Gezocht: staatshoofd voor Surinaams parlement

24

PARAMARIBO, 26 jan – Wie helpt het parlement aan een staatshoofd? Het is niet eens zo’n gekke vraag voor wie afgaat op de huidige atmosfeer in het parlement. ”De democratie loopt gevaar”, roept de oppositie al. President Desiré Bouterse mijdt het ‘hoogste college van staat’ als de pest. Dan deed zijn voorganger het toch radicaal anders.

Ronald Venetiaan woonde de meeste vergaderingen bij. Bij controversiële onderwerpen kon hij plots binnenvallen als hij elders bezet was. Niet Bouterse, Ook nu het aanpassingsprogram van de regering het parlement dwingt met spoed bijeen te komen. “Het kan niet dat de president structureel niet verschijnt. Het geeft een verkeerd signaal, zeker als het gaat om zo’n belangrijk, ingrijpend onderwerp”, zegt Guno Castelen van het Nieuw Front.

De weerslag op de samenleving is te vergaand om het staatshoofd er niet bij te hebben. “Zeker bij zo’n onderwerp willen we de president horen als hoofdverantwoordelijke voor het beleid. Mensen willen horen wat de president er van vindt en of hij de standpunten van de regering schraagt”, aldus Castelen. Coalitieparlementariër Rabin Parmessar vindt de kritiek onterecht. “De president hoeft er niet steeds bij te zijn. Waar hebben we anders een vicepresident voor?”

24 REACTIES

 1. PARAMARIBO/GEORGETOWN, 26 jan – Guyana is gevraagd president Desiré Bouterse te arresteren. Dit zegt het Guyanese staatshoofd, Bharat Jagdeo. De arrestatie had in september moeten plaatsvinden tijdens Bouterse’s eerste buitenlandse reis. Het verzoek kwam van buiten.

  Wie moet je nou geloven de Amerikanen/Nederlanders die beweren goede betrekkingen te hebben met de huidige regering van Desire Bouterse of toch noch onze buurman Guyana, denk het laatste als ik de uitspraken van de voormalige minister van justitie Santoki moet denken.
  Dan vallen alle puzzelstukken in een.


  Maak melding

 2. Je hebt gelijk hoor meneer Parmessar. Het is niet steeds nodig, maar één keer kan toch weleens? Hij (Bouterse, DE PRESIDENT) gebruikt liever zijn vice president voor al z’n “vieze” klusjes.Houdt hij ten minste 10 “schone” vingers over, net als z’n voorganger. Ik moet zeggen dat hij heel goed aan z’n imago werkt als president voor ALLE surinamers.
  Niet dus, maar laat hem en zijn makkers maar lekker voort modderen. Het komt vanzelf wel weer goed, echter helaas ten koste van velen. Ik hoop dat het voor goedgelovigen die zo vol verwachting waren snel nu toch wel duidelijk is hoe goed DDB en kornuiten het met Suriname menen. Ze hebben letterlijk overal lak aan.

  Gr. en sterkte


  Maak melding

 3. “Coalitieparlementariër Rabin Parmessar vindt de kritiek onterecht. “De president hoeft er niet steeds bij te zijn. Waar hebben we anders een vicepresident voor?”

  Hoef er niet steeds bij te zijn…….Hij is er nooit bij omdat hij de intelligentie mist om een debat te voeren

  En weer glijdt Suriname een stukje dieper de afgrond in en iedereen stond er bij en keek ernaar.


  Maak melding

 4. Stomme vraag en stemmingmakerij. De oppositie kraait erop los, en de coalitie zwijgt in alle talen. Ze hebben dan zgn. de meerderheid van de democratie achter zich. Ondertussen is Bouta een Einselganger die zijn eigen plan trekt en de prijs die hij betaalt is zich te omringen met ja-knikkers die puur om den brode zich bij hem aansloten.

  Suriname waarheen? Was het niet Breeveld die riep dat we het land vooruit moeten helpen? Vandaag constateert hij eenzijdigheid aan de kant van de president, iets wat menig Surined. al ruim van te voren voelde aankomen. Met het constateren van die feiten is nog niets gebeurd. Hoe nu verder ?

  De pro-DDBers vragen ruimte voor hun president. Maar kunnen niet voor mekaar krijgen dat er een regering en parlement actief bezig zijn het land te besturen. Er is geen grijsmiddenvlak. Het blijven 2 kampen tegenover elkaar. De Front-gangers pochen op hun bereikte successen, maar moeten toch toegeven dat nepotisme ook aan hun regering ten grondslag lag. Dat DDB een gekleurd verleden heeft maakt hem ook niet tot ieders favoriet. Maar wie moet er dan aangetrokken worden? Een uit het grijze vlak. Breeveld van Doe hoor je hier en daar, maar ook die mist de objectiviteit en zo komt er voor het land geen oplossing.

  Het zou kunnen dat de beide groepen samenwerken, ideaal maar waarschijnlijk onhaalbaar. In een land waar de elite alles in handen heeft en de massa alle lasten draagt, ligt het voor de hand dat de status quo positie van Sur. onveranderd blijft. Want elke regering die komt, denkt mijn partij is nu aan de beurt. Vul die zakken maar, we hebben alles te verliezen. Op zich betekent het dus dat de heren politici maximaal profiteren van het volk door het dom te houden met brood en spelen. Suriname mag dan onafhankelijk zijn, maar in weze kun je het leggen langs een dimensie: rijk vs arm en de laatste groep heeft geen kans op verbetering. Ik vraag me af: moet de adviesraad/regering of het parlement van DDB niet bestaan uit mensen die het beste met het volk voor hebben?


  Maak melding

 5. Hoe lang kunnen de politieke kornuiten van deze flut president nog de schijn ophouden. Deze man is gewoon met z’n eigen hachie bezig
  Qua vadis Suriname mijn hart bloed


  Maak melding

 6. ”De democratie loopt gevaar”, roept de oppositie al. President Desiré Bouterse mijdt het ‘hoogste college van staat’ als de pest. Dan deed zijn voorganger het toch radicaal anders.

  De democratie loopt opeens gevaar als het stukken moeilijker wordt om het land in de uitverkoop te doen.


  Maak melding

 7. Brunswijk of Somo staat klaar als staatshoofd!! Mischien wordt het beter. Of vraag liever aan Misiedjan.

  De heer Rabin Parmessar zou niet gek zijn of misschien dat deze heer wegloopt van de partij van Bouta! dat zou een goeie zijn!!

  Om de bijeenkomsten bij te wonen en deel te nemen in een doodgewone gesprek moet je geen hersenen hebben van een EZEL! En ik ben er van overtuigd dat Bouta geen balle verstand van heeft. Bang en angst dat hij onderuit wordt gehaald en vooral gemis aan verstand.


  Maak melding

 8. Profielschets Surinaamse Staatshoofd:
  1. Moet “Misdaad tegen de menselijkheid hebben gepleegd”.
  2. Moet kennis en vaardigheden hebben van “Drugscriminaliteit.
  3. Moet niet meer dan een middelbare opleiding hebben.
  4. Moet bevorderen dat zijn hele familie de staatskas leeg rooft.
  5. Moet medestanders hebben en de rest van de Surinaamse bevolking zijn “vijanden”.
  6. Moet niet naar het buitenland vrij kunnen reizen en Surinaamse belangen behartigen.
  7. Moet vooral geen management kwaliteiten beschikken.
  8. Moet bereid zijn 365 of 366 dagen van het kalenderjaar tot nationale vrije dag te verheffen.
  9. Moet alle leden van de oude boevenbende te vervangen door nieuwe nog ergere boevenbende.
  10. Moet vooral een bepaalde deel van de Surinaamse bevolking uitsluiten van alle bestuursfuncties.
  11. Moet vooral Somo en Brunsi in het zadel houden
  12. Moet bereid zijn om zijn eigen hagje te redden Suriname te ruineren/kapot maken.
  13. Is een ongeluksgetal

  Als we geen Surinamers kunnen vinden, dan maar Hugo Chavez of Bharat Jagdeo vragen.


  Maak melding

 9. Nu de kaarten geschud zijn,wordt het steeds duidelijker welke richting Sur opgaat.Tot mijn spijt is het ergens tussen Sudan en Somalie op het lijst van de natie-en.Even voor Zimbabwe in de onderste regionen.In politiek en economisch opzicht.Moet oppassen dat Haiti Sur. niet inhaalt.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Suriname is een zieke maatschappij geworden! In amper 5 maanden. Zo als anderen al gezegd hebben……MORO É DORO !!!!!!

  DES VOOR PRESSSSSS! Zien jullie nu de gevolgen, beste Surie`s????????

  Groet, ram,ram (veel wijsheid!)


  Maak melding

 11. DE vraag van parmessar is simpel te beantwoorden
  ameerali wordt vooruitgeschoven om de kastanjes uit t vuur te halen , dat is z,n hoofdtaak en vangt hij een vet loon voor.
  Is degene die t ambstketen draagt soms ziek of is er een andere reden waarom hij een “”low profile”” houdt ?
  Wie t weet mag t zeggen, maar dat er iets aan de hand is, dat gevoel begint steeds meer de overhand te krijgen , ook al wordt t niet luidop gezegd.


  Maak melding

 12. Voor en tijdens de verkiezing dacht een groot, onrealistisch denkend deel van het Surinaamse volk (de NDP aanhangers), dat Bouterse de juiste man op de juiste plaats was, over Ameerali zijn plaats had geen hond nagedacht. Nu zit Ameerali door het gekibbel binnen de A-combinatie op de juiste plaats, namelijk de plaats van Bouterse. Als dat van tevoren bekend was geweest dan had Ameerali alleen door zijn Riso-apparaten te gebruiken meer dan tien stemmen gekregen. Parmessar wil ons nu wijs maken dat het volk dat zo gewild heeft en het goed vindt. Van Bouterse werd als leider daadkracht verwacht, Bouterse wilde men aan het roer zien en niet Ameerali. Hoe lang denkt Parmessar dat het onrealistisch denkend deel van de bevolking dit zal pikken? Niet lang denk ik. Want ook al denken ze niet logisch, hun portemonnee en maag zullen ze er wel op attent maken dat ze het zo niet gewild hebben.


  Maak melding

 13. Mister Bouterse, ik denk dat uw kiezers heel graag u achter het roer hebben willen zien en niet mr Ameerali, want die was tijdens de election campagne nog niet in zicht. Integendeel gaf hij steeds interessante analyses van verkiezingsuitslagen.

  U moet meer verantwoordelijkheid op uw schouders nemen want u hebt kennis van zaken als President. Omdat ik kennis van muziekspelen heb voer ik mijn beroep als musicus uit en kom tot mijn mensen met aandacht op muziek zaken zodat we ze goed kunnen besturen. Ik zit niet in een ivoren toren ergens in de bergen. Ik ga ook in two way communication met het veld om knelpunten en doelstellingen te bespreken.

  Als u dat niet doet, gaan zaken uit de hand lopen, sir. Net als in 1982. Of u heeft geen kennis van zaken als president, waardoor u niet achter het stuur durft te zitten waardoor u zaken ook niet richtig kan besturen. Ameerali is nu pas VP, we betwijfelen zijn capaciteit tot slagen als VP.

  Goed bestuur zal resulteren in een gelukkig Suriname. Maar dat vereist dat de mensen in de top, KENNIS van zaken hebben, en ook offers bereid zijn te brengen zoals ze dat vragen van de gehele bevolking.

  Uw royante salarissen vinden wij onethisch. Het voelt gewoon niet goed aan. Voelt u het zelf ook niet dan ?


  Maak melding

 14. Surinamers hebben het steeds over de zelfde zaak en dat is Bouterse.Ik geef de heer Rabin Parmessar groot gelijk de democratie loopt niet in gevaar. Ik vind het stront praat van de heer Guno Castelen,waar staat het geschreven dat de president de zittingen moet mee lopen daar er een vice-president is die gezegd de uitvoerende macht schijnt te zijn.Ik kan als voorbeeld Frankrijk noemen, geloof je dat de president vaak in het Parlement zit dan zou er niets gebeuren in het land,hij heeft toch zijn premiersminister die gezegd het meeste doet waar of niet.


  Maak melding

 15. @17 Galatasaray

  De president van Frankrijk vergelijken met die van Suriname…

  Dat is toch echt appelen met peren vergelijken!

  Je moet gewoon de waarheid eens onder ogen zien en die is hard.

  Bouterse komt gewoon niet, omdat hij bang is om gigantisch voor lul te staan!

  Deze crimineel kan niet eens een normaal gesprek voeren en gaat daarom elke discussie als een laffe hond uit de weg.

  In het gunstige geval stuurt hij zijn kontelikker om het vuile werkje op te knappen.


  Maak melding

 16. Jojo
  Weer een Bouterse hater aan de deur kunnen jullie niet ophouden met het zelfde gelul.
  Schrijf maar eens een artikel over hoe je denkt je land te veranderen en probeer anderen niet de les te leren omdat ze anders denken.Ik ben geen SurNed woon niet in Nederland,wil je Bouterse weg hebben dan moet je naar Suriname heen en niet laf blijven in je Holland.


  Maak melding

 17. @17 Gala-ta-sa-ray,
  Hai Allah, de Sariya in SME, overspelplegers stenigen, dieven handen eraf en vrouwen onderdrukken, man mag 72 maagden hebben in de hemel. Dat meen je toch niet. Dat is van minstens 100 jaar terug.

  Als je niet iets beter kunt bedenken, neem dan even vakantie en rust uit.


  Maak melding

 18. Nú moet een revolutie komen van uit `t Surinaamse volk zelf!

  Hoe lang laat het volk zich op deze manier gebruiken, mislijden, bedonderen!!!!

  Sta niet aan de zijlijn te kijken! Het volk heeft de POWER!!!! Laat je toekomst (leven)niet afpakken door de zogenaaamde wijzen! Met hun big spenders houding!!!!

  Jullie zijn al genoeg voor de gek gehouden door NDP! Die gasten hebben hélemaal geen goeie bedoelingen met Suriname!!!

  Groet, ram,ram (veel wijsheid !)


  Maak melding

 19. Het is eigenlijk de President die zijn volk op sleeptouw moet nemen om de barricades die onze ontwikkeling in de weg staan te slechten.
  Daarom hebben surinamers in weerwil van het crimineel verleden van Bouterse, gestemd op de NDP, gewoon om een krachtige leider te hebben in deze moeilijke fase van onze ontwikkeling.Bouterse heeft steeds op de berm lopen schreeuwen dat hij alle oplossingen wist.
  Nu is hij onder een steen gekropen, ziek heet dat, ze zeggen een griepje.
  Nu hebben de mensen die hem als president wilden en alle andere surinamers hem nodig om hen te vertellen wat er aan de hand is.
  Hij moet zijn leidersrol vervullen, hij is de vader van het land, maar pappie go kibrie, a mang go dok, net een vader die zich in moeilijike tijden verschuilt voor zijn kinderen omdat hij een drankprobleem heeft en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding en begeleiding niet meer aankan.
  Het wordt tijd dat we gaan uitkijken naar een nieuwe president, eentje die zijn volk inspireert en niet zo iemand als Desi, die alleen maar verdeeldheid zaait onder zijn volk en ons in moeilijke tijden in de steek laat.


  Maak melding

 20. Kaam Tjoor
  Ik hoop dat je mijn reactie nog mals kan door lezen.Je schijnt absoluut niet begrepen te hebben wat ik geschreven hebt want je reacties schijnen zo primitief te zijn niet wetende wat het over gaat.Ik zeg het nogmaals als je Bouterse weg wil hebben dan moet je niet in Holland blijven zeuren ga maar naar Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.