in Nickerie zo moet vrezen. Als er iets voor de mensen gedaan kan worden, is dat van harte toe te juichen. Iedereen heeft recht op een goede gezondheid.


  Maak melding

 3. Oog/gebid dat is nooit prioriteit nummer één.Veel jonge mensen lopen er niet te pronken met hun slechtgebid.Lachen met gesloten mond/lippen op elkaar.Sommigen doen onverschillig over,zonder of met tand lopen shoppen.sjla.sjlik,slaslikken heeft ook zijn charme.
  Blijf lachen


  Maak melding

 4. Aan nr. 4 en nr. 5

  Ik lees veel ‘vreemde reacties op dit net, maar dat van jullie slaat toch wel alles. Is het teveel gevraagd om een beetje begrip voor de lijdende landgenoot op te brengen?
  Kun je dan niet voor een keer blij zijn dat een ander geholpen wordt. Het blijft me verbazen dat het egoisme nog steeds hoogtij voert als het een ander even beter lijkt te gaan. Hoe kun je pronken met een slecht gebit. Denk toch even na, of lopen jullie rond met een mond vol goud?

  Slechte adem is ook triest, maar denk maar even aan de kinderen die al heel jong met een zoet drankje naar bed gestuurd worden. Daarvan wordt het gebit niet beter. Persoonlijke hygiene moet al heel jong worden aangeleerd. Maar het is altijd te prijzen als er organisaties zijn die de medemens willen helpen. Het ‘ga je mond spoelen’ is toch niet zo slecht gedacht, nrs 4 en 5.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.