Studeren in Nederland wordt moeilijker

12

Duizenden studenten, docenten en hoogleraren betogen vandaag in Den Haag tegen de bezuinigingen die het kabinet-Rutte heeft aangekondigd voor het hoger onderwijs. Surinaamse studenten moeten nog eens nadenken voor ze besluiten in Nederland te gaan studeren, zegt Ananta Khemradj, die zich inzet voor deze groep.

Want ook Surinaamse studenten worden geraakt door de plannen. “Veel studenten uit Suriname veranderen het eerste jaar van studie.” Het kabinet wil studievertraging bestraffen door het collegegeld met 3.000 euro te verhogen. Khemradj vindt dat rekening moet worden gehouden met de extra problemen voor studenten uit het buitenland: “Je moet ook de mogelijkheid hebben je te ontwikkelen naast je studie.”

Lees verder op de site van Radio Nederland Wereldomroep.

12 REACTIES

 1. “Veel studenten uit Suriname veranderen het eerste jaar van studie.”

  Ja, het speelkwartier is voorbij…

  Als je wilt studeren, dan doe je het maar goed en bereid je dus gewoon voor!

  Kies een studie waar je geschikt voor bent! en niet omdat het een hot-item is of omdat je eigenlijk alleen maar een leuke tijd in het buitenland wilt hebben met als bonus een waardeloos In-Holland diploma, waar iedereen je in Nederland mee uitlacht.

  Eerst een jaar proefdraaien en daarna overstappen is ook te gek voor woorden.
  Mag allemaal wel natuurlijk, geen probleem, maar betalen zal je, en terecht.

  “Khemradj vindt dat rekening moet worden gehouden met de extra problemen voor studenten uit het buitenland: “Je moet ook de mogelijkheid hebben je te ontwikkelen naast je studie.”

  Onzin idioot, dat ontwikkelen naast je studie, doe je maar in je eigen tijd!

  En wat nou extra problemen?
  Men kiest er toch echt zelf voor om in het buitenland te gaan studeren/feestvieren!

  Men moet zich gewoon goed voorbereiden, dan is er niks aan het handje, en daar ontbreekt het gewoon aan.

  Dombo’s die MOETEN studeren van Papie en Mamie, hebben altijd problemen.

  De echte die-hards, die elke euro bij elkaar schrapen en er 10 baantjes op nahouden om hun studie te kunnen bekostigen, hebben nooit problemen!


  Maak melding

 2. Jammer,anders konden we enkele forum participanten heen sturen voor een degelijke opleiding en vooral het verwerven van inzichten.Dan zouden ze eindelijk ophouden dat alles van de berm te verdedigen.

  Cobie.


  Maak melding

 3. als of nederland het enige land op deze wereld is , zei hebben het meeste bld aan hun handen , en het bedelen is nu verledentijd er waait nu een andere surinaamse wind dat niet zal stuiten voor geen ander land .
  nu gaan we onze eigen boontje doppen .
  vaarwel koningkrijk , misschien kan je nu eidelijk je handen wassen .
  mmar wie kaats moet de bal verwachten .


  Maak melding

 4. @3 @4 sang seng

  Je kan wel zien dat jij NOOIT gestudeerd hebt, wat een onbenullige uitspraak!, zeg dan helemaal niets en kruip weer onder je steen waar je de afgelopen 30 jaar heb gelegen!

  Eigen boontjes doppen…
  Nou dat merken we!

  Je bent overduidelijk de strontklont op de reet van Bouterse, meer niet!


  Maak melding

 5. so siej je maar dat nederland steeds meer achteruit gaat… nu nederland een trek was voor studenten vooral uit suriname ook en ook uit andere landen waar nederland gehecht meej is, is nu verledentijd… nu sullen de studenten sich algauw bedenken om naar amerika of te wel naar een andere europese land studeren waar het nog word vergoed en of te wel de studie kosten lager sijn dan van nederland…


  Maak melding

 6. JOJO(NR.1), HET ZIJN JUIST DIE STUDENTEN – IK BEPERK MIJ HIER TOT DE STUDENTEN UIT sURINAME – MET HUN VELE BAANTJES DIE JAREN OVER HUN STUDIE DOEN OF HET ZELF NOOIT AFMAKEN.

  Ik ken Anantha Khemradj niet en kan haar benadering in dezen niet volgen. Wel weet ik dat Surinaamse Studenten die ik hier in Nederland begeleiding en ondersteuning geef, haar niet kennen. Vermoedelijk vertegenwoordigt zij een bepaald segment onder de Surinaamse studenten.

  Een aantal maanden terug had ik hier op dit Forum al op gewezen dat Surinaamse studenten die te veel werken dat studeren het heel moeilijk krijgen met de IND en eigen studie.

  Een aantal Surinaamse Studenten zijn hier in Nederland niet om serieus te studeren maar om snel geld te verdienen en daarmee i.p.v. studie dure kleding en pretreizen te maken.
  Ik keneen aantal Suristudenten die per dag acht uren werkten en dan nog proberen college te volgen. Onmogelijk!!!

  Gelukkig kunnen zij dat niet meer doen.De belasting dienst controleert nu veel strenger.

  Dus vind ik, dat de Surinaamse Studenten nu veel meer de tijd hebben om normaal het studentenleven te beleven en optijd hun studie af te ronden. De Surinaamse studenten die ik begeleid zijn allen goed op schema om hun studie op tijd af te ronden en houden zich staande met het minimale.

  Wel doemt zich een ander probleem op bij deze studenten. De meesten willen na afronding van hun studie niet (direct)
  terug naar Suriname. Werkervaring opdoen of zich permanent proberen te vestigen in Nederland is het motief.

  Hierin zie ik een belangrijke rol voor de ambassade of de regering van Suriname.

  President DDB, PRIKKEL DEZE JONGE KNAPKOPPEN OM STRAKS TERUG TE KEREN SURINAME.
  Srika


  Maak melding

 7. In vele landen in Europa is het niet makkelijk geworden voor de buitenlandse studenten,heb je een goede beurs dan gaat het wel kom je uit ouders die het knap hebben dan valt er niets anders over dat je gedeeltelijk moet werken om je studie te financieren.Gelijktijdig dat het moeilijk wordt voor de niet EU studenten gaan de kosten omhoog als voorbeeld kan genoemd worden Engeland daar zijn de uitgaven met drie maal gestegen.Nog voor niet lang geleden konden buitenlandse studenten gezegd buiten het EU gratis studeren in Zweden dat wil zeggen ze konden hun Master en doctorale studies afmaken,maar nu gaat het niet meer je moet er voor betalen.De vraag is waar kunnen de toekomstige Surinaamse studenten naar toe daar Suriname niet de capaciteit heeft al deze jonge mensen daar te laten studeren.De vraag is als ze het niet in India of Brazilie moeten zoeken.India is op het gebied van wiskunde en informatica het land,Brazilie heeft zeer voorname universiteiten,en niet ver van huis,je moet dan een nieuwe taal gaan leren.


  Maak melding

 8. Studeren in Nederland is voor mensen uit het Caribisch gebied en Afrika een verspilling van tijd en geld. Je kunt het liever in een ander land dichter bij huis proberen of een ander land elders in Europa.


  Maak melding

 9. @10 c. wijnveld

  Dat ligt er maar helemaal aan of men de Nederlands en/of Engels taal beheerst in woord en geschrift!

  Elke Nederlandse universiteit heeft voor internationale studenten goede aangepaste en ondersteunende studieprogramma’s.
  En deze zijn niet te vergelijken met die van de universiteiten uit de buurlanden van het Caribisch gebied of in Afrika!, dat kan ik je wel vertellen!

  Dus als de mensen uit het Caribisch gebied en Afrika, daar onbekwaam in zijn, dan zegt dat veel over de situatie daar en moet men noodgedwongen in de regio studeren, maar of dat beter is?

  Recentelijk met een hoogleraar gesproken in Venezuela, aardige kerel, maar spreekt slechts drie woorden MTV-Engels!
  Hoe blijf je dan in godsnaam bij op je vakgebied, nou helemaal niet dus, lopen altijd achter de feiten aan!

  Ik zou daar nog niet dood gevonden willen worden!


  Maak melding

 10. Hallo C. Wijnveld,

  “Studeren in Nederland is voor mensen uit het Caribisch gebied en Afrika een verspilling van tijd en geld”

  Daarin heb je helemaal gelijk maar om andere reden.

  In Suriname wordt namelijk niet gekeken naar je opleiding, diploma’s of vaardigheden als je een baan wilt, maar naar je politieke kleur.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.