Laatste bauxietvoorraden Suriname duur verkopen

7

PARAMARIBO, 19 jan – Suriname heeft geen keus. De laatste voorraden bauxiet moeten zo duur mogelijk verkocht worden. Dit stelt directeur Rita Vaseur-Madhoeban van het Bauxiet Instituut Suriname, Bis. Het heeft niet alleen te maken met de beperktheid van de voorraden. Ook internationaal gebeurt het een en ander.

Dat heeft te maken met de markten in China, India en het Midden-Oosten. De honger naar grondstoffen, waaronder bauxiet, is haast niet te stillen. Suriname zal dus zaken op een rijtje moeten zetten, zegt Vaseur-Madhoeban. De voorraden in het Bakhuysgebergte staan nog helemaal vrij. Suralco is weliswaar al actief in Suriname. Maar enige gegadigde is de dochteronderneming van het Amerikaanse Alcoa niet.

Er is nog even tijd om een goede strategie op te bouwen. De raffinaderij te Paranam moet blijven draaien. Dat biedt mogelijkheden om nieuwe voorwaarden te bespreken. Bovendien is er nog altijd ruimte voor nog een raffinaderij. De perspectieven worden alleen maar beter. De kunst is er slim op in te spelen. Alcoa vond nog geen vijf jaar terug de perspectieven zo beroerd, dat het Suriname ongeschikt achtte voor een twee raffinaderij. De eer ging naar het bauxietloze Trinidad.

7 REACTIES

 1. Als de surinaamse regering van toen en heden dezelfde denkwijze, als deze mevruow Rita heeft is ons geliefdland niet gedegradeerd tot een bedelland(geschenk van Frankrijk dan van China) een land van niet eens een miljoen inwoners leven de helft in armoede een land dat rijk is aan grondstoffen en bossen maar nee de politieke leiders teken een afrikaansmodel contract met de multinational voor hen maakt het niet uit wat de multinational gaat verdienen, als hij en zijn vrienden kring genoeg verdient en het volk mag nee maakt stikken. Ik hou me hart vast wanneer kleine kinderen die naar school moeten tasjes, knippa’s onder de markt moet verkopen en 14 jarige die in goudmijnen moeten werken. Ik praat niet over de schoolgebouwen in erbarmelijke toestand niet eens 7 km van de regeringsgebouw.Onderwijs is de sleutel van succes, maar nee lady first verdient bijna 4000 euro voor lintje knippen regering komen en gaan verrijken zich met gronden, douaniërs stelen als ratten, verdwijnen van 90 kg cocaine uit politie bureau lijkt het proces van 8 december.Hopelijk komt een regering die werk voor land en volk er zijn genoeg Surinamers binnen en buitenland om ons geliefdland naar welvaart te brengen, waarvan iedere Surinamer profijt ervan zal hebben.


  Maak melding

 2. ja hoor hebben jullie het nu pas door dat grondstoffen duur is geworden .Of waren de ogen van de hoog geplaatsten binnen de regering dicht geplak met die zo geweldige dollars,terwijl ons land werd leeg geplundert door deze multinational.
  Hierdoor werden de bevolkings groepen de dupe van hun hebberig heid naar de dollars en vergeten warenvoor zij gekozen waren.
  En is het wel de tijd aangebroken om het duurder te gaan verkopen .
  Gewoon nu aanhouden aan de prijs die wij vragen en niet van de multinational.
  En als ze dat niet willen China en India willen het wel .dus niet blijven plakken bij een afnemer.

  groetjes brassas


  Maak melding

 3. Eindelijk heb je iemand die heel anders denkt dan de heren die voor haar waren.De Chinezen hebben het geld,ze zijn zeker geinteresseerd in deze grote bauxiet voorraden , het licht aan Suriname en laten jullie niet meer besodemieteren door de Amerikanen.


  Maak melding

 4. Heb liever dat t goud wordt weggegeven aan een bedrijf dan dat die illegale brazillianen het komen stelen en in de process het rivier water vergiftigen en mensenlevens in gevaar brengen. Bakhuys zal uiteindelijk gebruikt moeten worden en ik zag geen beter bedrijf dan BHP Billiton. Die heeft intussen al de biezen gepakt dus nu maar hopen dat Suralco nog blijft bestaan en een toekomst in bakhuys ziet. God Zij Met ons Suriname


  Maak melding

 5. wie denkt dat het duur verkopen van onze grondstoffen ons zal ontwikkelen die gelooft
  in fabels of verteld fabels. denk eraan we verkopen onze bauxiet met alles wat erop en eraan zit voor een en de zelfde prijs.

  onze bos wordt voor niets weggemaaid de kraters vormen een bron voor malaria en de andere mineralen gaan voor een bauxiet prijs weg. wij mogen als arbeiders dienen.

  mijn visie is het hout kappen ja zelf kappen als we dat niet kunnen zijn wij verkopers van s’lands rijkdom en geen ontwikkelaars.

  vervolgens het bauxiet zelf ontginnen ja want dat kunnen wij ook. en dat op de wereldmarkt verkopen tegen wereldmarktprijzen.
  dit is de formule om rijkdom te scheppen van de natuuurlijke rijkdommen van mamma sranan.
  wees een zoon of een dochter van mamma sranan
  en durf geloof in eigen kunnen te manifesteren.
  ik heb begrepen uit het staatsolie model dat wij slechts 5 to 10 % krijgen als wij multinationals binnen halen.
  durf te dromen visie te ontwikkelen ja geloof in eigen kunnen te manifesteren.
  precies daar ligt de formule om ons tot een welvarende natie te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.