“Venezolaanse inmenging Suriname onderzoeken”

23

UNASUR, de Unie van Zuid Amerikaanse Staten, moet een onafhankelijk onderzoek instellen naar de inmenging van de Venezolaanse regering van Hugo Chávez Frías in de binnenlandse aangelegenheden van de republiek Suriname. Dit heeft het in Amsterdam gevestigde Suriname Comité ‘Géén Moordenaar Als President’, GMAP, naar aanleiding van de uitgelekte cables van Wikileaks in een brief aan de ambassades van landen van de UNASUR, geëist.

Uit deze Wikileaks cables blijkt dat Bouterse en zijn NDP heimelijk zijn gefinancierd door het autoritaire Chávez –regime en zijn aangemoedigd tot omverwerping van de democratische regering Venetiaan. De cables die weergaven zijn van de ambtsberichten van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, leren dat de bron van de onthullende feiten binnen Bouterse’s partij zelf lag. De Amerikaanse ambassade typeerde Bouterse volgens de cables als ‘voormalig militair dictator, moordverdachte en drugscrimineel’. Tijdens de top van Amerikaanse staatshoofden in april 2009 had president Ronald Venetiaan zich bij Chávez al beklaagd over het ontoelaatbare gedrag (lees steun aan de NDP) van de toenmalige Venezolaanse ambassadeur Francisco Simança in Suriname. Korte tijd daarna werd Simança teruggeroepen.

chavez2011President Bouterse is volgens de Volkskrant een ‘bewonderaar van Chávez’ en tijdens zijn bezoek aan Suriname noemde Chávez Bouterse ‘mijn grote broer’. GMAP noemt in zijn brief aan de UNASUR regeringen onderzoek naar Venezolaanse inmenging noodzakelijk omdat ‘indien de Wikileaks berichten kloppen het een flagrante schending is van de nationale soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht van een klein Caribisch volk van een UNASUR lidstaat door een regering van een grotere Latijns-Amerikaanse lidstaat’. Volgens GMAP zal onverschilligheid van UNASUR ten aanzien van de Surinaamse soevereiniteit de geloofwaardigheid van de verdragsorganisatie in de ogen van de Surinaamse bevolking en met haar bevriende democratische naties aantasten. GMAP heeft ter informatie een afschrift van de brief ook verzonden aan de secretaris-generaals van de CARICOM en de Verenigde Naties.

23 REACTIES

 1. oh daar gaan we weer nieuws uit nederland
  weer tegen mijn geliefd land suriname,ik vraag me wanneer er nu eens nieuws telezen zal over wat voor rol nederland heeft gespeeld tijden de binnenlandse oorlog in mij Surimaribo en hoeveel coke hebben ze niet bewust laten verschepen van en naar suriname OH ja wie weet waar het produckt Ehter om coke temaken wordt gemaakt ja juist ja je weet het ook


  Maak melding

 2. Wat uit politiek nederland komt is niet meer van toepassing in Suriname. De comite van de gekken kan zich de moeite besparen , het is zonde van de tijd met de aan hun nietszeggende actie. Het kan DD Bouterse geen bal schelen wat men in nederland vind.


  Maak melding

 3. Als Chavez het NDP echt gesteund had, hadden zij(NDP) de verkiezing met meer dan 40 zetels gewonnen.
  Dit verhaal is 100% uit de duim gezogen door een paar gasten met loesberi.
  genaamd de kunkunboys of kroteboy’s


  Maak melding

 4. Overal(westen)is wikileaks verboden, mag nergens op het net. Het is verderfelijk goed onbetrouwbaar leugens enz. enz.
  Maar juist ezels anti Su. willen het juist nu gebruiken.
  Dan hoe dan !!!! wie is gek en wie neemt wie in de maling.


  Maak melding

 5. Suriname is nu een criminele staat, zware drugscriminelen en massamoordenaars hebben nu de macht in suriname ik vrees het ergste voor mijn geliefde land.


  Maak melding

 6. Wat een onzin allemaal.
  Ik vraag me af wie dit comité vertegenwoordigd. De enigen die dit comité serieus nemen zijn de oprichters zelf en een handje vol meelopers. Eerst was het dat Bouterse geen president mocht worden. En prompt, wie wordt president? juist ja, Bouterse. Daarna werd er een zogenaamde bombrief naar de VN gestuurd om Bouterse niet te ontvangen bij VN. Wie heeft daar wat van gemerkt? ik niet en de VN waarschijnlijk ook niet.
  Deze gasten maken zich druk om een zogenaamde inmenging van Venezuala in Suriname maar waarom maken zij zich niet druk om de inmenging van Nederland in Suriname.
  Wie heeft de moordenaar waartegen ze nu vechten aan de macht geholpen in de jaren tachtig? juist ja, Nederland.
  Als Nederland geen financiële bijstand en
  strategische adviezen aan Bouterse had gegeven tijdens de coup dan hadden de decembermoorden nimmer plaatsgevonden.
  Dan hadden we nu geen moordenaar als president. Uiteraard zal Nederland het bovenstaande glashard ontkennen omdat
  ze uiteraard niet beticht willen worden van binnenlandse inmenging in Suriname.
  Als deze mensen van het comité enigszins serieus genomen zouden willen worden dan zouden ze met evenveel energie en elan een onderzoek moeten laten instellen naar deze inmenging van Nederland in Suriname tijdens de coup in de jaren tachtig.
  Ik ben er 100% zeker van dat er een beerput open zal gaan. Nederland heeft heel te verbergen.
  Al deze mensen die in dit comité zitten wonen allemaal in Nederland. In het land,
  die de moordenaar die dit comité achteraan zit aan de macht heeft geholpen. Hoe paradoxaal en hypocriet.
  Dit comité is dus absoluut niet gebaat in zo’n onderzoek. Dan zal namelijk blijken dat Nederland Bouterse’s macht gecreëerd heeft.
  Dan is Nederland dus even schuldig aan moorden als Bouterse. Dat is ook de reden dat Nederland nimmer haast heeft gemaakt om Bouterse op te pakken ondanks het feit dat hij door Nederland is veroordeeld voor drugs.
  Bouterse weet veel belastends over Nederland en dat mag als het aan Nederland ligt nimmer naar buiten komen. De leden van dit comtité leven in een droom dat Nederland nimmer fatsoensnormen overtreedt. Die droom willen ze zich niet alleen ontnemen wanneer blijkt dat alles anders is dan in hun droom.
  Nederland speelt altijd de grote moraalridder met dat opgeheven vingertje naar anderen toe terwijl ze ondertussen zelf met allerlei onfrisse praktijken bezighouden of hebben beziggehouden.
  Normaal gesproken zou ik 100% procent
  achter dit comité staan omdat ik een voorstander ben van het bestrijden van onrecht.
  Wat er in fort zeelandia is gebeurd is niet goed te praten maar de hypocriete manier hoe dit comité te werk gaat is verre van oprecht.
  Nederland heeft ons namelijk opgescheept met iemand die zeer omstreden is.
  En als dat geen onrecht is en inmenging in Surinaamse aangelegenheden dan weet ik het niet meer. En daar zou een gedegen onderzoek naar moeten komen zodat Nederland internationaal hiervoor veroordeeld wordt net zoals wij met zijn allen willen dat Bouterse voor zijn daden veroordeeld moet worden.
  Dit comité zou zichzelf moeten opheffen en haar naam moeten veranderen in comité NGOVZ.
  Nederland Geef Openheid Van Zaken.

  Dan ben ik de eerste die mij zou aansluiten.
  In de huidige vorm zal dit comité never nooit enige invloed kunnen uitoefenen op welk internationaal instituut dan ook.
  Ik ben iemand die het waardeer wanneer iemand zich inzet tegen onrecht.
  In dit comité zitten mensen die veinzen alsof ze opkomen tegen onrecht maar ondertussen zijn ze alleen maar bezig hun eigen ego te strelen en persoonlijke verlangens te bevredigen.


  Maak melding

 7. Nederland gaat door voor de pater intellectualis achter de coup van 250280, maar stond ookborg voor die vuile- en bloedige binnenlandse oorlog. Why nobody cares.

  Brengen leden van de NDP dan geen penningen op om de kas te spekken?

  Hoe is anders de afwezigheid bij de inauguratie DDB tot president van de onafhankelijke republiek Suriname dan te verklaren?


  Maak melding

 8. Beste Tom,

  De echte Surinamers hebben het lef niet om orde op zaken te stellen. Neem eens een voorbeeld aan het volk van Egypte dat wel rechtvaardig heeft opgeeist en nu trots op zichzelf kan zijn.


  Maak melding

 9. @ Gudo Themen,
  Waar is jullie normbesef en moraal gebleven niemand mag wat zeggen over massamoordenaar en drugscrimineel die jullie hebben gekozen als president.Gudo jij geeft precies aan wat landverrader bouterse is hij heeft zijn eigen volk verraden een redi musu is hij want als ik jou verhaal goed leest heeft bouterse met behulp van het buitenland de democratie in suriname omver geworden en mijn land op de rand van de afgrond gezet dan ben je toch koe om het op te nemen voor zo een misdadiger.Ik zeg het nogmaals surinamers die in bouterse geloven zijn dommer dan de achterkant van een varken .A.U.B


  Maak melding

 10. Pinto schreef;

  “maar stond ookborg voor die vuile- en bloedige binnenlandse oorlog. Why nobody cares.”

  Pinto, kun je even uitleggen, als het je schikt ten minste, wie de “uitvoerenden”, zijn geweest van deze binnenlandse oorlog? Klopt het dat de aanvoerders nu zitting hebben in de coalitie?
  Klopt het dat de nabestaanden, dezelfde aanvoerders op het pluche hebben geplaatst? Eindconclusie; klopt het dat het de nabestaanden “niets uitmaakt”, als er gerechtigheid plaatsvindt?

  Gaarne uitleg?

  Of misschien weet dhr. Jopie van het forum iets meer???

  gran tangi.


  Maak melding

 11. Wikileaks (14),

  Ik weet dat begrijpend Nederlands lezen voor sommige mensen moeilijk is. Ik zal mezelf niet verlagen tot jouw LBO niveau door met allerlei scheldwoorden te gaan strooien. Want eigenlijk is dat het enige wat je kunt. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een verlaagd IQ vermogen niet in staat zijn hun mening te onderbouwen en dat ze uiteindelijk grijpen naar het enige waar ze toe in staat zijn namelijk, het schelden.
  Naar jouw reactie gemeten moet ik helaas
  tot de conclusie komen dat de wetenschap zichzelf wederom heeft bewezen.
  Ik kan jou niet kwalijk nemen want hoogst waarschijnlijk heb jij het vermogen niet om op niveau jouw mening te beargumenteren. Mijn reactie gaat kennelijk ver boven jouw pet waardoor je er geen snars van snapt.
  Maar goed, ook mensen zoals jij hebben recht op hun mening. Ik voel mij totaal niet aangesproken door jouw koeterwaals.

  Ik zal mijn vorige reactie even kort samenvatten misschien is het dan wat simpeler voor jou om te begrijpen.

  -ik betwist het doel en de motivatie van het
  comité.
  -Nederland is even schuldig als Bouterse
  -Zowel nederland als Bouterse moeten
  veroordeeld worden
  -waarom wel de bemoeienissen van Venezuala
  onderzoeken en niet die van Nederland?

  Nergens in mijn eerste reactie ben ik opgekomen voor de daden van Bouterse.
  Dat is een waanidee van jou zelf.
  Overigens woon ik niet in Suriname maar in Nederland dus ik heb nimmer voor Bouterse gekozen.
  Ik weet dus niet waar je al jouw onzinnigheden vandaan hebt.

  Waarschijnlijk ben jij ook een van die ‘zielige’ figuren die zwaar getraumatiseerd zijn door Bouterse waardoor je hoort en ziet wat je wil horen waardoor je weer allerlei onzin gaat uitkramen. Je ziet ze dus vliegen.
  In goed Nederlands heet dat hersens-spinsels creëren.

  Dat ik het doel en motivatie van het comité
  betwist wil niet zeggen dat ik automatisch aanhanger ben van Bouterse.
  Indien dat zo was dan ben ik mansgenoeg om dat toe te geven en dan heb ik daar jouw hersensspinsels niet voor nodig.
  Qua studie heb ik bereik wat ik wil bereiken maar ik geloof niet dat ik dat van jou kan zeggen.

  Wikileaks, geloof maar in waar je in wil geloven, als jij daar supergelukkig van wordt wie ben ik dan om jou dat geluk af te pakken.


  Maak melding

 12. @ Gudu Themen,
  Dit is precies de reactie van die ezels die Bouterse hier verdedigen, het moment dat je ze om de oren slaat met hun hun leugens en bedrog komen ze met verhalen over LBO niveau en IQ en over wat wetenschappelijk is bewezen.
  Ik zal jou helpen ik ben niet hooggeschoold maar wel belezen dus mij kan geen mij lariekoek vertellen. gudo vertel aan de lezers wat voor IQ Bouterse heeft vertel aan de lezers wat voor niveau de president van suriname heeft ik hoef verder uit te wijden over de geschiedenis van deze man ik hoop dat jij die kent. Het is ook bewezen dat nergens in de wereld een land vooruit is gegaan onder een dictatuur,Ik hoor en lees vaak hoe geweldig jullie gestudeerd hebben en wat voor geweldige titels jullie allemaal hebben, maar in jullie reactie kan ik dat niet terug vinden, ik ben niet hooggeschoold maar ik weet wel wat moreel verwerpelijk dat kan ik niet van die zogenaamde hooggeschoolde hier op het net zeggen.Bouterse is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, hij is de gene die het surinaamse volk heeft verraden hij wou macht hebben ten koste van alles, hij is nu bezig de zelfde pad weer te bewandelen daar hoor ik die zogenaamde hooggeschoolde niets van zeggen sterker nog ze verdedigen die misdaden en wandaden van deze didibrie bouterse.De waarheid is altijd sneller dan de leugen onthoudt dat goed gudo.


  Maak melding

 13. Hallo Esmerald,

  Je slaat de spijker op zijn kop.
  Bouterse is verantwoordelijk voor de dood van mensen zij aan zij hebben gestreden met Brunswijk en Somo tegen de de militaire dictatuur.
  Deze 2 boeven hebben hun strijdmakkers verraden en zijn nu in ruil voor politieke macht de beste vrienden van hun voormalige doodsvijand.

  Het moet voor de nabestaanden van de slachtoffers van het Bouterse regime bijzonder pijnlijk zijn om nu Brunswijk en Somo aan het handje te zien lopen van Bouterse. Hoe verraad je op de meest walgelijke wijze je oud strijdmakkers en heb je dus nu ook hun bloed aan jou handen.

  Dat zegt meer over Somo en Brunswijk als over Bouterse.


  Maak melding

 14. @ Henk molenaar jij slaat die twee duim spijker ook precies op zijn kop, op nummer 18
  Ik ben benieuwd wat Brunswijk en somo op 25 feb aanstaande gaan doen, of zei ook aanwezig zullen zijn bij Bouterse zijn bloed feest.
  Die hele bende zijn verraders van het surinaamse volk .Eens zullen deze verraders van het surinaamse volk hun verdiende straf krijgen. mama sranan slaapt niet.


  Maak melding

 15. Jou gelijk hoef ik niet, ik zal altijd die leugens en bedrog van jullie aanvallen met mijn lagere school opleiding.
  Ik heb een hekel aan de manier hoe jullie leugens in elkaar draaien om mensen bewust te misleiden.


  Maak melding

 16. Dit comite is gefabriceerd in het zieke brein van een zekere Romeo H uit Amsterdam.Deze zieke geest,met een meervoudige trauma doet zich ook voor als de Nederlandse overheid en stuurt onder die hoedanigheid brieven naar de president van Guyana.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.