Zwarte Piet lastig door te spelen in Suriname

14

PARAMARIBO, 22 jan – Het is zo klaar als een klontje. Niemand lust de Zwarte Piet in het steekspel rond de financiële problemen van het moment. De regering niet en de afgewezen politici al helemaal niet. Elk verwijst naar de ander als het aankomt op de oorsprong van de ellende.

Dat het ellendig aanvoelt en wordt is zo helder als wat. “Dit zal zeker doorwerken op de kosten van levensonderhoud”, zegt Wilgo Valies, voorzitter van lerarenvakbond BvL. Hij had het niet zien aankomen. Vicepresident Robert Ameerali had weliswaar aangekondigd dat de verhoging van ambtenarensalarissen gecompenseerd moest worden. Dit gebeurde tijdens de onderhandelingen over de loonsverhogingen. Maar wat het zou worden is nooit gezegd.

Toch beweert Ameerali nu dat de vakbonden op de hoogte waren. En dat ze dus begrip hadden voor de maatregelen. “Niets van waar. De regering wil ons de schuld in de schoenen schuiven”, meent Valies. Hij vindt het maar laf. Dat er geen geld is voor allerlei beleid is al lang geen geheim. Het moet maar eerlijk worden gezegd. Overigens sluiten de bonden nieuwe looneisen niet uit. De compensatie holt immers de koopkracht uit. En dan is de cirkel rond.

14 REACTIES

 1. “De lasten bij het volk neerleggen” of “de lasten van het overheids-appataat halen”

  Ik denk dat de twee weinige opties bij zoéen enorme bezuiniging in dit geval hoe dan ook politieke zelfmoord word.

  ik zou toch kiezen voor de tweede optie , als ik zo zeker bent van aankomende economische groei.De ontslagen bij de overheid zouden dan opgevangen kunnen worden in de prive’sector.

  ik denk dat dit een grote fout word van deze regering omdat de informele sector(de man van de straat)die het grootste deel van Surinaamse BNP bijdraagd niet is ontzien.

  ik zou bij zoeen SAP de omzet en invoer belasting niet verhogen (winkeliers en handelaren zouden er misbuik van kunnen maken), wel de zogenaamde doorvoer naar guyana aanpakken omdat de staat daarmee maandelijks miljoenen aan invoerrechten misloopt !! ,de AOV met 50% verhogen en het autorijden niet duurder maken , het laatste simuleerd ook de economie.


  Maak melding

 2. Uit bronnen in Su…..staat vast dat FRONT 2011 verklaard heeft tot het jaar van destabiliseren van het land SU.
  Kosten wat het moet kosten FRONT wil weer aan de macht.


  Maak melding

 3. Ik begin er heel moe van te worden. Tot daar aan toe, maar ik heb het idee dat het zo een beetje bij iedereen de spuigaten uit begint te lopen. Wie zij ook zijn, van welk kamp dan ook laten zij zich bezig houden met het besturen van land en volk. De huidige machthebbers hadden productie beloofd en nog veel meer. Laten zij zich dan ook daarop richten in plaats van andere niet productieve zaken. Wij hebben in het land geen tijd te verliezen aan de lapzwanserij.

  Dragon


  Maak melding

 4. Een ieder mag schreeuwen, roepen,met pieten gooien,gaat niet helpen.Dit keer heeft bout zich democratisch laten verkiezen.En hij gaat het paleis niet levend meer verlaten.Hij is nu een stukje wijzer dan in 82.Zo gaat hij niet aan de mensen rechten openlijk komen.Maar des te meer aan de democratische regels om pres te blijven.Zo kan hij zijn dagen in alle luxe door brengen en af en toe genieten van een reisje buitenland.Over enige tijd laat hij zich in het parlement verkiezen tot president voor het leven.Alle strategische posten heeft hij inmiddels door vertrouwelingen laten bezetten.Moro ei doro.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Maar waar waren de vakbonden vijftien jaar terug, toen de financiële gaos in Suriname tijdens de Frontregering o.l.v. president Venetiaan ontstond. In geen velden te bekennen. Zulke organisaties kan ik daarom helaas GEEN vakbond noemen, maar privé clubjes in handen van enkele vooruit geschovenen, onder het mom van “arbeidsbelangen”, over de ruggen van de arbeiders. En nu daar zij hun privéleges (eigen belang) zo goed als kwijtgeraakt zijn, blazen zij plotseling haast elke dag in de media hoog van de toren, hoe zij nu plotseling de “arbeidsbelangen” aan het verdedigen zijn en geen eigen belang. Wie houdt wie voor de gek! En een corrupt Nieuw Front o.l.v. een Oost-Ethiopische VHP-elite, zit hoog en droog verscholen op haar corrupte kapitaal te broeden, op afwachting wat ene so call vakbond, die ook voor haar iets uit een eventuele vakbondsacties d.m.v. ‘onrust’ zou kunnen slepen. De attitude vanwege een jaren lange ‘meester en slaaf’ verhouding, met de arbeiders nu in hun ogen als willoze onwetende schapen in gedachte. Nogmaals, wie houdt wie voor de gek!

  http://www.youtube.com/watch?v=eGMo_rEQ1x8&feature=related


  Maak melding

 6. Bouta diediebrie tot 2007 actief bezig in de drugshandel!!a mang dies na wan vloek!oen kan brieb mie!Jullie die op hem hebben gestemd mie e sarie oenoe!maar jullie hebben er zelf voor gekozen.En moro torie o kong na doro,dit is nog niet alles.Critici in suriname wees voorzichtig want een kat in het nauw maakt rare sprongen.Limbo waar ben je nu met je grote bek?je zou ook deze regering kritisch volgen, dat had je het stemvee toch beloofd?Nu ben je je zakken aan het vullen verrader!Het is jammer dat er toch nog mensen zijn die jou nog niet door hebben.Sranan brada nanga sisa dies na soso wérédé!!


  Maak melding

 7. Hier in Nederland is bekend geworden dat jullie president Bouterse tot aan 2006 toe zich nog bezig heeft gehouden met drugshandel.
  Klopt dat?


  Maak melding

 8. Wat hier op valt is de reactie van Ameerali. Gelet op zijn achtergrond is deze reactie voorspelbaar. Hij moet het ergens gaan compenseren en de bevolking zal hiervoor moeten opdraaien. Knap gedaan aan de ene kant, maar oerstom aan de andere kant.

  Ameerali koopt op deze manier zijn tijd. Zolang er in het land nog druk gekibbeld wordt over de formele koers kan hij nog even voort. Ondertussen schrijven de media en particulieren over al die extra’s rond de fam. Bouterse. Eerst de zoon en nu zijn wijfie op de loonlijst geplaatst. Zo kunnen ze er zeker van zijn, dat ze na zijn ambtstermijn nog wat Srd-tjes zullen opstrijken.

  De bende van adviseurs is rijp voor ontslag, want de adviezen zijn puur voor de korte termijn. Vlug geld, hier een dollar daar een euro, niets anders. Verder mag de oppositie via de media gillen wat ze wil, want van een parlementaire reactie is nog geen sprake geweest. Jenny heeft het druk met haar eigen beslommeringen, kan zij de coalitie sommeren voor een vragenronde ? Voorlopig zie ik het niet gebeuren.

  Maar de prijzen stijgen rap. Benzine, levensmiddelen, bouwmaterialen, noem maar op. De jeugd zal de schuld krijgen. Zij hebben gekozen. We kunnen ze vergeven, ze zijn jong. Toch heb ik de dringende behoefte de jeugd nu op te voeden, zodat de volgende verkiezingen, liefst zo snel mogelijk, een afspiegeling moge zijn van een volk dat streeft naar vooruitgang, iets van het land wil maken. Voor de duidelijkheid, niet weer de puinhoop die het nu dreigt te worden.


  Maak melding

 9. Tamzin/9. Erger kan het nimmer worden dan het al was voor de huidige regering aantrad. Het effect van de huidige bezuinigingsmaatregelen zal in de praktijk getoetst moeten worden, alvorens je als regering tot corrigerende handelingen kunt overgaan. En dat zal even duren, omdat niet elke ´schreeuw´ automatisch ´onraad´ hoeft te betekenen. Maar deze oppositie kan niet wachten, zoals ook bij het besluit om de positie van de First Lady te institutionaliseren. Alles wat ze kunnen aangrijpen, grijpen ze aan. Gewoon ziekelijk en verre van constructief. Dat hebben ze o.l.v. een VHP-elite vanaf het begin ook al gedaan bij het aantreden van de huidige regering, met woorden als ’’voordeel van de twijfel’’. Valselijk . Van uitgaande dat de huidige regering het op die manier nog geen drie maanden zou volhouden. Een gemeen en link zooitje zijn die gasten. Moet je nagaan wat het volk van Suriname vijftien jaar lang heeft moeten meemaken onder hun ziekelijke politieke leiding.

  http://www.youtube.com/watch?v=a1QxCJX_f58&feature=related


  Maak melding

 10. Ommoe groet en zegt,
  Als er 2 landen er niet al zijn die vooral mmoeten zwijgen over wie in drugs zit en niet dan zijn het die aan de noordzee hier en daar.
  Kijk maar naar het verleden tot het heden.
  Vietnam oorlog, GoudeDriehoek van Azie, Scandinavische drugsvoorziening, drugsverstrekking in LA in de jaren 70 aan minderheden en zwarten om ze als groep bewust achter te houden en tot junks te maken, Afghanistan met zn heoineproduktie, breek me de bek niet open…. Er gebeurt veel meer dat we(als volk) niet mogen weten hoor, je hoeft niet hoog gestudeerd te zijn om dat tegenwoordig te weten.
  WikiLeaks tot nu toe bedankt voor de openbaringen en sorry voor die rare katten die nu hiermee in het nauw zijn gekomen.
  Only time will tell!!


  Maak melding

 11. Hervormingen zijn op alle sectoren noodzakelijk indien men het land in ontwikkeling wil brengen tbv.het welvaart van het volk en land .
  In overleg met alle actoren en afgestemt op het bestaande of overgenomen problemen (leest; nalatenschap Vene-Sardjoe re-gering)is een adequate maatregel zeer noodzakelijk hoe impopulair dit ook mag klinken of overkomen .
  Ondanks het niet gegunde ruimte om te regeren , de bare nalatenschap van de re-gering Vene-Sardjoe en de obstructie-politiek van de oppositie is het toch de jonge regering deels gelukt om enkele verkiezings-beloften te verwezenlijken,bvb ; de verhoging van de AOV , solide samenwerking met de buurlanden en het zuid-noord amerikaanse continent , binnen halen van buitenlandse investeerders(“voor Europa ,
  middels de surinaamse ambassades in Parijs” en Brussel) etc .
  Daar waar het nodig is om te snoeien zullen wij niet aarselen ,met dient verstaande dat deze de mogelijkheid krijgt om gezond en naar behoren te bloeien .
  Het is 2011 , Regering Bouterse-Ameralie regeert en laten nooit en te nimmer geregeert worden ala re-gering Vene-Sardjoe
  Ja man , moro e doro !!!
  A bun , te so fara , ina moro tin

  SRANAN,
  MI KONDRE TRU ,MI LOBI YU
  YU MOOI TRU NA MI AI
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.