Vorige regering Suriname scoort slecht bij IDB

28

PARAMARIBO, 11 feb – De regering Venetiaan heeft slecht gescoord bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. Volgens IDB-president Luis Alberto Moreno is een aantal projecten matig uitgevoerd. Van de ongeveer vijftien miljoen dollar aan hulp is slechts een fractie opgenomen.

Er is hooguit een half miljoen besteed. De bank concludeert dat het te maken heeft met gebrekkig projectmanagement. “Het ligt niet aan mij te zeggen dat die regering een zwak team had. Het is aan de Surinaamse samenleving het te beoordelen, maar ik heb wel de feiten”, zegt Moreno. Onder meer het project voor een efficiënter overheidsapparaat liep vast op bureaucratie en mismanagement.

Moreno hoopt dat het beter gaat onder de regering Bouterse: “We houden in elk geval de vinger aan de pols.” De bank wil voortaan de projectuitvoering nauwer volgen. Het ministerie van Financiën wil de oude projecten alsnog uitvoeren. Daar is nu een speciale unit voor. Moreno is optimistisch. “We hebben hier een sterk team ontmoet dat voor de uitvoering gaat zorgen.” Voor dit jaar is ruim tachtig miljoen dollar beschikbaar.

28 REACTIES

 1. tot nu toe heeft de huidige regering ook niets noemenswaardig verricht, dan alleen maar bovengenoemde berichten over de vorige regering ruimhartig te verspreiden in de pers.


  Maak melding

 2. Disi a no mi taki, het is de NDP propogandist Moreno.

  Sorry hoor, maar ze schoren niet alleen slecht bij IDB, ook bij het Surinaams volk en iedereen die het wil zien.

  Maar natuurlijk heb je een paar van die mensen die zijn misleid en dus blijven geloven dat front goed bezig was. Stabiliteit so bung.

  “Onder meer het project voor een efficiënter overheidsapparaat liep vast op bureaucratie en mismanagement.”

  Natuurlijk, ze bleven maar propogandisten aannemen, op OW had je 10 schoonmaaksters voor een klein kantoortje, sommige van die schoonmaaksters stonden op de loonlijst als secretaresse van de minister.


  Maak melding

 3. Deze MotherF’S van de IDB zijn gevaarlijk>..let op ze suriname, ze zijn niet jullie vrienden . Ze lenen jullie 12 mil. Maar halen uit eidelijk 120 mil uit die deals .Ik zie het al aan komen (burger oorlog).Ronny brunswijk maak je borst maar nat; je zal wel weer in aktie moeten komen voor je mensen in het binnenland.(Because Bouta and son , will take all, If you let him ! ) Ik had het ook gezegt dat die Bouta 25 februari weer zou introduceren.vakcentrales gaan jullie door met aktie zo alleen kunnen jullie voorkomen dat die de heer bouta een rommel van maakt. OP bouta’s agenda ,staat alleen (Feesten ,en het uitputten van het volk van suriname gepland) Gerechtigheid,vertrouwen en Loyaliteit Ik groet u suriname.


  Maak melding

 4. Het is triest om te constateren dat een buitenstaander tot de conclusie komt dat de vorige regering eigenlijk zeer incompetent was.
  De heer Moreno zegt het niet met zulke woorden maar het is duidelijk wat hij bedoeld.
  Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat de vorige regering blijft volhouden dat de staatskas niet leeg was.
  Als de staatskas niet leeg was waarom werden
  de openstaande posten van schuldeisers niet voldaan? Simpel, omdat daar geen geld voor was. Wat zei de heer Hildenberg (ex minister van financiën) ook al weer?
  Juist ja. “het was passen en meten met het beschikbare geld’.
  De vorige regering was niet alleen incompetent maar toonde absoluut geen daadkracht en visie.
  De vorige regering was trots op hun economische stabiliteit.
  Logisch, wanneer je geen openstaande schulden betaalt dan heb je inderdaad een stabiele economie. dûûh!


  Maak melding

 5. Eindelijk wordt het gezegd door een ander die het kan weten.

  En nu ze dit horen zitten ze met hun neus vol gaten en snot.

  ze worden gelogenstraft door de waarheid.

  De bedriegers bedrogen. Zehebbenzich zelf bedrogen.

  Nu zitten deze nieuwfrontpoekzakken met een bil vol poep.


  Maak melding

 6. Ze hebben het geld gewoon onderling gebruikt voor eigen doeleinden .
  En toch hoden ze vol dat ze een goed regeer periode achter de rug hebben .
  Maar er zal nog veel meer boven water komen .
  De hele Front coalitie zal ervoor boeten , lichaamlijk of geesttelijk , wees gerust alles komt terecht …………


  Maak melding

 7. Hello! Waar is deze conclusie op gebaseerd!?
  Zijn er reeds projecten opgestart en gerealiseerd door de huidige regering?

  Deze conclusie raakt kant nog wal.Welke projecten van de vorige regering zijn vergeleken met niet eens uitgevoerde projecten
  van de huidige regering.

  Deze onzin is alleen aan ndp-debielen verkoopbaar.


  Maak melding

 8. Natuurlijk gaat de vogel anders piepen als hij weet dat hij met een crimineel bezig is en dat Dino zijn uzi per ‘ongeluk’kan afgaan als hij op weg is naar Zanderij met de gast.

  Cobie.


  Maak melding

 9. vreemd, hij heeft de feiten over de vorige regering, maar zijn nergens gepubliceerd.maar als wikileaks feiten over de huidige regering publiceerd zijn dat ineens leugens…..Moreno begint in zijn eigen leugens te geloven.


  Maak melding

 10. Het is weer jammer dat mensen zich zo snel laten leiden door een verhaal van ene Moreno,dat zeker niet op waarheid berust.De toenmalige Frontregering heeft bewust gekozen voor minder schulden vanwege het op orde brengen van de financiele chaos die Bosje achter liet.Lenen is mooi,maar je zal het toch terug moeten betalen.Jammer,dat er nog zoveel Surinamers zijn die nergens vanaf weten.


  Maak melding

 11. De heer Moreno is de hoogste baas van de IDB.
  Deze man is een top-econoom die verstand van zaken heeft qua economie. Deze man heeft absoluut geen politieke affiniteit met welk surinaamse politieke partij dan ook.
  Waneer deze man beweert dat de vorige regering op economisch vlak eigenlijk weinig van heeft gebakken dan zal het ook wel zo zijn. De vorige regering had allerlei andere persoonlijke belangen maar geen economisch belang. De prijzen onder de vorige regering waren inderdaad laag maar dat komt omdat er allerlei subsidies werden verstrekt hoewel er geen geld voor was. Deze subsidies werden door de vorige regering gefinancieerd met hulp van verdragsmiddelen. Schuldeisers van de vorige regering werden gewoonweg niet betaald. Vele bedrijven gingen daardoor kopje onder.
  Vind je het gek dat er onder de vorige regering totaal geen economische ontwikkeling was?
  Je hoeft geen top-econoom te zijn om te kunnen constateren dat de vorige regering op economisch vlak vrijwel niks heeft gepresteerd. De economische stabiliteit was een zeepbel die zo doorgeprikt kon worden.
  Zelf iemand die op mavo niveau economie heeft genoten zou deze misleiding van het volk kunnen doorgronden.
  Alleen de mensen van de vorige regering en sommige meelopers waren trots op deze
  zogenaamde economische stabilieit en blijven dit ook domweg volhouden. Je moet wel heel erg weinig kennis hebben van economie wil je deze onzin blijven geloven.
  Deze economische stabiliteit was niet gebaseerd op economisch inzicht maar was gebaseerd op hulp vanuit verdragsmiddelen.
  Een schijn economische stabiliteit dus.

  Sommige naïvelingen verwachten nu wonderen van de huidige regering en denken dat de puinhoop van de vorige regering binnen een half jaar opgelost kan worden.
  De huidige regering probeert nu ordening te brengen in de choas die de vorige regering
  heeft gecreëerd en daarnaast probeert men met hulp van een economische visie een basis te leggen voor een gezonde economie.
  Sommige simpele zielen zullen dit nimmer begrijpen omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is. Deze naïvelingen houden zich liever vast aan de gebakken lucht die de vorige regering heeft gecreëerd.
  Maar daarmee bereik je geen economische ontwikkeling.
  Voor mensen die nu resultaat verwachten van de huidige regering zou ik zeggen:
  Wanneer je een huis bouwt begin je ook niet in de nop. Nee, je begint bij de fundering en zo werk je naar de top toe.
  Zo simpel is het eigenlijk.
  Indien het deze regering lukt om een stevige
  fundering te leggen dan komt de economische ontwikkeling vanzelf wel.

  Als de topeconoom, en hoogste baas van de IDB, zegt dat hij vertrouwen heeft in het huidige financiële team dan geeft dat de burger moed.
  Elk andere mening van mensen die denken verstand te hebben van economie en die proberen het economisch beleid van de vorige regering te verdedigen, is irrelevant.

  Ook al zijn er tastbare bewijzen voor, de vorige regering zal nimmer toegeven dat ze een lege kas hebben achtergelaten. Immers toen ze aantraden in 2000 was dat hun verwijt
  (terecht overigens) naar de regering Wijdenbosch toe dat ze een lege staatskas hadden aangetroffen.
  Als de regering Venetiaan inderdaad zou toegeven dat ze ook een lege kas hebben achtergelaten dan zou dat betekenen dat ze het geen steek beter hebben gedaan dan de regering Wijdenbosch en dat de regering Venetiaan dus heeft gefaald.
  We zullen het dus niet meemaken dat de vorige regering toegeeft dat ze een lege kas hebben voor de huidige regering.


  Maak melding

 12. het gaat hier niet om wie wat niet gedaan heeft het gaat om de daadkracht die deze regering toont wij surinamers houden niet van de waarheid wij zijn te politiek verdeeld deze man geeft aan hoe hij over de vorige regering denkt en dat geeft hij aan met voorbeelden laten wij deze regering steunen naar hun streven het land voor uit te brengen doen ze het niet goed dan merken zij het bij de volgende verkiezing precies wat met het N.F is gebeurd.


  Maak melding

 13. Lezen blijkt weer een probleem te zijn. Er is gezegd dat de beschikbare middelen niet optimaal zijn gebruikt. Als je iets niet kan neem je het geld niet en dan hoef je het ook niet terug te betalen. Wat met deze NDP regering gaat gebeuren is dat het geld wel opgenomen gaat worden. De IDB verdient eraan als het geld wordt opgenomen snappen jullie het niet. Ze waren niet blij met de Front regering die waren te zuinig. Aan een zuinige klant verdien je als bank niet veel. Eentje die veel geld opmaakt is een betere klant.


  Maak melding

 14. Die ezels van de NDP zijn opzoek naar herkenning daarom grijpen ze iedere bericht aan om in hun voordeel uit te leggen.
  Nummer 19 legt het heel goed uit,die ezels van de ndp zijn vergeten wat voor schulden bouterse en bosje hebben achter gelaten voor de vorige regering.


  Maak melding

 15. Hallo Sharida,

  “Als de topeconoom, en hoogste baas van de IDB, zegt dat hij vertrouwen heeft in het huidige financiële team dan geeft dat de burger moed.
  Elk andere mening van mensen die denken verstand te hebben van economie en die proberen het economisch beleid van de vorige regering te verdedigen, is irrelevant”.

  Ik ben nog geen gemiddelde burger van Suriname tegengekomen die er na 7 maanden Bouterse regering beter van is geworden. Wat een top econoom beweert die Suriname een lening aansmeer die met rente moet worden terugbetaald daar van vindt, is irrelevant. Topeconomen van banken zijn de oorzaak van de wereldwijde economische crisis.


  Maak melding

 16. Pirkas nr 19,

  Ik zal jouw mening geen kwalificatie geven want iedereen heeft recht op zijn of haar eigen mening. Je geeft precies aan waar het grote probleem lag bij de regering Venetiaan.
  De regering toonde geen daadkracht en dat zag je dus ook aan de economische ontwikkeling, dat was bijna te verwaarlozen.
  Bij ontwikkeling hoort onlosmakkelijk investeren. En bij investeren hoort dus ook geld uitgeven.
  Als je een huurhuis hebt wil je later een koophuis hebben dus je neemt een hypotheek om het huis af te betalen. Het hebben van een koophuis is een investering. Maar je moet wel eerst geld daarvoor uitgeven.
  Als je wilt studeren moet je daarvoor ook betalen. Het studeren is ook een investering in jezelf. Maar je moet wel eerst daarvoor betalen. Wanneer je niet bereid bent geld uit te geven zal je nimmer vooruit komen. Je zal dan altijd op 1 bepaald niveau blijven.
  Dat geldt dus ook zeker voor de economie.
  Wil je vooruitgang in jouw economie dan moet je bereid zijn eerst geld uit te geven.
  De regering Venetiaan had noch de visie noch de daadkracht om te investeren.
  Dan heb je inderdaad economische stabiliteit maar geen economische vooruitgang. Je blijft dus op 1 bepaald niveau staan.
  De huidige regering wil nu juist de economische ontwikkeling stimuleren door investeringen te doen. Maar daar heb je dus weer geld voor nodig.
  De economische ontwikelling zal uiteraard niet nu plaatsvinden, maar de effecten zal je pas over 2 tot 3 jaar gaan merken.

  Pirkas, ik ga er van uit dat je een beetje begrijpt wat ik bedoel.


  Maak melding

 17. dus pirkas het n.f had geen plannen, hoe kan jij een land regeren zonder plannen? van daar dat de mensen voor deze regering hebben gekozen die wel plannen heeft en als zij het niet goed doen dan dan worden zij daarop afgerekend dus lezen en luisteren is geen probleem.


  Maak melding

 18. “Ik ben nog geen gemiddelde burger van Suriname tegengekomen die er na 7 maanden Bouterse regering beter van is geworden. ”

  Bovenstaande beweert dus de simpele ziel henk molenaar op 21. Simplistischer zal je ze niet krijgen hoor mensen, dus geniet hier maar van.

  henk ik ben nog geen gemiddelde burger van Suriname tegengekomen die er na 10 jaar front regering beter van is geworden.

  Sharida,

  Je hebt natuurlijk heel veel simpele zielen onder ons, ze willen niet investeren maar willen alles. Wat je hier leest is dus de typische front gedachtengang. Niet lenen maar bedelen en wachten op donoren.

  Vraag aan front wat die zgn. stabiliteit inhield, en ze zullen je verwijzen naar de stabiele koersen. Stabiele koersen die door front zelf instand werden gehouden door interventies op de valuta markt. We werd beter van al die interventies, juist ja, de handelaren inclusief de Chnizen die natuurlijk hun dollars exporteerden. Voor de rest hebben we geen enkele economische ontwikkeling gehad in Suriname, een front minister liet zich ontvallen dat Barbeque tentjes en die autowashuisjes toch een economische opleving is.

  Een minister van Financien die zelf aan heeft gegeven dat hij elke maand vanaf 2000 moeite had met het betalen van salarissen, en wat heeft de vorige regering hier tegen gedaan, niets en nogmaals niets.

  Nu schreeuwen ze moord en brand aan de zijlijn. Na 7 maanden zit de huidige regering nogsteeds front troep op te ruimen, maar tegelijkertijd leggen ze de fundering voor duurzame economische groei.

  I rest my case


  Maak melding

 19. @ M.Doorn
  het zal niet lang meer duren voor grond onder jou poten zal weg zakken, wat jij hier doet is liegen en bedriegen als er één persoon is die grote schade aan de suriname en zijn economie heeft aangericht is dat die massamoordenaar die nu aan de macht is.front heeft en halt toe geroepen aan die puinhoop en norm verval die onder Bouterse is ingezet. al die problemen die wij als land nu mee maken hebben te danken aan die stront revo van bouterse.


  Maak melding

 20. “Simplistischer zal je ze niet krijgen hoor mensen, dus geniet hier maar van.”

  Lees posting #24. Een schoolvoorbeeld van simplisme!

  “Nu schreeuwen ze moord en brand aan de zijlijn. Na 7 maanden zit de huidige regering nog steeds front troep op te ruimen”

  Is die 600 miljoen door u liefkozend “front troep” genoemd dan nog niet door uw boeven regering opgeruimd!?


  Maak melding

 21. Nr.26
  Welke 600 miljoen ?
  Wij troffen een lege staatskast .
  15 jaren frontre-gering , geen nationaal ontwikkeling en het enige wat zij hadden gedaan is enkel maar het ” herstellen van de Ollandse rechtsorde , met het oogmerk om de huidige president veroordeeld te krijgen .
  Niet voor niets werd toendertijd een gepanserde wagen gedonneerd aan de minister van justitie (Santhoki)
  Maken jullie niet druk om Suriname , focussen jullie maar op Olland en alle bezuinigingen , ik mag toch aannemen dat jullie ook behoort tot belastingbetaler(s).
  Vragen wat zij met jullie DOEKOE’S allemaal uithalen !!!
  Last but not least ; Denkt ook aan de opkomende “Fascisme” , de Ollandse regering is overbevolkt met rechts-extrimisten .

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 22. Zal eens ook maar een reactie geven op het hele gebeuren omtrent suirname.

  Even u allen de aandacht!!!!!

  Dat de regering Vienitiaan en Sardjoe (Fromt) weinig heeft gedaan aan de groei en ontwikkeling va suriname en de surinaamse bevolking is zelf te zien als je een blinde bent.
  aan alle kanten is het op- en aan te merken dat de regering FRont suriname alleen maar ten onder heeft gebracht.
  punten:::
  1=Onderwijs.( scholen verloederd, verpauwperd, kwaliteiten zwaar onder de maat, zowel, gebouw als de kosten er van. armen kunnen voor hun kinderen die willen studeren geen kosten beamen.

  2= financien. Voorbeeld :gebouwen worden bij vrienden en bij famielies ingehuurd door de overheid door zeer hoge kosten. vriendjes politiek.

  3= bouwbeleid, meer als de helf van de bevolking heeft een woning nood.

  4=sociaalbeleid. mensen worden steed armer en armer.

  5= Valuta, ondanks dat de surinamers geen euro’s en dollers verdienen, laat de front regering het toe dat er overal in het land, winkelier, bedrijven, particuliere instellinge en ondernemers die percelen en woningen , auto, te koop aan bieden in dollers en euro’s.

  als deze front regering echt het meende met de surinaamse bevolking, als ze echt in hun hart en ziet van de surinaamse bevolking houden, dan hadden ze vandaag weten te voorkomen dat surinamers nu zulke bedragen betalen voor een woning, grond en of perceel.

  het is schrikbaren, REMAX makkelaar in Nederland bied huizen en percelen aan te koop in suriname voor €, 1.200.000, welke surinamers zou dat in gods naam in suriname kunnen betelen

  zo kan ik zoveel voorbeelden aanhalen over het ten ondergaan van suriname door deze vuile mensen.

  Vergeet niet, als je vandaag een grond wil kopen moet je zijn bij een Hindostaan.

  Negers hebben niks meer,
  zelf in district Para hebben ze hindostanen in handen, van commewijne, saramacca nickerie en nu ook Wanica .

  NPs heeft suriname verkocht aan VHP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.