Surinaamse Indianenleider blij met clash Bouterse

21

PARAMARIBO, 9 feb – Ricardo Pané, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, is blij met zijn recente aanvaring met president Desi Bouterse. Die reageerde weliswaar als door een bij gestoken. Maar er is wel ineens meer aandacht voor de zaak van de Inheemsen.

Heel veel aandacht zelfs. “Als resultaat komt er een versnelde instelling van een speciaal instituut voor Inheemsen”, zegt Pané tegenover de Ware Tijd. Dat is het direct resultaat van spoedoverleg met Bouterse. Het overleg volgde op een woordenwisseling in het Inheemse dorp Redi Doti. Pané leverde kritiek op het uitblijven van beleid voor de Inheemsen. Het duurde allemaal veel te lang, verkiezingsbeloften ten spijt.

De politieke tak van de Vids had nota bene de achterban geadviseerd op Bouterse’s NDP te stemmen. Pané schermde ook met protestdemonstraties als nodig. Zoals in het dorp Maho, waar grond wordt ingepikt. “Als ik daar kom, wil ik zien of er betoogd wordt”, was Bouterse’s reactie. Achteraf moet hij daar spijt van hebben gehad. Hij ging in elk geval met het Vids-bestuur om de tafel.

“Het is misschien onterecht, maar soms moet je hard praten, zodat men je begrijpt”, zegt de zachtaardige Pané van zijn eigen optreden. De andere kant beseft wel degelijk dat Bouterse’s gedrag geen schoonheidsprijs verdient. Televisiestation STVS, eigendom van de staat, mocht slechts een gekuist verslag uitzenden van de meeting in Redi Doti. De dagbladen deden wel uitgebreid verslag van de presidentiële uithaal.

21 REACTIES

 1. A no mi.

  Ding suma e denki dati wi ingi, “na dong wi dong”. A no dong wi dong, na verstang wi habi. Grapje dus!

  Wanneer mogen wij de eerste inheemse minister begroeten? Of moet er een ministerie van inheemse zaken worden ingesteld?


  Maak melding

 2. Goed zo, eindelijk een gezonde ontwikkeling in Suriname. DNA lid en President van dezelfde partij die het oneens zijn over zaken. In NPS of VHP zou je dit nooit hebben daar zijn de parlij(ei)ders net echte despoten die geen enkele tegenspraak dulden.

  Pane de President heeft in deze wel gelijk om zo te reageren na jouw dreiging om te gaan betogen. Nog geen 6 maanden aan de macht en alles moet al geregeld zijn, het duurde veels te lang. Als DNA lid zou je toch moeten weten hoeveel troep er is om opgeruimd te worden of denk je dat jij als NDP DNA lid wel voorrang verdient om jouw groepsbelangen geregeld te hebben.

  Een typisch Surinaamse eigenschap die ons land heel veel schade heeft gebracht, is het aanjagen van eigen en groepsbelangen at all cost.


  Maak melding

 3. STVS kreeg censuur opgelegd.
  How low can you go, alles komt uit!

  De WEST (gebouw) bekogeld met vuurwerk.(zie de westonline);

  “Laat het duidelijk zijn, wij laten ons niet intimideren door ondemocratische elementen, die zich geschraagd voelen door bepaalde mensen, die terug in de tijd willen, instede van dit land daadwerkelijk vooruit te brengen.
  Wij zijn van mening, dat de gemeenschap goed op de hoogte dient te zijn van de handelingen, die men nu reeds pleegt tegenover een deel van de media.”

  Who’s next?

  Moro e doro


  Maak melding

 4. Voor alle duidelijkheid, ben ik het wel eens dat partijgenoten het oneens mogen zijn met zaken. Maar dat alles wel eerst intern besproken moet worden. Pane weet dus niet hoe het hoort, slechte gelegenheid om deze zaken aan te kaarten.


  Maak melding

 5. De STVS valt hier enorm door de mand door het niet uitzenden van van deze clash tussen Bouterse en deze dappere man. Elke andere nieuwszender had hier mee geopend maar de STVS is daar te laf voor. Als deze tv zender er alleen maar is om obligate beelden uit te zenden van toespraken en lintjes doorknippen kunnen ze er beter direct mee stoppen. Wat een lafbekken!! Pure ( zelf) censuur.


  Maak melding

 6. Maar ja altijd belofte is te veel beloven…dus als jij het slim speelt kan niemand jou kwalijk nemen.
  Maar ja..jij mag geen ruzie zoeken anders streef jij doelen voorbij.


  Maak melding

 7. Pan(nekoek)moro o tik yu nanga yu achterban.
  Deze DiDiBrie had jullie allemaal nodig enkel en alleen maar om president te worden. Voor de rest is ie klaar met jullie. Odi,odi Guno en odi odi Bimbo. Un stem fu Bimbo kong moro fatu.Soso fa ung lisie fu dinkie.En ung lisie fu vreet.Houden zo Regering en nietsnut van een pres.en Lonnie als lachende derde.Voto blakamang a kaba gi joe jeeeeeee.Aan het einde van deze rit worden jullie allemaal wachters voor zij die ’t heeft en zal hebben.

  Glenny


  Maak melding

 8. Bouta na wan Smoko mang!Oen kan brieb mie a no bouta e takie na a Cocaine!Hij is ook geen Indiaan zoals hij beweerd.De inheemsen moeten hun handen van deze man aftrekken,hij gaat jullie weer gebruiken.No briebie ing na wan smoko mang.


  Maak melding

 9. Kis pane mooi. Als er zaken zijn die je wilt bespreken was dat niet het moment of de plek. De President hoor je met respect te behandelen.

  De regering zit pas 6 maanden en kan je niet verwachten dat alle problemen worden opgelost.

  Iedereen verwacht dat deze daadkrachtige regering alle problemen direkt kan oplossen.

  Geduld mi boi.


  Maak melding

 10. Pané heeft nog mazzel gehad. Tegenwoordig is het zo in Suriname: Als je zegt “De president is gek”, krijg je 30 jaar gevangenisstraf. Vijf jaar voor het beledigen van het staatshoofd en 25 jaar omdat je de waarheid spreekt…….. Hahahaha.


  Maak melding

 11. De Indiaan wil alles terug het liefst in een keer.
  Jaja anno 2011…maar wie kunnen wij verantwoordelijk stellen dat de Indiaan in een rommelhoek zit….ano mi want ik heb America niet ondekt of ik had geen politiek uit het verleden.


  Maak melding

 12. Hallo Willie,

  De president heeft geen tijd om met mensen in discussie te gaan. Zelfs in het parlement komt hij nooit op dagen. Hij maakt alleen tijd voor zijn eigen promotie. Dan moet hij niet raar opkijken als hij een keer kritiek krijgt. Hij weet daar alleen niet mee om te gaan blijkt.


  Maak melding

 13. Hallo M. Doorn, NDP propaganda medewerker,

  het gaat hier om toezeggingen gedaan na politieke steun voor de verkiezingen om politie inbreng in de vorm van te benoemen bestuurders.
  Binnen 1 maand waren deze bestuurders al benoemd en zaten alle Bouterse vriendjes lekker op het politieke pluche. Aan de inheemse had en heeft Bouterse geen boodschap, hij heeft ze gewoon gebruikt. Niet gek toch dat men daar boos over is?


  Maak melding

 14. Die indianen hebben gelijk.Juist die mensen die het land hebben die worden niet erkent.
  Ik kan mij voorstellen dat die mensen zich rot voelen.Het is altijd zo geweest.Wij werden als slaven naar suriname gehaald door nederland.Die indianen hebben nieteens de kans gehad zicht te ontwikkelen.Nu maken wij de dienst uit.Raar maar waar.


  Maak melding

 15. Indianenleider Pane is een moedig man om het met zijn pijl en boog op te nemen tegen de COCABAAS met zijn UZI’s en TANKS…..Maar deze keer is hij NIET ALLEEN, wij willen geen terugkeer naar de jaren tachtig!!!!! IK VERZEKER JE DAT WE DEZE KEER DE WAPENS ZULLEN OPNEMEN. if a porie mek a porie….DAN MAAR ALS HELDEN STERVEN!!!!!! NOOIT MEER 1982!!!!!!!!!NOOIT MEER EEN REVO!!!!!!


  Maak melding

 16. Gezien de invloed van de A-Combinatie merk ik heel wat ontwikkelingen in het binnenland gaat komen. Dat betekent automatisch dat ook de inheemsen hun leefomstandigheden verbeterd zullen zien worden.

  Moeten er dan specifiek inheemsen worden benoemd en geaccomodeerd door deze President? Dat beleid is volgens mij een kopie van het beleid van Venetiaan en heeft naar mijn bescheiden mening geen toekomst.

  Maw, ik kan mij de boosheid van de President ook wel voorstellen.


  Maak melding

 17. Willie No 9 zei:
  “de persident behoor je met respect te behandelen”

  Niet omdat iemand president is moet ik hem/haar met respect behandelen. Die persoon moet door zijn/haar daden, handelingen en opstelling mijn respect verdienen. Ik zal een paar willekeurige namen van presidenten en ex-presidenten opnoemen, aan jullie ze te sorteren in groepjes van hen die wel of geen respect verdienen. Bouterse, Mugabe, Saddam Hussein, Berlusconi, Papa Doc, Baby Doc,Pol Pot, MANDELA, LULA, OBAMA, NEYERE.
  GHANDI, M.L.KING en Hitler kwamen ook in mijn gedachten maar zij horen nergens bij want ze waren geen president (sorry, mijn ‘caps loc’ doet soms vreemd ik begrijp er niets van). Nogmaals, jullie mogen de presidenten zelf sorteren


  Maak melding

 18. Mensen maak je niet bewust, ze worden eens wel zelf bewust.

  De Inheemsen in Suriname hebben historisch gezien, rechten op de grond waarop zijn wonen.

  Het verbaal geweld naar de president toe is een van de weinige mogelijkheden die de Inheemsen ter beschikking hebben om hun eis kracht bij te zetten. Ik kan de omstandigheden die geleid hebben tot de besproken reactie van Pane goed begrijpen.

  Ja, de Inheemsen moeten nu duidelijkheid krijgen over de rechten op hun gronden. Daar ben ik het roerend mee eens!

  Maar waarom heeft Pane tijdens de regering van Venetiaan steeds zijn mond gehouden en niet de durf gehad eisen te stellen aan de regering Venetiaan?

  Ik geef Pane het voordeel- van- de- twijfel.
  Pane wordt bewust! Alleen minder alcohol drinken en niet in een (politieke) valkuil trappen.

  En aan a pikien boi foe kasnika, president D.D.Bouterse:”Tek wang Kasnika wasie en Sabi sa ju e taki en Sabi sa ju e du. A WITI’MA FU KASNIKA SA E LUKU JU, NOW MANDI NA JU TAPU. SABI SA JU E TAKI, SABI SA JU E DU.”

  Pinto, misschien kan jij dit doorgeven aan president D.D.Bouterse.
  (Ik hoop dat D.D.B. DIT WEL LEEST)
  Srika


  Maak melding

 19. Hoor ik jullie keizer Bigi Mofo I weer met wisselgeld strooien!? U weet wel de toespraak voor de MOORD op C. Daal.

  Daar komen de kettingzagen weer tevoorschijn, zo gaat dat daar.


  Maak melding

 20. Bouterse heeft zijn ware aard getoond,slaap lekker suriname eens zal je wakker worden ik hoop niet dat het te laat is,ik wacht op de dag dat bouterse zijn aanhangers stront gaat geven om te vreten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.