vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMotie Surinaamse oppositie sneuvelt in parlement

Motie Surinaamse oppositie sneuvelt in parlement

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 feb – Het parlement heeft een motie afgewezen tegen de herstelmaatregelen van de regering. De motie was ingediend door de oppositie. Onder meer werd opgeroepen tot intrekking van de brandstofheffing. Daar zijn voldoende redenen voor, zegt Guno Castelen van het Nieuw Front.

De gevolgen zijn te vergaand. “De productie, de agrarische sector en transport worden zwaar getroffen. Wat we als samenleving hebben opgebouwd voor een stabiele economie zal worden teniet gedaan als deze maatregelen niet worden ingetrokken”, zei Castelen. De coalitie ziet het duidelijk anders. Een eigen motie werd wel aangenomen. De economie moet worden gered. Zwakkere groepen moeten steun krijgen. Ook is meer overleg nodig met sociale partners.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Maar natuurlijk sneuvelt de motie van front, want laten we eerlijk zijn, wat hield die motie precies in.

    TERUGDRAAIEN VAN ALLE HERSTELMAATREGELEN.

    Terugdraaien zonder zelf ideeen aan te dragen hoe de economie wel gered kan worden.

    Onderstaand de evenwichtige motie die wel wordt aangenomen. Een wereld van verschil.

    “De economie moet worden gered. Zwakkere groepen moeten steun krijgen. Ook is meer overleg nodig met sociale partners.”


    Maak melding
  2. Het waren deze zelfde gasten onderleiding van Ronald..V…die stonden te brullen zij willen dit realiseren zij willen dat realiseren….MIK DIN GO WIE WAN SABI PI DO FIN NA MONI.
    Dus zij wisten zelf er is geen geld,wat een rotzooi oppositie…dom dom dom en zelfs achterlijk.

    En ik hoorde Opa Ronald spaarde…maar niemand weet waar.

    Waarschijnlijk spaarde hij, in oude sokken of hij verstopte het in zijn onderbroek.
    Dus iedereen dacht hij heeft behoorlijke ballen…want ing broekoe bol…ghi–ghi..sosolaw.


    Maak melding
  3. Hier draait om subsudies:
    brandstof zwaar gesubsidueerd;moet eraf ga lekker fietsen als gasoline duur is.
    Rijst idem dito; wij hebben tal alternatievenvoor voedsel.Cassave/banana etc.
    Politiek bedrijven is keuzes maken.;of het een of het andere!Regering ga zo door…


    Maak melding
  4. Suriname is terug bij af de jaren 80 is inzicht, alles word duurder in het land DB zorg wel ervoor dat zijn familie en vrienden goed betaalde banen krijgen en de arme bevolking en de jongeren die ervoor hebben gezorgd dat deze oplichters aan de macht zijn gekomen die hebben het na kijken .


    Maak melding
  5. Dat de motie door de oppositie is ingediend is eigenlijk logisch. Daarvoor zitten ze nou eenmaal in de oppositie. Indien de regering maatregelen treft ( hoe terecht misschien ook) zal de oppostie niet staan juichen.
    Of die ingediende motie in dit geval wel verstandig is, is een ander verhaal.

    Om een ‘gezonde’ economie te verkrijgen is het onvermijdelijk om impopulaire maatregelen te treffen. Zoals we weten( dat weet de oppositie ook alleen zullen ze dat niet toegeven)is de economie van Suriname niet gezond. De minister van financiële zaken van de vorige regering, de heer Hildenberg, heeft het destijds mooi verwoord: ‘het was passen en meten met de financiën’. Ergo het ene gat werd met het andere gat gedicht, schuldeisers werden niet betaald waardoor deze weer in problemen geraakten. In zo’n geval kun je dus nimmer spreken van een gezonde economie.
    Ondanks deze constatering was de vorige regering niet bereid om daadkrachtige en impopulaire maatregelen te treffen omdat ze bang waren stemmen te verliezen.
    De zogenaamde economische stabilitet van de vorige regering werd met gelden van donateurs (o.a. Nederland)gefinancieerd. De zogenaamde economische stabiliteit werd dus kunstmatig gecreëerd en in stand gehouden.
    Een ieder die een beetje economie op school heeft gekregen weet dat je een land niet op deze manier kunt runnen. Langdurige economische stabiliteit bereik je alleen maar wanneer de inkomsten van het land in evenwicht zijn met de uitgaven.
    In Suriname zijn de inkomsten al jaren niet
    toereikend om de kosten de dekken.
    Enige maatregelen om de onkosten te dekken zijn, het verhogen van de productie(deze moet nog op gang komen) en het verhogen van sommige belastingen.
    Het verhogen van sommige belastingen is voor velen pijnlijk maar eenmaal onvermijdelijk om tot een gezonde economie te komen.
    Iemand die ziek is en allerlei medicijnen toegeschreven krijgt vindt het ook niet prettig om al die medicijnen in te nemen.
    Maar om weer beter te worden is het onvermijdelijk om wel die medicijnen in te nemen.
    Surinamers zullen deze maatregelen verafschuwen omdat men tot nu toe liever geen offers wil brengen. Men wil wel in mooie en dure auto’s rijden en daarnaast klagen over de slechte wegen.
    Maar om zelf een bijdrage te leveren om goede wegen te verkrijgen ziet men niet zitten. Wat dat betreft moet er een hele cultuuromslag plaatsvinden in de denkwijze van Surinamers wil men beseffen dat impopulare maategeln in dit geval onvermijdelijk zijn. Uiteindelijk zullen deze impopulaire maatregelen de samenleving zelf ten goede komen.
    De huidige regering had net als de vorige regering voor kunnen kiezen om alles bij het oude te laten om iedereen tevreden te stellen. Het zou ze over vijf jaar wellicht heel wat stemmen op leveren.
    Maar de huidige regering heeft geconstateerd dat de economie van Suriname door en door ziek is.
    Het is daarom moedig van deze regering om deze impopulaire maatregelen in te voeren.
    De huidige regering heeft weliswaar tot nu toe hier en daar steekjes laten vallen maar op het economische vlak tonen ze daadkracht en economisch inzicht.


    Maak melding
  6. Elders staat een ‘mooie’ reactie van KoetjeBoe die duidelijk toont da z niet verder denken dan hun neus lang is:

    https://www.waterkant.net/suriname/forum/viewtopic.php?pid=205871#p205871

    “Beide vrezen afname van de koopkracht en een inflatiespiraal. Vooral de verhoging van de brandstofheffing, de zogenaamde government take, wakkert de vrees aan. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën ziet geen reden daartoe. De government take zal op den duur zijn waarde bewijzen. Productiebedrijven krijgen hun geld terug. “We willen vooral de informele sector zo formeel krijgen, onze productie stimuleren en daarmee de economie”, aldus Boedhoe.

    Productiebedrijven krijgen hun geld terug??!! Bedoelt ze oms dat die bedrijven de verhoging doorbelasten aan de klanten, dwz dat de klanten , het surinaamse volk, de rekening betaald.

    We willen vooral de informele sector zo formeel krijgen ??!! Hoe had ze dat in hemelsnaam gedacht. Door de hoge belastingen zullen juist veel bedrijven sluiten en hun oudwerknemers in de informale sector het zelfde wek gaan doen. Welke idioot denkt overigens da belasting verhoging zwart werkers gaat aanmoedigen om in het vervolg belasting te betalen??


    Maak melding
  7. Front regering had altijd USDollar te kort en deze regering Bouterse heeft vanaf het begin te veel aan Dollars. Ik begrijp het echt niet van waar Bouterse al die US dollar haalt????????.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES