“China is vriend van Suriname en van de wereld”

41

PARAMARIBO, 4 feb – “We moeten weten dat China een vriend is van Suriname, maar dat China ook een vriend is van de wereld.” Dit zegt president Desiré Bouterse. Suriname is lang niet het enige land in de wereld waar China in investeert. Daar zullen ook de critici zich van moeten vergewissen. Het is een kwestie van kiezen.

Suriname heeft er in elk geval baat bij zich als vriend op te stellen. “China is de grootste investeerder in de wereld. Zij die hun ogen willen sluiten, doen dat maar”, zei Bouterse bij de Chinese nieuwjaarviering. Voor hem is China een grote vriend, misschien ook wel de grootste. Paramaribo wint daar geen doekjes om. De verwachtingen zijn in elk geval hoog gespannen wat betreft de vruchten.

De politieke agenda van de huidige regeerders heeft er alles mee te maken. “De grote projecten die we willen uitvoeren zijn voornamelijk gebaseerd op medewerking van onze grote vriend China en op eigen inspanningen. De investeringen zullen komen”, aldus Bouterse. Op het verlanglijstje staat onder meer de bouw van duizenden woningen en moderne wegen. Ook een dijk langs de hele kustlijn staat op de agenda.

41 REACTIES

 1. Bouterse kletst weer uit zijn nek.
  Bovendien was er een grote uitzending in Nederland op de radio hoe China b.v. te werk gaat.
  De honderdduizenden arbeiders die ze in o.a. Suriname gebruiken zijn slaven.
  Nou zal Bouterse dat een zorg zijn. Hij is ook een uitbuiter. Net als de kolonialen waar hij zo op zit te fitten.
  Maar wat erger is dat is dat deze slaven uit China veroordeelde misdadigers zijn.
  Ze moeten gemiddeld twee jaar in het nieuwe land werken en daar blijven.
  Ze moeten tekenen dat ze nooit meer naar China zullen terugkeren.
  Veel succes met al die misdadigers die nu in Afrika en Suriname verblijven.
  In de westerse wereld zijn ze niet welkom. China houdt zijn eigen tuig maar.


  Maak melding

 2. Tuurlijk haal de banden aan met China zoals Afrika dat ook doet.

  Afrika beleefd voor het eerst een economische opleving dankzij China. Het is nooit de bedoeling geweest van de westerse koloniale machten dat de ontwikkelingslanden economisch sterk worden.

  China daarentegen heeft een andere benadering nl die van win-win relaties.

  De relaties met de koloniale machten wat dat van win-verlies relaties.


  Maak melding

 3. Doorn Een gedeelte van wat je daar zegt ben ik het eens met je wat de investeringen betreft,maar er zijn zaken die je het niet over hebt,en dat zijn namelijk de arbeiders die op deze projecten in Afrika werken Chinezen voor het grotendeels zijn ik kan als voorbeeld aangeven Angola daar de inheemse arbeiders als dragers gebruikt werden en dus niet als vakman.Wie waren het die de straten van Paramaribo asfalteerden het waren Chinezen aangesteld bij een Chinees bedrijf waarom waren er geen inheemse arbeiders er bij?Weetje dat er een miljoen Chinezen in Afrika wonen? De vraag is als Bouterse Suriname verder wil verkopen aan de Chinezen? Paramaribo is reeds een China town,als ik mag schatten dan zijn 80% van de winkels in Paramaribo in Chinezen handen.


  Maak melding

 4. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt….

  Henk Molenaar

  —————————————

  Jaja zal wel, waarschijnlijk ben jij ook zo’n zgn FRONT consultant geweest, wiens brood men eet, diens taal men spreekt.

  Front is weg, henk is werkloos en is kwaad.


  Maak melding

 5. China investeert niet, maar rooft. Alle natuurlijke rijkdommen en bodemschatten, op dit moment hoofdzakelijk in Afrika, zijn nodig voor de economische groei van China. Welk Afrikaans land is iets mee opgeschoten?

  Tuchthuisboeven van Nederland in het verleden (graven van de Saramacca kanaal)en nu de criminelen van China (bouwen van een Nieuwe Stad). Noodlot van SME.

  Het zijn geestgenoten van DDB met zijn beperkte geestelijke vermogens. Dus laat maar waaien, totdat het hele Surinaamse volk wakkert wordt. Duurt nog even.


  Maak melding

 6. Lekker land hoor China, je mag maar 1 kind hebben, moet ouder dan 21 zijn, getrouwd zijn en als dat niet zo is, wordt je kind verkocht, en overal is controlle over……
  Ach, terwille om de smeer, likt de kat de kandeleer…..


  Maak melding

 7. Hij(a DiDiBrie) kan niet anders de andere vrienden zijn nergens te bekennen.Zelfs zijn beste vried Hugo komt nog niet over de brug met de gratis benzine.Hugo moet dat alles nog gaan uitrekenen mi boi.Volk van Su het was net nog geen brood met bruggen,maar ’t wordt nog een straat vol chinezen. Chinezen waar Misbaksel(misiekaba)zo een hekelaan had tijdens het Front regime.Op Latour riep hij met luiden stem dat de Chinezen China moesten gaan ontwikkelen en de brazilianen Brazilie. Fa waka tide.Ik heb trouwens nog een vraag aan de aanhang van de me ka combinatie; hoe gaat DiDiBri doen met de nep JOOD Abrahams,want hij zoek Israel met ruzie door te roepen dat hij achter de Palesteinen staat hmmmmmm lekker makkelijk voor A.U.S.om zonder toestemming van wie dan ook zijn deze keer stront op te pakken.Alla Noriega.(Panama) mi dja e luku un domme bliksems na ini Sranang.
  Glenny


  Maak melding

 8. Happy Chinese New Year toegewenst aan alle trouwe forum lezers. de forum leden en de redactie van waterkant.net.

  Hip hop…het konijn komt er aan!

  In Shanghai is vandaag erg stil; geen razend verkeer en massa’s mensen op straat. Chinees nieuwjaar is in aantocht en daarmee het konijn, want na het tijgerjaar is het nu de beurt aan deze hoppende, lang geoorde vriend. Overal zijn afbeeldingen van hem te zien; je zou bijna gaan denken dat het Pasen is! Ook worden er zelfs levende konijntjes op straat verkocht, waarbij ik me telkens afvraag of deze het nieuwe jaar zullen redden

  Door Amiek Krakers


  Maak melding

 9. Ach henk molensteen,

  Aan die eeuwige vriendschap met Nederland heeft Suriname niet zoveel van overgehouden behalve de taal.

  Van die liefdadigheid hebben we ook niet zoveel gemerkt behalve dat de een rijker werd en de ander armer.

  We gaan nu voor een andere benadering namelijk win-win, we willen geen liefdadigheid meer, dat werkt niet.


  Maak melding

 10. Galatasaray op6

  Momenteel koopt China de EU op. Heb je nog niet gelezen hoeveel miljard euro die gasten de komende jaren in EU willen investeren.

  Laat Suriname ook een graantje pikken van die miljarden, ik kan niets met koffiedik en zwartkijkkers, sorry.


  Maak melding

 11. Paramaribo wordt een Township van de te verrijzen stad van de Chinezen.Alleen met speciale vergunningen gaan de hedendaagse sranang man kunnen werken.Wonen doe je dan in de krotten van Par’bo.Parken en banken met het opschrift “alleen voor chinezen”.Op naar grote hoogten.

  Cobie.


  Maak melding

 12. Ik zou China niet onder mijn vrienden willen rekenen!!
  Voor de Chinese regering geldt: voor wat, hoort wat.
  Bouterse heeft straks 2 vette leningen uitstaan: zowel in China als in Venezuela.
  Tegen de tijd dat deze beide landen de leiband gaan aanhalen, is Bouterse President-af en zal het hem verder een rotzorg wezen wat er met Suriname gebeurd!


  Maak melding

 13. In suriname was een tijdje terug geen Am. Dollars meer te zien!! Geen banken en bijna geen burgers! Alles was opgekocht door de Chinezen en naar China door gesmokkeld!! Om aan de euro’s te komen was buitengewoon een ramp!!

  De SRD’s smeten ze gewoon in een kartonnendoos! Zelf gezien!! Ze weten precies waar zij hun kont krabben! alles wat blinkt is geen Goud! Bouta stinkt in en laat de surinamers naar de klote gaan!! die debiel.

  En vertel mij maar waar deze chinezen niet zitten waar iets te halen valt??

  Bouta: Dom, dommer en wie is de domste?? Natuurlijk jij LULLLLLLL!!!

  GOD ZIJ MET SURINAME!!


  Maak melding

 14. Suriname is een fokland voor de Chinezen en elders op China na.

  China heeft meer dan een miljard mensen. Natuurlijk gaan zij hun heil elders zoeken.

  In hun eigen land mogen zij niet meer dan 1 kind hebben anders dan hebben zij wel een heel groot probleem! Kiezers van Bouta: Hiep, hiep, hoera en hoop dat je straks ook zo zult kraaien!

  In Suriname kunnen zij vele malen neuken en veel kinderen maken want andere ontspanning hebben zij niet. Vooral gezien het feit dat de kinderbijslag vertienvoudig zal worden.

  Bouterse kan zich ook niet laten door deze Chinezen vooral toen hij te horen kreeg over de z.g. hulp van 8 miljard Am. dollars. en de Surinamers geloven ook heilig nog in.

  Geloven in Bouta is de doodvonnis tekenen!!
  De toekomst zal het uitwijzen!


  Maak melding

 15. Volgens sommigen ,mogen zij alleen hun heil lees profiteren, ergens anders gaan zoeken anderen mogen dat niet,Suriname heeft meer aan immigranten die kei en keihard kunnen werken en daar horen zonder meer de Chinezen bij.De meeste reaktie`s zijn van de profiiteurs uit Nederland,als men goed leest proeft men jaloersheid,de Chinezen zullen van Suriname een bloeiend land gaan maken en dat kunnen velen niet verkroppen.Als het zover is zullen zij de eersten zijn die hun biezen zullen pakken en naar Suriname gaan om ook daar te gaan profiteren wat anderen,Chinezen,hebben opgebouwd.

  Jullie mogen op hoge poten gaan staan en me uitmaken voor ,weet ik wat, i dont give a damn,het is nu eenmaal zo.


  Maak melding

 16. De chinezen gaan naar Suriname omdat ze daar mogelijkheden zien.

  De Sur-Neds blijven in Nederland en blijven maar met hun negatieve meningen omtrent alles van Suriname en de Surinaamse regering.

  Wanneer vertrekken de SurNeds ook massaal naar Suriname om het land te helpen ontwikkelen, of zien jullie je negatieve meningen vanuit Nederland als een positieve bijdrage tot ontwikkeling van Suriname.

  Vertel me maar hoor, want ikke nie snappe.

  Vooralsnog laat de hinezen komen er is plek zat in Suriname, het is niet als in Nederland vol is vol. Met 500.000 zielen kunnen we blijkbaar het land niet opbouwen, we moesten zelfs Chniezen naar Suriname halen om onze straten te asfalteren, Tjongalanga en Baitalie asfalteerden daarvoor ook en na een week bleek ales weer stuk te zijn om weer reparatiekosten bij de overheid af te dingen en zo ging het verder.

  Betalen om te asfalteren, niet goed asfalteren en weer betalen om te repareren. Het volk werd in ieder geval niet rijker van, Tjongalanga en Baitalie wel.


  Maak melding

 17. Vertel wie je vrienden zijn, en ik zal je zeggen wie je bent .Oeps, t hoeft al niet meer want tout le monde weet t al.

  Doet me denken aan een situatie die ik ken van de middelbare school.
  Een leerlinge die ZOOOOOO graag bij de populaire meiden wilde horen (die van de gegoede ouders, Zorg en Hoop , Uitvlugt, Via BElla, toenertijd de elite buurten, die tennisten en zwommen bij Oase en Dolfijn)die wrong zich in allerlei bochten om maar bij die groep te horen . Ze werd gebruikt als boodschappenmeisje, omdat ze van een achterbuurt kwam ,en daardoor opgezadeld met een minderwaardigheids complex, maar ze pikte t, sterker nog ze voelde zich in de zevende hemel, want ze was nog ergens goed voor.
  En vanuit dat complex probeerde ze zichzelf omhoog te werken , want ook wist de rest van de school hoe t werkelijk zat , zij was de enige die er verguld bij liep , en aan iedereen die t horen wilde, vertelde dat ze bevriend was met hen . Zo graag wilde ze t, dat ze niet eens door had dat zij de enige was, die t sprookje geloofd, tegen beter weten in.
  Best wel zielig , als je nagaat, wat een trauma dat kan opleveren, t hopeloos op zoek zijn naar erkenning , en verwoede pogingen doen en al blij zijn met de schijn , en die gefrustreerd ophouden, ook.


  Maak melding

 18. Nr 18 Lon je vergeet De arme land India nog en wat nog geheim is gehouden!!!

  Nu lult hij over Palestina!!! Misschien gaat hij een stukje van het land aan hen proberen verkopen en dan wordt het nog mooier!!

  God zij met SME


  Maak melding

 19. Nr 15 Doorn: Concludeer ik het goed dat Sme een crimineel land is als ik jou reactie lees? zie de onderstaande jou reactie.

  Laat Suriname ook een graantje pikken van die miljarden. Ach, ja! je geeft tenminste toe dat het inderdaad zo is!!!

  De Chinezen zijn aan het koekeloeren!!! en straks is het BOE tegen Boua en Suriname! Let wel op! De tijd zal het leren.

  Straks wordt Suriname ook een stukje Palestina door Bouta want grond is er genoeg!


  Maak melding

 20. Credo van China is: “Ga en verover de wereld”. Suriname zal door DDB enorme schulden maken die ooit vereffend zullen worden. Alle grondstoffen van Suriname zullen China’s eigendom worden, zie hiervoor de voorbeelden in Afrika.
  Door emigratiepolitiek zal het percentage chinezen in Suriname alleen maar toenemen. Meneer Misiekeba ding chinesie sab sang de doe. Ding mang no Misie a boto maar deng para a boto mitie sranang. Ai mie boi tjie potie Misiekeba.


  Maak melding

 21. #18 Ion en #19 Wiep Ding,

  Klopt helemaal. China gaat het puur om onze grondstoffen, de afzet van de criminelen uit hun gevangenissen en a.h.w. een chinese staat te stichten in Sur. Ze houden zich rustig en verzamelen al je geld. Wiep Ding ook goed gezien. Dat met die $$ is een handige manier om de Sur. een rad voor ogen te draaien.

  Dat Desi het niet ziet is niet vreemd, maar wat te denken van Boedhoe? Ze is toch een slimme meid waarom zegt ze niets hierover. Wat is er van Afrika overgebleven? China als kampioen hebzuchtige kijkt eerst of er ook hebzuchtige alleenheersers in het land zijn. Die voeden ze met ‘gratis’ rijkdom in ruil voor de rijkdom van het land.

  Als China het zo meent met het arme Sur. waarom geen schenkingen of kennisoverdracht van technologie en wetenschap. Ingrid leert Chinees om de chinezen beter te verstaan. Gaat zij ook Hindostaans en javaans en Saramaccaans leren om maar een paar huistalen te noemen.

  Weer een vergissing van Desi, China is geen vriend maar het Paard van Troye, een leuke binnenkomer Desi.


  Maak melding

 22. M. Doorn.

  Voor elk Chinees graantje moet te betalen.
  Voor niks gaat alleen de (Chinese) zon op
  Geen enkel land doet aan liefdadigheid…….dus reken je zelf niet rijk.


  Maak melding

 23. Ieder economische groei is welkom voor Suriname.
  Ik vraag aan al die mensen die zojuist gereageerd hebben of ze wel inzien dat het chinees model het zelfde is net als die van de slavenhandelaren.Het enige verschil is dat Suriname veel meer aan hun verdient zonder dat ze zelf investeren.
  Ik sta achter DDB dat hij in zijn eentje Suriname probeert op te trekken van de dal.
  Zuidamerika voor de zuidamarikanen en niet voor de Europeanen.DDB Ga zo door en voor mij mag je 15 jaar aanblijven om suriname te verlossen van de prowesterse uitbuiters.


  Maak melding

 24. China werkt als een stofzuiger maar dan met geld. Let maar op in de toekomst. Voor de blinden die niet kunnen zien, kijk maar om je heen in Suriname. Wat luie Surinamers niet willen doen is overgenomen door hardwerkende chinezen ze vinden het niet erg hun handen vies te maken.


  Maak melding

 25. Black-mamba op 25 jouw conclusie is totaal verkeerd, hoe jij tot zo’n conclusie kon komen uit hetgeen ik schreef, zal mij altijd een raadsel blijven.

  Henk op 28
  Suriname wil geen liefdadigheid meer, we hebben heel slechte ervaringen met die liefdadigheid, we hebben nooit iets van over gehouden, alleen front en fronters geloven daar nog in.

  Suriname wil gewoon zaken doen, we willen onze eigen broek ophouden al zal dit met vallen en opstaan gaan, we willen eindelijk verantwoordelijk zijn voor onze eigen toekomst. Daarom gaan wij op zoek naar nieuwe vrienden en zakenpartners, het moge duidelijk zijn dat wij niets hebben overgehouden van die oude vrienden, die zijn alleen maar rijker geworden en wij alleen maar armer.

  Voor niets gaat de zon op, alleen in Suriname was dat tot verkort zo, want wij zijn in ieder geval niet rijker geworden van al die grondstoffen die de oude vrienden konden wegdragen.

  Snappie


  Maak melding

 26. Nr 27 Casper: Wat zou jij doen voor deze debielen in Suriname? Een slappende mens kun je wel wakker maken, maar iemand die wakker is kun je nooit wakkerschudden. Het zijn allemaal eigenwijs! Proffessor weet nietskunde!!! Straks laten de Chinezen zelfs geen Pesie voor deze Desie, sterker nog niets voor de Surinaamse arme burgers! De rijke luien van de regering hebben hun gestabiliseerd.

  De naam is dan ook niet zomaar gekozen A no fu WIEP-DING.

  MAAR GOED! ALSSURINAME ZICH LAAT UITNAAIEN, DAN WORDEN ZE OOK VAN ALLE KANTEN GEPAKT ZOALS BOUTA MET ZIJN GANGMASTERS zich laten pakken.

  EN NATUURLIJK ZIET CHINA ZIJN VOORDELEN EN DE ENE DEBIEL NIET!
  Het is wel jammer hoor, voor een ieder in Suriname uiteindelijk.

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 27. Het is normaal om vrienden te hebben.
  Al blijken zij vroeg of laat goede of slechte mensen te zijn…………….Maar vrienden moet je helaas hebben..DUS INDEZE GEEF IK PRES. 100% GELIJK.


  Maak melding

 28. De Nieuwe Orde!!!
  Wij verwachten en zitten helemaal niet te wachten op ” liefdadigheid ” .
  Wij werken samen op basis van :” wederzijds voordeel en wederzijds respect” !!!
  Liefdadigheid :” vernedert de ontvanger en verhardt de gever” .
  De Nieuwe Weg !!!
  You scratch my back and i’ll scratch yours!!!
  Nek’s no fout !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  SRANAN SA WINI


  Maak melding

 29. China als vriend van Suriname en zie sommige nogsteeds aan het tegenspruttelen alsof ze in verdrinkingsnood verkeren. Red jejezelf van dogma’s en leg gewoon bij neer dat de wereld groter is dan hetgeen je dagelijks om je heen ziet.

  China is binnen een paar jaar de grootste economische macht ter wereld, leuk om zo een vrien te hebben.

  Wennen jullie er maar alvast aan.


  Maak melding

 30. Met volle borst zeggen wij ;Volks Republiek China is een vriend van Republiek Suriname , daar doen wij ook zaken mee .
  Moet de republiek Suriname eerst op groen wachten en krijgen van Olland alvorends een relatie aan te gaan met Volks Republiek China???
  Ooit het aantal delegatie-leden geteld , wanneer de koningin en /of de premier een staats-bezoek in China doorbracht ???
  Van de twee-honderd tellende delegatie-leden bestond ongeveer , minimaal ,honderd en vijftig personen uit het bedrijfsleven en ondernemers ,voor de rest was het alleen maar journalisten , diplomaten en personeel van het koninklijk-huis .
  Wat zijn de intenties van Olland om de Volks Republiek China te vriend te zijn ???
  Waarom al die inspanningen en waarvoor ???
  Wij leven in de 21e eeuw en China is in de economische wereld (economische-macht) een niet weg te denken factor en elk land of continent wil graag een “VRIEND” zijn van de chinese REPUBLIEK!!!

  Het is 2011 ,in onze republiek Suriname is :
  Ollandse Kolonialisme passe
  Boodschappenlijst naar Olland passe
  Ollandse Paternalisme passe
  Republiek Suriname is Souverein !!!
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , Nieuwe Weg
  Nek’s no fout !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 31. Hallo Sempa,

  is het voor jou een dagtaak om “Olland”af te zeiken. Heel vermoeiend.

  Veel plezier met de Chinezen. Die zijn echt geen haar beter dan de “Ollanders


  Maak melding

 32. Zowat de hele middenstand is al overgenomen door de chinezen. In de winkels kun je hoofdzakelijk Chinese-prullaria kopen dat al stuk gaat voordat je de winkel uit bent. Zelfs de schotse Whiskey die je overal kunt kopen komt uit China (hoezo schots?)En de ontvangen deviezen? Ja Bouta, die gaan ook allemaal richting China. Trouwens, wel knap dat een Chinees die niet kan rijden binnen 2 weken zn rijbewijs heeft als hij naar Suriname emigreert.


  Maak melding

 33. “Veel plezier met de Chinezen. Die zijn echt geen haar beter dan de “Ollanders”

  Een ding weten we zeker, de Chinezen hebben niet deelgenomen aan die transatlantische slavernij zoals we die kennen.


  Maak melding

 34. Ik vraag mij af wat bouterse en volgers bezield echt waar? de tijd zal ons leren .
  Om jou toekomst te kunnen bepalen moet je jou verleden kennen,Bouterse zijn verleden spreekt boekdelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.