Geschiedenis Suriname mag niet vervalst worden

28

PARAMARIBO, 9 feb – De geschiedenis mag niet vervalst worden. Dit stelt Eugene van der San. Zijn pennenvrucht Geschiedkundige Aantekeningen ten dienste van de Staatsgreep van 25 februari 1980, beoogt precies dat. Er moet eindelijk een draai gegeven worden aan wat bijna traditie is geworden.

En dat is dat de staatsgreep van de sergeanten in het luchtledige ontstond. Een coup zonder aanleiding, nergens voor nodig. Van der San ziet twee duidelijke oorzaken. De eerste is dat de toenmalige legerleiding onvoldoende aandacht had voor de financiële noodkreet van de onderofficieren. Ze eisten een betere bezoldiging. Ook de weigering van legerleiding en regering om de vakbond van onderofficieren te erkennen, wordt als oorzaak aangemerkt.

De politieke en sociale omstandigheden van na de staatkundige onafhankelijkheid droegen het hunne bij. Er was geen cultuur van problemen gericht aanpakken. Uiteindelijk is daar een hoge prijs voor betaald. Ook het conflict met de onderofficieren werd maar vooruit geschoven. Van der San noemt het een gelukkige omstandigheid dat de leider van de staatsgreep, Desiré Bouterse, nu president is. Die is voor hem één der weinigen die het echt kan navertellen.

28 REACTIES

 1. Op 25 november 1975 verruilden wij een gewisse carriere bij de Koninklijke-Landmacht voor een regerechte avontuur bij de Surinaamse strijdkrachten.

  Binnen de kortste keren werden wij als een hoop vuil bejegent door de toenmalige arrogante machthebbers.

  Zij hebben het wel geweten!

  Nadat we werden uitgemaakt voor ordinaire padvinders en gewapenderhand uit onze kazerne werden gezet.

  We kwamen onbedoeld met een heel land te zitten.


  Maak melding

 2. Over vervalsen van de geschiedenis gesproken:

  Een goed voorbeeld:

  Radio 10 bericht dat het kabinet van de president censuur zou hebben gepleegd op filmopnamen die STVS had gemaakt op het indianendorp te Redi Doti van een woordenwisseling tussen president Desi Bouterse en voorzitter Ricardo Pane van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden.

  “De nieuwsredactie van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) voelt zich op geen enkele manier gecensureerd door de persdienst van het kabinet van president Desi Bouterse. Dat stelt Ricky Doekhie, hoofd van de Nieuwsdienst.
  lifton Limburg, perschef op het kabinet van de president, legt uit dat het materiaal inderdaad is opgevraagd om er een voorlichtingsprogramma mee te maken. De bedoeling was dat het maandag terug zou gaan naar de STVS. “Door drukte in het programma van de president op maandag en een verjaardag van een collega is dat niet op tijd gebeurd, maar we hebben niemand verboden iets uit te zenden”, zegt hij.
  De perschef voegt er wel aan toe dat de STVS een staatsmedium is.

  Van het enige noemenswaardige nieuwsfeit van het Bouterse bezoek wordt geen verslag gemaakt. De woordenwisseling/discussie zou bij elk serieus tv station een hot item zijn. Niet bij de gemuilkorfde STVS. Geen ruimte voor kritiek dus


  Maak melding

 3. Het is jammer dat al die honderden mensen en kinderen die ten gevolge van de staatsgreep, direct en indirect zijn vermoord, het niet kunnen vertellen.
  Dat al de mensen die door de staatsgreep het land hebben verlaten niet worden gehoord. Nee zelfs worden geminacht.
  Bouterse en zijn kornuiten hadden door voor de rechter te verschijnen geschiedenis kunnen schrijven.
  Het enige wat ze doen is draaien en verdraaien.
  De Nazi,s deden in de Tweede Wereldoorlog precies het zelfde.


  Maak melding

 4. Kenmerkend: De president heeft wel tijd om deze geschiedschrijving die slechts 14 pagina’s telt en in een weekend is geschreven in ontvangst te nemen.

  Het opstel van een gemiddelde leerling van een basisschool telt meer pagina’s en heeft er langer over gedaan.

  President Desi Bouterse heeft vandaag de publicatie ‘Geschiedkundige aantekeningen ten dienste van de staatsgreep van 25 februari 1980’ in ontvangst genomen. De auteur, Eugène van der San, in het dagelijks leven, directeur van het kabinet van de president, zei bij de aanbieding dat hij het 14-pagina’s tellende geschrift in een weekend heeft geschreven.


  Maak melding

 5. @Henk Molenaar

  Je eerste voorbeeld is spijkers op laag water zoeken. Lees hier: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/4489

  Volgens mij is er dus niks aan de hand.

  Je tweede voorbeeld is nog kinderachtiger.

  Wat wil je precies zeggen? Wat is je punt?

  Heb je het 14 pagina tellend stuk gelezen en geprobeerd je mening erover te vormen of kom je direct aanzetten met allerlei stomme opmerkingen die niks toevoegen?

  Anyway, zelf ben ik ook geen fan van adviseur van der San, die meer opereert als spin doctor dan als echte adviseur. Een adviseur moet erop toezin dat de organisatie waar hij voor werkt de juiste beslissingen neemt en er zijn momenten waarop ik mij afvraag op welke wijze een besluit genomen is.

  Desalnietemin ben ik benieuwd naar de inhoud van dit stuk maar ben bang dat het niet evenwichtig genoeg is, in die zin dat ik niet verwacht dat er ook kritische kanttekeningen worden gemaakt over de revolutie. Want die zijn er genoeg, naast de positieve zaken.


  Maak melding

 6. Nr.6
  Om de feitelijk- en juridischtechnische waarheden te documenteren in de vorm van geschiedschrijving,behoeft geen maanden-werk te zijn of gebonden aan een tijdslimiet .
  Bij geschiedvervalsingen die wij,surinamers,
  in den lijven mogen ervaren ,liggen de zaken anders .
  Daar is heel veel tijd en geld voor nodig .
  Uiteraard werden/worden er enorme kapitalen hieraan uitgegeven onder het mom van edukatie
  /onderwijs wat in feite indoctrinatie het beoogde target was/is van de auteurs .
  Enkele “ernstige” voorbeelden uit/van Ollandse geschiedschrijvingen :
  Weggelopen slaven; Baron , Boni en Joliceur waren moordenaars , plunderaars , brand-stichters etc etc , in feite waren zij allemaal vrijheidstrijders .
  Progressieven en nationalisten o.a ;Anton de Kom werd bestempeld alszijnde een communist en staatsgevaarlijk , werd verbanen naar Olland en stierf in gevangenschap tijdens de 2e wereldoorlog in een duitse concentratie kamp.
  Doedel , staatsgevaarlijk en werd ziek gemaakt en later gedwongen tegen zijn wil opgesloten in een phychiatrische instelling (LPI)
  Het waren/zijn vrijheidstrijders en waarachtige surinaamse patriotten .
  Er is heel veel voor nodig om halve waarheden of leugens op te stellen , dat doe je niet in een weekend en het neemt meer dan 14 pagina’s .
  De feiten liggen in de tig-tallen geschreven boeken betreffende de zgn. SCHIEDENIS VAN SURINAME door Ollandse auters en gezinden .
  Wij schrijven nu onze eigen geschiedenis met het doel om de natie bewust te maken en voor kennis overdracht .
  Het is 2011
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De Nieuwe Weg

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 7. De geschiedenis mag niet vervalst worden?
  Als Arron en kolonel Elstak de wensen van de Onder-Officieren die uit N.L.kwamen en hun rechten als beroeps militair zoals ze dat gewend waren b.v. in de vorm van een vakbond en de leiding van het leger en de regering doet hier niets mee,ja dan kun je problemen verwachten.Er zou geen staatsgreep zijn geweest als deze twee machthebbers hun verstand hadden gebruikt.Het vervolg is bekend met medewerking van Kolonel Valk.


  Maak melding

 8. Dankzij 25-02-80 hebben wij Front 15 jaar aan de macht gehad…..was 25 feb niet gekomen hadden wij NPS/VHP in zee gegooid.

  Enkel en alleen rommel politiek uit jaren ’70 verschrikkelijk toch…FOOL THE PEOPLE ALL THE TIME….rotzooi’70 op 25-11-75 na…dankzij Bruma & Hindorie.


  Maak melding

 9. 31 Jaar na de revolutie komt het boek van Eugene van der San uit.

  Toevallig zit ook zijn compaan op de troon van ons land. Ondertussen heeft er een formele ontmoeting tussen DDB en zijn vrienden van het eerste uur plaatsgehad. Uiteraard rond een militair gebeuren wel, waar de groentjes een waarschuwing kregen dat zich geen politiek mee mag inmengen met het leger.

  De geschiedenis mag niet vervalst worden.

  Het is algemeen bekend dat wanneer je maar lang genoeg blijft verkondigen dat een gebeurtenis op een bepaalde manier en neit anders heeft plaatsgevonden, je het op den duur zelf ook gaat geloven. Het wordt jouw waarheid en niet anders om. Dit boekje is het product van de ghostwriter van DDB’s versie van de geschiedenis. The Revo according to DDB.

  Verwacht mag worden dat deze propaganda verplichte leesvoer wordt voor de nieuwe generatie scholieren, om zo de indoctrinatie helemaal rond te maken.

  Ter vergelijking. In de vorige eeuw werd de slavernij beschreven vanuit een romantische hoek. Vandaag kennen we alsnog de wreedheden over de slavernij, ook al is er niemand meer die het aan den lijve heeft ondervonden.

  Wat betreft de Revo van 1980, zal iemand vandaag durven DDB tegen te spreken? Zal iemand zijn kind het tegenovergestelde van wat Eugene schrijft durven bij brengen? Zo van, ga je gang, vertel het maar in een spreekbeurt. Ja, in het buitenland misschien. Vandaag leven er nog mensen die toen in 1980 en daarna de gevolgen hebben ondervonden. DDB is nog steeds niet voor de rechter verschenen, sterker hij heeft geen tijd voor het december-ding.

  Wie in hartje Suriname heeft zoveel lef om een afwijkende versie te vertellen. Wie durft met een anti-Revo boekje Desi te schrijven en aan te bieden, die kan rekenen op een enkele Bakhuysgebergte. Katibo totdat hij de woorden van Eugene onderschrijft als enige waarheid. Mao is daar jaren ingeslaagd en Sur. is vriend van China.
  De geschiedenis mag niet … helemaal…. verteld worden. Sari tori.


  Maak melding

 10. Geschiedenis Suriname mag niet vervalst worden, maar natuurlijk niet. Daarom is het een goed idee dat het ook van de andere kant beschreven wordt. De Surinaamse geschiedenis is door de kolonialist al behoorlijk vervalst, toch henk molenaar.


  Maak melding

 11. Blaka Boy,

  Je put uit de STVS-bron, die zullen natuurlijk nooit toegeven dat ze geintimideerd zijn. Lees andere bronnen en daar blijk het tegenovergestelde uit.


  Maak melding

 12. Bouterse en zijn volgers hebben hun eigen geschiedenis en waarheid luister naar radio kankantri en lees wat die ezel op nummer 2 schrijft wat is die man dom zeg.


  Maak melding

 13. Wikileaks,
  Kom Bouta halen als je daar tenminste de ballen voor hebt, maar laat de sympatisanten verder met rust. It’s up to you, als voornemens bent om daar te verworden tot een ijspegel. Wij hier willen verder met de trekker van onze keus.


  Maak melding

 14. Wij zijn altijd voorstander voor een waarheidscommissie en hebben altijd ervoor gepleit ,liever gisteren dan morgen .
  Uiteraard moet deze op chronologische volgorde geschieden , te beginnen bij de dato , 25 februari 1980 .
  De Waarheid , dat is geschiedenis .
  Verzamelen jullie alle elementen bij elkaar en vormen jullie een actie-groep en gaan jullie daarna een petitie aanbieden in Den-Haag ,met als voornaamste eis ;” EEN WAARHEIDSCOMMISSIE” !!!
  Het is ook een manier om een bijdrage te leveren voor de SURINAAMSE GESCHIEDENIS !!!

  Krakti nanga Soso Lobi !!!


  Maak melding

 15. Nu al blijkt dat het een heel verkeerde keus is maar jij ben zo dom dat jij het niet toe wil geven, maar het zal niet lang meer duren voordat deze criminele bende uit een valt.
  alle prijzen stijgen in suriname die arme man en vrouw krijgt geen cent bij, vrienden en familie van jou criminele president hebben goed betaalbaar baan wees nou eerlijk waren dit de beloftes die op de podium zijn gemaakt? Bouterse had over armoede onder het surinaams volk hij dompelt ze nu dieper de armoede in. ik spreek jou heel gauw dan ben ik benieuwd als jij deze criminele bende nog blijft verdedigen .


  Maak melding

 16. Hallo Kondreman,

  Als je als onderofficier je zin niet krijgt ( geen loonsverhoging) dan pleeg je maar een staatsgreep……

  leuke redenering….


  Maak melding

 17. Nr.27 ,henk
  Onder-officieren werden betaald door het Koninkrijk Der Nederlanden en waren houders van Nederlandse paspoorten .
  De demonstratie of het protest van de militairen ging over de erkenning van een militaire vakbond en de gevangen neming van enkele bestuursleden .
  Staatsgreep 1980 was door Olland georkestreerd .
  “Het is geen redenering ” ,henk
  Het zijn feitelijke- en juridische waarheden
  ” GESCHIEDENIS ” en Republiek Suriname is de auteur .
  Mijn persoon voel zich niet uitgenodigd om met jou in discussie te gaan en bovengenoemde feiten dient enkel tot jouwer patriottisme .

  Het is 2011
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde ,De Nieuwe Weg
  Stre de fu stre
  Sranan sa wini
  HET VADERLAND OF DE DOOD !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.