Coalitiepartij Nieuw Suriname valt spontaan uiteen

18

PARAMARIBO, 13 – Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. Dat schiet onwillekeurig te binnen bij alle verslaggeving rond de wederwaardigheden van coalitiepartij Nieuw Suriname, NS. De partij is spontaan aan het uiteenvallen. Het proces van verval krijgt met de rebellie tegen partijvoorzitter John Nasibdar een extra dimensie. Nasibdar is voor de zoveelste keer afgezet. Bijzonder dit keer is de waarschuwing richting president Desiré Bouterse.

Die moet van de groep onder leiding van parlementariër Harish Monorath ophouden Nasibdar te erkennen. De eenkennigheid van het staatshoofd sloeg al diepe wonden in de toch al gehavende partijgelederen. Monorath en consorten zijn er niet over te spreken dat zij geen inspraak hebben bij het benoemen van partijbonzen in ambtelijke posities. Dat voorrecht is slechts John Nasibdar voorbehouden. De rebellen willen afrekenen met die praktijk.

Maar of het ook echt zoden aan de dijk legt. Bouterse gaat er vanuit dat Nasibdar de voorzitter is. Dat was al zo toen de partij zich aansloot bij zijn Mega Combinatie. NS heeft twee parlementszetels en moet een ‘jong alternatief’ vormen voor met name de Surinamer van Hindostaanse komaf. Deze zal nu voor zichzelf moeten uitmaken hoe de onverdraagzaamheid en streberei te vertalen. Weliswaar is de piek der machtswellust nog niet bereikt. Nasibdar én Monorath achten zich beiden voorzitter. De derden lachen zich zowaar een breuk.

18 REACTIES

 1. De kern van het conflict:

  De eenkennigheid van het staatshoofd sloeg al diepe wonden in de toch al gehavende partijgelederen. Monorath en consorten zijn er niet over te spreken dat zij geen inspraak hebben bij het benoemen van partijbonzen in ambtelijke posities. Dat voorrecht is slechts John Nasibdar voorbehouden. De rebellen willen afrekenen met die praktijk.

  Allemaal opportunisten die uit zijn op een dik betaalt baantje van 7-even en DDB die alleen maar betrouwbare stromannen wil. Zie daar het conflict.


  Maak melding

 2. Zijzullen nooit stand kunnen houden. Ze gaan toch voor persoonlijk gewin. Niet voor het volk. En natuurlijk zal Bouterse voor Nasbdar kiezen want hij is de neef van Rachid Doekhie. De SOAP NDP en partners vertoont al scheuren. De bevolkind is bedonderd door deze machtswellustelingen.
  Wie neemt ze nog serieus allen mensen met een lage IQ die maar simpel kunnen denken en nauwelijks het nivo Bouterse en Somo en Brunsie overstijgen


  Maak melding

 3. Lachmon met zijn verbroederingspolitiek samen met Pengel heeft voor de Hindustaan een Surinaams Volklied achtergelaten met Negerengels. Alle andere etnische groepen kunnen tellen niet mee.

  Sardjoe met zijn Shanti politiek samen met Venetiaan heeft een verrot kiessysteem in het nadeel van de Hindustaan achtergelaten. Zie en huiver (de andere partij glundert):
  AC heeft in totaal 11176 (4,70%) en 7 zetels
  BVDPVF heeft in totaal 12043 (5,07%) en NUL (0) zetels.

  Schop Sardjoe eruit en vorm net als de Javanen (KTPI en PL) en de Bosnegers (AC/ABOP/SEEKA/BEP) een HINDUSTAANS partij.

  Ga desnoods eeuwig in de oppositie maar absoluut in de komende 100 jaar GEEN samenwerking met Somo & Brunsi.

  NDP (zonder Bouterse) is een toekomstig samenwerking partner.

  Prioriteit nummer 1:
  Verander het verrotte kiessysteem in One Man One Vote systeem. De Bosnegers zullen dan anders piepen. Nu maken ze samen met DDB, Somo en Brunsi Suriname helemaal kapot.


  Maak melding

 4. Geachte redactie,

  De politieke situatie bij Nieuw Suriname en de mentaliteit die momenteel aan de dag gelegd wordt, is niet anders als wat wij indertijd ook zagen in India ten tijde haar onafhankelijkheidsstreven in de jaren veertig.

  Etnische groeperingen die door de jaren zelfs eeuwen heen als ‘minderwaardig’ (Dalit) bestempeld werden en in de praktijk ook als zodanig werden behandeld, hebben nu in gewijzigde omstandigheden vaak moeite een gezonde vorm van communicatie te hanteren. Omdat het hen nimmer geleerd is geworden. Vandaar ook dat India toen ook uit elkaar viel in drie onafhankelijke staten namelijk India, Pakistan en ten slotte Bangladesh.

  Maar zie ook de geschiedenis van (Noord/Zuid) Ierland, Vlaams/Frans/Duits) België, (Noord/Zuid) Sudan en voorheen (Oost/West) Duitsland als voorbeeld.

  Je kunt de problemen bij Nieuw Suriname derhalve bestempelen als ‘authentiek. Welke je grootschalig ook merkt bij vele ontwikkelingslanden en/of voormalige koloniën. Een fenomeen waarmee ook de Republiek Suriname heel lang mee te kampen zal hebben. Maar niet dat er langzamerhand geen positieve wijzigingen zullen optreden en positieve oplossingen zullen worden aangedragen die in de lijn liggen van het Surinamisme.

  http://www.youtube.com/watch?v=ncMqKlaIu-0&feature=related

  De vervreemde politieke elite van de V.H.P. bijvoorbeeld zingt nu een mindere agressieve toon. Dit nadat bekend werd dat nazaten van deze Surinaamse etnische groepering (Oost-Ethiopiers) van afkomst, NIET de gene waren (hindoestanen), als die zij zich jaren lang probeerden voor te doen.

  En doordat dit nu achterhaald is geworden, is de V.H.P. Suriname intussen overgegaan zich politiek te heroriëntatie (zelfreflectie). Waardoor nu een poging wordt gewaagd, om een meer ‘naar mekaar toe’ houding (dus naar overige bevolkingsgroepen toe) opgrond van de realiteit aan de dag te leggen. Een erkenning dat het eerder gedrag van meer dan vijftig jaar o.l.v. mr. Jaggernath Lachmon volgens de idealen van Ghandi t.a.v. het kastenstelsel vals waren en in de Republiek Suriname op den duur achterhaald zijn geworden.

  Bij de politieke organisaties als Pertjajah Luhur en de K.T.P.I. bijvoorbeeld lijkt ‘integratie’ daarentegen, mede vanwege een door de jaren heen aanwezige Surinaamse cultuur in ontwikkeling, minder moeizaam te verlopen. Terwijl deze etnische groepering in het verleden weliswaar ook onderdrukking gekend heeft. Maar NIET zo extreem dat een geloofsovertuiging het zelfs eeuwen zou hebben gerechtvaardigd als bekrachtigd. Zoals dat bij het Hindoeïsme wel het geval was volgens de “wil van God”. Mede in relatie tot de Joden t.a.v. de kwestie Palestina (Ezech. 36:12) en de hedendaagse christen in de kwestie Cham (Genesis 9:25-27).

  http://www.youtube.com/watch?v=AuGdgZ844d4

  De overige groeperingen waaronder de Afrikaanse Surinamers op hun beurt naast die van Oost Ethiopische afkomst, hebben een voorhoede positie wanneer het gaat om integratie en uitdrukkelijk richting geven aan de Surinaamse cultuur en natievorming. Dat betekent niet dat zij hun lasten m.b.t. het verleden van zich afgeworpen hebben. Maar dezen hebben hun nieuwe vaderland Suriname intussen volledig geaccepteerd als het beloofde land (thuisland) in denken en in doen. Door zich neer te leggen bij de loop van de geschiedenis en hun liefde voor hun nieuwe vaderland.

  In relatie tot de politieke verhouding en/of cultuur binnen de politieke organisaties Nieuw Suriname als ook de V.H.P. Suriname bijvoorbeeld kunt je vaststellen, dat daar een verknipte ‘ego’ gevoeliger en/of kwetsbaarder ligt dan bij de overige Surinaamse etnische groeperingen.

  Het verleden heeft ook daar diepe wonden geslagen. Waardoor de worsteling met het historisch verleden van deze Oost-Ethiopische groeperingen nog lang niet ten einde is. Eerder te vergelijken met de verhouding Europa en Afrika of omgekeerd, en India en Pakistan.

  http://www.youtube.com/watch?v=Zh99RwrM7ts&feature=related

  En slechts tijd en zelfreflectie in combinatie met Bewustwording zal hier ‘normalisatie van gedrag’ opgrond van ‘hernieuwde inzichten’ op den duur haar vruchten kunnen werpen.

  Derhalve horen wij in het belang van ‘integratie’ in relatie tot ‘natievorming’, tactvol, met veel geduld, gezonde emoties en minder overhaast onze eigen problemen aan te pakken. Willen wij op langer termijn een ‘solide’ basis creëren voor vele toekomstige generaties.

  ‘Geduld’ heeft trouwens bewezen een schone zaak te zijn.

  http://www.youtube.com/watch?v=lkMzuXlKQv8


  Maak melding

 5. Simpel houden…als die man wettelijk voorzitter is, tot een bepaalde datum.
  Dan hoe willen anderen het anders eisen.
  Is het domheid is het achterlijkheid is het hebzucht, zitten zij elkaar nu te benijden.
  Ik denk dat erbij NS denkvermogen tekort komt….dat ding is foloow the leader…helaas is dat nu de voorzitter.


  Maak melding

 6. Hoeveel creolen en andere bevolkings groepen hebben zittng in V.H.P .
  hoeveel in B.V.D ?? , 0,0 .
  KIJk maar naar M.C , AbOP , K.T.P.I .
  daar kan je alle bevolkings groepen vinden , dat wil zeggen dat de hindustaanse partijen geen bassis hebben doordat ze zorgen voor rassen scheiding .
  Ze zullen ook nooit meer de kans krijgen om dit surinaams volk te onder drukken .


  Maak melding

 7. @5 EBU: Neem nog een snuifje van de coca en dan zal je bewustzijn helderder worden. En als je de Hindustaanse r..t wilt likken dan is dat jou niet gegund.

  Houd je bezig met de luxe transport in het ruim van een zeilschip geketend als slaven van Afrika naar Suriname. Ken eerst je eigen historie voordat je alleen maar onzin uitkraamt over andere etnische groepen.

  Jij bent als slaaf verkocht door je slaveneigenaar en je hebt heel veel tijd nodig (eeuwen) om van deze trauma af te komen. Succes met je snuif.


  Maak melding

 8. Hoe is het in god’s naam mogelijk dat een moordenaar drugscrimineel een volk bewust kan maken? Waar zijn die grote plannen en die geweldige beloftes die op de podium zijn gemaakt.@ EBU jij ben een verrader van het surinaamse volk, verraders zoals jou horen op de brand stapel 300 jaren geleden waren ook zwarten die hun eigen zwarte broeders verkochten aan de blanken jij doet nu het zelfde met mijn landgenoten.Ga naar suriname dan zal jij zien wat het volk meemaakt alles is binnen 7 manden duurder geworden het einde is nog niet inzicht en jij maar lullen over bewustwording Bouterse heeft zijn vrienden familieleden op het droge gezet, de jongeren en de armen die voor hem hebben gekozen die krijgen stront voor dank, ik hoor jou niets zeggen over de hoge salaris van lelijk eentje ingrid bouterse de zogenaamde F.u.c.k lady.De toekomstige generatie zal opgezadeld worden met toren hoge schulden. de geschiedenis zal zich herhalen en dan zal EBU de schuld aan de blanken geven want als schijt bouterse in zijn hand zal hij hem verdedigen.


  Maak melding

 9. Dat ding is wie is voorzitter…de rechter weet het……en zei nog tot 2012.
  Dan verkiezing houden wie voorzitter wordt.

  Dan moet de rest recht en wet volgen of niet.

  Maar nu staan zij duidelijk te springen als kip zonder kop.


  Maak melding

 10. Sarnaam en 8 en Wikileaks 9/ Wat is er in godsnaam met jullie aan de hand! Dit is toch echt NIET de wijze hoe je in een beschaafde samenleving hoort om te gaan met de ‘Vrijheid van Meningsuiting. Als iemand een mening poneert waar je het NIET mee eens bent, geef dan met redelijke argumenten aan WAAAROM je het met iemand niet mee eens bent. Maar je gaat iemand daarvoor toch niet op een brandstapel leggen? Wat zullen wij nou krijgen! Zijn jullie nou gek geworden?! Santokhi, Randjietsing, Mungra, Sharmilaen Mansaram en god weet wie nog meer bij de VHP zijn momenteel allen verbleekt d.m.v. een Amerikaans of Europees zalfje. Allemaal van het ene moment op het andere van huidskleur veranderd. Ze lijken wel weet ik veel wie. . . Dat kun je toch niet aan een volk verkopen als politici? En wat heeft dat nou met Bouterse en zelfs zijn vrouw te maken. Hebben die nou ook het zalfje aan hen verkocht? Wat is er nou met jullie aan de hand zeg! Ga toch INHOUDELIJK in op het geschrevene van EBU. Maar zo!!!!!!! DIT SLAAT TOTAAL NERGENS OP! SCHAAM JULLIE TOCH!
  En trouwens, komt er nog een excuus aan EBU toe? Want dat zou uiteindelijk toch van fatsoen kunnen getuigen.

  OGH!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=3ACFIl66fWY


  Maak melding

 11. hahahaahahaha die Tamara ziet ze vliegen, net als de rest van de sekte. Bouterse heeft in de jaren 80 laten zien hoe hij met vrijheid van meningsuiting omgaat toch? hij heeft te redi dotie het heel fijn over gedaan, hij heeft zien dat hij geen moer is veranderd opnames die zijn gemaakt worden opgehaald en gewist en iedereen zwijgt sterker nog limbo verteld aan de samenleving dat er niets aan de hand terwijl hij de geschiedenis van bouterse kent wanneer het over persvrijheid gaat.Alleen ezels en koeien van de NDP geloven in die waanzin van EBU.


  Maak melding

 12. @13 Tamara en EBU: Als jullie met je beperkte kennis over Hindustanen beginnen, dan zal ik het hebben over jullie slaven afkomst.

  Dus als jullie respect en discussie wensen, dan kan dat alleen als jullie respect tonen en discussie op basis van argumenten gaan voeren.

  Als nu het kastenstelsel ter sprake zou komen, dan zouden jullie tot de “DALITS” behoren daar jullie tot nu toe helemaal geen inborst tonen.

  Wil je fatsoen en respect, dan moet je het ook tonen.

  De koelie van 60 jaar terug is nu SURINAMER geworden op jullie niveau.


  Maak melding

 13. Beste Sarnaam (reactie #15),

  En dit is nou net die kleingeestigheid, waarmee de Dalit in India door zogenaamde Brahmanen bejegend wordt, volgens het eeuwen oude Hindoe-kastensysteem. Een vals superioriteitsgevoel opgelegd door Ariërs (witte buitenlandse vreemdelingen) en ingebed in het oorspronkelijke Hindoeïsme onder dominantie van zogenaamde “welgestelde Indiërs”. Met als doel ‘verdeel en heers’ onder de Indiërs te stichten. Wat de Ariërs ook succesvol gelukt is.

  Waardoor er momenteel meer dan 300.000.000 Indiërs dagelijks onder zeer ernstige vormen van geweld en onderdrukking gebukt gaan, vanwege een absurde houding van een deel van hun mede broeders en zusters. Die deze Dalit maatschappelijk sinds jaar en dag een kopje kleiner proberen te maken, dat soms zelfs de dood op volgt.

  Een spiritueel kleingeestige attitude zoals wij die kennen ten tijde de Afrikaanse- en Joodse Holocaust. Welke ook de essentie vormde van het toenmalig apartheidsregime in Zuid-Afrika.

  http://www.youtube.com/watch?v=2L0ibj5mCCI

  Vrouwen die publiekelijk ongestraft vernederd en zelfs verkracht worden. Mannen die vermoord worden achter gelaten, zonder dat enig recht volgens het (Democratisch) systeem aan hun zijde mag staan vanwege de kastensysteem? Echter blij te vernemen, dat de Dalit wel over de intelligentie beschikt om te kunnen zien en voelen, dat zulks een wangedrag van deze zogenaamde Brahmanen barbaars is, zelfs oer slecht. En zich met recht daar tegen wensen te verzetten.

  En u reageert tot onze verbazing met de zelfde kleingeestigheid van deze zogenaamde Brahmanen door nu te stellen, dat als ‘jullie’ met je beperkte kennis over Hindustanen beginnen, dan zal ik het hebben over ‘jullie slaven’ afkomst. En waar slaat dit nou op. Of speelt uw leeftijd, achtergrond of gebrekkige kennis hier toch weer een voorname rol, waar wij juist tegen ageren. Of neemt uw begiftigd gevoel een ernstige loop met u.

  http://www.youtube.com/watch?v=G1l-x7708zY

  Want hoelang zit u reeds op deze site. Omdat als u eerder reeds kennis genomen had van de vorige reacties waaronder ook die van onze beweging, dan zou u gemerkt hebben, dat wij NIET gebukt gaan onder een minderwaardigheidsgevoel, zoals in uw geval.
  Die fase zijn wij reeds lang overbrugd.

  Buitendien is het zo dat Afrikanen in de diaspora zich nergens voor hoeven te schamen, wanneer het om het slavernij verleden gaat. Dit in tegenstelling tot u als waarschijnlijke nazaat van Brahmanen. Maar mocht u het toch niet kunnen nalaten, dan kunt u zich beter wenden tot de ideologische daders van de Arabische- en Europese Slavernij.

  Trouwen, die hebben ook haast de zelfde huidskleur als de Ariërs toen hadden. En het is de zelfde huidskleur die de VHP-elite in Suriname momenteel d.m.v. Skin-Bleaching hardnekkig probeert na te bootsen. Ter perfectionering van een kastensysteem in de Republiek Suriname onder hun doelgroep onder andere.

  http://www.youtube.com/watch?v=kQgSB2E9S_o

  U zegt vervolgens zeer dreigend bedoeld kennelijk en vergezeld van een kort lontje, dat “als jullie respect en discussie wensen, dan kan dat alleen als jullie respect tonen en discussie op basis van argumenten gaan voeren”.

  Maar waar was u al die tijd en heeft u onze eerdere reacties wel onder ogen gehad. Tevens vragen wij ons af of u wel over enige intelligentie beschikt, om onze eerdere reacties te kunnen begrijpen. Zo niet kies dan liever voor een ander site zoals Mamyo.Com. Misschien dat u daar wel aan uw trekken kunt komen.

  Want waar wij momenteel in het kader van het Bewustwordingsproces mee bezig zijn, lijkt naar ons idee te ver boven uw opleidingsniveau gegrepen. Probeer het liever elders zouden wij u hierbij willen adviseren of neem veel meer tijd om daadwerkelijk te willen groeien boven het gemiddelde.

  http://www.youtube.com/watch?v=wid_bTTpzcA&playnext=1&list=PL27EC242E2854A4E5

  U zegt dat “als nu het kastenstelsel ter sprake zou komen, dan zouden jullie tot de “DALITS” behoren, daar jullie tot nu toe helemaal geen inborst tonen”.

  En dit is nou weer de kleingeestigheid van een Brahmaan met een kronkel in zijn of haar denken. Want het is het kastenstelsel welke hier geruime tijd ter sprake is. U bedoeld kennelijk dat als systeem hier geïntroduceerd zou worden, wij onder de Dalit gerekend zouden worden.

  Wel, gelukkig ligt India heel ver van ons. Maar mocht dat toch zo ver komen, dan zouden velen niet anders gedaan hebben, als wat de Surinaamse Vrijheidsstrijder Anton de Kom o.a. eerder ook gedaan had ten tijde de Tweede Wereldoorlog. Maar bovenal wat ook onze Marron voorouders ten tijde de Marronage gepresteerd hebben, ter bevrijding van Suriname van het kolonialisme en neokolonialisme. En dat is strijden tot het bittere eind! Niet anders als wat de Dalit in de Republiek India momenteel aan het doen is.

  http://www.youtube.com/watch?v=KS3GRjvjZLE

  En trouwens, waarom stelt u dat een Dalit GEEN inborst heeft. Wie heeft u dat nou weer wijsgemaakt. Of opgrond waarvan maakt u zulks een vernederende kwalificatie t.o.v. mensen, die na geboren te zijn u NIET gevraagd hebben hen te mogen onderdrukken opgrond van een barbaars systeem. Het gaat hierbij nogmaals om nazaten van meer dan 300.000.000 Oost-Afrikanen. Onder andere woonachtig in “democratisch” India en de Republiek Suriname. En u zegt dat zij GEEN inborst hebben? Wat verbeeld u zich dan wel van uzelf, gezien het niveau van uw reactie.

  Verder zegt u: “Wil je fatsoen en respect, dan moet je het ook tonen”.

  Heeft u het tegen ons of zegt u dit in relatie tot de Dalit. Want ‘fatsoen en respect’ willen wij allemaal en zijn NIET slechts weggelegd voor een bevoorrechte groep. Maar trouwens, daarvoor kun je iemand of zelfs een groep niet eerst opzettelijk onderdrukking zetten, om zo doende van die persoon of groep d.m.v. geweld op basis van een kastensysteem vervolgens ‘fatsoen en respect’ op te eisen. En dat getuigd pas van een ‘criminele inborst’.

  http://www.youtube.com/watch?v=iq4VjE0_AVQ

  Ten slotte zegt u: “De koelie van 60 jaar terug is nu SURINAMER geworden op jullie niveau”.

  En het is deze zin die wij proberen te begrijpen. Maar ook op uw niveau blijkt het ons heel moeizaam te lukken. Maar we proberen het toch voorzichtig. Want wie bedoelt u met “jullie” en wat bedoelt u “jullie niveau”?

  Want als het vorige wat u aangaf opgrond van uw reactie uw niveau illustreert en u een ander dan uzelf de schuld van wenst te geven, dat zult u ons echt moeten geloven, dat u er psychisch momenteel dan heel slecht voor staat.

  Rede om u ergens toch ernstige zorgen over te maken, is onze eind conclusie in naam van de Almachtige Anana.

  Met hartelijke dank voor uw reactie.

  http://www.youtube.com/watch?v=-NUXWADrjzs&feature=autoplay&list=PL27EC242E2854A4E5&index=18&playnext=2


  Maak melding

 14. Sarnaam 15/De “koelie” van 60 jaar terug IS BEZIG nu SURINAMER te worden, in tegenstelling tot wat jij beweert. De “kafri”, de dyuka, de yampanesi, de dyu enzovoort van 300 jaar geleden IS Surinamer geworden. Want je kunt GEEN Surinamer zijn en in gedachte tegelijkertijd pretenderen dat je ‘staatsburger’ bent van het land van herkomst met een ‘kastenstelsel’ in je bagage ‘VERBORGEN’. Correspondeert NIET!. Suriname kent GEEN “Dalit”. En zullen Suriname en de Surinamers NIMMER accepteren, dat een deel van haar inwoners onder toeziend oog van de staat ‘rechteloos’ gemaakt en behandeld worden, zoals in India momenteel het geval is met meer dan 300.000.000 ingezetenen (Dalit) en als Zuid-Afrika ten tijde de ‘apartheid’. Dus als jij denkt dat zoals in India er ook in Suriname sowieso ook mensen zijn, die NIET van je houden vanwege je ras of afkomst o.a., om zodoende je ‘verborgen’ kastenstelsel te kunnen rechtvaardigen, te voorschijn te halen en vervolgens te introduceren, dan heb je het glad mis. Het zit slechts in je hoofd. Wat de Surinaamse Vrijheidstrijder Anton de Kom in zijn boek ‘WIJ SLAVEN VAN SURINAME’ noemde; ‘een erfelijke belasting met een minderwaardigheidsgevoel’. Dus:

  FREE YòUR MIND!

  http://www.rnw.nl/suriname/article/cabaretier-narsingh-grapt-over-hindostaanse-taboes


  Maak melding

 15. @ Tamara en EBU ,
  Over een erfelijke belasten met een minderwaardigheidsgevoel gesproken, Jij en EBU hebben daar duidelijk last van want ik vindt jullie reactie beschamend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.