Surinaams district Para gaat plaaggeesten te lijf

8

PARAMARIBO, 14 feb – Het district Para wil zijn generaties oude plaaggeesten kwijt. Het boedelprobleem is zo’n kwelgeest. Die staat ontwikkeling in de weg, zegt parlementariër Ricardo Panka, die ook voorzitter is van Ontwikkelingscentrum Para, OCP. Het district is strijdbaar.

De gelederen worden gesloten om de problemen het hoofd te bieden. “We willen iedereen die betrokken is, alle actoren, mee om richting te geven op verschillende niveaus”, zegt Panka. Daar wringt juist de schoen. De bewoners van één van Suriname’s rijkste districten laten het nog te veel afweten als het aankomt op samen optrekken. OCP heeft net nog getracht via een conferentie alle neuzen dezelfde richting op te krijgen.

Het boedelprobleem moet iedereen interesseren. De van de voorouders geërfde plantages en gronden liggen er al te lang onbenut bij. De erfgenamen kunnen het hoe langer hoe minder eens worden over wie welk deel krijgt. Dan spelen ook nog de landrechten van Inheemse gemeenschappen. Uit de conferentie is het Akkoord van Para komen rollen. De belangrijkste problemen moet binnen vijf jaar grotendeels zijn opgelost.

8 REACTIES

 1. Suriname voor Surinaamers.
  En geen para voor paranen of nikerie voor de hindustaan , maar het hele land voor elke surinaamer .
  En nu aan de slag .


  Maak melding

 2. @1
  Dat dorp is al verdeeld onder de hardwerkende paranen.Ook de arbeiders woningen.Want ze staan op de te erven gronden.Zelfde als In Moengo.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Ik denk dat het boedelprobleem niet alleen in Para zich voor doet maar in heel Suriname. Zie de vele bouwvallen en lege percelen die van geen enkel nut zijn terwijl ze in potentie een hoge economische waarde kunnen vervullen. Ook de politiek moet ingrijpen.De tijd is er rijp voor. Uiteindelijk wordt de hele samenleving er beter van.


  Maak melding

 4. Para voor alle Surinamers? Me neus uit!De huidige Parananen zullen zelf voor de toekomst met argumenten moeten uitmaken hoe verder, primair ten faveur van de nazaten.


  Maak melding

 5. Gaarne willen wij als erfgenamen ook onze ei kwijt over het zogenaamd willen oplossingen van het boedel vraagstuk van para, gelet op de ontwikkelingen die men voor heeft met de Paranen, zou het eerst nodig zijn om de problemen binnen de besturen op te lossen. immers de manier waar op de overheid zaken wil aanpakken lijkt meer op de vraag van het kip of het ei, Wat is nu het probleem .Investeerders willen graag in het gebied investeren, Grond is het struikelblok. dus dat moet op een of ander manier aangepakt worden, waarbij er zaken die zich in het verleden/heden voor doen wij ter zijde moeten leggen voor persoonlijke triomf van de politiek. Rechthebbenden en belanghebbenden worden op het toneel geplaatst om beslissingen/intenties te tekenen voor een vraagstuk dat buiten het boedelgebeuren valt. De grote achterband wordt hierin slechts mede gedeeld. Neem maar Onoribo, een plaatst in Para dat zeker voor Suriname van grote betekenis is geweest, waar de bauxiet maatschappijen hun stempel hebben achtergelaten in de boedel en boezem van de plantage eigenaren. In materiële en financiële opzicht. En daar komt weer de vraag , krijgen wij de kip of ei.

  Kiza


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.