Aanpassingsprogram zal Surinamers armer maken

33

PARAMARIBO, 28 jan – Als er één effect te verwachten is van het aanpassingsprogramma, dan is dat een algemene verarming. Dit stelt de werkgeversorganisatie VSB. Ook de koepel van vakcentrales, Ravaksur, ziet de toekomst somber in. Zowel werknemers als bedrijven zullen het merken. Het wordt je reinste spiraal met loontrekkers die armer worden door de stijgende kosten van levensonderhoud.

En waar zullen ze het tekort zoeken? Bij de werkgever uiteraard. Maar volgens VSB is er “weinig perspectief op het compenseren van werknemers met een eventuele loonsverhoging.” Want ook als er minder loon uit te geven is, neemt de koopkracht af. En daarmee de omzet van het bedrijf. VSB wil, evenals Ravaksur, spoedoverleg met de regering. Om ten minste de knelpunten door te praten. Vooral de verhoogde heffing op brandstof steekt.

Die werkt immers direct door op de prijzen. Ook de devaluatie van de Surinaamse dollar heeft al verzwarend effect. En dan is het nog maar het begin. De regering heeft een reeks belastingmaatregelen aangekondigd. Die zijn nog niet doorgevoerd omdat er toestemming nodig is van het parlement. Maar dat is een kwestie van tijd. Beide organisaties zien het program alleen maar lukken als er meer overleg komt tussen de sociale partners.

33 REACTIES

 1. De vakbeweging zou er beter aan doen om het volk uit te leggen dat Suriname een grotendeels import economie heeft,en dat we gebonden zijn aan het fluctueren van de internationale prijzen.De overheid kan en moet niet alles subsidieren.Het geld daarvoor is er gewoon niet.Ik vind het daarom erg dapper van deze regering dat het de moed heeft weten op te brengen,om ondanks de enorme sociale tegenstand deze maatregelen heeft weten door te drukken en geen geld is gaan lenen.


  Maak melding

 2. Ik dacht dat ik DDB een paar maanden geleden hoorde zeggen dat hij de SRD wel ff sterker zou maken ten opzichte van de Euro nou DDB doe je best,of verkoop je knollen voor citroenen oftewel gebakken lucht?


  Maak melding

 3. Aanpassingsprogram zal Surinamers armer maken
  ……Zeer dom en zeer achterlijk verhaal…men heeft in het verleden niks en ook niks gedaan om dit te verkomen…ezels gingen zelfs een gouddeal aan voor 5% van de winst.
  Dus ga het nu begrijpen armoede komt uit het verleden…niks meer en ook niks minder.


  Maak melding

 4. Ik vraag me af hoe de regering dit aan het volk zal uitleggen. De ene kant verrijken de machthebbers zich zelf en aan de andere kant moet alles wat om de bevolking de buikriem aangetrokken worden. Ben benieuwd welke kunstenaar dit kan uitleggen.Of gaat het met de UZI gebeuren. Forget that. Dan is de laatste uur van een aantal mensen geslagen


  Maak melding

 5. takie mang hou je mond dicht ,en zie de gevolgen van, 1980 komt terug.

  Tijs is weer terug men moet weer gaan smeken voor valuta.

  Niet allen takie net al deze regering maar ook doen.


  Maak melding

 6. Ja mensen, jammer dat jullie deze regering zelf gekozen hebben,het gaat me aan het hart voor Suriname, denk voortaan eens even beter na.


  Maak melding

 7. Ten eerste deze regering heeft wel degelijk geld geleend van onder andere China en India. Tijdens de verkiezingscampagnes is er veel beloofd, de goverment take op de brandstoffen zou worden verlaagd dan wel worden afgeschaft.

  Het tegendeel is waar men heeft de take verhoogd, achter de schermen speelt ook nog eens de exorbitante accijnzen waarmee de import goederen worden belast. Deze accijnzen zijn dermate hoog dat bijvoorbeeld de Surinaamse landbouw geen concurrentie positie meer, ten opzichte van ander landen in de regio, naar het westen kan innemen.

  Ook de prijzen voor brandstof en levensmiddelen zijn zeer hoog, zo is de prijs voor een liter benzine aanzienlijk hoger dan de omliggende landen en schrik niet ook van sommige westerse landen. De prijzen voor de boodschappen zijn helemaal ridicuul, deze boodschappen zijn in de praktijk in vele gevallen 1 tot 2 / 3 maal duurder dan die bij AH in Nederland.

  Een voorbeeld voor een paprika moet in Suriname SRD 16(4,12 euro) worden betaald, bij AH in Nederland(de duurste supermarkt) 0,98 euro cent . de kosten voor een pak dubbelvla zijn in Suriname 28 tot 30 SRD(7 tot 7.50 euro) AH berekend voor dit zelfde pak 0,89 tot 1 euro. Een kilo jongbelegen kaas kost 80 SRD(21 euro) bij AH kost deze kilo 7 tot 8 euro. Bij dergelijke prijsverschillen kan men gerust stellen dat er woekerprijzen aan de bewoners van Suriname worden doorberekend.

  Het voorbeeld van de paprika, het pak vla en kaas geldt voor honderden artikelen waarvoor de consument in Suriname veels te veel voor moet betalen. Als er zoveel winst wordt gemaakt dan zal de overheid hier toch ook voordeel uit moeten hebben, niets in minder waar. Door allerlei handige constructies wordt er door de winkeliers nagenoeg niets richting overheid afgedragen. De winst voor de overheid blijft beperkt tot de (hoge) accijnzen en die voor de winkelier, ach dat is wel duidelijk.

  Hoe de goudsector werkt is bij een ieder bekend deze handel is in Suriname door de lage take van de overheid zo lucratief dat vele duizenden legaal dan wel illegaal hun geluk in Suriname komen beproeven. Ook de gelegaliseerde goud winning verdient goed aan het Surinaamse goud. De bijdrage van 0 SRD cent door staatsolie op een barrel zou eveneens aangepakt kunnen worden, zo zijn er legio voorbeelden en mogelijkheden om Suriname te voorzien van de deviezen die men nodig heeft.

  Laat de regering zich eerst eens op dit soort zaken focussen en niet gelijk kiezen voor de makkelijkste weg. Zou men dit doen dan kan de burger van Suriname, die het toch al niet makkelijk heeft(gemiddeld salaris 800 tot 1700 SRD per maand), worden ontzien.

  Dit is geen moed maar kiezen voor de gemakkelijkste en zoals veelal in Suriname de weg waar je snel rijk mee word.

  Tan bun


  Maak melding

 8. Het mes snijdt altijd aan twee kanten. Ik denk dat dit de beste tijd is om als werkgevers- en werknemersorganisaties de handen in elkaar te slaan en goede afspraken te maken. De ontwaarding van de SRD heeft voor beide groeperingen grote gevolgen. Als er niet adequaat wordt gereageerd zal Suriname de rand van de afgrond binnenkort zien. De enige groep die garen spint bij het aanpassingsbeleid van de regering zijn de Chinezen (al dan niet gesteund door de onzichtbare en ongrijpbare Chinese maffia). Moet je eens zien hoeveel Chinese IT-bedrijfjes er de laatste tijd op de Surinaamse bevolking zijn losgelaten. Geen invoerbelasting op IT-gadgets, mobiele telefoontjes, iPhones, Blackberry’s, laptops e.d., allemaal van Chinese makelij, worden je moeiteloos aangesmeerd. Chiname, dat is de nieuwe naam voor Suriname!


  Maak melding

 9. Ik kan me het nog heel goed herrinneren dat de regering Venetiaan I of II,met steun van Nederland een strutureel aanpassingsprogramma moest uitvoeren. Nederland had geld beschikbaar gesteld om de grote noden alsgevolg van dit aanpassingsprogramma op te vangen.Venetiaan had alle credits van Nederland,maar hij heeft geweigerd dit programma uit te voeren.Hij was bang voor de imagoschade en de politieke zelfmoord voor zijn regering.Het was gewoon uitstel van executie.

  De regering Bouterse heeft thans de zware taak om,zonder financiele steun uit Nederland, een minieme structureel aanpassingsprogramma uit te voeren.Het zal een bittere pil worden als straks grote aantallen ambtenaren ontslagen gaan worden.Ambtenaren kosten de overheid alleen maar geld,terwijl deze groep niets produceert voor de export.

  De verdiencapaciteit van de Surinaamse ambtenaren is 0,0 cent.Laat de ambtenaren maar in de goudvelden gaan werken en voor de export goud delven.Als dit gebeurd heeft Suriname baat bij de ambtenaren die het grootste deel van de overheidsfinancien in loon uitbetaald krijgen.


  Maak melding

 10. Niets in de media is waar, het gaat nu sinds Bouterse juist goed met Su. (Er zijn minder roofmoorden,overvallen, en prijzen levensproducten dalen). Dus ja , wij blackamangs kunnen het zonder hulp uit Holland of andere landen. Wat andere landen m.b.h van andere landen doen, kunnen wij heel goed alleen to?

  Sinds 1975 gaat het goed met su, en dat zal zo blijven. Surineds dromen van een leven in Su wat wij hebben. Opo yu eye.


  Maak melding

 11. Elke regering hoort inmiddels te weten dat binnenlandse koopkracht de belangrijkste motor is voor economische ontwikkeling.
  Al enkele dagen geef ik aan dat deze regering daarom volkomen verkeerde maatregelen neemt. Gelukkig dat dit besef in elk gaval bij werkgevers en werknemers unaniem door dringt, dat er belastingdeskundigen opstaan die aangeven de door de regering voorgestelde maatregelen onzinnig zijn en welke betere alternatieven er zijn.

  Sleutel begrippen in het beleid horen “binnenlandse koopkracht verbetering” en “vermindering van de export lekken – mn consumptiegoederen import en kapitaal vlucht – ” te zijn.

  Sterker nog door de heffingen op bepaalde niet productieve importen te verlagen versterkt de overheid het nog eens het export lek.

  Deze regering duwt on in een visieuze cirkel van:
  – Afnemende koopkracht bij de massa.
  – Afnemende omzetten bij lokale middenstand
  – Ontslagen.
  – verdere afname van de koopkracht, etc.

  Voor de overheid zal het effect zijn dat de belasting inkomsten eerst licht stijgen om vervolgens scherp te dalen door de economische teruggang.

  Heel vreemd dat wonderboy met zijn toppositie bij het IMF deze mechanisme niet kent. Maar dan, de NDP staat toch bekend om haar chartalans en oplichters.


  Maak melding

 12. Sommigen vinden het moedig van de regering om deze maatregelen te nemen. Ik zou het alleen moedig noemen als de pres. zijn mensen ook zou vragen om te bezuinigen. Het doet juist het tegenovergestelde van bezuinigen wat betreft de eigen kring. Hij kent de first lady een riant salaris toe, zelfs de amerikaanse first lady ontvangt geen salaris van de regering. De ambtenaren van de pres. krijgen al standaard het drie tot vijfvoudige van het DNA-salaris. Wat doet de pres? Hij kent zijn ambtenaren een toeslag van 50%.

  Na dit alles opgesomd te hebben is er maar 1 conclusie. De president is zichzelf en zijn mensen om zich heen aan het verrijken. De NDP heeft in wanica 10 jaren terug het hele gebied van de bosbeheer proeftuin onder elkaar verdeeld en zijn er nu daar grote diepe zandputten gegraven. Er is geen enkel vorm van ontwikkeling gebracht. Ja, ze hebben zich verrijkt. Ik ben ook niet zo’n fan van het Front. Daar doen zij hetzelfde. In Suriname plaatsen de meeste politici eerst zichzelf, ten tweede de families en vrienden en ten derde al er tijd en zin over is dan maar wat voor het land.

  Triest voor een land met veel potentie, zowel met grondstoffen en een jonge bevolking die na het studeren ontmoedigd door dit soort politici het land moeten verlaten

  Bij deze wens ik het volk veel wijsheid en kracht toe om elke situatie van welke politieke partij dan ook goed te kunnen doorstaan.

  Kempes


  Maak melding

 13. PINTO:
  Niets in de media is waar, het gaat nu sinds Bouterse juist goed met Su. (Er zijn minder roofmoorden,overvallen, en prijzen levensproducten dalen.

  Ben je weer wakker Pinto……je hebt zeker lekker gedroomd


  Maak melding

 14. @ 10 Pinto: In welke wereld leef jij? Kijk maar eens goed om je heen vriend. Wat jij verdedigt is die NDP-stront waar we nu mee geconfronteerd worden. Noem mij 1 supermarket die zijn prijzen heeft verlaagd! Ze verhogen de prijzen voor goedkoop ingekochte goederen juist! Zie de sigaretten. Minder roofmoorden en overvallen? Ik wil je aanraden om eens een willekeurige krant te lezen. Als je kan lezen teminste. En de SuriNeds zijn allang de schellen van de ogen gevallen en helemaal na de oproep om de familie in Nederland aaar te laten helpen met het sturen van valuta. Een inflatie van 20%, en jij wil zeggen dat het goed gaat in Suriname? Die schurken die jij aanhangt worden binnenkort geconfronteerd met toestanden als in Tunesie, Jordanie, Algerije en Egypte. Als ik jou was zou ik mijn koffers maar alvast gaan pakken. Dit was absoluut de domste reactie van je die ik gezien heb.


  Maak melding

 15. @ 3 Ik Zeg Je: Als je dom geboren bent en je hebt niets bijgeleerd, had je dan anders verwacht? Die bakra’s (waar ze ook vandaan komen)zijn gewoon vele malen slimmer geweest dan die domme negers die alleen maar naar geld kijken. Niets meer en niets minder!


  Maak melding

 16. Pinto schreef: Niets in de media is waar, het gaat nu sinds Bouterse juist goed met Su. (Er zijn minder roofmoorden,overvallen, en prijzen levensproducten dalen).
  Dat zal wel waar zijn, alleen niet in Suriname, je bent in de war met het land Pintopia.


  Maak melding

 17. Beschouw Suriname maar als de verloren zoon.
  Alleen Bouterse zit nog in de pupertijd en blijft maar klagen over kolonialen.
  Het grappige is dat hij jaren in Nederland heeft gewerkt en gewoond. Pas toe er na de zelfstandigheid een goudmijn in Suriname op hem lag te wachten ging hij snel terug.
  Maar Bouterse hield net als zijn kompanen wel het Nederlands staatsburgerschap. Nederland heeft dus een eigen burger veroordeeld. Dat wordt heel vaak vergeten.
  Als nog Suriname schoonvegen van dit tuig.
  Een actie van een week is voldoende.


  Maak melding

 18. We hebben momenteel een regering in Suriname die niet deinst de juiste beslissingen te nemen die later zijn vruchten zal afwerpen.

  De President heeft al tig keren gezegd dat Suriname zichzelf zal moeten ontwikkelen, geen ontwikkelingshulp meer want die is op en geen gebedel meer, wennen jullie maar aan.

  Deze besluiten hadden al jaren geleden genomen moeten worden, alleen hadden we een regering die de ontwikkeling van Suriname niet voorstond. Men was gefocused op donorgelden en ontwikkelingshulp, besluiten die genomen moesten worden werden terzijde geschoven want men was bang voor het electoraat, deze regering is geen mooi weer regering, men neemt besluiten die nodig zijn. Surinamers zullen het een keer snappen. Geen monetaire financiering meer zoals tijdens front waardoor chinezen de dollars konden exporteren, geen subsidies meer op brandstof en brood bijv.

  In Nederland heeft de regering ook besluiten genomen die het land ten goede moeten komen, in Suriname doen we dat ok. De Ned Suri’s die daar moeite mee hebben, daar hebben de Surinamers lak aan. Het gaat om Suriname en Suriname alleen, Suriname voorwaarst.


  Maak melding

 19. ik denk dat op tegenstand uit eigen coalitie de regering geen zorgen hoef te maken omdat een deel van de begrotingstekorten te wijten zijn aan acties van de vorige regering (partij belangen)die ambtenaren maar lukraak in dienst namen (als ik zeker ben dat je voor mij stemd kom je op de loonlijst), zelfs verslaafden zijn ambtenaar geworden tijdens vorige regering , zo heeft men gezorgt voor een economische groei van meer dan 10% bnp op jaarbasis maar natuurlijk ook flinke begrotings tekorten. en dan FISO erbij.

  het begrotings tekort toen gaf de regering in Suriname geen kopzorgen omdat vene wist dat de Ned. belasting betaler het gat wel opvulde.de economie is toen zo scheef getrokken dat er nu geen andere keus is.

  De v.p. heeft in het verleden vaak het woord “kruisfinanciering” aangehaald , wel nu heeft hij de taak deze emense “kruisfinanciering” door de belasting betaler recht te trekken.

  ik denk dat een van de grootste mogelijkheden is om de produktie op gang te brengen zodat het ambtenaren bestand gesaneerd kan worden en in tussentijd zou ik gaan werken aan een soepelere ontslag recht en een werkloosheids wet. als je ontslagen ambtenaren(ook de voor lange tijd op nonactief gestelde ambtenaten) 70 % van hun laatst verdiende loon uitkeerd heb je bruto reeds 30% per ambtenaar bespaard en werk gecrieeerd in de diensten sector (w.w.uitvoerende ambtenaten ,reïntergratie caotches)

  Regering van Suriname : het volk kan niet blijven betalen en verarmen t.b.v. politieke belangen!


  Maak melding

 20. Geef toch niet, want alle ingezetenen hebben familieleden in nederland die het geld- en de goederenstroom één richting op laat vloeien. Ams – Pmb


  Maak melding

 21. Alleen het surinaamse volk kan deze regering naar huis sturen. Zoniet, zullen ze pinaren als in de jaren tachtig. En dat zullen de jeugdige stemmers, die op deze coalitie gestemd hadden, ook voelen wat het is om te pinaren.


  Maak melding

 22. Geweldig he Bouta als president? Het begint nu, Suriname gaat weer terug naar 1980… in de rij staan pipel! Maar het volk heeft gekozen, en Bouta is o zo geweldig toch? Hij beloofde gouden bergen, zo zouden alle studerende jongeren een laptop krijgen, iemand al een macbook of een dell ontvangen? Nee hoor dit laat weer zien wat Bouta voor een persident is!! Ik zeg Suriname succes!!!


  Maak melding

 23. Vasthouden of loslaten…

  De suri’s hebben geen problemen met het aanpassingsprogramma. Heeft iemand een weerwoord gehoord ..ergens….., op de tv, radio, internet? ikke niet.
  Dus het Suri-volk vindt alles best.

  Suri’s zijn een beetje een verwend volk, altijd geholpen door ontwikkelingsgelden, suri-neds, de buurman etc. etc..
  Waarschijnlijk is dit hun (geschiedenis)les om te komen tot zelfredzaamheid en voor de suri-neds de les om te stoppen met het “tjee-potie” gevoel.
  Suriname is niet meer wat het was!

  Vijf jaar is een begin om te groeien. Vijf jaar om zichzelf te bewijzen dat ze het zonder steun kunnen redden.

  Het is net als met een kind, je moet ze hun eigen fouten laten maken, anders leren ze nooit om op eigen benen te staan. Je kunt ze zachtjes sturen, maar meer ook niet.
  Ik denk dat het nu tijd is om suri los te laten…….
  Indien nodig staan de hulptroepen klaar, na vijf jaar. Het moet ook niet te gemakkelijk worden, de les moet tot in hun dna(genen) doordringen, anders leren ze niets.

  Als ouder(suri-ned) besef je terdege dat het kind de verkeerde vrienden(regering), heeft uitgekozen. De haviken (adviseurs, buitenlandse mogendheden) liggen op de loer.
  Het is aan de suri’s om het “licht” te zien en tot inzicht te komen.

  Het is een moeilijke opgave voor de suri-neds, vanwege de fam en de nostalgische gevoelens.
  Je ziet het gebeuren ”doemscenario 1-100”.
  De suri-bevolking is “18+”, dus volwassen volgens de wet.

  En zoals pinto aangeeft;
  de media geeft een verkeerd beeld weer.
  Suri is de laatste maanden wel degelijk veranderd.
  Vroegerrr werd de media de mond gesnoerd bij onjuiste berichtgeving,
  Echte democratie dus…..je meent het pinto???????

  Tekie a pina, broko a goedoe, of zo iets…
  More is yet to come!
  Laten stikken of vasthouden……


  Maak melding

 24. “Het gaat goed met Suriname”

  Nu weet ik het zeker! U bent gestoord!
  Op zich niet zo erg indien u prettig gestoord bent maar gezien uw constante verdraaiingen
  van de feiten, vrees ik dat u kwaadaardig gestoord bent.

  Zowat geheel werkend Suriname op de 50% verhoging ontvangende criminelen na (dus de toiletpapier adviseur etc. etc. etc. adviseurs), zien hun spaargeld in rook opgaan.

  Uw waarneming; het gaat goed met Sranan.
  Ja de zon schijnt, maar dat is dan ook het enige dat voor niets opkomt. De rest kost geld en daar wringt nu de schoen!
  De vakbeweging heeft deze domme zonder enige vorm van overleg ingeslagen weg meerder malen meegemaakt.

  Het kan niet zo zijn dat ene onzekere ex-korporaal een verbouwing door familie en vrienden laat uitvoeren. En weer anderen suppletie ontvangen omdat zij adviseren welk toilet papier de keizer en zijn hofhouding moeten gebruiken ala dol leven. En dat allemaal van ons belastinggeld.
  En door hun levensstijl vervolgens ons bestaan nodeloos verzwaren.
  Indien wij moeten inleveren zou het goed zijn wanneer de ndp-hofhouding het goede voorbeeld geeft.


  Maak melding

 25. Zie de reactie’s maar men wil FISO….maar waar moet geld vandaan komen.

  Iedere uitleg is overbodig 80% van staats inkomen is voor de Lantie Man (zijn/haar inkomen).
  Dan kan jij toch gewoon zeggen Lantie is Sociale-Dienst.

  Dan zeg ik de Sociale-Dienst kan op dit moment niet meer betalen…HELAAS !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 26. Wie niet horen wil moet voelen.

  Het volk weer pamperen door geld en dozen te sturen is een gepasseerd station. Ze moeten zelf maar eens de consequenties dragen van hun idioot stemgedrag.


  Maak melding

 27. pinto vraagje: heb je misschien aandacht nodig? Je zegt het zelf blackamang! Jou hart is ook blaka zoals ik al eerder zei!

  Laat je nakijken bij de psychiatrie in s’landshospitaal! een stevige spuit zou voldoende voor jou zijn tot verstand te komen. Ik hoop dan ook niet dat je een crimineel bent zoals ernaar lijkt. ga je mond ook even spoelen want ik ruik het tot bij mij!!!

  Door deze z.g.regeerders de debielen komt met Sme nooit en nerver goed!
  Surinamers wordt eens wakker!!!!!s wakker


  Maak melding

 28. Misschien dat deze regering lekker door zou moeten gaan met monetaire financiering zoals onder front en tegelijkertijd fiso II uitvoeren en ook nog het ambtenaren apparaat uitbreiden noh. En terwijl ze dat allemaal deden gewoon bij Nederland aankloppen voor meer hulp want zelf hebben ze weinig inkomsten om dit allemaal te blijven doen.

  Who cares he, als de koers maar stabiel bleef terwijl het land zelf niet genoeg inkomsten kan genereren om ambtenaren maandelijks te betalen.


  Maak melding

 29. Ik heb erg veel medelijden met het volk van Suriname, de prijzen van levensmiddelen zijn hoger dan die in een rijke land als Nederland. De lonen van het gewone volk is vijf keer lager. Hoe moeten ze hun hoofd bovenwater houden. Er moet iemand hier erg rijk van worden de importeurs of de winkeliers. Of corrupte ambtenaren.

  Het zal me niet verbazen als er een volksopstand komt.


  Maak melding

 30. Stront vreten door Bouta

  Pinto ik denk dat jij straks door deze regering je eigen stront gaat vreten! tenminste als er iets uitkomt. Als je niets te vrten hebt, komt er ook niets uit!

  Heel lang en gelukkig zult u leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.