Sociale partners Suriname bespreken aanpassing

7

PARAMARIBO, 11 feb – De regering gaat haar best doen vaker overleg te plegen met werkgevers- en werknemersorganisaties. Dit zegt president Desiré Bouterse. Het eerste overleg met werkgeversorganisatie VSB en de Raad van Vakcentrales in Suriname, Ravaksur, was vruchtbaar. In beide kampen heerst optimisme.

Dat is het direct resultaat van het overleg dat Bouterse afzonderlijk voerde met Ravaksur en VSB. “Het geeft een geruststellend gevoel dat de president oor voor ons heeft”, zegt VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn tegenover de Ware Tijd. Bouterse heeft beloofd spoedig een reactie te geven om de zorgpunten. Ravaksur en VSB zijn kritisch over de herstelmaatregelen van de regering.

Beide vrezen afname van de koopkracht en een inflatiespiraal. Vooral de verhoging van de brandstofheffing, de zogenaamde government take, wakkert de vrees aan. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën ziet geen reden daartoe. De government take zal op den duur zijn waarde bewijzen. Productiebedrijven krijgen hun geld terug. “We willen vooral de informele sector zo formeel krijgen, onze productie stimuleren en daarmee de economie”, aldus Boedhoe.

7 REACTIES

 1. Zo ik zie die scheve gezichten al voor me, geen stakingen maar overleg. De Sociale partners zijn tevreden want ze mochten aan tafel zitten.

  Er is over zaken nagedacht, wie nog twijfelt prima, maar er is een strategie.

  “de zogenaamde government take, wakkert de vrees aan. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën ziet geen reden daartoe. De government take zal op den duur zijn waarde bewijzen. Productiebedrijven krijgen hun geld terug. “We willen vooral de informele sector zo formeel krijgen, onze productie stimuleren en daarmee de economie”, aldus Boedhoe. “


  Maak melding

 2. Waar heeft zij in godsnaam gestudeerd? Governmenttake oftewel accijns+btw is een belastingheffing op brandstof en heeft geen enkel productie stimulerend effect. Noch word de economie er beter van en zeker niet de burger, die enkel lijdt onder de prijsverhogende effecten van de verhoging van deze belastingheffing. Het enige voordeel is dat de informele sector ook meelijdt en de staatsinkomsten spekt.


  Maak melding

 3. DDB heeft twee oren voor iedereen.

  Bij de ene gaat het naar binnen en bij de andere…

  Tuurlijk, dit hoort bij het spel. Eerst netjes vragen of DDB naar je wilt luisteren omdat je anders niet hard kan roepen dat hij zijn beloftes niet nakomt.
  We weten allemaal dat dit vewijt aan DDB binnen afzienbare tijd gemaakt moet en gaat worden. Eens een egocentriese dictator, altijd…


  Maak melding


 4. Ravaksur mag twee deskundigen afvaardigen voor Tripartiet Overleg 13 Feb, 08:30
  De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) mag twee leden afvaardigen voor het Tripartiet Overleg. Dit heeft president Desi Bouterse in een brief kenbaar gemaakt aan de vakbeweging. Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zegt desgevraagd aan Starnieuws dat Ravaksur nog bijeen moet komen om vast te stellen wie namens de vakbeweging zullen worden afgevaardigd. Hij zegt dat de president voortvarend te werk is gegaan. Nu moet Ravaksur antwoorden.

  In Ravaksur participeren zes organisaties: C-47, CLO, de Moederbond, de Progressieve Werknemers Organisatie, de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden (OSAV) en de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders. De OSAV had de brief door een omissie niet getekend maar was wel aanwezig bij het gesprek met de president. Volgens Hooghart zal het geen probleem vormen om twee personen af te vaardigen naar het overleg met de regering en het bedrijfsleven. Het Tripartiet Overleg ligt sinds 2004 stil en moet opnieuw worden opgestart. Hooghart zegt dat over de inrichting van dit orgaan nog gesproken moet worden.”

  Sinds 2004 ligt dit grondwettelijke overleg stil. Waarom hebben wij de Vakbonden en SVB nooit horen klagen hierover. Dit komt ons toch zo bekend voor, front die zich aan geen enkele wet hield. Gelukkig hebben we nu een Regering die zaken onmiddelijk oppakt, heel binnenkort hebben we weer Tripartiet Overleggen in Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.