Suriname ondergaat weer aanpassingsprogramma

21

PARAMARIBO, 21 jan – Suriname staat van het ene moment op het andere aan de vooravond van zijn volgend economisch aanpassingsprogramma. Vicepresident Robert Ameerali spreekt van een pakket. Een andere uitweg was er niet, er is dringend geld nodig. En zoals een goede aanpassing betaamt, is er ook een opvangnet.

“Verzachtende maatregelen”, zegt Ameerali. De oudedagsvoorziening, AOV, wordt verhoogd. “Ook gaan we mensen subsidiëren die de gevolgen niet aankunnen.” Het gaat dan om onder meer babyvoeding. Computers en mobiele telefoons mogen voortaan belastingvrij worden ingevoerd. De rest is aanpassen. Voor de rest is het aanpassen geblazen. De wegenbelasting wordt weer ingevoerd en casinobelasting wordt verdubbeld. Omzetbelasting gaat van acht naar tien procent.

De heffing op brandstof gaat omhoog met vijftig procent. Nog geen etmaal eerder was de wisselkoers voor de dollar al aangepast. Voor elke dollar moet nu vijftig Surinaamse dollarcent worden neergeteld. “Het heeft direct een impact op de brandstofprijzen”, weet Ameerali. De maatregelen zorgen voor aardig wat beroering. Bij de pompstations zijn de prijzen direct aangepast. Telefoonbedrijf Telesur heeft ook al een verhoging aangekondigd van zijn tarieven.

21 REACTIES

 1. Deze Ameerali is een lage man.
  NDP heeft zoveel voor hem gedaan.
  Hij is zelfs VP geworden in plaats van A-combinatie.
  En nou gaat hij dat volk voor ons dood maken.
  Nu krijgt NDP slechte naam door die lage …
  We hadden toch liever één van onze mense moeten zetten.
  Je kan deze soort mense nooit vertrouwe.
  Dat arme volk gaat nou zeker in opstand komen.


  Maak melding

 2. Nog geen 6 maanden wordt het arme volk opgezadeld met aanpassingsprogramma, terwijl de lonen van ad-viseurs ofwel kameraden omhoog gaan men verrijkt zichzelf en druk bezig met buitenlandse bankrekening. waarom moet het arme volk de prijs betalen een volk van geen miljoen kan niet eens betalen voor de normale basisvoorziening nu wijst men de vinger naar Fiso door Fiso krijgen de ad-viseurs loonsverhoging van de pre-sident.Waar is Ronald Hooghart van de clo mijn voorspelling dat deze kameraden hebben nog 11 maanden de tijd een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken. Pre-sident heeft de moderne dictaor uitgevonden, want de mini-sters zijn voor soep met balletje zelf de mini-ster van NH mag niet praten over gouddeal, daarvoor zijn speciale com-missie voor benoemt je hebt bij elke ministerie een com-missie die beslissing neemt sommige mensen maken het fout dat hij is gekozen door het volk maar dat is niet juist hij is gekozen door een duivelse verbond deze pre-sident com-missie zijn vertrouwelingen hij leeft met het idee van jaren 80 het is nog niet te laat denk aan Tunisië.Je heb nog 4 jaren om te reizen,dan wordt je weer een gevangene of je kan ook eerder dit jaar nog ..is dit broko apina tek a goedoe of je bedoelt mo foeroe a goedoe


  Maak melding

 3. Eerst was er geen geld, toen werd de FL aangesteld en de volgende dag melde Ameerali-baba dat er wel geld was en kregen we de loonstrookjes van zijn 40 rovers en vandaag is het geld weer op!

  Als Ameerali het zelf al niet begrijpt, hoe kan hij het dan transparant uitleggen? 😆


  Maak melding

 4. Waar gaan we naar toe?
  We kunnen een heleboel commentaar geven omtrent regering Venetiaan, maar in hun periode was er zekerheid, vertrouwen en je kon vrij goed vooruit plannen. En toch waren we niet helemaal te vreden op Vene, dus gingen we stemmen op MC. Die gaf hoop, goedkoper dit en gratis dat.
  Vanaf het aantreden van deze Bouta regering is de hoop verandert in groote onzekerheid, alles duurder en gratis loons verhogingen voor eigen vrienden.

  Als we het sommetje van de vorige 2 periode’s onderleiding van de zelfde pres onder elkaar zetten dan komen we er gauw achter dat we al 2 keer in een gat waren terecht gekomen. En toch hadden wij als volk van Suriname gehoopt dat hij daarvan geleerd zou hebben. Maar helaas pindakaas…


  Maak melding

 5. Suriname leeft al veel te lang op grote voet.
  Deze aanpassingsprogramma gaat niet eens ver genoeg!

  Wel sneu voor de bevolking, die zijn altijd de dupe.


  Maak melding

 6. Beste Lands Bestuurders,
  Aan passing begint binnens huis.
  Dus bij U allen,
  Niet Het volk weer uitmelken.
  Verhoogde belastingen werkt nooit positief, de geschiedenis heeft dat reeds bewezen.
  Begin allen de door de President de ONNODIGE HOGE AANGEMETEN SALARISSEN en TOELAGES TEURG TE DRAAIEN.
  Dit is totaal onverantwoord gedrag van de regering.
  Verschuildt U zich niet achter woorden als Nieuwe beleids inzichten. Vergoeding omdat de right man is on the right place dat klinkt als holle vaten.
  DAt is dan het begin.
  Geef goede en duidelijke transparantie aan besteede overheids, Volks gelden.
  Houdt dat werkelijk openbare aanbestedingen en geen zogenaamd spoed nodige werken die door Fam en of vrienden uitgevoerd moeten worden
  Laat dat werkelijk de rekenkamer haar aangewezen taken uitvoeren.
  Volg de Grond wet,
  Maak het dat werkelijk beter voor het volk.
  Ordening Binnen de GOUDSECTOR IS EEN GOED BEGIN.
  ECHTER DE VERHOGING van de GOVVERMENT TAKE om de BRANDSTOF IS totaal fout.
  ALS ook het willen doen geloven van de verhoging van de AOV.
  Dat is NIET WAAR, gezien de verhooging van alle kosten , de verhoging van de wisselkoers, dus inflatie, Koers, $2.80/ $3.35 , jawel een verhoging van Us $1.oo plus voor onze Surinaamse Pilaren.
  Mr,Vp en Mr President.
  Probeer het volk niet te verlogenen
  Geef Uw Kabinet en Uw zelf Karakter.
  Uw heeft weer een KANS Gekregen.
  USE it it too your advantage.
  Not against you.
  AWARA


  Maak melding

 7. Al die mensen die blij waren voor de MEGA oplichters en misdadigers en die riepen dat er nu pas ontwikkeling voor het land zou komen, hebben nu het nakijken. tja dat heb je met een merendeels ongeschoolde bevolking die op die op deze misdadigers hebben gestemd. nu gaan ze het voelen en daar ben ik bij om, soema no wang arki moes pai. A kies oeng mooi!!! Piena ting dorro!!


  Maak melding

 8. Geen idee wat de heer Ameerali nu echt wil duidelijk maken. Hij heeft een aantal dagen geleden toch een heel andere indruk gewekt.

  ““We hebben geen gebrek aan geld, maar aan management. De efficiëntie is een echte bottleneck., zoals bij het innen van eenvoudige gelden, het adverteren en transport”, zegt Ameerali.”

  Ik zou zo zeggen doe dan eerst wat aan die inefficiëntie, komt er nog meer geld vrij, bovenop wat er kennelijk al voldoende beschikbaar is. Er hoeven dan niet zulke drastiche maatregelen genomen te worden.

  Gr. Willem


  Maak melding

 9. Misschien overdrijft de regering een beetje met al die bezoldigingen, maar zelfs als die allemaal zouden worden ingeleverd vul je daar geen gat mee van 550 miljoen euro (achtergelaten door Front). De bom over de salarissen is de zoveelste sabotage-actie van de oppositie en het vergelijken daarvan met deze maatregelen slaat als een tang op een varken en is precies wat ze willen. Als die goud-deal goed voor elkaar was gekregen was er nu geen enkel probleem dus Front moet zijn mond(en) houden!


  Maak melding

 10. Meneer Bouterse moet dit soort maatregels beter zelf bekend maken.

  Hopelijk valt het beter te begrijpen door de massa! Én het is beter voor zijn “imago”……(en hopelijk van de NDP)

  Goet, ram,ram (veel wijsheid) so so loby!


  Maak melding

 11. actie actie…………………………………………………………………………………………….. weg met bouterse en ameralie.


  Maak melding

 12. No 11, dit forum is een om te discusseren.

  Het lijkt alsof jij niet het niveua hebt om de discussie op een beschaafde manier aan te gaan.
  Ex-President Venetiaan zit in de oppositie en mag kritiek op de regering hebben zo hoort het. Jouw moordenaar president was opruiend bezig als oppositie lid toen vond je dat goed.

  Heb je het ook gehoord, jouw moordenaar president is volgens de amerikaanse ambassade in Paramaribo tot 2007 actief geweest in de drugshandel.

  Daarom is hij niet uitgenodigd door President Obama tentijde van de VN congressen.
  Suriname is beteraf zonder deze moordenaar president, die ook nog een gevaarlijke drugdealer is.

  De domme Suriname bevolking krijgt wat zij wilde armoede.
  Jouw moordenaar president trekt Suriname weer de afgrond in net als in de jaren tachtig.
  De geschiedenis herhaalt zich, zie maar de benoemingen die hij doet.
  Het zal mij niet verwonderen als jij no 11 ook een royale loonsverhoging hebt van jouw geliefde moordenaar president.


  Maak melding

 13. De aanhangers van deze regering vinden dat degenen die niet handenklappend meegaan in de roes van DDB op zijn ondergang zitten te hopen. Ze vinden dat wij bij elk foutje een ‘I told you so’ roepen.

  Wat ik vreemd vind, is dat wij die duidelijk geen regeerders of politici zijn, het wel steevast aan het rechte eind schijnen te hebben. Alsof wij goed kunnen voorspellen. Ook is het wel zo gek dat we DDB en zijn club kunnen doorzien. Dan vind ik het wel raar dat de mensen in het land zelf een roze bril schijnen op te hebben. Het is vloed, het water komt hen tot de lip, en zij roepen dat het de schuld van de tegenstanders is. Time to go home, toch? Want als een leek dit door heeft, dan moet het gestuntel de mensen in Sur. zelf ook zijn opgevallen. Maar niemand zegt iets tegen DDB, want de mensen in Holland gunnen het hem niet. Tje poti Bouta je hebt het geprobeerd en gefaald. Waarom nog blijven, hou de eer aan jezelf.


  Maak melding

 14. Wan dey fu SABAKU en wan dey fu TJONTJON.Wanneer leert het volk om niet alleen emotioneel te reageren, maar om ook en vooral verstandelijk en rationeel te reageren. Iedereen die het verleden van deze leidende heren kent weet dat zij niet de kennis en vaardigheden hebben om een land goed te besturen.Eerst was het “Bouta go home” toen was het “Bosje go home” en binnenkort wordt het weer “Bouta gohome “. Dan zijn wij weer terug bij AF. When will we ever learn?” Sari Tori , So So Sari Tori


  Maak melding

 15. Als Bouterse een beetje lef heeft komt hij zelf op tv of op bijeenkomsten zijn beleid verdedigen. Maar hij blijft zich verstoppen!

  iets anders: Suriname telt het hoogte aandeel van ambtenaren wat betreft de beroepsbevolking. Maar liefst 43 procent!!!
  Dat is de doodsteek voor elke economische ontwikkeling van het land. Bijna de helft van de Surinaamse beroepsbevolking is ambtenaar. Suriname produceert verder helemaal niets en zal zo verder af glijden in de armoede.


  Maak melding

 16. Nieuwjaarstoespraak: Suriname wordt succesverhaal in aangepaste versie.
  Landgenoten
  onze reserves zijn uitgeput en wij zijn na 5mnd ook al uitgeput dat betekent we zitten in de put.
  mijn team heeft erg hard gewerkt om te graven en graaien naar de verborgen reserves van Vene.
  hebzucht heeft geleid dat wij diep in de put zitten.
  landgenoten
  ik strek wederom mijn handen uit.
  help ons want wij verzuipen.


  Maak melding

 17. Nr.19 henk en Nr.20 sanchez ,
  In vergelijking met de toestanden in jouw Olland bvb. bancaire crisis , aangekondigde bezuinigingen , diamanten handdrukken voor in-slecht functionerende bankiers en raad van commissarrissen , het opkomende racisme,
  criminaliteit , bouwfraude, een gemuil-
  korfde regering door rechts-extrimisten , stakingen en protesten van studenten en het sturen van militairen buiten de lands-grenzen
  van Olland onder het mom van het vestigen van democratie ala het europese democratie waarvan het tegendeel bewezen is van ” het onderdrukken , bezetten en het liguideren van de plaatselijke inwoners “, doet de crisis in Republiek Suriname verbleken .
  Het is 2011: zelf-reflectie kan een nuttig instrument zijn !!!

  SRANAN ,
  MI KONDRE TRU , MI LOBI YU
  YU MOOI TRU NA MI AI
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.