Vijfentwintig februari nationale dag Suriname

43

PARAMARIBO, 26 jan – Vijfentwintig februari wordt weer een nationale dag. De dag in 1980 waarop de staatsgreep werd gepleegd wordt weer formeel de Dag van de Revolutie. Volgens vicepresident Robert Ameerali is het betreffende raadsvoorstel af. Het is een kwestie van formaliteit.

“Het is in de lijn der verwachtingen dat het in de raad wordt goedgekeurd. We denken dat de president het zelf honoreert”, zegt Ameerali. President Bouterse, toen leider van de staatsgreep, heeft zich steeds warm voorstander getoond van eerherstel. De afschaffing als nationale dag door de Nieuw Front-regering, heeft hij steeds bekritiseerd.

“Pogingen vanuit reactionaire en antikoloniale hoeken om deze dag uit onze geschiedenis te wissen zullen bij de NDP (Bouterse’s politieke partij) falen, omdat voor de partij deze dag een bijzonder moment markeert in de ontwikkeling van de bewustwording van de Surinamer”, schreef Bouterse nog in 2009. Vijfentwintig februari werd kort na de coup uitgeroepen tot nationale dag. Na de terugkeer van burgerbestuur in 1987 werd het besluit teruggedraaid.

43 REACTIES

 1. Zoooo, Suriname het land van de vrije dagen. Lang leve Mega. Het is niet meer dan duidelijk dat de NDP achter de Megacombinatie schuilt om het e.e.a te realiseren. Het land maar zijn verdoemenis helpen. Zolang het niet duidelijk is wat de precieze rol van dhr. Bouterse is geweest, zou ik een dag als 25 febr. niet aanvaarden. Dat er wordt beweerd dat dhr. Bouterse het e.e.a weet over de nog corrupter figurern, wordt het tijd dat het zijn mond open doet? Misschien dan dat het standpunt van menig mens veranderd t.o.v. hem. Zolang dat niet het geval is, zal hij niet 100% worden geaccepteerd en zal steeds een negetief beeld hebben bij de slachtoffers. Als hij BAAS is, waarvoor is hij dan bang.
  Odi Odi, Cruzer


  Maak melding

 2. Gefeliciteerd mijn beste landgenoten. Als we welgeteld 16 vrije dagen hebben, blijven er nog genoeg over om te werken.

  Mijn belangstelling gaat uit naar de Chinezen. Die krijgen zomaar een vrije dag. Leuk vond ik wel dat enkele jaren geleden de dag van de Chin. immigratie werd gevierd. Alles was dicht behalve: DE OMOES OP DE HOEK. Ha, ha, ha. Die kregen dus zomaar een extra beloning. Dat gaat nu ook weer gebeuren. Let maar op. De chinezen willen alle dagen werken. maar toch krijgen ze een vrije dag. te gek hoor. Als Bouta slim is, neemt hij gewoon de chineze kalender over. Dan is een probleem opgelost. Wie had trouwens dat van 25/2 niet begrepen. Steek eens eerlijk je hand op !


  Maak melding

 3. Ik vind dit wel raar hoor als ik de dringende sap die aanstaande is. Je zou denken dat Suriname het meest productieve land is van het westelijk halfrond. Nog twee vrije dagen dus 3 en 25 februari.
  HEt gaat vreselijk goed met Suriname


  Maak melding

 4. Dit is een schande om 25 feb tot een nationale dag uit te roepen. Vele Su’s kijken opzij en zijn bang om hun mening te uiten. Zeker als een crimineel aan het bewind staat.


  Maak melding

 5. ik schrijf ook een brief naar de heer bouterse om 8 december tot een nationale vrijedag te roepen om de doden te herdenken dan wordt het misschien totaal 17 vrije dagen voor het land


  Maak melding

 6. Bouterse met zijn NDP een Advies. Maak van elke dag van het jaar een nationale feestdag.Dan hoeven jullie nooit te werken . NDP is toch de partij van feesten en zakenvullen.


  Maak melding

 7. Nationale schrap-dag zal de MOORDENAAR bedoelen.
  Ik heb deze M(oord) C(ombinatie) 9 maanden gegeven, over zo’n 6 maanden schrappen wij
  deze met bloed overgoten dag weer. WEG WEZEN MOORDENAAR!


  Maak melding

 8. Wat heeft de revolutie/staatsgreep bijgedragen aan de ontwikkeling van SU?Sindsdien is het land tot de botten verdeeld,.De grootste fouten die gemaakt zijn:-eenzijdige uitroepen van de onafhankelijkheid
  en de coup van 82. 25 februari nationale feestdag?moet zijn nationale ROUWdag.Iedereen een dag vrij om te rouwen!


  Maak melding

 9. Wanneer krijgt Bouterse een standbeeld? Dan ook meteen de Domineestraat maar de Bouterselaan noemen. :-)Dit is wat het volk wil? En Bouterse zou nog wel zijn excuses aanbieden Wha Ha Ha HA HA


  Maak melding

 10. Breng het land naar grooottee hooogggttee?

  Maar wanneer dan?

  Iedereen is of vrij en/of ambtenaar al dan niet in spookfunktie!

  En de regering heeft ook al maanden vakantie!

  Stelletje kneuzen bij elkaar!

  JoJo.

  Iedereen krijgt va nmij gewoon 365 dagen perjaar vrij net zoals de regering!


  Maak melding

 11. Wie duft nu een staatsgreep te plegen in Suriname???????

  Ik daag alle Suri`s/Neds vandaag uit!!! Alle Suri`s die tegen Bouterse zijn verenigd u NÚÚÚÚ!!!!!!! AHDÁ HÉ KANOEN is Indiase film. Ga er naar kijken. Én doe je voordeel méé!!!!! Kom op! Nu!!!!! Wie neemt het inititief???? Ik word donatur.

  Groet, ram,ram (veel wijsheid)


  Maak melding

 12. Bij deze roep ik alle bedrijven op om hun werknemers gewoon in staat te stellen die dag normaal te werken en roep ik alle werknemers op om die dag in rouwkleding aan het werk te verschijnen. Ook moet het zgn plein dan de “waanzin” zo veel mogelijk gemeden worden.


  Maak melding

 13. Er komt een nieuwe kalender met daarop de dagen dat er WEL gewerkt zal worden…hahahaa en dat zijn er maar 12, elke maand 1 en op die dagen gaan we staken.Dan zijn we pas uniek in de wereld.


  Maak melding

 14. President van een deel van het volk en vieze President,

  Wij, bewoners van het binnenland, zouden graag een verplichte werkdag ingevoerd willen hebben.

  Sinds de afschaffing van de slavernij in 1866 (en daarvoor de gevluchte slaven) hebben minstens 144 jaar geen werk gedaan. Wij leefden en leven van ons kostgrondje, jacht en visvangst.

  Wij weten niet wat werken is en daarom zouden wij nog meer, dan de 6 minister die wij hebben, willen hebben.

  Om te beginnen willen wij de Vieze President en alle directeurs en onderdirecteurs functies van de Hindustanen die bij LVV zijn ontslagen.

  Dan pas kunnen wij laten zien, hoe een individu dat 144 jaar niet heeft gewerkt, vanaf achter een bureau wel kan werken, in de verstelbare Ministers-stoel in de slaapstand.

  Wij verzoeken u ons verzoek in te willigen.
  Graag 1 werkdag van de 365 dagen in het kalenderjaar.


  Maak melding

 15. De dag dat de MOORDENAARS geeerd worden????? De dag dat Suriname vernietigd werd????
  De dag dat de democratie vermoord werd???
  De dag dat het vredelievend Suriname veranderde in een land van MOORDENAARS en IDIOTEN.Trieste zaak.Wat valt er te vieren als zelfs de economie is VERMOORD.


  Maak melding

 16. Als alle non staats bedrijven op 25 febr toch gaan werken, kan de regering hun beletten ?
  Dit zou een manier van protest kunnen zijn.

  It has begun…..


  Maak melding

 17. Dit land gaat kapot aan spookambtenaren en vrije dagen.

  In elk ander ‘normaal’ land ter wereld waar het crisis is, moeten mensen meer en harders werken om uit het enonomische dal te komen.

  Niet in Suriname. Daar voeren ze vrije dagen in alsof het snoepjes zijn. Hoe denkt je dat investeerders over zo’n beleid denken. Die zoeken lekker een ander land waar men wel keihard werkt en niet de helft van de beroepsbevolking als spookambtenaar zinloos en overbodig werk aan het verrichten is


  Maak melding

 18. Hoorde dit ook tot een van de beloftes van de grote afwezige,Bouta, of was het een en al welvaart wat gepredikt werd. en het schoothondje van hem, Ameer,die springt in de bres.Kontkruipers dag komt ook in aanmerking voor een nationale dag voor SME.


  Maak melding

 19. Suriname is duidlijk aan het afglijden naar de situatie van de jaren 80 en het volk staat erbij en kijkt er naar. Triest! Een president die alleen op de berm staat om de aov verhoging aan te kondigen en zijn vrouw per decreet een absurde maandelijkse toelage toekent terwijl het gewone volk krepeert. Een veroordeelde (illegale drugs- en wapenhandelaar)zoon die hoofd antiterreur is geworden, een schoonzoon (toevallig wel gekwalificeerd) die directeur is geworden van de CBvS. En het parlement wordt straal genegeerd door de Pres. De daden van deze regering staan haaks op hun verkiezingsbeloften. Iedereen zou meedoen en het land zou naar grote hoogte gebracht worden? Nu volgt de ene ontheffing na de andere en is de inflatie weer hoog. Een vice president die steeds meer op een marionet begint te lijken. Deze regering stelt zwaar teleur.


  Maak melding

 20. @15 R.Lalbhadoer

  Wat je staatsgreep betreft…

  Zou me niks verbazen dat men daar achter de schermen al mee bezig is!

  Elk mens met een heel klein beetje gezond verstand, ziet deze bui toch al lang hangen.
  Hoe lang pikken de mensen deze onzin nog?
  Het is allemaal gewoon een kwestie van tijd!

  Waarom denk je dat er zoveel ambtenaren zijn in Suriname?, juist ja!
  Het is de ideale manier om aan ja-knikker te komen, ze zijn immers (te) afhankelijk van het regiem!

  Gelukkig worden burgers, in heel de wereld eindelijk wakker!
  In landen waar dictators en andere kneuzen de macht naar zich toe hebben getrokken en het volk onderdrukken en/of leegzuigen, krijgen vroeg of laat altijd met een opstand te maken!
  Kijk gewoon naar het recente wereldnieuws!

  Ik vermoed dus dat er al heel wat mensen van verschillende geheimediensten aanwezig zijn in Suriname, dit ter ondersteuning als het uur U nadert, en uit de klauwen gaat lopen, zullen we maar zeggen.

  Want zonder hulp/toezicht van het buitenland gaat dit mijn inziens gewoon niet lukken.

  Omdat de helft v/d burgers immers bestaat uit ambtenaren, dus potentiële ja-knikkers!

  De rest van de stemmers/ja-knikkers is met een gratis laptop en/of met een stel spiegeltjes & kralen uit de rimboe gelokt!

  Dus blijft over ,het echte en dus eigenlijk volk, namelijk het kleine gedeelte hardwerkende en belastingbetalende burgers.

  Echter, deze hebben het te druk om hun gezin te onderhouden, of de middelen er niet voor, dus verwacht daar niet te veel van!

  Dus ontkom je niet aan een beetje hulp/ondersteuning v/h buitenland.

  Want anders voorzie ik gewoon de zoveelste wisseling van de macht, met alleen maar weer andere criminelen en een nieuwe lading zakkenvullers aan de macht!
  Die elkaar de (weinige) hersens in slaan om het kleine beetje staatsgeld dat er nog over is toe te graaien!
  Het onbekwaam zijn zit in het aard van het beestje!

  Waarom denk je dat de regering “OPEENS” al de telefoongesprekken wil (kunnen) afluisteren 😉 of men niks belangrijkers te doen heeft?

  Waarom denk je dat de Bouterse al zijn bekende vriendjes met reputatie en familie bepaalde baantjes geeft op belangrijke posten.

  Het 1e wat je leert om een land te beheersen of te ontwrichten is het:

  Beheren of afsluiten van de:
  -communicatiemiddelen (telefonie-, internetverkeer, radio en televisie);
  -Energie en watertoevoer;
  -Vliegverkeer;
  -Havens;
  enz.

  Dus vandaar dat men OPEENS al de telefoongesprekken wilt (kunnen) afluisteren 😉 , die optie waren ze zeker nog vergeten.

  Ik vermoed dat bepaalde personen heus wel onraad ruiken, en de hete adem van het volk in de nek voelt, wetende dat het opeens zover kan en uit kan zijn met de pret!
  Men kijkt immers ook televisie!

  Vandaar ook waarschijnlijk dat men maar gewoon niet aan regeren toekomt.
  Men is alleen maar bezig om zich veilig te stellen met veel geld van de belastingbetalende burgers, voor het geval dat…

  En ondertussen staat er ergens, goed verstopt, een (toevallig) perfect onderhouden klein vliegtuigje klaar zodat het welbekende gespuis tijdig kan vertrekken, als het te heet wordt onder hun voeten.

  JoJo.


  Maak melding

 21. Vicepresident Robert Ameerali deelde op een vraag van Nieuw Front-fractieleider Radjkoemer Randjietsingh mee dat de “president een stevige griep te pakken heeft”. Ameerali zei dat de president elke dag werkt. Ook gisteravond heeft hij nog een onderhoud gehad met de vicepresident en anderen.

  pfffffffff te zielig voor woorden


  Maak melding

 22. We moeten niet vergeten dat deze regering wettig is gekozen door het volk van Suriname, zij zijn er blij mee.
  Weinig volken in de wereld die zo blij zijn met een president.


  Maak melding

 23. “5 Feb tot Nationale Feestdag roepen is een bericht aan de Rechters van het 8 dec proces !
  Boutje stap op verdwijn ga naar een land waar je misschien welkom bent–Noord Korea ?—Doe een goede Daad voor heel SME en donder op !
  Neem als je blieft je trawanten ,hielelikkertjes,zakkenvullers,neem al je tuig mee… Je bent een Land verrader.
  Gewoon een ordinaire schooier ! Hoe durf je het in dat lege kopje van je te halen om iedereen die jij vermoord hebt , hun familie , vrienden zo te tergen met alleen al het idee van een Nationale Feestdag op 25 Feb?
  Een Nationale Rouw dag, een dag van verdriet en pijn… een dag waarop mensen door jouw toedoen gestorven zijn…je hebt helemaal geen gevoel, noch ethiek… Ga weg..je hebt geen ruggegraat, moordenaar, dief LANDVERRADER !!!


  Maak melding

 24. Surinamers in alle landen verenigd ú!

  Bewoners van Surinamer kom in verzet ! Als je elkaar wil laten zien(stunen indeze moeilijke tijd)doe wat!

  Ga b.v. vanaf morgen (heel simpel)met één rouwband op straat. Laat op deze manier aan elkaar zien, dat je niet eens bent met `t beleid van de huidige regering! Maak alsvast een begin. Motiveer elkaar hier in! Hier mee schep je (alvast) eenheid!
  ÉÉNHEID MAAKT MACHT!!!!!!! Geeft ook kracht. Kracht, dat jullie komende tijd nodig zullen hebben!!!

  Don`t make them fool you !!!!!!! Jullie willen toch óók een goed Leven!!!!!!?????

  Groet, ram,ram (Veel Wijsheid! Komende tijd.)


  Maak melding

 25. Clara:

  “We moeten niet vergeten dat deze regering wettig is gekozen door het volk van Suriname, zij zijn er blij mee.
  Weinig volken in de wereld die zo blij zijn met een president”

  Ik neem aan dat je dit cynisch bedoeld…….


  Maak melding

 26. ik zie tunesie en egypte gloren in het duisternis.de tijd van dictators is voorbij, want een volk dat voor tirannen zwicht verliest meer dan lijf en goed. Dan doorft het licht.


  Maak melding

 27. weg met de ndp weg met desi delano klojo waarom heeft die man president kunnen worden ik roep iedereen in surinaame op om hem af te zetten als president en de ndp op te doeken weg met rotzooi dit is een oproep aan alle politiekepartijnen van surinaame maar vooral aan ex president venetiaan doe wat doe het voor surinaame


  Maak melding

 28. GFC Nieuws verneemt van haar correspondent in Nickerie dat zowel president Desi Bouterse alsook vicepresident Robert Ameerali, gisteravond (16 jan) tot vanmorgen in de kleine uurtjes, flink de benen hebben losgegooid. Er werd gedanst en gefeest in het kader van de verjaardag van de parlementarier en oud-district commissaris van Nickerie Rashied Doekhie.16 jan Nationale feestdag .Boutje heeft geen griep maar een kater en de benen zijn op de
  dansvloer achter gebleven.


  Maak melding

 29. Ay baja wat moeten we met al die oproepen van Nederlanders in Nederland om de democratische regering in Suriname af te zetten.

  Wie is de eerste die vanuit het veilige hoge noorden de vliegtuig pakt om de Surinaamse regering af te gaan zetten. Jongens niet allemaal gelijk.

  Trouwens al die mensen die zo een grote mond hebben, Wat is jullie bijdrage precies aan de ontwikkeling van Suriname?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.