Keurslijf benauwt Surinaamse ziekenhuizen

3

PARAMARIBO, 10 feb – De twee enige particuliere ziekenhuizen die Suriname rijk is, zijn straatarm. Het keurslijf van verplichte ligdagtarieven werkt wurgend. Een wanhopige poging om te ontkomen brengt het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis nu frontaal met minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid.

Die staat er op dat de oude tarieven blijven. Het gaat over de hele linie. Noch voor gesubsidieerde, noch voor particulier verzekerde patiënten mag worden bij gerekend. “We moeten met elkaar kunnen overleggen wat het beste is voor de ziekenhuizen”, zegt Waterberg. Intussen zeggen de directies het nauwelijks nog vol te kunnen houden. De twee ziekenhuizen eisen nu een deposito van elke patiënt die op eigen kosten verzekerd is bij het Staats Ziekenfonds.

Deze grootste ziektekostenverzekeraar kon eerder al een andere zet voorkomen. De ziekenhuizen, zowel particuliere als publieke, wilden de tarieven verhogen voor de particuliere SZF-cliënt. Waterberg stak er een stokje voor, ondanks een noodkreet van de andere kant. De publieke ziekenhuizen doen dit keer niet mee. Vooral de loonkosten drukken zwaar. Onlangs nog moest een miljoenenlening de uitbetaling van lonen mogelijk maken.

3 REACTIES

 1. Deze mensen denken aan een ding…gezondheid van man/vrouw of kind zegt hen gewoon niks…als zij maar de zakken maar kunnen vullen met geld… als jij blijft leven of dood gaat is jou(familie) probleem.

  Door slecht beleid uit het verleden zitten zij nu te kermen en zinnen op wraak.

  Je mag blijven verhogen..maar waar moet geld vandaan komen…En al is er geld blijven verhogen en nogmaals verhogen een keer stort de boel toch weer in…suma law en waarmee zijn julli bezig.


  Maak melding

 2. Minister Waterberg. Ga maar eerst het teveel aan ambtenaren omlaag halen. En ga het overtollige personeel bij de SLM maar aanpakken met je regering. Daar is veel geld te halen. Want wat je nu doet is water naar zee brengen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. ben net terug uit suriname. Heb in alle ziekenhuizen meegelopen. Geweldig wat het personeel daar met de schaarse middelen doet.
  Het is een schande dat er zo slecht gemanaged wordt in de ziekenhuizen. de grootste winst die te behalen valt zit in de stroomllijning van bedrijfsprocessen. In dat kader is er meer behoefte aan medische managers die ook op de werkvoer actief zijn en hun expertise moeten aanwenden om de medisch specialisten over de streep te trekken bij veranderingen in de bedrijfscultuur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.