Surinaams staatshoofd ziet parlement niet zitten

45

PARAMARIBO, 29 jan – Een bezoek aan het parlement behoort niet meteen tot de prioriteiten van president Desiré Bouterse. Er mag dan kritiek zijn op zijn aanhoudend wegblijven bij vergaderingen van het college, veel zal daar biet aan veranderen. Niet op korte termijn in elk geval. “Ik hoef er niet voor elk wissewasje te zijn”, stelt Bouterse.

In het parlement stuit precies deze houding op veel kritiek. De oppositie stelde onlangs nog dat de president het debat ontwijkt. Dat zou al helemaal het geval zijn tijdens de discussies over het aanpassingsprogramma van de regering. “Er is nu een andere werkwijze. Men zal daar aan moeten wennen. Ik hoef niet bij alles focal point te zijn. We kunnen maar niet af komen van dat oude stramien. Ik zal er zijn wanneer ik er moet zijn”, aldus Bouterse.

45 REACTIES

 1. Meer dan logisch het moet geen poppenkast worden als in het verleden.

  Zijn wanneer u daar moet zijn.
  DNA is geen torie-oso.

  DNA heeft één baas en dat is de Voorzitter.

  Dus de Pres kan niet daar komen om de vergaderingen koers te geven.

  Want ik weet men zit ook te loeren…om uitspraken te doen waar men achteraf zich afvraagt die durft…b.v. laat hem oppleuren of de voorzitter laat jouw wachten als schooljongen…mi boi…Front torie mi boi….daarom zeg ik…..het mag en moet geen poppenkast worden…maar SERIEUX werk voor land en volk op tafel zetten.
  Niet gaan lopen spelen…er moet geld binnenkomen…5% van de winst is niks.

  Men moet in het land gaan leren wie en wie welke taken heeft.

  Doet men dat niet dan zal het op een tjekri-tjekri club lijken.
  Maar zelfs in een tjekri tjekri hol zijn er regels en wie daar de baas is.

  De leden zullen dit moeten gaan leren en begrijpen, maar ja, als Front daar is denkvermogen altijd tekort.


  Maak melding

 2. Misschien kan het volk van su, een handje meehelpen om hun idiote leider te pushen om aan het werk te gaan .
  Immers zij hebben voor hem gekozen.

  En de jeugd van su :neem aub niet deze mentaliteit van jullie leider over, anders gaan jullie jezelf moeten verkopen om te overleven.
  A tang so


  Maak melding

 3. beste mensen van surinaame de echte reden waarom meneer dd bouterse president wilde worden is hij wilde niet naar de gevangenis en nu hij dat geworden is het voor hem alleen maar een ding belangrijk zo min moglijk tijd in zijn rol als president steeken want nu heeft hij vrij spel voor zijn zaakjes en is alles alleen nog beter en mooier geworden voor dd bouterse en zet hij iedeen naar zijn hand om dit te berijken zijn ministers doen wat hij wil hij hoeft alleen maar een beetje geld toe te schuifen en hij zit goed en we staan er bij en we kijken er naar dus wat voor probleem heeft bouterse niks en nog is niks want al die jaren kon hij zijn gang gaan dus gaat hij op de oude voet verder jammer voor surinaame


  Maak melding

 4. “Ik hoef er niet voor elk wissewasje te zijn”, stelt Bouterse.

  Met deze opmerking toont de “president van alle Surinamers” zijn ware gezicht. De meest ingrijpende ( en domme) maatregelen zijn vorige week ingevoerd en de president noemt dit een ‘wissewasjes’. Als de ogen van het volk nu nog niet open zijn, gebeurt dat nooit meer.


  Maak melding

 5. Als het parlement dit wel belangrijk vind, waarom wordt er geen wetsvoorstel gelanceerd die dit regelt?

  Ook de A-Combinatie heeft hierom gevraagd en links en rechts hoor je zelfs de NDP parlementariërs hierom vragen.

  Hoe moeilijk kan dit zijn?


  Maak melding

 6. Beste Aboi,

  Jij bent de typische DNP stemmer. In het parlement moet de President verantwoording afleggen voor zijn beleid en dit beleid verdedigen. Hoe dom moet je zijn om dit parlement als een poppenkast te omschrijven. Blijf je president maar steunen ook al dondert het land economisch en moreel in elkaar. Boiterse is niet de baas, honden hebben bazen. De president is er om het land te dienen en niet om zijn eigen belangen en die van zijn NDP-aanhang.


  Maak melding

 7. DDB heeft wel tijd om de DC’s (zijn partijvrienden) te installeren. De NDP stemmers, Somohardjo (octupus) en Brunswijk…dit is een belediging voor jullie.


  Maak melding

 8. Haha, die fosielen zoeken naar een pispaal in DNA. No way, Bouta stinkt er niet in. Er staan veels te belangrijke zaken op het program om je laten ophouden/sabotteren door een stelletje doemdenkers.

  Bouta laat zich in ieder geval niet vastzetten door een geitendief of Surinaamse Mugabe.


  Maak melding

 9. Buiten het parlement heeft hij heel veel “Witte Wasjes” te doen! Van daar geen tijd voor “wissewasejes” voor het Surinaamse parlement! Columbia heeft hem jaren “cklem”(op loon lijst), daar mee moet hij ook rekening houden…..! Hij heeft ook maar 24 uur per etmaal.

  Prioritijd stellen noemen ze dát, hé Meneer de President???????!!!!!!!!

  U heeft óók maar beperkt tijd ! Opschieten !!!!!! “U bent de beste voor land en volk” betere konden zij toch niet krijgen!

  Groet, ram,ram (Veel wijsheid gewenst !)


  Maak melding

 10. Ongekend. Hij nu al DRIE JAAR AFWEZIG, in die drie jaar is dus volgens hem niets belangrijks gebeurt. Als dat zo is dan kunnen we beter de gehele DNA afschaffen!!

  Of is het soms omdat hij er niets van begrijpt, omdat hij het niveau niet heeft om adequaat te reageren in de DNA?

  DDB is en blijft een incompetene dictator.:mad:


  Maak melding

 11. M.a.w het interesseert hem geen moer wat de gekozen leden van het Volk willen en wensen.
  Dialoog ga je niet op een podium van je clubhuis aan maar in het huis van de volksvertegenwoordiging.
  Het vermijden ervan is een aanbood van zwakte en respectloos.
  We mogen niet vergeten dat dezelfde man in de jaren 80 jaar de hele democratie dus DNA met geweld heeft uitgeschakeld. En vos verliest wel zijn haren maar nimmer zijn streken.


  Maak melding

 12. Ik zal er zijn wanneer ik er moet zijn, sprak DDB. Hij schijnt niet te beseffen dat het dictatuurschap van hem voorlopig nog niet vaststaat. De alleenheerser regeert vanuit zijn ivoren torentje en het parlement kan het schudden. Waar blijft tante Jenny met haar nieuwe manier van regeren? Niemand kan DDB iets maken, want anders had de coalitie die toch voor openheid is, hier toch iets tegen in moeten brengen. Nauwelijks 6 maanden na zijn inauguratie spreekt hij duidelijke taal. IK BEPAAL EN NIEMAND ANDERS, LATEN ZE MAAR WACHTEN TOTDAT HET MIJ SCHIKT OM ZE OP TE ZOEKEN.

  Ik stel me voor als zoiets hier in Ned. zou gebeuren. Rutte die een dergelijke uitspraak zou doen. Dat zou de val van het kabinet betekenen. Maar in ons landje gaat het er anders aan toe. DDB vindt zichzelf onschendbaar en de pot op met de rest. De harde hand waarmee hij nu regeert valt de coalitie echt niet op. Waar blijven de reacties van Brunsje. A soor lek’ Bouta bai den geest.
  Durft DDB de oppositie niet te facen? Komt hij pas te voorschijn als Dino echt goed in het zadel zit? Dit is dus de president van het volk: De DNA die het volk vertegenwoordigt wordt afgescheept met zo’n rede. Indiaantje regeert en het volk wacht op de witte rook uit het paleis. Dan pas komt indiaantje eraan. Dringi a kasiri now !


  Maak melding

 13. Door al de reacties vanuit de verschillende hoeken en sectoren is het nu wel noodzakelijk dat de president zelf aan het woord kom.Ook om het vertrouwen van deze regering terug te brengen zoals het moet.Trouwens het zou op zijn plaats zijn, als de president zelf antwoord geeft op de vragen en ideeen van de DNA.


  Maak melding

 14. Is hij de president van SME of een debiel?

  Hij doet het goed!! dat hebben de Surinamers verdient. Stem over 4 jaren wederom op hem en hij laat jullie naar de kloten gaan!!! dat is precies wat de kiezers van hem wilde!!! Stikken jullie dan maar in je eigen stront!! en niet klagen verdomme!! Hij is een duivel van de HEL en beduvelt jullie ook staande!! kiezers zijn jullie nogsteeds blind??? of hebben julie een winti wasie van hem gekregen??


  Maak melding

 15. Eerst vrije verkiezingen organiseren. Dan zorgen voor 2/3 meerderheid in DNA. Vervolgens zichzelf tot president laten kiezen. En als toppunt van arrogantie de DNA “wissewasje” noemen.

  De huidige DNA leden moeten een voorstel doen aan juf Jenny (voorzitter van DNA) om de naam van “De Nationale Assemblee” te veranderen in “De Nationale Assem Plee”. Je weet wel wat er bedoeld wordt als men zegt, ik ga naar de “Plee”.

  Hij heeft wel tijd om de zoon van Charles Pahlad te installeren als District Commissaris. Ik snap een ding niet. Hoe kan de zoon Rawin Jiawan heten als de vader Pahlad heet? Is Rawin een kind van zijn buitenvrouw of is de moeder van Rawin buitenvrouw geworden nadat de biologische vader hem al had verwekt? Wie schept hierin duidelijkheid. De zoon van Mubarak (Egypte) wilde ook zijn vader als president opvolgen. Helaas voor hem. Lang leve het Egyptisch volk.

  De HOOFDSCHULDIGEN van de ellende in Suriname zijn ook Somo (Javanen) en Brunsi (Bosnegers) die DDB aan de macht houden.
  Onthoud goed en in GEEN geval de eerst komende 100 jaar de javanen en de bosnegers mee laten doen om Suriname af te breken.

  Baby-voeding niet meer te betalen door het arme deel van de bevolking (alvast 100% prijsstijging). Deze babies moeten nog 18 jaar wachten om op DDB te mogen stemmen. Als het zo doorgaat zullen zij nooit 18 worden.

  In Amerika (USA) kan je een president bij het leveren van wanprestatie/het volk bedrieger af zetten door “Impeagement”. Kan dat ook in Suriname?

  Lieve Surinamers wat heb je jezelf aangedaan?


  Maak melding

 16. Het zo Simons sieren als ze de pres nu eens een uitnodiging voor het parlement zou sturen. Onderstaand bericht mag zij daarin verwerken. Dan zou het een openbaar gebeuren mogen zijn of in ieder geval via de tv en radio te volgen. Ik vind dat wij als volk daar recht op hebben.

  Asis Gajadien: Nieuwe begroting nu al achterhaald
  30 Jan, 08:30
  De regering heeft de nota’s van wijziging op de begroting van 2011 ingediend bij De Nationale Assemblee. Hieruit blijkt dat het begrotingstekort is opgelopen tot ruim SRD 815 miljoen. De overheidsuitgaven zijn begroot op SRD 4,550,623 miljoen en de ontvangsten op SRD 3,735,768 miljoen.

  Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zegt aan Starnieuws dat de nota’s van wijzigingen nu alweer achterhaald zijn. De extra inkomsten van de overheid op basis van de devaluatie van de Surinaamse munt en de toename van de 50 cent ‘government-take’ zijn niet meegenomen in de wijzigingen.

  Ook de extra inkomsten die op basis van de voorgenomen belastingmaatregelen kunnen nog niet doorgerekend zijn, want hiervoor is toestemming van het parlement nodig. De ministeries hebben volgens de parlementariër ook geen instructies gekregen om de extra inkomsten mee te nemen in de gewijzigde begroting.

  Gajadien zegt dat de nota’s van wijzigingen eerst naar de Staatsraad moesten. Dat is rond 10 januari gebeurd. De devaluatie van de koers en de ‘government-take’ is ingegaan op 20 januari. Deze verhoogde inkomsten kunnen niet verwerkt zijn in de nieuwe begroting. Het parlement heeft nog geen nieuwe gewijzigde financiële nota ontvangen, waarin prognoses worden gemaakt van de overheidsinkomsten en de economische groei.

  Het financieringstekort op de begroting van 2011 was volgens de financiële nota aanvankelijk SRD 609,2 miljoen en is gelijk aan 5.5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Indien de aflossingen worden meegenomen, zou het begrotingstekort neerkomen op SRD 688,9 miljoen oftewel 6.3% van het BBP. In de gewijzigde begroting is het tekort nog groter geworden. Omdat de gewijzigde financiële nota nog niet ter beschikking is gesteld van De Nationale Assemblee, is het niet duidelijk hoeveel procent het nieuwe begrotingstekort is van het BBP.

  Gajadien wijst erop dat internationaal een begrotingstekort tussen de 5 en 8% van de BBP gangbaar is. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën heeft in een interview eerder te kennen gegeven dat zij met het tekort dichtbij 5% wil blijven. Gajadien vindt dat op deze manier een enorme druk wordt gelegd op de samenleving, terwijl vaak sprake is van onderrealisatie.


  Maak melding

 17. Volgens mij is de komst van Bouterse ook geen toegevoegde waarde. De man kan de discussies toch niet bevatten laat staan een toegevoegde waarde. De democratie neemt hij alleen serieus als het in zijn voordeel uitgelegd kan worden. Over beleid etc met zijn opleiding kan hij toch niet meepraten. Parlement van Suriname wees wijs en hou hem buiten de deur.Hij hoort er gewoon niet thuis.


  Maak melding

 18. Yep en straks moet de oppositie net als in 1982 ook in de kiem gesmoord worden.
  Waarom krijg ik steeds meer het gevoel dat we 30 jaar terug in de tijd terecht zijn gekomen?


  Maak melding

 19. Bouta houdt ons straal voor de gek. Het is duidelijk dat de democratie aan het afbrokkelen is. Bouta heeft schijt aan het parlement en regeert als een LOSGEBROKEN BEEST. De donkere jaren 80 zijn aangebroken, alle critici zullen VERMOORD worden, de media wordt weer gemuilkorft. Dit hebben we te danken aan de jonge, domme en ongeschoolde generatie die Bouta als hun held zien. Suriname is binnenkort armer dan Afghanistan,Rwuanda of Haiti……


  Maak melding

 20. Misschien moet steve meye langskomen om een plengoffer doen. Er schijnen heel wat spoken daar rond te hangen, en t verfoeide quorom spook heel lang heeft huisgehouden. Is die tot rust gekomen, hebben andere spoken t overgenomen; Fort Zeelandia , daar en in de nabije dna daar houden ze nu huis.
  En als iemand een hebi met zich meedraagt daarvan, dan is t best begrijpelijk dat die zo min mogelijk op die plek of omgeving wil zijn. Naar toe gaan , dat kost heel wat voeten in de aarde ; er moet heel wat aan te pas komen als je je niet op je gemak voelt, en eenmaal daar, t zo kort mogelijk houden en wegwezen . ik wil zo NIET HIER zijn.
  In spin de bocht erin , uit spuit de bocht eruit Dit is zo niet mijn ding(oeps)


  Maak melding

 21. Het is maar een idee! Geef alle dna leden een militair uniform en een (gestolen) wapen die teruggehaald is bij de FARC en die MOORD president voelt zich weer thuis.

  Of! Een spoedcursus debatteren.

  De man is bang voor de rechter, bang voor het parlement, bang voor enig weerwoord, etc. etc. etc.

  Eigenlijk is het een clown, maar dat wel een die zeer gevaarlijk is.


  Maak melding

 22. Goed zo President. Niet voor elk wisje wasje, hij zei erbij “als het moet zal ik er zijn”, want dat is de wet, mensen willen zich vasthouden aan de oude stramien, terwijl het juist de oude koloniale structuren zijn die deze regering juist wil verwijderen. Op bestuurlijk niveau zal men hieraan moeten wennen, de VP heeft nu een ruimere taakomschrijving, de President ook en dat is niet om bij elke vergadering daar te gaan zitten. Je zal daar gaan moeten zitten om te luisteren naar een jessurun, een jogi of een vene, komop wasting time.


  Maak melding

 23. hahahaha wat een lachertje zeg dit noem je nou een president: Ik hoef er niet voor elk wissewasje te zijn , ik vraag me nou wanneer is hij wel aanwezig geweesd dan , en dan wil hij het land naar de hoogte brengen het zal hem cker lukken met dit houding , en dan de domme aanhangers vinden dat het nog goed is . En wat nu duidelijk is geworden dat hij gewoon een schijter is want hij durf niet in discussie te gaan 1 tegen 1 want daar kunnen de domme aanhang van hem zelf zien hoe achterlijk en dom hij is van daar dat hij niet durf ,dat hij niet durf zijn eigen plannen te verdedigen Dit is nou een moordenaars president


  Maak melding

 24. zijn agenda zit vol met verjaardag feestjes.
  griepdagen en katerdagen zijn niet inbegrepen.
  het parlementsgebouw ombouwen voor de opvang van daklkozen.


  Maak melding

 25. Wel aanhang van Bouterse het moet jullie zo langzamerhand duidelijk worden dat de steun aan deze lapzwans een grote vergissing is.
  Kennelijk zijn er naar zijn mening alleen maar “wisse wasjes” in dna aan de orde geweest.

  Het land verkeert in zwaar weer en drijft stuurloos rond, het getuigt van onkunde en ongekende minachting voor je volk om deze problemen te bagatelliseren.

  Ik sluit me aan bij Roy Morena en Henk Molenaar, Bouterse heeft het volk zand in de ogen gestrooid en zet het openbaar ministerie en justitie volledig naar zijn hand.

  Alleen Bouterse regeert en niet de regering.
  Mocht de regering toch weerstand bieden, dan heeft Desi daar een oplossing “anno 1980” voor.


  Maak melding

 26. Ik sluit me aan bij Roy Morena en Henk Molenaar, Bouterse heeft het volk zand in de ogen gestrooid en zet het openbaar ministerie en justitie volledig naar zijn hand.

  En nu huilen degenen die hem hebben gekozen omdat hun ogen zeer doen van het zand.
  Zoals vroeger mijn moeder altijd zei±
  Prei nanga doet santie en te a kong na inie joe ai dang joe e kies sor ai en da na soso poepe e kong na dorocé
  En zo zal het altijd zijn.

  DUS
  Roy Morena en Henk Molenaar ik ben het met jullie eens


  Maak melding

 27. Geachte President,

  In het parlement zit de vertegenwoordiging van uw volk. Door u hier niet ( nooit) te vertonen toont u diepe minachting voor het volk van Suriname.


  Maak melding

 28. Ik ben het niet eens met Roy Morena.

  Dhr Bouterse is nu President, maar weet ook dat er binnen 5 jaar weer nieuwe verkiezingen zijn en dat hij met deze abominabele start van zijn regeerperiode, niet moet denken aan een herverkiezing.

  Dus kan ik mij niet voorstellen dat hij er zo met de pet naar gooit.

  Ik denk dat de adviseurs van de President niet geschikt zijn. Dus mensen als van der San, Alibux en Brunings. Alle miskleunen die hij tot nu toe heeft gemaakt, zijn te wijten aan deze individuen.


  Maak melding

 29. Elke keer als je de dingen bij naam noemt en/of benoemt dan is er sprake van etnische bal.

  Een significante grote corrupte bende nu in de regering wordt bevolkt door Javanen en Bosneger, maar ik mag het niet noemen.
  Ga toch fietsen.


  Maak melding

 30. De president weet niet waarmee hij bezig is.
  Hij is een man zonder visie en verstand.
  In suriname is alles mogelijk.Bouta vult maar je zak die idioten die je gekozen hebben zijn helemaal gek.


  Maak melding

 31. “En nu huilen degenen die hem hebben gekozen omdat hun ogen zeer doen van het zand.”

  Ach wat een onzin, de mesnen die steen en been klagen over van alles en nog wat, liegen en onzin vertellen hebben niet voor deze President gekozen hoor. De mensen die voor de President hebben gekozen weten dat de front rommel eerst opgeruimd moet worden alvorens ze de vruchten kunen plukken. Time will tell. Totnutoe doet de President precies wat hij moet doen en zal niet voor elke wisje wasje naar de DNA gaan, daar hebben we de VP voor.

  Henk Molenaar @33 de grootste partij(en) in de DNA eisen niet dat de President iedere keer moet komen opdraven, vertegenwoordigen deze partijen het volk soms niet dan? Alleen front horen we op dit vlak maar die heeft een dubbele agenda, hun agenda is alleen terugkeer in het machtscentrum, ze hebben niets van doen met het volk. Heb jij ergens al iets positiefs kunnen lezen van front/de oppositie, iets in de trend hoe het land ontwikkeld zou kunnen worden of welke bezuinigingen het beste ingevoerd moeten worden omdat het beter zou zijn voor het land of gewoon een tegenbegroting of wat dan ook. Nee en nogmaals nee, het nige wat wij horen zijn leugens vertellen tot in de DNA.


  Maak melding

 32. @36 Blackaboy

  “Dhr Bouterse is nu President, maar weet ook dat er binnen 5 jaar weer nieuwe verkiezingen zijn en dat hij met deze abominabele start van zijn regeerperiode, niet moet denken aan een herverkiezing.”

  Ach, ik denk dat het hem daar ook niet echt om te doen is, want zijn gedrag en houding spreken toch boekdelen!

  Deze kneus wil gewoon alleen maar even flink zijn zakkenvullen (zo’n kans krijgt hij nooit meer), criminele contacten veiligstellen voor later… en familieleden aan (te) goed betaalde baantjes helpen.
  Zodat hij later nog altijd een vinger in de pap kan hebben!

  Tegen de tijd van nieuwe verkiezingen, slechts twee dingen:

  1.
  Geef gewoon anderen de schuld!

  2.
  Beloof het “domme” volk gewoon gratis grond en woning of zo.

  De geschiedenis van deze man is het “domme” volk dan wederom per direct vergeten!

  Deze domme mensen zijn hypocriet, dus kiezen ze meteen weer voor deze kneus in de hoop de kruimels te krijgen!

  Zo zit het “domme” volk in elkaar… en hij weet dat als geen ander!

  Helaas is het “domme” volk in Suriname in de meerderheid, niet fysiek, maar door het oneerlijke kiesstelsel!

  Een godsgeschenk zal natuurlijk zijn dat hij (vroegtijdig) aan zijn eind komt!
  Aan alles komt tenslotte een eind!, dus we wachten maar rustig af…


  Maak melding

 33. Bout heeft zich altijd bedient van list en bedrog.En onze kiesstelsel biedt hem grote mogelijkheden daartoe.Hij gaat alles en iedereen bedriegen en beliegen om aan de macht te blijven.Ook na zijn reguliere zittingsperiode.

  Cobie.


  Maak melding

 34. @41 Jojo

  Ik snap wat je probeert te zeggen maar als dit waar zou zijn, zou de strategie van de oppositie toch moeten zijn om het volk op te leiden, te scholen….etc etc.

  Ze hebben 15 jaar de macht gehad, maar hieraan is nooit en te nimmer aandacht gegeven.

  Volgens mij moet ik meer meegaan met een andere poster die het heel grof heeft verwoord:

  “Het is dezelfde stront. Alleen andere vliegen”


  Maak melding

 35. wat maakt dat hij niet komt. er zijn best slimme gasten in het parlement en hij kan niet op het niveau van die gasten mee praten. als hij eenopaganda moet maken, dingen beloven (die hij niet waar kan maken)dan is hij op zijn plek. let op 25 februari gaat hij dingen beloven om de dag en idioterie van de afgelopen 6mnd te vergoeielijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.