Israël zou best willen investeren in Suriname

21

PARAMARIBO, 7 feb – De republiek Israël wil graag investeren in Suriname. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. Er liggen al voorstellen gereed. Wat Suriname betreft gaat alles rustig door, ondanks de recente erkenning van Palestina. Die stap is een bewuste geweest. Dat zal Jeruzalem ook te verstaan krijgen.

Het gebeurt al binnenkort als de niet-residerend ambassadeur naar Paramaribo komt. “Suriname heeft heel goede relaties met Israël. Er zijn voorstellen voor investeringen en daar gaan we rustig mee verder. We houden rekening met hun reactie, daar hebben ze recht op. Maar ook wij hebben recht op onze mening”, zegt Lackin in het overheidsprogramma Info Act. Die mening is afgestemd op wat vooral het Zuid-Amerikaanse blok Unasur denkt over Palestina.

Zonder erkenning zien die geen vrede komen. “Er is uiteraard nog geen gemeenschappelijk buitenlands beleid. Maar de trend in de regio is dat men overgaat tot erkenning van Palestina, omdat ook de regio vindt dat er andere oplossingsmodellen aangedragen kunnen worden”, aldus Lackin. Bovendien stelt Suriname zich als voorbeeld. “Wij zijn een land waar een synagoge naast een moskee staat, waar de belijders van de verschillende religies zo vreedzaam met elkaar omgaan.”

21 REACTIES

 1. Wat minister Lackin vergeet is dat het kapitaal van Israël bij de Joodse Liga in de Verenigde Staten zit. Dus indirect gaat de USA dus in Suriname investeren. Dat er een moskee naast een synagoge staat in Paramaribo heeft niets te maken met de buitenlandpolitiek (of het unaniem ontbreken daarvan) van Unasur en in het bijzonder Suriname. Bij Antalya in Turkije staat er ook een moskee naast een synagoge. Religieus zullen de bepaalde bevolkingsgroepen elkaar niet in de wielen rijden, maar in de praktijk blijkt het “vreedzame” samenleven wel degelijk haken en ogen te kennen. Ik denk dat Israël wel degelijk harde eisen zal stellen. Het erkennen van Palestina door Suriname zal niet in dank worden afgenomen. Het wordt dus slikken of stikken. Eens kijken hoe minister Lackin zich hieruit weet te werken.


  Maak melding

 2. Hoelang nog want dit goed samenleven is nog een restant van de koloniale tijd.
  De geschiedenis leert dat het juist de Joden waren die 250 jaar lang een onuitwisbare stempel p[ de samenleving van Suriname drukte. Maar wat weet de Surinamer nu van zijn eigen geschiedenis.


  Maak melding

 3. @ reageerder op # 3, lees eens de reactie van Aniel op #6 en dan begrijp je waarom jij waarschijnlijk nog minder van de Surinaamse geschiedenis snapt. Die onuitwisbare stempel drukten ze inderdaad in slaven vlees.
  Ik kan de huidige Israelieten de Surinaamse geschiedenis niet verwijten, maar geef geen onvolledige info.


  Maak melding

 4. geef me maar israel, wat heeft ¨palestina¨te bieden behalve hamas en bommen? israel daarentegen met de grootste medicijnen fabrikant ter wereld, t land dat het meest investeerd in high tech, het land dat woestijn groen maakte en niet alleen zijn eigen bevolking van voedsel voorziet maar zelf exporteerd naar europa. Suriname kan er veel van leren. En wat toeristen uit israel zouden niet slecht zijn


  Maak melding

 5. Hebben ze weer een andere joodse staat nodig? Waarom dit bericht direct na de erkenning van palestina? Nodig Palestijnen uit naar Suriname, daar kunnen ze tenminste in vrijheid leven.


  Maak melding

 6. Dit artikel is gewoon een vervolg op de erkenning van Palestina door Suriname.
  Gaat in feite helemaal nergens over, Israel heeft geen belangen in Suriname behalve een synagoge die gerestaureerd moet/mag worden.

  Maar verbreding van de betrekkingen is daarintegen altijd een goede zaak.


  Maak melding

 7. De Isrealiers moeten mij nog vergoeden voor wat zij met mijn voorouders in Suriname hebben gedaan.
  Ze moesten dag en nacht voor hun werken op de velden te Joden-Savanah als slaven zonder enig recht en enig vergoeding.


  Maak melding

 8. @ 13 Sabimang: Da’s nou jammer, die opmerking van je. Je weet zelf waarschijnlijk dat de staat Israël in 1948 is gesticht en dat de joodse gemeenschap in Suriname al sinds 1635 bestond uit Portugese (Braziliaanse) en Hoogduitse joden, later nog aangevuld met Nederlandse, Poolse en Russische joden. Israël kan dus nauwelijks verantwoordelijk worden geacht voor hetgeen jouw voorouders is aangedaan. Sabi? Mang?


  Maak melding

 9. Daar zal onze alwetende Steve Meye blij van worden, de Joden kunnen dan de vloek van de Winti neutraliseren. Suriname wordt het lot van Haïti bespaard, hiep hiep hoera, halleluja en we leven nog lang en gelukkig amen.


  Maak melding

 10. Onder de A-skinatie joden vind je de rijkste mensen ter wereld die het voor het zeggen hebben in de VS hun oorsprong is Europa het zijn ook zij die de meeste topposities in Israel bekleden bestemmen ook over de politiek in het midden oosten.Ik geloof niet dat Israel geld wil investeren in Suriname het is een tactiek en niets anders.


  Maak melding

 11. Wij willen geen slaven handelaren meer op surinaams grond gebied .
  Hoe kan je iets dat niet van jou is anexeren , zijn de paletijnen geen mensen of zie ik dat verkeerd .
  Geef ze niet het idéé dat ze welkom zijn in Suriname , laat ze in israél blijven want we zullen niets aan ze hebben , integendeel zullen ze apartheid in suriname lanceren en kieboeds daar neerzetten .


  Maak melding

 12. Suriboy jij bent een muizenmelker, jij weet bliksemgoed dat Sabimang met Israel de Joodse plantagehouders bedoelt. De staat Israel mag volgens Steve Meyer met het oude testament in de hand wel duizenden jaren terug in de achteruitkijkspiegel kijken (en daar ben je niet over gaan muggenziften) en Sabimang mag niet een paar honderd jaar terugkijken, want toen bestond Israel volgens jou nog niet


  Maak melding

 13. israel investeert al eeuwen in afrika. Ze halen al die diamanten daar weg. Wat houden die afrikanen aan over. Ze worden als djoe- ka’s behandeld.
  Ik ben het eens met aniel. Laat jenke zijn geschiedenis beter leren
  Kenneth Chitanie


  Maak melding

 14. Heel mooi zo,n stap die twee zelfstandige naties met mekaar aangaan …Oeeeps Nederland met z,nVVD minpresje ..ik ben benieuwd of er ook een boycot komt tegen Israel indien die met hun plan verder gaan..!!!wil ik nu even zien of de VVDers echt guts kunnen tonen!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.