Onderwijs in Suriname niet gratis genoeg

5

PARAMARIBO, 18 jan – Het onderwijs moet gratis worden. Als vanouds. Het al ruim een decennium ingevoerde inschrijfgeld voor het basisonderwijs is uit den boze. Het is kwestie van back to basics voor het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. En het handhaven van de wet die gratis onderwijs gebiedt.

Nu wordt daar een beetje de hand mee gelicht, ook vanwege de hoge schoolkosten. “Met deze maatregel willen we zoveel mogelijk de drempel verlagen, zodat alle leerlingen overal direct toegang hebben tot onderwijs”, zegt Minov-topfunctionaris Bert Eersteling tegenover de Times of Suriname. De zogenaamde bijzondere scholen vragen al minimaal tachtig Surinaamse dollar (ongeveer twintig euro) per leerling.

Het betreft het inschrijfgeld voor deze op religieuze leest geschoeide basisscholen. Ook wordt een jaarlijkse ‘ouderbijdrage’ gevraagd van ruim honderd Surinaamse dollar. Voor de rest heet het onderwijs gratis. Het mag niet veel lijken, maar gezinsinkomens komen vaak niet boven de tweehonderd euro uit. Vooral in het binnenland houden ouders hun kinderen liever thuis, met als argument de hoge kosten.

5 REACTIES

 1. er was al geen geld voor onderwijs, nu willen ze als overheid alles zelf gaan financieren. Als suriname daar de middelen voor had prima. maar we weten allemaal dat er geen rooie cent is. Onderwijs is Suriname is al bagger nu zal het nog slechter worden! ga zo door ongeschoolde boeven van de bouta empire!


  Maak melding

 2. Ik ben voorstander van gratis onderwijs, maar wel op onderstaande manier;

  Je betaalt normaal lesgeld, het moment dat je overgaat krijg je het bedrag retour.
  Zomaar naar school voor niets en niemendal omdat er een leerplicht is, is er dan niet bij.

  Zelfde laken een pak voor onze gezondheidszorg. Rokers, drinkers (lees alcohol misbruik) etc. etc. etc., eigen risico.


  Maak melding

 3. JE OOGST WAT JE ZAAIT!!

  Helemaal mee eens! HET ONDERWIJS IN SURINAME MOET GRATIS WORDEN!!!
  Hoe je keert of wendt. Want het onderwijs heeft niet alleen Suriname nodig maar elk land ter Wereld!!

  De domkoppen van tegenwoordig in de z.g. regering moeten hen de kop onder de grond ingedrukt worden door de straks goed geleerden.

  Suriname a.u.b. ga nou geen wind zaaien samen met deze boevenbendes van deze Malloten regering, anders je weet wel wat je straks gaat oogsten.

  Wie een modaal en of hoge inkomen heeft, mag best een steentje bijdragen.

  De regeringsbende aanpakken en daar omheen. Bekijk ook eerst per gezin. Geef de armen een volle kans!!!


  Maak melding

 4. Onderwijs is van fundamenteel belang maar de praktijk leert ook dat mensen iets wat gratis geleverd wordt niet op waarde schatten. Overconsumptie en slordig er mee omspringen zijn vaak het gevolg. Een geringe, draagbare vergoeding voor het onderwijs lijkt mij dan ook helemaal niet slecht. Mogelijk heeft het ook een positief effect op school uitval en zeker op doubleren.


  Maak melding

 5. suriname moet cuba worden? alles gratis? waar willen wij naartoe…
  luie politiek; die geen raad weet hoe je een land moet besturen..visserij/aquacultuur op hoog niveua; omzet heel hoog. voor alle produktie, alles in het klein desnoods tot het eind produkt in suriname zelf, geen export voor half fabrikaten naar andere landen. koffie/cacao plantages opzetten. Als de politiek niet weet hoe het verder moet, treedt dan maar af; of anders pleegt het parlement liever zelfmoord uit respect..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.