Lege kas Suriname als avondvullend thema

10

PARAMARIBO, 10 feb – De stand van ’s lands financiën mag dan niet voor de poes heten, Suriname’s toppolitici bijten er de tanden op stuk. En enthousiast nog ook. Het schier eindeloze welles nietes rond de ‘staatskas’ houdt al weken aan. Parlementariër André Misiekaba wil er het liefst zo gauw mogelijk een punt achter zetten. En een dikke streep onder.

Al is die streep niet bedoeld om het saldo in te luiden. Een saldo dat er wellicht rood bij staat. Het laatste nu grenst niet aan waarschijnlijkheid voor wie Ruth Wijdenbosch van de oppositie wil geloven: “Er kan geen sprake zijn van een lege staatskas.” Ook al roepen Misiekaba en de zijnen nog zoveel het tegendeel. Dan deden de voorgangers, het Nieuw Front, het toch beter.

Of beter gezegd: met minder misbaar. Het moet toen niet veel anders zijn geweest. Het was “elke maand weer passen en meten”, verzuchtte ex-minister van Financiën Humphrey Hildenberg ooit. Zo bekeken heeft zijn opvolgster veel van hem weg. Misiekaba vindt precies daar de schoen wringen. “Als wij het hebben over een lege kas gaat het (voila!) om passen en meten, wat betaal je nu en wat niet. Zo kun je een land niet blijven draaien.”

10 REACTIES

 1. Het was “elke maand weer passen en meten”, verzuchtte ex-minister van Financiën Humphrey Hildenberg ooit en dit was volgens zijn eigen zeggen in 2010 vanaf 2000 het geval.

  Een paar maanden schreeuwt front zelf nu nog mevr. Wijdenbosch “Er kan geen sprake zijn van een lege staatskas.”

  Front politiek helemaal dus. De minister van Financien die zegt elke maand passen en meten en een andere fronter die schreeuwt de kas is niet leeg.

  Toen Hildenberg dit zei was FISO II nog niet ingevoerd en alle achterstallige betalingen waren ook niet bekend.

  Passen en meten elke maand weer ondanks Nederlandse ontwikkelingshulp, betalingsbalanssteun en hoge olie en bauxiet wereldprijzen. hmmmmmm

  Het blijft lachen met sommige Surinaamse politici, ze schamen zich niet eens.


  Maak melding

 2. Passen en meten is geen teken van stabiliteit. Voila, het Front sprrokje m.b.t. stabiliteit wordt doorgeprikt.

  Gelukkig heb ik dit altijd geroepen en heb ik niet als een papegaai verklaard dat er stabiliteit in Suriname was.

  Schijnstabiliteit….overigens ook hetzelfde in de periode voor 1975. Door de schaduwprijzen hoog te houden werd voorkomen dat en masse Nederlandse bedrijven hun produktie verplaatsen naar de kolonie.

  Maar jammer genoeg denken de oudjes in Suriname dat “we” het zo goed deden.


  Maak melding

 3. A no mi taki. Moreno is ook maar een NDP Propogandist. Ik ben nu wel benieuwd wat die anti propogandisten hierop gaan verzinnen.

  “IDB president Moreno vindt regering sterk en welwillend 10 Feb, 16:00

  De IDB-president Luis Moreno op bezoek bij president Desi Bouterse. (Foto: Ramon Keijzer) De president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) Luis Alberto Moreno is vol lof over de regering Bouterse/Ameerali. “Dit is wat we nodig hebben en heel belangrijk is voor de IDB, een sterk team dat bereid is zich te committeren dat ontwikkelingsprojecten ook worden uitgevoerd”, zei Moreno meerdere malen op verschillende manieren. Zijn uitspraken ontlokte bij een journalist de vraag of hij van mening is dat de IDB in de vorige regering geen goede werkpartner had of die regering niet sterk genoeg was. Moreno zei geen politiek antwoord te geven. “Dat is voor de samenleving om te beoordelen” maar de feiten zijn daar”, zei hij en verwees naar projecten en gelden die waren uitgezet voor ontwikkelingsdoelen zonder dat die zijn uitgevoerd of afgerond.

  Moreno deed zijn uitspraken vandaag op het ministerie van Buitenlandse Zaken, tijdens een persconferentie. Volgens hem heeft de IDB belangrijke elementen waargenomen bij de regering die helemaal liggen in de lijn van aanpak en visie van de internationale organisatie. Een daarvan is wat genoemd wordt een nationale strategie en visie hoe Suriname te ontwikkelen. Moreno zegt dat het bij hem niet perse om de personen in de regering gaat. “Neem nu als voorbeeld de projecten die we hier getekend hebben, die lopen langer dan de vijf jaar waarin deze regering aanzit. Dus ook de volgende regering zal op deze manier door ons bekeken worden”, zegt de IDB-topman.

  Moreno bevestigt, zoals eerder president Bouterse heeft aangegeven, dat de IDB projectmatig betrokken is bij de ontwikkeling van Suriname. Dat geldt ook voor andere landen die bereid zijn zich te committeren aan de strategie waarbij vooral het maatschappelijk middenveld bij betrokken wordt. Minister Wonnie Boedhoe van financiën, zegt dat het voor de regering een intens gevoel is te weten dat deze internationale financiële instelling achter haar staat. “Dit nadat we zes maanden zijn aangetreden”, zegt zij. De bewindsvrouw bevestigt evenals Moreno dat de IDB nauwer betrokken wordt bij de ontwikkeling van Suriname.

  Moreno zegt gisteren en vandaag vruchtbare gesprekken gevoerd te hebben met president Bouterse, ministers en andere belangrijke groepen. Hij is ingenomen dat de regering besloten heeft projecten die jaren zijn blijven liggen, via de IDB ter hand te nemen.”


  Maak melding

 4. verzuchtte ex-minister van Financiën Humphrey Hildenberg ooit. En Telting die had het zwaar, dat hij na de onderscheiding ontvangen te hebben, vanwege zijn zeer goed weten bedonderen van land en volk…zijn ogen dicht deed van verdriet.


  Maak melding

 5. NDP propogandist is het nieuwe stopwoord van de gasten die niet kunnen beargumenteren of analyseren.

  Doe je dat wel, dan ben je een propogandist of broodschrijver, meer kunnen ze ook niet bedenken.


  Maak melding

 6. NDP propogandist is het nieuwe stopwoord van de gasten die niet kunnen beargumenteren of analyseren.

  Doe je dat wel, dan ben je een propogandist of broodschrijver. Meer kunnen ze ook niet bedenken want hun denkvermogen is maar beperkt tot stopwoorden.


  Maak melding

 7. De NDP gebruikt alles om z.g. aan te tonen dat ons land niet in isolement is vanwege het feit dat we een veroordeelde dtugscrimineel en mensenrechten schender als president hebben.
  Al moeten ze bukken voor de IDB en Moremo of hun moeder aan de duivel verkopenof de tptale gemmenschap bedonderen, het zij zo.
  Nogmaals. geld lenen vam de IDB is een slechte zaak. Meegaan met de OAS is een slechte zaak. Wanneer gaan we eindelijk onze blik richten op de toekomst ?


  Maak melding

 8. De heer Moreno is de President van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelings BANK. In deze hoedanigheid houdt hij uiteraard van clienten die graag grote bedragen lenen en niet van ministers van financien die proberen de schuldenlast van het land laag te houden. Met name omdat de IDB heel vaak niet in staat is de projecten adequaat te begeleiden, die door deze leningen moeten worden geimplementeerd. Een bank is en blijft een bank, they want business that will help them make money so he, the IDB President, and others can keep their jobs. The personal is the political.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.