Suriname bereid te praten over goudvoorraden

9

PARAMARIBO, 3 feb – Suriname is bereid zo gauw mogelijk te praten over de goudvoorraden te Nassau, in Zuidoost-Suriname. Dit zei president Desiré Bouterse tegenover een delegatie van de Amerikaanse multinational Newmont. Binnen een maand moeten de onderhandelingen kunnen beginnen.

Bouterse heeft net zoveel tijd nodig om inzichten van de regering over een concept delfstoffenovereenkomst vast te leggen. Het onderhandelen kan dan aanvangen. “Dat zal het begin zijn van een nieuwe periode in de ontwikkeling van onze nationale goudindustrie”, meldt het kabinet van de president. Nassau was aanvankelijk voorbestemd voor bauxietwinning. Het gebied is toegewezen aan Suralco.

Het bedrijf sloot een jointventure met Newmont. De voorraad is al in kaart gebracht. Leden van lokale gemeenschappen graven er al illegaal naar goud. Bouterse vindt het daarom nodig zo gauw mogelijk te praten. Newmont wil ook deelnemen aan een nationale conferentie over de goudindustrie. Daar zullen de knelpunten worden besproken, waaronder het illegale goud zoeken. De vorige regering wilde voor twintig procent deelnemen in Nassau. Bouterse vindt dat te weinig.

9 REACTIES

 1. Betekent dit het weg geven van het goud voor niets zoals de vorige regering dat gedaan heeft?Ik geloof niet in deze regering dat ze het voor elkaar krijgen een goede deal aan te gaan met de Amerikanen,het wordt zeker een geval van “grand corruption” die vaak voorkomt in zulke gevallen.Wie zijn de verliezers het volk en de winnaar het bedrijf.


  Maak melding

 2. Praatjes vullen geen gaatjes…

  Alle concessies per direct intrekken

  Daarna alle illegalen klojo’s terug de rimboe en/of het land uit jagen en graag met grof geweld, dat is de enige taal die men daar tenslotte verstaat!

  Daarna al die gebieden afzetten en de Surinaamse werkelozen die zooi naar boven laten halen, en zo rechtstreeks de staatskas vullen!


  Maak melding

 3. Wat een grappige reactie van Jojo.Je kan dit niet serieus bedoelen,maar goed. De leus van deze beesten is geloof in eigen
  kunnen.Maar dat betekent niet geloof in DiDiBrie want DiDiBrie kan zelf niets.Ik kan je nu al vertellen dat er geen deal komt,waarbij DiDiBie (Sur dus)95% krijgt en die Amerikanen 5%.Als hij dat voor elkaar krijgt dan a toffu echt.Hij lijkt op.Missie K’ba tijdens de verkiezingen zei je op Latour ik citeer: laten de Chinezen China gaan ontwikkelen. Laten de Braziliaen Brazilie gaan ontwikkelen,want onze grondstoffen is van ons(Sur.dus) Wie heeft zich allemaal laten registreren? (waar ik overigens heel erg blij mee ben) na soso Djuka en tra sranangman registreer no? En sabie dat ano ding sma disie wang gado pritie mofo gie foe njang. Moro no doro,want ding ding man fu yu no mang.Tan strooi zand in yu volk aai je volk roep je eens ter verantwoording. Oja nog wat weet je dat Winston Caldeira een saneringsprogram voor jouw Bouterse gemaakt in de jaren 80,toen viel dat heel land in een………vul maar zelf in en werd hij opgedonderd door Boterse van je. We kunnen nog zo door, maar goed ik hou ’t hierbij. Ik wacht vol spanning het resultaat af van de goudonderhandelingen.
  Glenn Pengel

  Glenny


  Maak melding

 4. Het enige handel wat bouterse kan drijven is coce denk ik!!! En als ik zeker van ben, dat hij ook gepakt wordt. Het is ook bekend.

  Wat kan hij nog meer anders!! Geen bal geloof ik! Hij kraaide wel in de tijd van VENE. 5% Sme en 95% Canada!! Moest andersom zijn zei hij.

  Hij helpt het land wel naar de kloten gaan!! Maar goed. We zullen het zien!!

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 5. Sang!Bout was niet naar de receptie van de grote Obama gegaan om met Newmont te praten en nu blijkt dat hij weer gelogen heeft.En een ieder weet dat er niets veranderd gaat kunnen worden aan de principe overeenkomst met de goudgigant.Hooguit een komma of zo.Ik zie bout nog op de persmeeting verklaren dat Newmont belangrijker was dan handen schudden met Obama.tje…so so leeeee

  Cobie.


  Maak melding

 6. wellicht dat het u opgevallen is dat tijdens onderhandelingen zaten voor Suriname aan tavel:E. Boereveen, DDbouterse, Melvin Linscheer de man die jarenlang als trouwe en koele ‘uitvoerder’ al het vuile werk voor Desi Bouterse heeft opgeknapt, de militaire commandant die tijdens de binnenlandse oorlog indianen zo maar liet verdwijnen, de man ook die als ‘ijzeren hand’ van het Suri-kartel is opgetreden en die volgens zeggen ook de moord op politie-inspecteur Gooding op zijn geweten heeft?. Dit team onderhandeld namens Suriname aangevuld met Liskin. Dit betekend dat zij de verantwoordelijkheid hebben om het beste uit de deal voor Su. te halen.


  Maak melding

 7. Surinaamse regeringen kunnen niet onderhandelen, dus de aanwezige grondstoffen worden voor een prikkie verkocht!

  Het beste is dat Staatsolie de onderhandelingen namens Suriname voert.


  Maak melding

 8. IK word kots ziek van sommige reacties,om er echt dood misselijk van te worden.Echt niveau loze mensen die echt helemaal niets weten,maar toch zonodig wat moeten zeggen en wat er dan uitkomt.

  Kunnen we niet een keertje lekker voetballen zonder op de man te spelen.
  Ik verlang zo naar reacties waarvan ik wat kan leren.
  Is het niet heerlijk om lekker bij het onderwerp te blijven en heerlijk te discusieren.

  Mensen komop ik weet dat het beter kan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.