donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVakcentrale vreest gierende inflatie in Suriname

Vakcentrale vreest gierende inflatie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jan – De kans op het uit de hand lopen van de inflatie is levensgroot. Dit zegt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C 47. Het is daarom uitkijken naar het beleid van de regering. De vakbeweging heeft voldoende vergelijkingsmateriaal. Ooit waren er andere tijden.

Zoals tijdens de regering Venetiaan, de voorganger van de huidige bestuurders. De lonen konden stijgen zonder echt merkbare invloed op de prijzen. “De afgelopen jaren is er geen of nauwelijks sprake geweest van looninflatie”, zegt Berenstein. Als het van de vakbeweging afhangt, blijft het ook zo. Alleen, de overheid zal het zijne moeten doen. Met alle theorie over privatisering blijft die rol doorslaggevend. De vakbeweging wil erop blijven rekenen.

Met name de prijzen van goederen en diensten moeten in toom worden gehouden. Het gaat des te meer op nu de ambtenaren hogere lonen gaan opstrijken. Suriname mag weliswaar een importeconomie hebben en zo blootstaan aan inflatie van buiten. Maar sommige handelaren neigen tot misbruik op gezette tijden. “Het is oppassen geblazen en meer letten op de aanbodzijde. Mensen mogen zich niet gaan verrijken ten koste van de werknemers”, aldus Berenstein.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
  1. Robby, de embryo onder de vakbondsleiders doet weer van zich spreken.

    De man heeft niets meer in de melk te brokkelen, dus zet hij weer zijn vakbondsleiderspet op.

    Toen de werkende klasse daadwerkelijk een buffel scheet was hij in geen velden of wegen te bekennen.

    Hij en trawanten voelen duidelijk die hete adem van Bouta in hun nek.


    Maak melding
  2. Suriname mag weliswaar een importeconomie hebben en zo blootstaan aan inflatie van buiten. Maar sommige handelaren neigen tot misbruik op gezette tijden. “Het is oppassen geblazen en meer letten op de aanbodzijde. Mensen mogen zich niet gaan verrijken ten koste van de werknemers”, aldus Berenstein.

    Suriname zou zich vanuit Caricom verband kunnen specialiseren tot een export economie van producten van Suriname en de Caricom door als doorvoer haven te functioneren naar andere delen van de wereld, waardoor ons land minder gevoelig is voor inflatie van uit het buitenland.


    Maak melding
  3. Sten volgende keer weer op BOUTA!! BOUTA na mang!! keelsluid schreewde men! Nu koekje van je eigen deeg!1

    Ik had nog diverse malen jullie over het algemeen gewaarschuwd! Wie niet horen wil. moet dan voelen maar!!!!!

    Dit is nog het begin. Nu nog 4 jaren te gaan!!

    Alsnog een vuist vormen met z’n allen en gaan protsesteren met harde handen!! Liever laat als niet of nooit. Wiep ing uhhh ik bedoel

    Wiep-Ding


    Maak melding
  4. Geloofsgenoten, neem als voorbeeld Tunesië en verjaag de hele bende rovers, grondjatters, verkrachters, staatskasplunderaars, massamoordenaars, drugsboronnen en alle andere gespuis. Wijlen Sadam Hoesein van Irak weet er alles van.


    Maak melding
  5. Meneer Berenstein het heeft helemaal niets te maken met wie het land bestuurd want de Sur economie is afhankelijk van wat buiten de grenzen van Suriname gebeurd.Suriname kan het redden tenzij men meer geld steekt in de landbouw, zie bv rijst is voor vele landen echt duur geworden op grond van de grote overstromingen in Pakistan,Sri lanka en China waarom plant men niet meer rijst dat op de export kan.


    Maak melding
  6. De kans op het uit de hand lopen van de inflatie is levensgroot. Dit zegt voorzitter Robby Berenstein van vakcentrale C 47.

    Oorzakelijk verband is het uit de pan reizen van de lonen met in hun kielzog de stijging van de prijzen als gevolg van de stijging van de kostprijzen. Het welbekende spiraal loon prijs effect.,Ga zo maar door om meer loon te vragen. Datr een vakbondsleider zo´n dumbo kan zijn is ongeloofelijk.
    En nu de loon van de first lady gaat die ook mee in de FOISO 2 nu ze ambtenaar te beschikking is=


    Maak melding
  7. Het volk wordt blij gemaakt met èèn dooie,dooie mus!!!
    Als in Suriname de Fiso wordt uit betaald ,en het zo door gaat met de loons verhogingen, dan zit er niks anders op,dat er (gierende) inlfatie “tac tiec” toegepast gaat worden door de Regering(door de Overheid) Geld onwaarding is dan weer begonnen in Suriname.Wie is uit eindelijk de dupe er van; HET SURINAAMSE VOLK…..Die voor de regering Bouterse heeft gezorgd! Zelfde trucje die zei in jaren`80 ook toegepast hadden. En het Surinaamse volk is weer eens voor jaren stukken,stukken armer geworden!
    Met de ene hand krijg je wat,en met de andere hand pakken ze vele malen weer terug.

    Dag NDP Stemmers!!!!!

    Groet, ram ram,(veel wijsheid in deze tijd)


    Maak melding
  8. Ik hoop dat die honderden miljoenen ongedekte dollarbiljetten die governer Hoefdraad en consorten heeft laten bijdrukken genoeg zijn voor iedereen die recht heeft om die FISO. Alleen ben ik bang dat als al die miljoenen eenmaal in omloop zijn hun waarde drastisch gaat kelderen. Lang leve de inflatie.
    Oom desi heeft het komend huishouden probleem al opgelost door ervoor te zorgen dat ingrid duizenden dollars extra huishoudgeld krijgt.


    Maak melding
  9. Met name de prijzen van goederen en diensten moeten in toom worden gehouden. Het gaat des te meer op nu de ambtenaren hogere lonen gaan opstrijken.

    Takiemang
    Wat een lef van deze man.
    vakbonden zitten te gieren over over fiso 2
    en tegelijkertijd klagen ze over inflatie.
    Wat willen ze now eigenlijk.

    Takiemang

    Inderdaad de prijzen volgen meestal de lonen gaan de lonen omhoog dan gaat meestal de prijzen van de goederen en diensten ook omhoog waardoor er dus inflatie van de SR.$ om de hoek dreigt.


    Maak melding
  10. Fiso1 + FISO2 en de vakbonden samen met regering VENE zijn de oorzaken..
    Vene heeft weer bewezen hoe zijn regering het land altijd dom heeft geregeerd..
    Hij gaat investeren in werkloze ambtenaren (met FISO) .Omdat de meeste ambtenaren ongeschoold zijn, gaan ze al het geld uitgeven .in luxe spullen (import Spullen ) .en dat betekent meer aanvraag en de prijzen gaan de hoog ..
    Terwijl de hard werkende mensen de gewone volk gaan voelen die geen cent hebben gehad !!!


    Maak melding
  11. Wie heeft Fiso 2 nou geintroduceerd, zonder dat er een wezenlijke productiviteitsverhoging tegenover stond?

    Welke vakbewegingen hebben nu gedreigd met stakingen, als Fiso 2 niet zou zijn uitbetaald?

    Dankjewel, Ronald Venetiaan…….


    Maak melding
  12. Als ik de pro’s en con’s zo beschouw, dan kom ik tot het inzicht dat Surinamers niet eens weten wat zij met dit land willen.

    Een zekere Hollandse premier zou zeggen, “zet dat ding onder water”.

    Het zijn voornamelijk de schoolmeesters, die aan de Noordzee bivakkeren die het beter weten maar zelf wijselijk geen vin verroeren om het land uit de shitt te helpen.


    Maak melding
  13. Met dank aan regering VENE en SARDJOE!!!
    Ik feliciteerd de 30000 ambtenaten met fiso 2 en ik hoop dat wij de auto handelaren nog 30000 auto zullen importeren !!!


    Maak melding
  14. @Galatasaray

    Je hebt een kreet gehoort maar begrijpt er niets van en misbruikt die kreet nu om DDB’s wanbeleid goed te praten.

    Inflatie kan meerdere oorzaken hebben.
    -1- Prijzen op de wereld markt die stijgen. Naar mate een economie meer of minder open is zal een land daar meer last van hebben. En ja de prijzen van granen en mijnbouw producten zijn gestegen. Maar dat kan hooguit een 1 % stijging van voeding verklaren terwijl de stijging van mijnbouw producten gunstig is voor de opbrengst in SME en voor SME juist een temperend effect zou moeten hebben.
    -2- Groei van de binnenlandse geld hoeveelheid. In dit artikel wordt mn gedacht aan Fiso als oorzaak, maar zoals het artikel ook aangeeft (er zijn immers al FISO rondes geweest zonder grote inflatie) is dit met goed monetai beleid op te lossen.
    -3- Scheve handels en kapitaal balans. De import is veel groter dan de export waardoor de valuta koers onder druk komt. Dit laatste is zeer zeker al een half jaar aan de hand. Vreemd want de opbrengsten van de mijnbouw zouden dit juist de andere kant op moeten sturen.

    Feit is dat de inflatie en koersen op dit moment hard op weg zijn de 25% te doorbreken. De enigste plausibele verklaring is dat mn de overheidsuitgaven drastische gestegen zijn ( al voor FISO2 !!). Blijkbaar moeten we de verhalen over een lege kas dan ook vooral lezen als een opmerking dat deze regring nelke maand veel meer uitgeeft dan er binen komt, dat ze aan het pot verteren is en daarom klaagt dat er geen geld is. Dat ze op dit moment wel degelijk meer geld schept. Mogelijk door al het geld dat normaal als werkvoorraad op de plank ligt in roulatie te brengen.


    Maak melding
  15. de heer Bouterse was ooit een idealist.Hij werd later een socialist.Hij kreeg macht en geld en werd een kapitalist en nu is hij een egoist..En dat is echt zo ..Hij zal ons lekkere Suriname met zijn crimineel ego naar de verdoeming helpen.Samen met Henk Goedschalk heeft hij de Surinaamsegulden naar een record hoogte gebracht..denk aan alle wissel plicht in die tijd..http://www.mafiapage.nl/Surikartel.html
    Berendstijn weet het …


    Maak melding
  16. pro bouta mensen, nu is de tijd om allerlei smoesen te verzinnen waarom de vorige regering voor de inflatie heeft gezorgd. daar zijn jullie immers goed in, laat bouta die inflatie maar voorkomen. in de afgelopen jaren was de koers redelijk stabiel in suriname ondanks alle ellende in de wereld. wanneer (h)erkennen jullie nou dat er een puinhoop van het land gemaakt wordt.


    Maak melding
  17. Neus
    De enige redding voor Suriname is de landbouw niet de mijnbouw.Hier heb je een paar woorden van een bekende Noorse econoom die Erik Reinert heet in het Engels”No nation has ever taken the step from being poor to being wealthy by exporting raw materials in the absence of a dometic manufacturing sector.”
    Waarom gaat het Rwanda economisch nu goed wat heeft men gedaan om deze vooruitgang tot stand te brengen?Men begon in de landbouw de boeren te stimuleren meer te planten een landbouw reform werd ingevoerd en de import werd beter gecontroleerd, dat is niet het geval is in Suriname.Neus jij die altijd beter weet wil ik zeggen zie voor je zelf wanneer je met vakantie ben hoe het in de winkels uit zien die door de Chinezen vandaag beheerst worden want de Creolen hebben nooit winkels gehad en deden nooit aan de landbouw uitgezonderd in de slavernij.


    Maak melding
  18. Jullie willen FISO dan neem je VIES ZO!!! dan a kaba tog, ma jiee bigin bara kaba liki BABY….je wil, dan neem jij ook alles…ik zou zeggen vreten maar jullie VAKBONDEN …..Jullie zijn toch EZEEEEEEEEEELSSSSSSSSSSSSS!


    Maak melding
  19. @Neus
    Je zegt: “-3- Scheve handels en kapitaal balans….Dit laatste is zeer zeker al een half jaar aan de hand.”

    Kan je de cijfers laten zien?

    Maw, op basis waarvan trek jij die conclusie?


    Maak melding
  20. @blakaboy

    Als er slechts 3 mogelijke oorzaken zijn en de eerste 2 vallen met zekerheid af dan blijft alleen de laatste over.

    @Galatasaray

    Misschien nuttig als je eerste de engels teksten in het NL vertaald. Dan kom je niet met domme citaten. Met “exporting raw materials in the absence of a dometic manufacturing sector” wordt gedoeld op het feit dat onbewerkte delfstoffen geen/minder welvaart brengen dan wanneer die producten eerst in consumenten producten worden omgezet. Ditzelfde argument geldt evengoed voor landbouw producten.
    Dat komt ook overeen met je verhaalvan Rwanda en de restrikties op de import.
    Conclussie: niet de landbowu of mijnbouw dragen veel bij tot ontwikkeling en welvaart, maar een productie sector die grondstoffen omzet in consumenten producten. Dat is de stelling van die prof.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES