Surinaamse reisbureaus weigeren Surinaamse dollar

60

PARAMARIBO, 27 jan – “Geen Surinaamse dollars, a.u.b.” Klanten van reisbureaus krijgen dit steevast te horen dezer dagen. Tickets zijn nog alleen te verkrijgen tegen betaling in vreemde valuta. Reisagenten zelf zitten met de handen in het haar. Klanten zeggen af.

Die willen de kat uit de boom kijken met het oog op de economische maatregelen van de regering. Wie zich toch aanmeldt kan niet langer terecht met Surinaams geld. De Associatie van Surinaamse Reisagenten, Asra, spreekt van een tijdelijke maatregel. “De reisbureaus mogen alleen Euro’s of dollars afdragen aan de vliegmaatschappijen”, zegt Asra-voorzitter Waldo Gobardhan tegenover de Ware Tijd.

Toch mocht de klant tot voor kort in Surinaams courant betalen. De reisbureaus kochten dan vreemd geld bij wisselkantoren. Maar die verkopen niet meer. Ook dat heeft te maken met het regeerbeleid. “Als de passagier het ticket betaalt met Surinaams dollars, zitten wij opgescheept”, aldus Gobardhan. De klant moet maar zien hoe die aan vreemd geld komt. Familie in het buitenland bijvoorbeeld zou best kunnen inkomen.

60 REACTIES

 1. Ja, ja ,

  De familie uit het buitenland, meestal Nederland,is daar dan wel goed voor. Voor de rest moeten/mogen ze niets zeggen over hoe het gaat in Suriname. Geld geven en voor de rest je mond houden.
  Ik ga er binnen kort weer naartoe en ben benieuwd hoe het er allemaal gaat. Ik verheug me er ook alvast op, dat ik bij voorbeeld ook weer met lege flessen naar de supermarkt kan gaan omdat ik anders geen nieuwe volle flessen kan kopen. Het gaat allemaal weer de kant op van die goeie oude tijd van weleer. Ook neem ik wel wat extra contanten mee, want ik verwacht dat de wisselplicht er ook weer aankomt. Alsof al die toeristen naar Suriname komen om er geen geld uit tegeven, maar dat terzijde.

  Ik hoop, dat al die Bouterse aanhangers ook nog steeds zo blij zijn met de geweldig vooruitgang die geboekt is door huidige regering tot nu toe. Er wordt echt daadkrachtig ingegrepen en er waait een andere wind. De richting waarnaar die waait is helaas de verkeerde kant op.
  Succes maar meer om al die tegenslagen op te vangen.


  Maak melding

 2. Afschaffen van de SRD. Het wordt kennelijk niet door eigen mensen gewaardeerd. Neem een voorbeeld aan een aantal landen binnen de Nederlandse Koninkrijk.


  Maak melding

 3. De periode voor onderdrukking komt voor het surinaams volk terug, ik cnap niet waarom deze mensen blijven stemmen op deze regeringen, de oude gaarde moeten baan maken voor vernieuwing, de jongeren die met heldere ideeen dit land hoop ik weer bovenop kunnen brengen dan al die boeven van de regeringen die de afgelopen jaren steeds weer zeggenschap kregen over het land.

  Jammer….


  Maak melding

 4. Maar mijn god. Waar gaan we weer naar toe.
  Bouterse is nog niet eens een jaar aan de macht en ons geld is alweer waardeloos. Ja, familie in het buitenland mag nu weer inkomen. Denk je dat mijn familie die hard moet werken in de kou op mij staat te wachten dat ik kom bedelen om valuta? En dat nadat die NDP al geen gelegenheid aan zich voorbij laat gaan om die Surneds in een kwaad daglicht te stellen.
  Het is tijd voor een Revolutie. Als we niet opstaan hiertegen dan leven we over een jaar of twee weer in dezelfde put als toen in de jaren 80.


  Maak melding

 5. Weer een generatie die niets geleerd heeft van de ouderen. Gelukkig hebben ze deze boef zelf gekozen. De wereld staat verbaast maar in Suriname vinden ze het de gewoonste zaak van de wereld.


  Maak melding

 6. Aan alle NDP aanhangers, stemmers en meneer Bouterse.

  Er waait een andere wind en nu waait het nog alleen de verkeerde kant op, maar als jullie nu niks doen dan gaat het de verkeerde kant op stormen.


  Maak melding

 7. De vergunningen van dit soort reisbureau’s intrekken.
  Mem mag op geen enkele wijze zaken en belangen van het volk in het land ontwrichten.

  Wie zijn deze geboren schurken.
  Vergunning intrekken MIK DIN BARI LIKI DAGU.
  SCHURKEN BENDE BIJMEKAAR….LEVENS GEVAARLIJKE UITBUITERS.

  Dat zijn deze figuren….maar wees niet bang u komt aan de beurt reisbureau…..stel domkoppen.

  Straks gaan jullie weer buitenlanders vragen om het land te boycotten zowel economisch of tewel financieel…slechte mensen jullie allemaal…Ik ken jullie stuk voor stuk soso fufuru span unu heer idi…….BOEVEN BENDE !!!!!!!!!


  Maak melding

 8. De Associatie van Surinaamse Reisagenten, Asra, spreekt van een tijdelijke maatregel:
  Wie gelooft nou dat dit tijdelijk zal zijn.
  Straks went men er aan en gaan we gewon verder


  Maak melding

 9. men is alleen bezig met vrijedag te geven
  en de economie voor de suri volk doen ze
  ik hoop dat mensen die hebben gestemd heb op de regring hun stem opheffen


  Maak melding

 10. Gaat de geschiedenis zich herhalen? Dat wordt dus lachen om de bouta-kiezers. Gelukkig hebben de surneds hun lesje geleerd van de grootsprakerige ekte ekte surinamers. De geld en goederenstroom naar suriname is uitgestroomd. Geen euro’s meer richting bouta- enclave. Lang leve de srd’s, gna gna gna ha ha ha.


  Maak melding

 11. Tja…..Spijt komt na de zonde !
  Niet alleen is de keuze van DDB tot President een enorm verlies aan respect van Suriname t.o.v. de rest van de wereld, maar ook een verlies van eigenwaarde van de Surinamers…
  Misschien dat men nu het in de portemonnee voelbaar wordt men tot bezinning komt.
  Ik zie dan ook maar een goede oplossing voor de reisbureaus e.d. Stop deze hele regering van niets nutten,uit buiters ,Dealers , moordenaars, leugenaars , zakkenvullers, zet ze in een leeg vliegtuig ,onteigen al hun bezittingen , verkoop die bij openbare veiling, ten goede van de Surinaamse staat,zorg dat niemand van deze mensen .ooit nog een openbare functie in het land kan bekleden…En HERSTEL DE RECHTSSTAAT ;EEN GEKOZEN PRESIDENT , gekozen door de meerderheid bij directe verkiezing door het Volk ,de Macht aan een gekozen Parlement, geen Etnische Partijen of gebaseerd of religie,geballoteerde Parlements leden , geen mensen met een crimineel, corrupt,verleden etc etc
  Ga met zijn allen de straat op en Gooi ze er uit ! Krien Kondre ! Weg met het onkruid..voor dat het Ons Land Suriname overwoekert…. DE STRAAT OP !!!


  Maak melding

 12. Dit is tenen krommend nieuws en het begin van het eind. Als er geen vertrouwen is in de eigen munt dan houdt het gauw op.

  De NL pakketdiensten die Suriname bedienen zullen weer overuren maken over enige tijd.


  Maak melding

 13. Zoals ik al aangaf. Als de Cambio’s gedwongen worden voor de door DDB vastgestelde koers te wisselen dan sluiten ze en zijn we weer op de zwartemarkt aangewezen.

  Diezelfde zwartemarkt waar de militairen zich in de jaren 80 schandalig verrijkten. 😡


  Maak melding

 14. Diep triest hoor, maar boontje komt om zijn loontje. De meerderheid van het Surinaamse volk heeft hier toch duidelijk voor gekozen!!!


  Maak melding

 15. het is jammer dat alle sweet en tranen en ook no executies van 15 surinamers met een gouden hart ,voor niets geweest zijn.
  in 1985/ 87 hebben we in de rij moeten staan om olie, kip , brood te kunnen kopen ,ik en m,n zusje.
  het is jammer dat mijn kinderen nu hetzelfde moeten meemaken.
  met deze regering aan de macht zijn al onze kansen weer nuteloos geworden, alle vooruitzichen zijn teniet gedaan alle hoop op een betere toekomst is verspildt. ik hoop dat suriname eens verlost zal worden van dit tuig, en dat ons land eindelijk z,n rechtmatige onafhankelijkheid mag ingaan.
  veel geluk mijn land.


  Maak melding

 16. In Tunesië, Egypte, Libanon en Jemen is de geest uit de fles. Arme jongeren met pit hebben de rovende corrupte boevenbende uitgedaagd en alvast 1 verslagen. Het wachten is op de Surinaamse jongeren. Eerst stemmen, dan huilen, pinaren, creperen & SRD als afveegpapier en behangpapier gebruiken. Reizen met SRD is nu al niet meer mogelijk.

  Als je jong bent mag je best fouten maken, maar daarna moet je de gemaakte fouten herstellen.

  Tijd voor INTELLIGENTIE REVOLUTIE?
  Dwars door alle groeperingen een nieuwe Politieke beweging en oud vuil op de vuilnisbelt zowel van de MC als NF.

  Somo en Brunsi hebben ook bijgedragen tot deze en komende ellende. Javanen en Bosnegers voor de komende 100 jaar doen niet meer mee.

  Mijn hart huilt voor Suriname.


  Maak melding

 17. Wat een onzin allemaal zeg, dat de burgers van Suriname niet in SRD mogen of kunnen betalen. Het is toch het geldcourant van Republiek Suriname of niet?? Schandalig vindt ik het, dus met andere woorden de SRD is geen geld/betaalmiddel? Maar de Euro of US Dollar wel…sorry hoor lariekoek allemaal. De mensen moeten dan gewoon stoppen met tickets waar dan ook naar toe te komen, dan wil ik zien wat er gaat gebeuren. Ja, en de familie in NL. of elders moegen het weerte hulp schieten heh…Hallo, wij hebben ook onze zorgen en lasten hier in NL. hoor, alleen de zon (als die er een dagje is) gaat voor niks op!! Come on, mensen dit pikken jullie toch niet?? SRD is ook geld, en ze hebben het maar te accepteren. Dus gewoon met SRD betalen, anders geen ticket kopen ook niet met Euro of US Dollar!! San e psa nanga den mang???


  Maak melding

 18. Als het over valuta gaat hebben ze de Nederlandse Family`s nodig, voor de rest mogen de Nederlandse Familie`s de pot op.
  NDP`s bedankt voor jullie domme steun aan deze regering,
  Hierbij en beroep aan de Surinaamse Nederlander om de Surinamer niet meer te ondersteunen, ze mogen de pot op!

  Als je Suriname wil verbeteren moeten alle Surinaamse Buitenlanders ook het Surinaamse nationaliteit krijgen zodat het flink in Suriname geïnvesteerd wordt met vreemde valuta.
  Sabiemang,,,,


  Maak melding

 19. Dit alles is zeker om zorgen te maken over de toekomst. Ik had het reeds voor de verkiezingen al gezegd dat de tijd gaat komen wanneer men met een zak geld brood moet gaan kopen.
  Ik maak mij ook meer zorgen om het feit dat de partij van Somohardjo al de jonge goedopgeleide direkteuren van minsteries ontheft en paar lekkere javaanse dames daar neerzet die met hun heupen zullen swingen op de minsteries . Dat vinden zij lekker.

  M.Khan


  Maak melding

 20. NDP weg ermee. De toestanden van welleer kondigen zich weer aan.SRD is jaren stabiel geweest en nu NDP zo kort aan de macht is,is er geen mens die er nog vertrouwen in steld.Waar zijn de NDper met hun grote bek?


  Maak melding

 21. “Familie in het buitenland bijvoorbeeld zou best kunnen inkomen.”

  Deze laatste zinssnede steekt, want het zijn de Surinamers in den vreemde, de zogenoemde “familie” die voor alles mogen opdraven maar geen moer van ons Surinamers in ’t moederland krijgen!


  Maak melding

 22. Wat jammer dat deze legerleider grote praatjes voor de verkiezing had. Heeft geheel Suriname voor de gekgehouden puur voor eigen familie belang. In welk Surinaamse politiek moet je nog gaan geloven, allemaal zakkenvullers en bedriegers. De dagen zijn al geteld van deze regering.


  Maak melding

 23. Hallo luister noh ..!!! wanneer men wettelijke maatregels gaat toepassen op die schurken dan ga jij horen schreeuwen…want nergens ter wereld heeft men deze rotzooi….ieder land heeft zijn eigen wettelijke betaal middel…wil jij geen SRD…zoek een ander land op …omdat enkel SRD in Su een wettelijk betalings middel is…daarom luku bun…….. din man e go opo tempo tapu din boy’s dan yu sa jeri babari.


  Maak melding

 24. Mensen overzee, niets sturen naar Suriname!

  Wie niet horen wil moet voelen!

  En voor de 40% stemmers die zich hebben laten pakken met mooie bermpraatjes:

  A no san fesi e sori, ati e tjari.

  (Niet wat op het gezicht te zien is,draagt
  het hart. Schijn bedriegt)

  Seniore burger.


  Maak melding

 25. Het is duidelijk maar jammer, dat de voorspellingen van mij en velen tav de gevolgen van het aantreden van deze wettig gekozen “president” in rap tempo uitkomen.Dus ook nu ben ik niet verrast.
  Ik hoop, dat de kiezers beseffen, dat ze deze keer niet zo gemakkelijk een beroep kunnen doen op die “verraders”, die “Noordzeeërs” om de pijn met miljarden per jaar in de vorm van valuta of goederen te verzachten.

  Ba suku, Ba veni, Ba tyari…….
  Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.( Geldt ook voor Surinaamse billen)

  Vrije Surinaamse


  Maak melding

 26. Helemaal mee eens no.14.

  Gaan ze weer de zg verzorgers van hun luie fam.Niet de regering vraagt dat jullie familie hulp moet vragen aan fam.in het BUITENLAND,maar de boeven van de reisburo.Think,wie heeft er baat bij dat je je luie fam.helpt,zeker niet de economie,Surneds hebben de misselijk makende gewoonte om bij tij en ontij hun fam.voor de voeten te smijten hoe ze door hun geholpen worden sjezussssss,wat een “hulp”zeg,komt echt niet uit het hart.
  Alles wordt daar in euro`s betaald sinds jaar en dag:Tripje naar het binnenland,vakantiehuisje ,verblijf in Berg en Dal en ga zo maar door.
  Sommigen grijpen alles aan om deze regering overal de schuld van te geven.


  Maak melding

 27. Ook hotels en verhuurders van appartementen weigeren de SRD. Bij de juweliers hjoef je al helemaal niet met de SRD aan te komen.
  Veel succes Bouterse. Je geld is monopoliegeld.


  Maak melding

 28. Maar leive suri s jullie wilden toch een eigen valutahebben.
  Jullie waren er toch zo trosts op. Wel voortaan moeten jullie eerst gaan nadenken wat de gevolgen kunnen zijn van een beslissing dat genomen wordt door vooral surinamers.
  De SRD is niks meer waard!
  Bouta en su zijn gaan ten onder snappen jullie dat nog steeds niet
  A tang so


  Maak melding

 29. Oplossing is er wel!!

  De reisbureus in de fik steken en de eisers 5 voeten onder de grond dumpen!!!

  Kijk Dat is Suriname!!

  Over 5 jaren weer Bouta kiezen!!! Vreet mijn stront!sakka, sakka ding ma poentje!!!


  Maak melding

 30. 28 jan 2011
  je srd kan je nergens ter wereld inwisselen
  alleen in suriname voor de us dollar en euro
  je srd is alleen geldig in suriname.
  dan begrijp ik de reisbureau s wel
  probeer het bij een nederlandse bank,dan zal
  je wat te horen krijgen


  Maak melding

 31. Bij Front was SRD ook geen moer waard….Maar ja jullie zitten op sinterklaas te wachten.
  Of jullie willen Katibo voor een gedeelte van de bevolking.


  Maak melding

 32. @41 wiep-Ding,

  Als in Suriname iets in de fik wilt steken, die alleen buitenlandse valuta accepteren dan is hier een lijstje van bedrijven en diensten:
  1. Alle hotels
  2. Alle reisbureaus
  3. Alle Tripjes naar het binnenland,
  4. Alle vakantie huisjes
  5. Alle resort voor de toeristen o.a. verblijf in Berg en Dal en binnenland (Zie hierboven bijdrage van andere forumleden).
  6. Alle importeurs van levensmiddelen
  7. Alle importeurs van landbouwmachines, vrachtauto’s en personen auto’s.
  8. Alle importeurs van electronische apparatuur
  9. Vul het zelf aan en je zal zien dat je heel Suriname in de fik moet steken.

  Suriname is geen eiland. SME maakt deel uit van de complexe wereldgemeenschap, waar geen plaats is voor presidenten met vaardigheden in “Misdaad tegen de menselijkheid” Universele rechten van de mens en “Veroordeelde drugscrimineel”.

  Maar geniet er nog even van zolang dat nog kan. Ook de Surinaamse jongeren zullen eens wakker worden en oud vuil bij de vuilnis belt zetten.


  Maak melding

 33. Aanhangers van de NATIONALE DEBIELEN PARTIJ
  hebben reeds hun koffers gepakt.Captain Boutje komt gelijk in actie zo verkomt hij dat zijn aanhangers niet kunnen vluchten.
  de reisbureaus staan onderdruk en doen wat Captain Boutje wil.


  Maak melding

 34. Ha ha ha, dit is humor van de bovenste plank. Men heeft zogenaamd vertrouwen in eigen kunnen, maar niet in eigen munteenheid. Men wilt niks met europa, lees nederland, te maken hebben maar men koester de euro’s. Surinaamse dollar of es-er-dee .. ha ha ha ha ha ha


  Maak melding

 35. Nr 47 Sarnaam: Heel jammer hoor! een en al triest voor de arme groeperingen!!! Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de eninge ben, die zo erover denk!

  Waar moeten de sociale zwakkeren de euro’s of de dollars vandaan brengen. Sterker nog!! Ze hebben nieteens de SRD.

  Het moet toch aan de leiding zijn om dit alles af te schaffen. Er moeten strake regels en wetten gemaakt worden! maar wat als een debiel een land leid!

  Henk Molenaar: De twee proffesoren weet-nietskundigen (Sempa en Pinto) zijn druk bezig weer iets doms aan het formuleren. Het volgt.

  Ondanks alles
  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 36. Bouta ,president van suriname ..je hebt alleen groot praats ,ga je beter met wat anders bezig houden. het volk verdiend dit niet .>>>>>> Met je : Tik yu gudo,bullshit!!!! Go plij plij .


  Maak melding

 37. Reisbureau’s men kan niet in jou land komen en eisen valuta.
  Dan moet de SLM er voor zorgdragen dat men in Su…alleen SLM boekt en vliegt.

  Laat KLM voor de SURNED & NED en die mogen alleen in Europa boeken.
  Dus geen enkel boeking KLM of wie dan ook in Su…enkel en alleen SLM.


  Maak melding

 38. Daar is Aboi weer,

  met jouw redenering is de SLM binnen een week failliet. Hoe dom kan je zijn. Typische NDP retoriek.

  Er is geen investeerder meer die zijn geld onder dit regiem wil steken. Dat heeft Bouterse knap gedaan in 5 maanden….


  Maak melding

 39. Als je geen contanten meeneemt; betaald je bij de RTTB bank 2.4% voor het verkrijgen van euro,s, die je vervolgens bij een cambio inwisselt voor srd voor een hogere koers..
  neemt liever daarom contant mee. het bespaart je een hoop ellende en tijd verlies en daarmee is je vakantie meteen van korter duur. 3 weken is zo om. de KLM eist en de reisbureau legt dat de wil op aan de reiziger.


  Maak melding

 40. Je kunt het de reisbureaus niet kwalijk nemen. Om te beginnen komen alleen de mensen met geld naar hen toe. Die kunnen makkelijk hun SRD’s gaan inwisselen voor harde valuta. Moesje van op het erf gaat heus geen ticket kopen, als zij vertrekken wil, moet het komen van familie in den vreemde.

  Ik vind het eerder dapper van de reisbureaus om zo’n statement te maken naar de overheid toe. Wij hebben geen vertrouwen in die munt en kiezen voor een harde maatregel. Waarom maken de andere sectoren niet een dergelijk gebaar? De Chinees op de hoek heeft heus wel zijn wisselpunten in zijn prive-vangnet. Waarom mogen de reisbureaus dat dat niet ? Zelf begrijp ik dat de overheid ook snel haar eigen SRDs omzet in harde valuta. Dino en mama B. zullen heus niet oogluikend toezien hoe de langverwachte salarissen luchtfietserij blijken. USD en Euro’s daar gaat het allemaal om. Heeft het volk dit niet zien aankomen?

  Het stemvee van de pa van Dino, heeft als een kip zonder kop op hem gestemd. Waarom komen zij dan niet in opstand. Want zij waren toch de have-nots en Desi zou het allemaal beter maken. Daarom lijkt het me tevergeefs om tegen de reisbureaus te protesteren, begin toch meteen bij de kern van het probleem en send Desi to Domburg. Het is hoogtijd, want als die 25 feb. een feit wordt, zit de koninklijke familie van Suriname voorgoed op de troon. In mijn boek bestaat dat niet. Mijn stem is send Desi to Domburg en gooi de sleutel weg.


  Maak melding

 41. Hallo Wiep Ding,

  Er zijn inderdaad maar 2 personen op heel waterkant die het non beleid van Bouterse blijven verdedigen Sempa en Pinto. Onze Snip & Snap van Suriname.
  Ik denk echter dat zelf deze 2 het niet meer kunnen opbrengen nu Suriname in 5 maande tijd onder Bouterse de economische afgrond in dondert.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.