Surinaamse minister wil eigen politieke partij

20

PARAMARIBO, 23 jan – Minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling wil een eigen politieke partij oprichten. Zijn royement door coalitiepartij Bep betekent het eind van een tijdperk. Hij is nu onafhankelijk, zonder schijnbaar te vrezen voor zijn positie. De Bep had dat moeten weten.

De politieke partij van Caprino Allendy mag dan wel een ontslagaanvraag hebben ingediend bij president Desiré Bouterse. “De Bep had al lang zijn conclusies moeten trekken, als je kijkt naar hoe lang de brief er al ligt”, zegt Diko. Hij weet dus meer dan zijn voormalige makkers. Die vroegen om Diko”s hoofd toen bleek dat hij zich schaarde achter dissidenten in de partij. Terug trekken uit A Combinatie was voor de dissidenten geen optie.

De uit drie politieke partijen bestaande combinatie functioneert niet, vindt Allendy. De Abop van ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk zou de dienst uitmaken. Diko en twee Bep-parlementariërs kiezen voor samenwerken met Brunswijk. “We blijven als groep bij A Combinatie. Als we een andere politieke partij moeten oprichten, dan moet het maar. Waarschijnlijk heeft de voorzitter zijn doel bereikt, namelijk de partij opsplitsen. Misschien wilde hij dat al lang”, aldus Diko. Bep houdt twee parlementariërs over.

20 REACTIES

 1. Go home Diko,
  Als jou president een moordenaar en een drugs dealer is, wat moet dan worden gezegd over jullie alle ministers? Heel simpel! De regering heeft geen enkele waarde, omdat deze is voortgekomen ( beedigd ) door de crimineel D. Bouterse.

  Ter info voor het volk van Suriname:

  Wikileaks: Bouterse in 2006 nog actief in drugshandel 22 Jan, 09:50

  Staatsieportret van president Desiree Delano Bouterse. President Desi Bouterse is zeker tot 2006 betrokken gebleven bij de internationale drugshandel. Dat zeggen Amerikaanse diplomaten in geheime ambtsberichten die in bezit zijn van de Noorse krant Aftenposten, de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse zender RTL. In 1999 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugssmokkel.

  De ambtsberichten, die in de zogeheten Wikileaksaffaire boven water zijn gekomen, zijn volgens een bericht in NRC Handelsblad gebaseerd op diverse inlichtingenbronnen en geschreven in 2006.
  In juni van dat jaar arresteerde de Surinaamse politie de volgens de Verenigde Staten grootste drugscrimineel uit buurland Guyana. Het gaat om Shaheed ‘Roger’ Kahn, die inmiddels een straf van dertig jaar in de VS uitzit. Volgens Amerikaanse diplomaten had Kahn “sociale en operationele banden met Desi Bouterse”.

  De betreffende telexen zijn verstuurd vanuit de ambassades in Paramaribo en de Guyanese hoofdstad Georgetown. Van eventuele betrokkenheid van Bouterse bij drugscriminaliteit na 2006 is in andere beschikbare cables geen sprake, schrijft de Nederlandse krant.

  Volgens een van de ambtsberichten zou Bouterse “de middelen hebben gekregen om zijn inkomen aan te vullen met drugshandel”. In de diplomatieke post worden ook plaatsen in Suriname genoemd waar Bouterse en Kahn elkaar zouden hebben ontmoet. Bouterse reisde bovendien geregeld naar Guyana, ondanks een internationaal opsporingsbevel tegen hem.

  Volgens de Amerikaanse diplomaten organiseerde Kahn onder meer ‘wapen-voor-drugs’ deals voor de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Wapens zouden onder meer via Suriname en Guyana naar het FARC zijn gesmokkeld. Kahn en Bouterse zouden ook zijn betrokken bij “moorden en geplande moorden” in eigen land, waarbij van “huurmoordenaars” gebruik werd gemaakt. In een van de cables worden de toenmalige Surinaamse minister van Justitie Chandrikapersad Santokhi en procureur-generaal Subhas Punwasi als doelwit genoemd.

  De arrestatie van Kahn in Suriname werd voorbereid in nauw overleg met de Amerikaanse ambassadeurs in betrokken landen en Amerikaanse diensten, waaronder drugsbestrijdingsdienst DEA.

  Bouterse jij bent de volgende die door de amerikanen zal worden gearresteerd.


  Maak melding

 2. Allendy heeft de koers van deze regering niet begrepen Diko wel dus Allendy gaat voor eigen en z,g groeps belang Diko gaat voor lands belang ik hoop dat de president een wijs besluit neemt en die brief van Allendy in de prullenbak gooit en dan mag wat mij betref Allendy naar de opositie waar hij zich meer thuis voeld en zich meer concentreed op zijn taak n.l schoolhoofd.


  Maak melding

 3. Opvallend is dat Bouterse nergens is te bekennen of aan het volk uitleg geeft over deze ingrijpende maatregelen. Een echte leider komt op tv en verdedigt zijn beleid.Bouterse is onzichtbaar


  Maak melding

 4. Het is Diko niet moeilijk gevallen voor wat hij kiezen moest.Slechts weinigen is het beschoren om zo dichtbij de njangpatoe te komen en dan ga vandaar niet vrijwillig weg.Dan plak je daar voor land en volk.Is het niet Diko?

  Cobie.


  Maak melding

 5. Geachte redactie,

  Het voornemens van Minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling om een eigen politieke partij op te richten, heeft ons geenszins verbaast. Hij is niet de eerste en zal ook NIET de laatste zijn.

  Wanneer politieke partijen met een achterhaald conservatief denkpatronen op een gegeven moment niet meer kunnen voldoen aan de idealen van het volk en dat van hun achterband, en toch hardnekkig hun weg op de zelfde oude tour wensen te vervolgen. Omdat zij er vanuit gaan dat het volk en hun politieke achterban nog achterlijk of zelfs geen bepalende stem hebben dan slechts een ´formeel´ stemrecht, dan zal vanaf dat moment de ‘tijd’ een bepalende rol gaan spelen.

  Omdat niets blijvend is, tenzij het gedegen onderhouden wordt, met waarachtige liefde gekoesterd wordt en NIET tijdens het lopend proces misbruikt wordt voor dubieuze doeleinden, zonder het volk eerlijk te verwittigen omtrent het waarom, de richting en de waarachtige intenties van die huidige leiders.

  http://www.youtube.com/watch?v=9GNhdQRbXhc

  Caprino Allendy van de B.E.P. heeft vooral tijdens de verkiezingen van 2010 vorig jaar zijn ware gezicht laten zien, met name vanwege zijn dubieuze houding jegens de A-Combinatie. Hij Alendy werd toen en nu nog in het geheim aangestuurd door de Nieuw Front combinatie o.l.v. N.P.S. voorzitter Ronald Venetiaan. Maar zeker heeft het tijd gekost, alvorens men hem doorhad. Maar zegt men ook, dat “niets voor zijn tijd komt”.

  De Zuid-Afrikaanse Vrijheidstrijder Steve Biko had ook de zelfde plannen als Diko, maar werd door het apartheidsregime voortijdig gevangen genomen, gemarteld tot de dood opvolgde. Surinames eerste premier van de Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname in 1975 zou het zelfde gedaan hebben met zijn geliefde N.P.S. onder voorzitterschap van dr. Ronald Venetiaan, maar stierf voortijdig in het Koninkrijk der Nederlanden vanwege een hartaanval.

  Ir. Dewanderpersad Hindori van de V.H.P. was het WEL gelukt een nieuwe politieke organisatie op te richten. Als alternatief voor de V.H.P. Dit nadat hij vòòr Onafhankelijkheid van Suriname koos in 1975, in tegenstelling tot zijn VHP partij genoten. Maar ook hij stierf korte tijd later op merkwaardige wijze.

  Terwijl de jonge Surinaamse intellectueel Linus Diko nog een leven voor zich heeft , om daadwerkelijk veranderingen in de Republiek Suriname te kunnen helpen bewerkstelligen. Een ideaal wat o.a. ook hij Steve Biko van Zuid-Afrika jammer genoeg wreed werd ontnomen.

  http://www.youtube.com/watch?v=iq4VjE0_AVQ

  De Republiek Suriname bevindt zich momenteel op een kruispunt, waarbij alle kwalitatieve hoogopgeleide intellectuelen in samenspel met de totale Surinaamse gemeenschap waar dan ook woonachtig nodig zullen zijn, om het land naar grotere hoogten te tillen. Een opdracht welke NIET eenvoudig is, omdat het ‘oude’ haar positie niet vrijblijvend prijs zal geven.

  Maar de tijd kun je niet tegen houden. Omdat het net als stromend water hoe dan ook haar weg zal zien te vinden op onze woeste aarde.

  Wij van de Bewustzijnsbeweging EBU-Akademiya derhalve, wensen de Surinamer Linus Diko ten slotte het alle succes toe in zijn streven. In de hoop dat Vrijheid, Gelijkheid en Welvaart voor allen mag zegevieren boven bedrog en zelfminachting van enkelen in ons midden.

  http://www.youtube.com/watch?v=W5W_uin5CDA&feature=related


  Maak melding

 6. Aboikonijn wat voor mensen ben jij.
  Dom en geboren als idioot.
  Jou verstand is om eigen mensen te vernietigen meer zit niet in je.
  Jij bent cumacoiscie mi boi…yu don no k.k.


  Maak melding

 7. wie voel ervoor om in dit land te willen investeren ik denk dat het over en uit is. dit was reeds bekend de vraag was wanneer komt het aan het licht. Nudeze gegevens duidelijk zijn betekend het voor Su. wie wil in dit team zitten???.


  Maak melding

 8. Beste Lange (reactie #2),

  Dat is ook wat wij stellen. De man is politiek ‘uiterst’ onbetrouwbaar. En evenals vele NPS en VHP hoogopgeleid kader, doorspekt van een diep ‘minderwaardigheidsgevoel’ tot aan een vals superioriteitsgevoel aan toe. Vooral t.o.v. de eigen soortgenoten. Zich gedragend als intellectuele “giants” (reuzen), die het ‘persoonlijk belang’ boven het ‘Nationaal Belang’ gesteld hebben.

  Echter is hij Allendy gedurende zijn gehele politieke carrière politiek genomen door de Nieuw Front combinatie o.l.v. dr. Ronald Venetiaan. Nu officieus geleid door een Oost-Ethiopische V.H.P.- elite.

  Wanneer je is wijsgemaakt, dat je als hoofdonderwijzer bijvoorbeeld intelligenter bent dan de rest van je soortgenoten. Of jezelf als afgestudeerde in een hogere kaste hebt ingedeeld, vanwege een “ geloofsovertuiging” (het Indiase kastensysteem). Om vervolgens alle anderen om je heen te reduceren tot paria’s. Dan geeft dat niet slechts aan ‘wat’ voor een soort kwaliteit aan onderwijs je genoten hebt. Maar tevens ‘wat’ voor een karikatuur anderen opgrond van die opgedane kennis uiteindelijk van je gemaakt hebben. Maar gelukkig geldt dat NIET voor alle afgestudeerden.

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&feature=related

  Maar het zelfde overkwam ook de als slaaf geboren Jacobus Joannes Eliza Capitein (1717-1747). Hij was ’s werelds eerste zwarte predikant en waarschijnlijk de eerste gepromoveerde zwarte Afrikaan. Hoewel zelf ex-slaaf verdedigde hij in een academische verhandeling dat ook christenen in slavernij mochten worden gehouden.

  Capitein, wiens Afrikaanse naam onbekend is, werd in 1725 op achtjarige leeftijd bij zijn ouders weggeroofd in Ghana/Afrika en als slaaf verkocht aan een Zeeuwse kapitein. Deze gaf hem nog in hetzelfde jaar cadeau aan een koopman van de West-Indische Compagnie (WIC).

  Op elfjarige leeftijd, in 1728, kwam hij naar Nederland, om te wonen in Den Haag. En werd hij door deze koopman als een pleegzoon behandeld en kreeg hij de achternaam Capitein. Jacobus kreeg onderwijs en bleek een goede student te zijn in schilderen, lezen, schrijven, wiskunde en klassieke talen.

  Capitein werd in 1735 gedoopt. Voor die tijd echter had hij al laten weten dat hij graag als zendeling wilde terugkeren naar Afrika. Een missionair ingestelde gereformeerde predikant steunde deze plannen.

  En zo kreeg Capitein van zijn pleegvader de gelegenheid om in Leiden theologie te gaan studeren, studeerde af en werd aangesteld als predikant voor het fort slavenfort Elmina aan de West-kust van Afrika. Zoals vele afgestudeerde Surinamers in het buitenland, die na hun studie geaccommodeerd worden in het land van herkomst. Slechts om de ‘naald van inferioriteit’ nog dieper in het brein van hun landgenoten te ‘duwen’ en hun nog meer deel te maken van een wereldwijd onderdrukkingssysteem, waar deze afgestudeerden uiteindelijk aan het hoofd van zullen staan.

  Sommigen van deze studerenden en afgestudeerden gaan heden ten dagen zelfs zover, om gedurende hun studie zelfs hun huidskleur te bleken (Skin-Bleaching). Om zich uiteindelijk definitief te kunnen onderscheiden van hun soortgenoten. Afschuwelijk.

  http://www.youtube.com/watch?v=VM0Z75KEd_o

  Caprino Allendy daarentegen van de politieke organisatie B.E.P. is het spoor volledig bijster. Mede door toedoen van de invloeden, welke hij tijdens zijn politieke-scholing opgrond van een N.P.S. politieke cultuur ervaren heeft. Ook adoreerde hij o.a. de N.P.S voorman Johan Adolf Pengel. En werd hem Allendy door de N.P.S. zelfs beloofd, “dat gezien zijn “hoge” intelligentie als hoofdonderwijzer, hij eens best premier van de Republiek Suriname zou kunnen worden”. Hij geloofde dat blindelings.

  Vandaar dat hij Allendy nimmer voor zichzelf enige evaluatie heeft ‘willen’ maken, of hij zijn politieke ladder eventueel niet tegen een verkeerde politieke muur geplaatst zou kunnen hebben.

  En daar is hij nu binnen de B.E.P. mee aan het worstelen.

  http://www.youtube.com/watch?v=aYrichb8Nbc


  Maak melding

 9. Diko doet er goed aan om zijn eigen partij op te richten , dan is de weg vrij voor de veraader alendie alias ELENDELING om weer naar FRONT terug te keren .
  Want hijAlendie is een kermis clouwn .


  Maak melding

 10. Er schrijven op dit forum enkele mensen ,die het voor Diko opnemen.Echter hebben deze mensen geen snars begrepen,van wat er daadwerkelijk speelt binnen de Bep.Deze Diko zou in alle partijen geroyeerd worden zelfs ook in de NDP.De man is laag en gedraagt zich als een verwend kind.


  Maak melding

 11. Geachte redactie,

  In de afgelopen vijftien jaar Nieuw Front, is er op zeer onfatsoenlijke wijze huis gehouden met lands financiën. Dit ten koste van grote delen van de Surinaamse samenleving en haar economie. Een feit dat aangeeft, dat binnen de vele politieke partijen welke de Republiek Suriname rijk is, er nu nog figuren rond zwerven ook in driedelige pakken, die slechts rond kijken waar zij alsnog een slag zouden kunnen slaan. Een erfenis van vijftien jaar Font-combinatie.

  En naar aanleiding daarvan zijn er in de loop der jaren ‘corrupte bendes’ ontstaan, die mekaar hebben kunnen vinden opgrond van ‘overeenkomstigheid’ in houding.

  Het probleem waarmee deze huidige regering Bouterse/Ameerali zich nu geconfronteerd ziet, is hoe met dit gegeven om te gaan. Omdat in de afgelopen vijftien jaar GEEN enkele politieke partij binnen deze oude partijen het voortouw genomen heeft, om enige acties hiertegen te plegen.

  De voormalige president Ronald Venetiaan meent zijn “schonen handen” te hebben behouden, terwijl hij ernstig medeplichtig is. Juist omdat ook hij heeft staan toekijken, hoe vooral witteboordencriminelen huis hielden. Waardoor corruptie onder zijn neus welig tierde. Hij hoorde, zag en zweeg in alle talen jaren lang uit ‘machtsbehoud’.

  http://www.youtube.com/watch?v=g0WC6mld38Y

  En zo kon binnen zulks een cultuur van alles aan onkruid bloeien. Omdat leugen en bedrog vanuit de hoogste positie in feite stilzwijgend verheven werd tot cultuur. En aan deze ‘bandeloosheid’ heeft Venetiaan aan bijgedragen als hoogste leiding van het land. En in dit ‘moeras van corruptie’ konden lui als Caprino Allendy de gelegenheid aangrijpen carrière proberen te maken.

  Het goud kon vrijblijvend en ongecontroleerd het land worden weggevoerd, de vrouw van een minister van Justitie en Politie kon zonder de nodige consequenties een zakendeal sluiten met een beruchte crimineel, een minister van OW&V fraudeerde alsof het de normaalste zaak van de wereld was. En ga zo maar door. Terwijl grote delen van het land zelfs tijdens een kleine regenval onderwater liepen.

  http://www.youtube.com/watch?v=HPdLfThedoE

  En zo werd in de afgelopen jaren, vijftien jaar lang tijd verspild, om de basis te leggen voor een gezonde samenleving. Waarbij inclusief politieke partijen en hun leiders alsof normaal een scheve schaats mochten rijden, zonder dat iemand daar acht opsloeg. Terwijl het volk haar analyse maakte.

  En aan deze wantoestanden wordt nu door de huidige regering een eind gemaakt. Wat betekent, dat politieke leiders die eerder andere prioriteiten hadden dan het volk te dienen, nu het gelach zullen gaan betalen. Inclusief Allendy. Zij zullen NIET onderuit komen.

  De bal is reeds aan het rollen gebracht.

  http://www.youtube.com/watch?v=loWXMtjUZWM


  Maak melding

 12. Door tussenkomst en inmenging van personen uit Olland die zich hebben gepresenteerd en geprofileerd als adviseurs/deskundigen bij de politieke partijen ABOP en BEP vormde de “kiem van tegenstellingen “wat doen leiden tot “de breuk van de samenwerking” tussen ABOP en BEP in de AC-combinatie .
  Moge dit een waarschuwing zijn voor de overige partijen die in de regering deelnemen een wijze les betekenen en alert blijven en zijn .
  Tegenstaanders en a-nationale elementen zullen ter alle tijde gebruikt maken van de aloude verdeeld- en heers-politiek om de huidige regering te destabiliseren .
  Surinaamse Patriotten Ontwaakt !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 13. Nr.4 A boy no koni,
  Diko taki ;”Mi na Kunta Kinte ,mi a no Cobi”,
  boy !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  SRANAN SA WINI !!!
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 14. En zo krijgt elke straat in Suriname zijn eigen partij. De politiek is in Suriname een bedrijfstak.Daar val geld te halen/stelen van de bevolking.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.