Venetiaan: Suriname gaat slechte tijden tegemoet

32

PARAMARIBO, 21 jan – Suriname gaat slechte tijden tegemoet. Dit zegt ex-president Ronald Venetiaan. Het pakket noodmaatregelen van de regering zegt meer van haar onkunde dan van de staat van het overheidsbudget. De samenleving zal een prijs betalen die wellicht onnodig hoog is.

De vraag is namelijk of het echt zo slecht gaat. “Het argument van hogere loonkosten bij de overheid. We gaan er vanuit dat dit een voorbeeld is van het schuiven van zorgpunten van het beleid dat zij nodig vinden, in de schoenen van anderen”, zegt Venetiaan. Die anderen zijn dan de voorgaande regeringen. Die krijgen nu de schuld van het doorvoeren van loonsverhogingen bij de overheid. Toch is Venetiaan ervan overtuig dat er genoeg geld is.

Ook zonder allerlei zware maatregelen zijn de overheidskosten best te dekken. De inkomsten uit de goudindustrie bijvoorbeeld nemen alleen maar toe. De kunst is de juiste maatregelen te treffen zonder de leefbaarheid aan te tasten. “Laat het niet zo zijn dat men het geld trekt uit bepaalde maatregelen om zakken te vullen. We verwachten dat de regering toont maatregelen te kunnen nemen, om de economie op koers te houden”, aldus Venetiaan.

32 REACTIES

 1. Toen hij aan de macht was waren het goede tijden.
  Deze man is een geboren idioot.
  Nog erbij een ex.pres, in plaats hij met iets behoorlijk komt waar land en volk iets aan hebben begint hij te verwensen….. met zijn wortel en tak vernietig mentaliteit…slechte tijden….het lijkt mij verstandig dat hij slechte tijden tegemoet gaat i.p.v. van het Su…lafaard.


  Maak melding

 2. Vene heeft gelijk,maar aan de andere kant heeft zijn Front door geberek aan strategisch inzicht dit zelf in de hand gewerkt.Want men heeft deze bui allang zien hangen,maar men heeft niets ondernomen.Het volk dat gedacht had cadeautjes te krijgen,wil ik nu graag horen.


  Maak melding

 3. Meneer Venetiaan heeft tover verwachtingen,en ik neem de vrijheid deze aan toe te voegen.

  Ik verwacht dat straks de frontpartijen dit alles in de schoenen geschoven zullen krijgen , onder de noemer de regering te willen destabiliseren.

  Hamstereeeeeee


  Maak melding

 4. De fiso is ontstaan door de druk van een aantal vakbonden. Op zich is de fiso niet slecht, maar wat regering Vene en ook Bosje heeft na gelaten is dat inplaats van dat men de overheid is gaan saneren, is men juist nieuw personeel gaan aannemen. Ook wel genoemd de achterban faciliteren. Dit heeft tot gevolg dat er duizenden overheids personeel erbij zijn gekomen.
  Als regering Vene in de 10 jaren achter elkaar elke jaar 5% van de overheid hadden gesaneerd dan was de overheid met de helft kleiner geworden.
  Regering Bouta, is nog meer mensen gaan aannemen in de overheid, daarbij ook mensen met overdreven hoge salarissen en onnodige zware uitgaves gedaan in amper 5 maanden dat ze er zitten.
  Ze hebben 20 miljoen SRD nodig per maand. Voorbeeld: Als President Bouta niet met een gecharteerde vliegtuig voor zichzelf en vrienden naar America en Brazil was gevlogen had hij ongeveer die eerste 20 miljoen bespaart om de fiso te betalen uit eigen middelen zonder onkundige verhogingen.
  Bottom line is hoe kundig ben je om je eigen huishouding draaiende te houden zonder de toespijs van je kinderen hun brood weg te halen?


  Maak melding

 5. De mensen mogen niet klagen meneer Venitiaan, ze hebben hysterisch gestemd in mei en nu mogen ze heerlijk de vruchten ervan plukken en ja u had wetgeving moeten maken dat het niet mogelijk was dat veroordeelden en hoofdverdachte überhaupt aan de verkiezingen mee konden doen.


  Maak melding

 6. dus de periode waarin Hij president was waren de Goede Tijden?
  inderdaad, sopie wordt 100% duurder, dat worden slechte tijden.

  Zolang de Gosslar in de Surinamerivier ligt zullen het slechte tijden zijn


  Maak melding

 7. Vene kan wel gelijk hebben echter hoe verklaart hij dat het front waar zijn partij deel van uit maakte zo grandioos heeft verloren? Het is toch zonde van de energie om nu weer vankoers te veranderen , en des te pijnlijker om van een ex president de juiste formule aangereikt te krijgen vanuit de oppositie (waste of time)

  jepide.


  Maak melding

 8. Niet zeuren!!

  Dit is nou precies wat de kiezers van Bouta wilde hebben. Hij is democratisch gekozen door de voorstaanders. Dus nu niet en in de toekomst ook niet lullen/zeiken tegen over de Gang/ Bang/het reilen en zeilen van Bouta!!

  Ba soekoe, ba fenie, Ba tjarie toch??? Of waren de kiezers een stelletje domkoppen en zonder hersenen? Verzuip in je eigen stront!!!! en ga nu niet reactie geven op mijn reactie!!! Want het zij zo!!!

  Voor de verkiezing schreeuwde een ieder als proffessor weet-nietskunde Bouta na Mang!! Nou hij doet toch wat hij kan of niet soms??

  Koekje van je eigen deeg blijkt niet lekker te zijn achteraf!!! Let ook wel op de koers stijging.

  GOD ZIJ MET SURINAME


  Maak melding

 9. De DOMME massa die op de NDP gestemd hebben krijgen nu de rekening gepresenteerd. Bouta zei…vroeg of laat krijgen jullie de rekening en het kleingeld mogen jullie houden. Welnu het is binnen een jaar afgelopen en zullen we een failliet land hebben. Alle alcohlische dranken worden 50% duurder, wijn zelfs 100%, sigaretten 50%, buskaartjes 50%, benzine gewoon 50%,taxiritten ook 50%? Lonen ook 50% hoger? Neen…SURINAME IS GEEN LAND meer om in te wonen. OPBREKEN EN WEGWEZEN MAAR!!!!!!


  Maak melding

 10. Aan het woord is de hoofdregiseur achter datgene wat nu op ons wordt losgelaten.

  Waarschijnlijk wil deze man voor het leven president worden van Suriname.

  Wel jere no, “noooooooooooit meer Venetiaan!”


  Maak melding

 11. Wat achteruitspiegel werd genoemd is geschiedenis daar leer je van. In dagelijkse termen heet dat ervaring en reverentie kader. Ze konden het toen niet en naar het blijkt nu nog niets bij geleerd. Ik wil het bijna niet zeggen but i told you so


  Maak melding

 12. Nieuwe bankbiljetten drukken en belasting verhogen voor mensen die toch al armoede lijden kan alleen maar komen uit de koker van een verzameling domheid. De oude politiek was voor vrienden, familie, kennissen en rijken. De nieuwe politiek houdt zich bezig met vervangen van deze groep door nog slechtere ellendelingen die ettelijke malen erger zijn. Suriname is een onafhankelijke staat en de regering is op Surinaamse manier van democratie gekozen. Dus de kiezers moeten eerst door de zure appel bijten en volledig creperen, voordat zij wakker worden en in opstand komen. Tot die tijd is het trekken aan een dood en crimineel paard.


  Maak melding

 13. Niets nieuws menner Venitiaan. Wat wil je met zulke boeven en zakkenvullers. De partij van feestvierders en zuiplappen en verkrachters is aan de macht. De bevolking wilde dat. Ze hebben in de mooie praatjes van de boeven getrapt.Nu moeten ze het gelag betalen. Over 4jaar mogen anderen weeer de puin rumen. Denk aan Bosjes regering wat hij achter gelen had . De geschiedenis herhaalt zich in ergere mate.


  Maak melding

 14. Dit is het geweldige wonder van wijlen Telting (onder regie van Vene). Zo hebben ze de munt stabiel gehouden: door een te lage dollarkoers te rekenen. Nu moet deze regering dealen met deze financiele tijdbom. Venetiaan weet donders goed dat dit zijn schuld is. Venetiaan heeft niet het recht om deze regering te bekritiseren, van 1987 tot 1996 hadden ze geen clue wat te doen en leek Su op een verlopen plantage en nu heeft hij kritiek op een regering die net een paar maanden aanzit.


  Maak melding

 15. een chinees gezegde luid “be aware of what you wish for, it might come treu someday” ondanks alle waarschuwingen hebben mensen op bouta gestemd. vene heeft het zeker niet goedgedaan, hij heeft luilakken geen huis gegeven zonder er iets voor te doen. bouta heeft het beloofd, misschien is dit geld nodig om die luilakken te voorzien.


  Maak melding

 16. Zegt de aanstichter van deze situatie….bek houden, je hebt het verkloot, zowel het land als de NPS en komt nooit meer aan de macht. Overigens leer je het nooit meer: hoor je je partners zo hoog van de toren blazen? nee, ze laten dat weer over aan die domme ngr. Sorry van het woord maar sommige mensen blijven dat gewoon!


  Maak melding

 17. ik vindt het gewoon weg kolder hor want toen vene aan de macht was, was het ook geen melk& honing! het is jammer dat ik moet merken dat bepaalde mensen vooral van het nf hun kwaade tongen niet kunnen bedwingen. ze zaten toch al 20 jaar!!!!! naar de… met deze uitspraak


  Maak melding

 18. Arme surinaamse bevolking. Wat voor onheil, ellende en vernedering moeten ze nog ondergaan.
  Op elke voorgaande regering valt het een en ander op te merken/verwijten.
  Elke democratisch gekozen regering/president verdient een eerlijke kans.
  Telkenmale blijkt het maar om slecht 1 ding te draaien: Zelf verrijking, Vriendjes politiek, corruptie, druk van invloedrijke achterban….geef het maar een naam. Bouterse, brunswijk, somo, vene, ameerali enz.enz.noem ze maar op…kent het surivolk deze beleidmakers hun CV niet??
  Bij screening komen geen van deze beste heren ongeschonden doorheen. En toch maar weer de ruimte krijgen/geven.
  Zijn we zo vergevingsgezind???Hoe vaak zijn ze niet betrokken van het ene in het andere schandaal.
  Geen gene, geen zelfreflectie, geen zelfrespect, laatstaan voor de eigen natie/bevolking!!!
  Onze toekomst/jeugd maar opzadelen met onze naïeviteit, onze fata morganas.
  Wat wij over 20 jaar willen voor onze toekomst/kinderen hangt af van waar we nu voor kiezen.
  Vertellen we onze toekomt/kinderen steeds maar weer hoe hard we moesten knokken/overleven of durven we een keer daadwerkelijk te erkennen dat we zelf debet zijn hiervoor met onze keuzes!!!

  Zijn er alternatieven?

  lobi


  Maak melding

 19. zullen we weer front kiezen , ja maar wel ne de dood van die hele combinatie front .
  vene moet zich schamen na 10 jaar swijgen heeft hij nu pas z´n tong weer gevonden .
  en dit is nou een krab in een ton wie naar grotere hoogte wil moet hand schoennen met nopjes hebben anders wordt je in de diepte getrokken door vene de saboteur .
  hij moet hopen dat hijhet dit jaar nog overleeft .
  ono a´ srefie dee sang wirie e vadong na watra e´j porie .
  wie een kuil graaft voor een andere valt er zelf in .


  Maak melding

 20. Oh oh oh Ronald ,
  15 lange tropische jaren zat jij achter het stuur en wat heb jij van gebakken ???
  Het is niet voor niets dat jij nu zitting moet nemen op de oppositie-bank .
  Moet men (NPS-volk) de transformatie van een “Frambo tot een brandende thee-lichtje” als een vooruitstrevende- en positieve-ontwikkeling in de historische boeken van de NPS noteren ???
  Staat dat niet in schril contrast met de filosofie van wijlen ,dhr.Jopie Pengel ???
  Vanaf de laatste maanden van jouw re-gering
  bezig jij met alarmischtische voorspellingen
  en tot heden mag geconstateerd worden dat jij wederom mijlen ver van de waarheid staat.
  Het is 2011 , wordt het geen tijd om een halt toe te roepen met het systeematisch
  demoniseren van de huidige kabinet , en daadwerkelijk de werkzaamheden van een parlementarier in het ruimste zin des woords
  in acht nemen ???
  15 lange tropische jaren had jij het mandaat van het volk genoten ,tien schone vingers heb jij van overgehouden .
  Gebruikte jij toen enkel maar “vuilafstotende
  handschoenen” of liet jij anderen regeren zodat jouw tien vingers optisch schoon blijft of mag het gezegd worden dat jij in de 15 tropische jaren geregeert werd ???
  Gezien jou uitspattingen van de afgelopen 05 maanden kan enkel de conclusie getrokken worden dat jouw actie’s als onverantwoordt onvolwassen gedrag bestempeld worden en het volk beleefd dit als A-NATIONAAL gedrag en zeker niet gecharmeerd raakt .
  Verzoeke het parool van de NPK in deze te handhaven;” WAN PIPEL “!!!
  A bun , te so fara ina moro tin

  MI KONDRE TRU , MI LOBI YU
  YU MOOI TRU NA AI
  SOSO LOBI , NEK’S NO FOUT !!!


  Maak melding

 21. Acteur Ronald: goede tijden slechte tijden.
  Maar vergeet dat hij zelf dit alles veroorzaakt heeft.
  Hij weet nu niet eens waar men geld voor Vieszo moet vinden.


  Maak melding

 22. Beste mensen deze grote klootzak moet niet kletsen want hij heeft het echt niet beter gedaan.Eerst kijken wat Bouta zal doen voor de Surinaamse bevolking.En dan kan men pas hierover oordelen zij hebben heel veel problemen voor deze regering achtergelaten en nu weten ze wel hoe het moet b.v. wie laat een aannemer een brug bouwen die er geen kaas van gegeten heeft zoals de brug bij uitkijk dus Venne hou je grote bek maar dicht. namens BIGA MAN from surinam.


  Maak melding

 23. Verbazingwekkend dat er Surinamers zijn die denken dat het schip met geld,met aan het roer kapitein Bouterse toch aan de SMS steiger zal afmeren.In de paar maanden dat de mega combinatie het roer in handen heeft zijn er mega uitgaven gedaan.

  Het inhuren van de SLM voor een slordige 20 miljoen SRD, het huren van een politiehelikopter voor 2650 US per uur, het verhogen van de salarissen van het kabinet van de president, het instituut First lady en de aantrekkelijke salaris verhogingen van de ambtenaren van de diverse ministeries.

  De koers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de USD is aangepast alleen mag Telesur van de vicepresident deze koers niet hanteren voor hen geld nog de oude koers van 2.80. Zou dit doorgevoerd worden dan zijn er dus officieel twee USD koersen in Suriname, die van de banken en die van de staat, benieuwd wat de koers van de cambio’s gaat worden.

  Tijdens de verkiezingscampagnes zijn er veel beloftes gedaan, zo zal het deel, dat de overheid op de brandstoffen int, afgeschaft dan wel verlaagd worden. buitenlandse investeerders kwamen naar Suriname, huizen werden gebouwd en de corruptie en criminaliteit zou aangepakt worden.

  Mooie beloftes waar tot nu toe niks van waar gemaakt is, het gezegde veel beloven weinig geven is hier goed van toepassing. Wel zijn de sleutelposities op de diverse ministeries ingevuld door partij sympathisanten, familie leden en vriendjes krijgen bij overheidsaanbestedingen voorrang en het korps ambtenaren is verder uitgebreid.

  Tot overmaat van ramp blijkt er uit de documenten van Wikkilieaks dat de president tot 2006 vrienden had die in het internationale drugscircuit actief waren en dat de minister van justitie ook niet geheel schoon op zijn graat is.

  Ai Sranang waar moet dit naar toe hoe gaat dit aflopen, komen er weer massale stakingen zoals in de jaren tachtig, gaat het leger weer in de wijken patrouilleren om de criminaliteit een halt toe te roepen.

  Gaat de geschiedenis in Suriname zich herhalen het zou zo maar kunnen, heeft Suriname dit verdient; nee. Het wordt dan ook tijd dat er echt nieuwe bezems gaan komen die uit naam van het volk het land zullen schoonvegen.

  Er wordt gezegd dat de president op democratische wijze gekozen is, dit is waar maar waar is deze president. Tot nu toe is de vice president de woordvoerder en treed deze op de voorgrond en schittert president Bouterse door afwezigheid.In de assemblee verschijnt hij nauwelijks en de ceremoniële taken die bij zijn ambt horen laat hij aan anderen over.

  Is dit de man waar menig Surinamer zijn hoop op had gevestigd, jammer president u laat deze mensen ondanks de warmte in Sranang tot nu toe in de kou staan

  Tan bun


  Maak melding

 24. Het is 2011 ,
  Nieuw portret , Nieuwe Orde , Nieuwe Weg
  Vandaag is het tijd om verder te gaan ,laat het oude achter je en verwelkom het nieuwe .
  Je mag afscheid nemen van het vertrouwde en vastberaden een nieuwe weg inslaan , die misschien onwennig en moeizaam lijkt , maar niet is wat het lijkt !!!
  Tracht vanuit een rustige en objectieve benadering de ruis/situatie gade te slaan en bij verstrubbeling , de gulden middenweg bewandelen voor een adequate oplossing.
  Wees vergevingsgezind , omdat alles een reden heeft !!!
  A bun , te so fara ,ina moro tin .
  Krakti nanga Soso Lobi !!!

  SRANAN ,
  MI KONDRE TRU , MI LOBI YU
  YU MOOI TRU NA MI AI !!!


  Maak melding

 25. nu dat venetiaan geen qoalitie is gaat hij natuurlijk alles bekritiseren, het is al te laat mede door de regering vene te doen heeft suriname de mentaliteit van wan foe tide nanga wan foe tamara, men heeft 3 regeringsperiodes gehad om orde op zaken te stellen en hier is het resultaat van vandaag. Een ding is duidelijk bouterse gaat die fout van venetiaan niet meer maken, in elk geval al zou je het schijn noemen maar verandering in Suriname is toch voelbaar, men praat hoe dan ook positief de trek van hollanders naar suriname wordt maar steeds groter, het leven zal wel duur zijn maar men eet en drinkt alsof er niks aan de hand is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.