Slecht zicht op omloop buitenlands geld Suriname

13

PARAMARIBO, 25 jan – De autoriteiten willen meer zicht op buitenlandse kapitaalstromen vanuit en naar Suriname. Dit zegt president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBVS. Nu is het nog veel te weinig om er goed beleid op los te laten. Zoals beslissen wanneer maatregelen nodig zijn, waaronder interventies. Vandaar een reeks recente maatregelen.

Zoals de rapportageplicht van wisselkantoren. Klanten moeten zich nu identificeren, anders dan voorheen. Ook zijn de twee formele wisselkoersen voor de dollar verdwenen. Er is nu slechts één en die is ook nog aangepast aan de marktprijs voor de dollar. “We konden niet langer wachten. Elke dag wachten zou de situatie alleen maar verergeren”, zegt Hoefdraad. Zo betaalde de overheid dagelijks schulden die waren berekend volgens de marktkoers.

Inkomsten, zoals invoerrechten, werden berekend op de beduidend lagere douanekoers. “De negatieve gevolgen waren merkbaar aan zowel de uitgaven- als de inkomstenzijde”, aldus Hoefdraad. Hij verwacht een omslag de komende tijd. Er wordt nu ook nauwer samengewerkt met de Deviezencommissie, die het verkeer in vreemde valuta volgt. Uiteindelijk moeten inzicht en controle betrouwbaarder worden. De wisselkoers moet dan ook beter te bedwingen zijn.

13 REACTIES

 1. Gefeliciteerd mijnheer Hoefdraad.
  Met uw actie is er een inflatie van 20 % gecreerd in Suriname.
  Bouterse heeft gelijk: U bent uw salaris dubbel en dwars waard.
  Dat heeft u hiermede duidelijk bewezen.


  Maak melding

 2. Kan je nagaan dat Hoefdraad niet weet wat er in Suriname speelt.
  Allereerst maken SuriNeds 100 miljoen euro, dat is nu bijkans 500 miljoen SRD, per jaar over.
  Daar wordt van alles zwart van betaald.
  Dan wordt er van vakantiegangers geeist dat ze alles in dollars of euro,s betalen.
  Het liefst gestort op rekeningen in Nederland.
  Je kan bij een juwelier niet eens met de SRD betalen.


  Maak melding

 3. Goh,

  Wat een open deuren weer zeg. Hoelang heeft de heer Hoefdraad daar op gestudeerd? Volgens mij bestaat die praktijk en velen anderen al vele, vele jaren. Wie zullen daar toch al die tijd beter van zijn geworden. Ik denk niet de gewone vrouw/man in Suriname. Neen die hebben, zoals altijd het gelag betaald en zullen dat blijven doen.
  Ben benieuwd of zijn plan echt uitgevoerd gaat worden. Ben ook bang, dat alle belanghebben van dat systeem het zullen proberen te saboteren of weer andere inventieve wegen zullen vinden om geld van de overheid, de burgers dus, te ontfutselen om het in eigen zak te kunnen steken. Lang leve de saamhorigheid en de vaderlandsliefde van die geweldige lieden. En maar roepen dat ze zo graag meehelpen om het land op te bouwen.


  Maak melding

 4. John
  Zou het beter zijn voor het land dat je gasten had die twee keer in de week met een koffertje vol met duizenden dollars naar de VS vlogen, je hebt zulke mensen die het nog steeds doen en vraag niet waar ze het geld vandaan halen, het zijn geen buitenlanders maar zeer goede Surinamers die altijd zeggen dat ze van het land houden.

  Reageerder
  Je zegt dat deze machthebbers corrupt zijn ik geef je gelijk in maar met dat kom je niet verder je veranderd niet veel.Je moet de mensen in Suriname wijs maken over hun Situatie en niet in Nederland blijven zeuren.


  Maak melding

 5. hoefdraad is aan het doemdenken. de machtige grijze econimie kan hij niet controleren, straks gaan ze hem controleren, dan gaat hij anders zingen. zie 180 grden van hooghart.


  Maak melding

 6. Het was toch zo’n geweldige statisticus? Andere landen beschikken wel over die info zonder dat ze dergelijke zaken voorstellen.

  Dit is weer duidelijk een dom voorstel dat DDB, een herhaling van wanbeleid uit de 80’s.


  Maak melding

 7. De jaren 80 heeft mij geleerd dat als de staat geen vreemd geld binnen haalt het ook geen zicht heeft van wat er op straat gebeurd.In de hele binnenstad was geregeld ‘wisselen’te horen.Toen was het bout ook niet gelukt om alles zichtbaar te maken.We wachten af of de hoef draden gaat kunnen spinnen.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Het is triest dat het geld wat in Suriname gemaakt wordt niet geinvesteerd wordt in het land zelf.

  Kijk maar naar de chinezen die alles wegsluizen naar hun eigen land. We hebben het nog niet door maar ze hebben 90 procent van de handel in handen. Surinaamse winst/geld vloeit weg naar China.

  Doe er wat aan regering, voordat het te laat is. China werk nu als een geld stofzuiger op Suriname.


  Maak melding

 9. @Ashwin,

  Ik vind je mening heel erg rasistisch. Het zijn niet de Chinezen die alles weghalen. Je moet ook denken aan wie in de regering zit. Die mensen maken veel meer dan de normale man. En waar komt dat geld vandaan? Van belastingen, uit de normale man’s zakken. Nu komen ze zeggen dat er een tekort is? Kom op. Misschien moeten we hun lonen verlagen zodat er meer geld overblijft voor de ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 10. 12. Surinaamse Chinees,

  Ik bedoel eigenlijk de Chinese Chinees. Sorry mijn excuses voor het misverstand. Je gaat me niet vertellen dat ze het winst herinvesteren in Sme. Het is natuurlijk in eerste instantie de schuld van de Surinamers zelf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.