vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse economie kan niet zonder overheid

Surinaamse economie kan niet zonder overheid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 jan – De economie kan het nog niet stellen zonder de overheid. Dit stelt econoom en ex-minister van Financiën Winston Caldeira. De overheid blijft zijn leidende rol behouden. Dat zal nog lang niet veranderen, ondanks alle trends en modeverschijnselen van het moment.

Dat de overheid een leidende rol vervult bij het ondernemen is voor Suriname meer traditie dan wat anders. Toch zal dat nog doorgaan. “We moeten onze economische ontwikkeling in eigen hand nemen”, zegt Caldeira tegenover de Ware Tijd. Dat vereist een zelfbewuste overheid die weet welke richting op te gaan. Bovendien is het particuliere bedrijfsleven nog niet waar die wezen moet.

Pas dan zou eventueel sprake kunnen zijn van een leidende private sector. “Als de trein eenmaal loopt en het bedrijfsleven naar het gewenste niveau groeit, zal de overheid zich langzaam moeten terugtrekken”, aldus Caldeira. Dus blijven bedrijven als Bruynzeel (houtverwerking), Grassalco (mijnbouw) en Alliance (grootlandbouw) voorlopig publiek bezit. Voor snellere ontwikkeling komen de bedrijven nu onder een gemeenschappelijke paraplu.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

10 REACTIES
  1. En het is ook een gegeven dat zolang de overheid met de bedrijven bemoeit het gedoemd is ter gronde te gaan.Bedrijven in de boezem van de overheid floreren nooit omdat elke politicus zijn deel uit wil hebben.Al is het maar om een naaste in de leiding te plaatsen zonder de nodige kwalificatie’s.We kunnen een lijst van ondernemingen geven die eens bloeiden maar door bemoeienissen van de overheid ter ziele zijn gegaan.Ik ben benieuwd naar wie de leiding krijgt over de samen gevoegde bedrijven.

    Cobie.


    Maak melding
  2. Goed zo jongens, jullie hebben tenminste een ontwikkelingsvisie. Jullie zitten in een trein die weet waar die naartoe wilt, let wel goed op voor die gasten die de trein willen laten ontsporen. Dit zijn die gasten bij wie het allang niet meer gaat om de ontwikkeling van Suriname maar om gewoon dicht bij onze vetpot te vertoeven.


    Maak melding
  3. de goudprijs is vandaag 1400$ voor een ounce
    en suriname krijgt uitbetaald tegen 300$ en niemand kan daar wat aan doen.ze krijgen dus geen 300$ maar een deel ervan hoeveel weet ik niet misschien 5 to 10 %.
    zie hier de formule om van rijkdom armoede te oogsten.de overheid heeft een faciliterende rol en wie faciliteerd zij???


    Maak melding
  4. Ach neus op 4 je bent gewoon veels te dom om het te snappen. Front heeft van Suriname zo’n welvarend land gemaakt, ik waande me de afgelopen 5 jaar in Zwitzerland. Je weet wel de front economische opleving van barbeque tentjes en auto washokjes.


    Maak melding
  5. De Surinaamse overheid heeft nog een hoop werk te verzetten in de nationale economie en moet een veel grotere bijdrage leveren tot het ontwikkelen van een eigen industrie dan nu het geval is.

    verder dient de overheid meer lef te tonen in de nationale economie door nooit te aarzelen zelf economische initiatieven te nemen waar haar dat noodzakelijk voorkomt, al moet het vrije ondernemerschap de stelregel blijven.


    Maak melding
  6. Allen boevenbende! een en al een potnat!

    De overheid is toch een boevenbende!! Suriname hoort bij de overheid of niet??

    waar moet het geld vandaan komen op de particulieren na!! what about de goud, hout, olie, Bauxiet etc.ect sectoren?? waar gaan de gelden anders naar toe??

    Wat een stelling zeg! dat Surinaamse economie niet kan zonder de overheid.
    De particlieren zijn rijker dan de overheid of de Surinaamse staatskas. Alleen de boeven van de overheid is niet achter financieel gezien want zij zijn de grootste boeven.

    Begrijp ik verkeerd als ik zeg dat de regerings teringsbende ook van overheid is???


    Maak melding
  7. Waarom een hele lijst als Bruynzeel een schitterend voorbeeld is van:” Hoe het niet moet”.
    Ik heb mij laten vertellen en weet niet of en in hoeverre dit waar is, dat een weduwe een pensioen van Bruynzeel ontvangt van slechts 7,5 srd per maand. Wat een vetpot!!!.
    Het wordt tijd om al die pensioenen, naast de salarissen van Suriname, ook te publiceren.


    Maak melding
  8. #4 Neus

    Tijdens de NDP ontspoord de trein niet misschien voor jou maar voorSuriname niet

    Tijdens de NDP kregen,Staatsolie,glasinsur,Bosje brug,Coppename brug,volkswoningen,ik als kind werd me geleerd te geloven in eigen kunnen,enz enz

    noem mij een bedrijf opgericht in de 15 jaar Nieuw Front


    Maak melding
  9. “Surinaamse economie kan niet zonder overheid”

    Wie algemene economie heeft gedaan weet dat er haast geen enkel land is waarbij de overheid geen invloed op de economie uitoefent.
    De klassieken zijn tegen overheids bemoeienissen. Maar die theorie is al meer dan tienatllen jaren achterhaald.

    Dus waarom deze man aandacht krijgt, is mij een raadsel.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES