Heruitgave van ‘Het kamp van Broos en Kaliko’

7

Het kamp van Broos en Kaliko van Wim Hoogbergen is het intrigerende verhaal van twee broers. Broos was opperhoofd van het marronkamp dat lag achter plantage Rac-à-Rac nabij Kaaimangrasi, een ontoegankelijk zwampgebied tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Patrouilles kwamen daar regelmatig jacht maken op weggelopen slaven, voor wie het kamp een gewild toevluchtsoord was. Deze patrouilles liepen vaak verkeerd af voor soldaten en gewapende burgers.

broosNa de afschaffing van de slavernij in 1863 verhuisden de bewoners van het kamp naar de verlaten plantage Rorac aan de oostelijke oever van de Surinamerivier. De grootste families lieten zich toen bij de burgerlijke stand inschrijven onder de familienamen Babel en Landveld. Wim Hoogbergen tekende de verhalen van hun nazaten op, en verwerkte deze met de vele door hem in archieven opgedoken stukken tot een verhaal waarin de vrijheidsstrijd van de marrons de toon zet.

Wim Hoogbergen (1944) was tot zijn pensioen hoofddocent aan de universiteit van Utrecht. In 2005 ontving hij de vijfjaarlijkse ‘Prijs voor de Surinamistiek’ voor al zijn publicaties over Suriname, met name voor die over de Surinaamse marrons. De blijvende vraag naar dit intrigerende werk uit zijn reeks van marronpublicaties resulteerde in deze welverdiende heruitgave.

Bekijk ook:

7 REACTIES

 1. Zij hebben ons altijd al gewapenderhand achter de vodden aan gezeten. Denk jij dat anno 2011 daar wat aan is veranderd?

  Wij zullen nooit met rust gelaten worden om dit /ons land naar eigen inzicht en beste kennen/kunnen op te bouwen.

  Kritiek moet er zijn, maar laat het a.u.b. opbouwend zijn!!!


  Maak melding

 2. @
  Voorouders van de President Desire Delano Bouterse. De strijd voor vrijheid van een groter geheel zit hem kennelijk in de genen.

  Doedel

  Best Doedel DDB beweert toch ingi te zijn en dit gaat over Marrons, de groep die hij, DDB, tot voor kort altijd voor van alles en nog wat uitmaakte.
  Verder kan gemeld worden dat de afwijking psychopaat mogelijk wel genetisch is maar dat dan waarschijnlijk eerder sprake is van een niet overerfbaar genetisch defect bij dat specifieke individu.


  Maak melding

 3. Nosok@,
  Je zult het niet willen geloven als ongelovige thomas, maar de naam Landveld is niet vreemd aan Bouterse.

  Overigens ben ik donderdagmorgen nog langsgevaren bij Kaaimangrasi. Heerlijk zo’n riviertocht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.