Loon Suriname’s first lady “politiek verantwoord”

44

PARAMARIBO, 15 jan – Het financieel vergoeden van Ingrid Bouterse als first lady is “zowel juridisch als politiek verantwoord.” Dit stelt Eugene van der San, directeur op het Kabinet van de President. De positie had al lang geregeld moeten zijn. Nu het eindelijk gebeurt, is Leiden in last. En is er verontwaardiging alom.

Onterecht, want ook de echtgenote van president Ronald Venetiaan werd betaald. Als ambtenaar bij het therapeutisch centrum MOB. Dat was ze al voor haar echtgenoot president werd. Mevrouw Venetiaan-Vanenburg werd alleen overgeplaatst naar het kabinet en kreeg bepaalde taken. “Deze taken waren nergens formeel vastgelegd en ook begrotingstechnisch nergens geregeld”, stelt Van der San.

Uitgaven van de first lady werden opgebracht als uitgaven van de president. “Financieel, juridisch en administratief is dat onjuist”, aldus Van der San. Nu staat het netjes zwart op wit en is de first lady niet langer alleen maar een jonge traditie. Om aan te geven dat het geen egotrip is, is ook Venetiaan-Vanenburg bedacht. Terugwerkende kracht dus. De voormalige first lady komt in aanmerking voor een flink bedrag. Ze heeft intussen feestelijk bedankt.

44 REACTIES

 1. Proficiat mw. Venetiaan !

  Ik wist dat ik mij in u niet heb vergist !

  Een prachtig voorbeeld hebt u achtergelaten.

  Jammer dat het te hoog gegrepen is om u na te volgen.

  Dan maar inflatie zullen we maar denken.


  Maak melding

 2. Ai jongoe bouta

  Bestuurskundige August Boldewijn
  De resolutie van president Desi Bouterse waarin de rechtspositie van de First Lady van Suriname wordt geregeld, is juridisch correct, maar ongrondwettelijk. “We kunnen het oneens zijn met de inhoud van de resolutie en met de hoogte van het toegekende bedrag aan de First Lady, maar de uitvoerende macht kan dit wel besluiten en vastleggen in een resolutie”, zegt bestuurskundige August Boldewijn aan Starnieuws. “We kunnen het oneens zijn, maar met de wijze hoe het besluit nu tot stand is gekomen, is niets fout”, zegt hij.

  Boldewijn zegt dat de grondwet geen instituut kent van de First Lady en geen speciale taken geeft aan de vrouw van de president. “In Suriname is de vrouw van de president zijn verlengstuk. Zij kan hem ook vertegenwoordigen op verschillende plaatsen, zoals sociale activiteiten en lintjes doorknippen. Maar daarvoor ontvangt de president al een representatietoelage. Zijn vrouw representeert hem”, zegt de bestuurskundige. Hij zegt dat in Amerika Michelle Obama ook geen salaris of schadeloosstelling krijgt van de staat.

  Anders is het wanneer de First Lady buiten haar man om taken krijgt opgedragen door de staat, dan is zij in dienst van de staat. Nu heeft de president die daartoe wel bevoegd is het gereguleerd, maar de taakomschrijving komt nergens voor in de grondwet en ook de First Lady niet. “Eigenlijk is nu met een resolutie besloten de representatiekosten van de president met een toelage of schadeloosstelling te verhogen, want alles wat genoemd wordt in het ‘presidentieel besluit’ zijn representatieve taken”, zegt Boldewijn.

  De bestuurskundige zegt dat de First Lady wel een schadeloosstelling kan krijgen wanneer zij activiteiten organiseert waarmee hoge kosten gepaard gaan. “Maar dat zijn geen structurele zaken”, zegt Boldewijn. Volgens hem zal het geen zin hebben in De Nationale Assemblee hierover heibel van te maken omdat de manier waarop dit tot stand is gekomen correct is.


  Maak melding

 3. “zowel juridisch als politiek verantwoord.” Dit stelt Eugene van der San, directeur op het Kabinet van de President

  wat een dumbo is deze van der San. Dat het politiek en juridisch verantwoord is wil nog niet zeggen dat je het moet doen. In een land met een hoge werkeloosheid en losbandigheid waar het overroot deel het niet eens kan doen met 600 SRD per maand en die ook nog een gezin moeten onderhouden is dit NOT DONE. Als je dit doet roep jij het onheil op je af. Zie de recentelijke aftreden van de prestdent van Tunesie. Het is inmoreel en niet verantwoord.
  Als je hierover nadenkt dan blijf ik erbij dat het NOT DONE is.


  Maak melding

 4. Appels en peren en verder onzin.

  De anticorruptie wet moest er ook allang zijn Gaat DDB die moregen ook bij DECREET aannemen. Van der San houdt impliciet een pleidooi voor invoering van de dictatuur. Dit soort zaken horen via de DNA te lopen.

  Er is een groot verschil tussen iemand die al een goede functie heeft en een deel van haar tijd wordt vrijgemaakt omdat ze nu FL is, en een ongeschoolde tante dat geen baan heeft en nu een extra hoog salaris krijgt. Van der San zit ons wat voor te liegen, maar ja daarvoor is hij aangenomen.


  Maak melding

 5. Dat zal wel verantwoord zijn, maar etisch is het onfatsoenlijk dat zo iemand met zoveel geld per maand opstrijkt, terwijl een overgroot deel van het volk crepeert. Waar zijn de beloftes van NDP. Zie maar naar de lijst van graaiers . Het wordt met de dag groter.Het volk belaalt weer het gelag.
  Waar zijn de beloftes van anto-corruptie maatregelen en vriendjes politiek. Wordt alleen maar erger familie wordt nu alleen geregeld.
  Surinamers laat het niet over je heen komen stuur de boevenbende naar huis.


  Maak melding

 6. Van der San is een …likker. Als Sastroredjo zijn vrouw tot fifth lady had gebombardeerd en haar tegen een vijfde van het bedrag dat Ingrid krijgt bij zijn ex- ministerie in dienst had genomen, dan was Van der San de First Dick die verontwaardigd zou komen vertellen dat er onmaatschappelijk was gehandeld. Nu Bouta iets soortgelijks doet dan neks no fout. Ik ben geen jurist maar ook Boldewijn komt met een kronkelredenering om het handelen van zijn baas goed te praten, volgens Bolly is hetgeen Bouterse deed niet grondwettelijk maar juridisch juist. Wat Bouta nu doet is volgens mijn boerenverstand, binnen de Surinaamse context van armoede onder grote delen van ons volk, onjuist.


  Maak melding

 7. goede zaak, het is gebruikelijk dat iemand in de rol van first lady loon ontvangt. mevr Venetiaan, zoals u er nu op reageerd maakt dat u voor mij een echte lady bent. Gezeur van de huidige regering dat ze de staatskas leeg hebben aangetroffen. Als Ingrid om die reden zou afzien van het loon waar ze recht op heeft zou dat haar ook tot een echte lady maken. Maar tja, wat er niet inzit haal je er ook niet uit.


  Maak melding

 8. Beste 2e Henkie.(57)

  Je hebt helemaal gelijk. Ik heb geen kaas gegeten over/van het monetaire systeem en ik heb helemaal geen zin in. Je moet doen waarin je goed in bent en de rest aan anderen over laten die de kennis en expertise hierin hebben.

  Een ieder zijn vak gebied, maar in alles hoe moeilijk het ook is , is er een logica .

  Ik denk dat ik rationeel genoeg ben om feiten te analyseren op basis van die logica die een ieder heeft, zelf een ANALFABEET. ( jij discrimineert bij deze dat analfabeten domme mensen zijn, heel erg jammer) Denk maar aan de geschiedenis.

  Mevr. Bouterse als First lady, heeft echt recht op een vergoeding, omdat zij als First lady ons trotse Surinaamse volk en land samen met haar man moet representeren waar ze ook komt.
  Het maakt niet uit als zij Bouterse zijn vrouw is of niet of Venetiaan, feit is dat het nu geregeld is.

  De fout van Venetiaan en Front regering is/was, dat zij geen (NOGMAALS GEEN BESLUIT ) konden nemen.
  Hij durfde geen verantwoordelijkheid te nemen maar speelde het altijd op safe.
  Bouterse heeft nu de verantwoordelijkheid genomen en nu mopperen jullie.

  Ik vind dat de meeste mensen hypocrieten zijn in dit geval. Ze zijn gewoon niet eerlijk .

  Als jij president was had jij je familie en vrienden ook zeker een baan gegeven of gegund , zo is gewoon het Surinaamse volk en het systeem. Dit is het gevolg van kolonialisme en verdeeld en heerst politiek. Het zal jaren duren om dappere mannen en vrouwen te vinden die dit kunnen veranderen en het zal zeker hun kop kosten om hierin verandering te brengen.

  Beste Henkie , reken maar dat wanneer ik president van Suriname wordt ik een president van het volk zal zijn omdat ik uit iedere bevolkingsgroep in Suriname familie hebt.
  Mijn familie is getrouwd met negers , Hindoestanen, indianen, Saramacaners, chinezen, creolen, Javanen, indianen, boeren , Djoeka,s, Libanezen , Joden en zelf laatst met een Turkse, zij komt uit Antalia.

  Beste Henkie en anderen, gunt die vrouw het geld om zichzelf goed te kleden en te verzorgen.
  Dat mevrouw Venetiaan het niet wilt accepteren is omdat ze al genoeg heeft gehad en dat ze niet hebzuchtig is. Dat vind ik een compliment waard. Iedereen mag zeggen wat ze vinden van Venetiaan, maar zijn vrouw is een betrouwbaar mens die ik zelf uit mijn vrienden kring kent. Zonder Liesbeth Vanenburg had/heeft Venetiaan het helemaal niet gemaakt.

  En vergeet deze gezegde niet: De vrouw maakt de man.
  By the way; ik ben zelf een man, dus ik weet waarover ik praat.

  Tenslotte:
  Geld is niet alles, het maakt het leven alleen maar gemakkelijker , maar het geeft geen voldoening. Kijk maar naar de credit crisis nu. Geldzucht en hebzucht van de banken (het monetaire systeem waarvan jij zoveel van weet)

  Henkie , ik zal het hierbij laten want ik ben geen econoom, maar een stratenmaker van beroep.

  Alfa


  Maak melding

 9. Het is nu éénmaal een, ons kent ons, wereld nu Suriname.
  Vandaar dat de positie nu eindelijk goed geregeld wordt. En één stukje mats werk naar Mevr. Bouterse toe .Hé Meneer Eugene van der San. U zegt dat het politiek en juridisch verantwoord is.Wat ik mij af vraag ,is het economisch óók verantwoord? Is het uit te leggen aan Jan met de pet in Suriname???? De begroting in Suriname is toch niet in orde? Het rijmt toch niet met elkaar! Wat jullie zeggen en wat jullie keer op keer doen!!!

  Groet, ram,ram, (veel wijsheid)


  Maak melding

 10. EErst eigenzak goed en vol vullen,de rest kan stikken-mentaliteit.Who next?Anderen staat te watertanden met deze functie.Somo oppert dat zn jonge vrouw recht heeft op een topfunctie…


  Maak melding

 11. De vrouw van de president gaat bij de volgende verkiezing van 2015 een grote rol spelen in de overwinnig , van de NDP. Zij gaat zorgendragen voor haar eigen aanhang bij het kiezers volk in suriname. Anders dan de krabben denken de familie Bouterse ver vooruit.


  Maak melding

 12. Mr van der San, gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken.

  Wederom een verkeerde timing van dit regeerteam. Waarom moest dit nu nu nu, op stel en sprong?

  Ik geef je hier 2 redenen:

  1) Door Fiso 2 komen de inkomsten van de staat nog extra onder druk en zijn bezuinigingen verwachtbaar dus waarom een model waarbij de uitgaven hoger zijn dan die van de vorige regeerploeg?
  2) Het aura dat om deze regeerploeg hangt is eentje van big spenders. Dit alleen al zou reden moeten zijn het niet te doen.

  En zo zou ik nog even door kunnen gaan.

  Niet omdat iets kan (de President die een besluit neemt), wil dat direct zeggen dat het ook moet.

  Een zwaar teleurgestelde objectieve analist.


  Maak melding

 13. Ik begin me af te vragen of bout niet voor zijn eigen vrouw kan zorgen.Om echtgenote te zijn van de pres.moet de staat betalen voor haar diensten aan de pres?

  Cobie.


  Maak melding

 14. Enkel een conclusie kan getrokken worden van de postingen van de alle elementen die zich keren tegende huidige democratisch gekozen regering van onze Republiek Suriname o.a ;allen zijn academisch opgeleid en universitair afgestudeerd , maar vertoeven in Olland en lopen met het idee dat ze alle deskundigheid in pacht hebben om een land te kunnen besturen . Mij lijkt het verstandig om jullie deskundigheden te laten profileren en daadwerkelijk omzetten in daden bij/in de gemeente of de wijk waar jullie zich hebben gehuisvest , deze met de intentie om de aldaar wonende medeburgers op attenderen voor de opkomende racisme en ongelijkheid .
  Laat de Republiek Suriname voor de surinaamse bevolking en bemoeien jullie met jullie eigen woonomgevingen en leeftmilieu’s
  Houden jullie maar bezig met jullie tram’s en treinen en wij hier in de tropen met onze wilde bussen .
  Gaarne staan wij open voor constructieve kritiek indien jullie goede intentie’s hebben en oprecht zijn met Republiek Suriname
  Anderzijds kan mijn persoon enkel maar het volgende voorschotelen ,nl;” Rij jij of Rij ik “???
  Het is 2011 :”GEWOON DOEN ”
  Nek’s no fout !!!

  Stre de fu stre
  NO FREDE
  Krakti nanga Soso Lobi

  Surinaams Patriot


  Maak melding

 15. Ben benieuwd hoeveel het volk betaald voor de “enige echte” firstlady. Want deze is de 2e “lady”. Vroeger first lady dicht bij Guyana. Een hele grote elastieke familie.
  Momo gefeliciteerd….
  Meesterlijke roulette,

  Zij die spreken, weten niet.
  Zij die weten, spreken niet.
  Lao.

  moro ei doro….


  Maak melding

 16. Beste Alfa, het is hopeloos en nutteloos om met jou in discussie te treden, jij snapt er gewoon niets van, zonde van mijn tijd. Droom maar lekker door.


  Maak melding

 17. Stof tot nadenken:

  Valt het niet op dat alle besluiten die de familie Bouterse goed uitkomen per decreet worden genomen en alle andere besluiten die het regeringsbeleid aangaan op de lange baan worden geschoven?


  Maak melding

 18. Het is ook niet mijn idee om the firsth lady te bezoldigen, maar mijn gevoel zegt mij dat zij alle van haar te verwachten activiteiten ook niet in ruil voor het schijnen van onze tropenzon kan doen.

  Mevrouw Venetiaan weigert deze vergoeding puur om politieke redenenen.

  Huize huppeldepup, waar ben je?

  Hoor net dat het budget om moeilijk lerende kinderen te begeleiden mank gaat.

  Kinderbijslag bedraagt anno 2011 nog altijd $RD.3,00.


  Maak melding

 19. zo wat lees ik in het stukje.

  “De positie had al lang geregeld moeten zijn. Nu het eindelijk gebeurt, is Leiden in last.

  ““Deze taken waren nergens formeel vastgelegd en ook begrotingstechnisch nergens geregeld”, stelt Van der San.

  Uitgaven van de first lady werden opgebracht als uitgaven van de president. “Financieel, juridisch en administratief is dat onjuist”, aldus Van der San. Nu staat het netjes zwart op wit en is de first lady niet langer alleen maar een jonge traditie.

  De hypokrieten die negatief commentaar op deze zaak hebben, zijn zo dom als mijn schoenzool.

  Wat “vraagt die witte henk molenaar ïs het moreel verantwoord?”

  Weer zo een domme reactie die alleen een ezel kan stellen.

  Weet je wat henk, misschien dat deze vergoeding niet netjes geregeld moest worden noh, misschien dat wij in Suriname nog langer moeten blijven rommelen met zaken die nooit netjes geregeld zijn. Jouw vraag is moreel zoachterbaks, maar dat zal wel komen door jouw valse vermeende superioriteitsgevoel,. In Nederland regelen ze alles netjes maar in Suriname is het moreel onjuist om te doen.


  Maak melding

 20. @winston

  is juridisch correct, maar ongrondwettelijk!!!
  Waar is dan wel de basis waarop dit stoelt? Waarom is het dan wel juridisch correct?? Waaraan ontleent de president het recht om nieuwe organisatorische eenheden in het leven te roepen zoals een nieuw speciaal instituur voor zijn zoon en voor zijn vrouw?
  Was al niet eerder duidelijk naar hem gecommuniceerd dat dit aan de DNA voorbehouden was?
  Hoe verhoud zich dit met de begroting? Nergens zijn gelden bestemd voor deze taken!!

  Boldewijn geeft tevens heel duidelijk dat het hierom representatieve taken gaan waarvoor de president al een riante vergoeding krijgt en waarvoor zij, als zij de president vervangt, op naam van de president gewoon de kosten kan declareren!

  De conclussie van Boldewijn dat: “Volgens hem zal het geen zin hebben in De Nationale Assemblee hierover heibel van te maken omdat de manier waarop dit tot stand is gekomen correct is.” doe buitengewoon vreemd aan want in het stuk wordt aangegeven dat er heel veel aan de hand is!

  Het is.
  Politiek (democratische) onverantwoord: Decreet, machtsmisbruik, nepotisme.
  Economisch onverantwoord: de inhoud, zwaarte en gewerkte uren rechtvaardigen het niet.
  Moreel: DDB krijgt al een vergoeding voor dit werk, SME is ook het enigste land met een dergelijk instituut!!
  En ook in vele andere opzichten is het moreel, politiek en economies onverantwoord.


  Maak melding

 21. eerlijk is eerlijk, de vrouw van de VP; de partners van de ministers, parlementsleden, en alle buitenvrouwen en mannen kunnen niet achterbijven in deze njang patoe.

  namens de Staatscommissie Statiegeld


  Maak melding

 22. Ware Burgers.
  Probeer nou eens, al is het voor 1 keer je verstand te gebruiken i.p.v. je gevoel
  Dat de FL een betaald wordt voor haar diensten is niets meer dan normaal.
  Maxima die formeel geheel niet in beeld is op dit moment krijgt ook een paar ton voor haar optreden hier en daar, hoort gewoon bij de functie die je heb als vrouw va.n troonopvolger.
  Mw. vene kreeg hetzelfde alleen was het niet geregeld, het werd als onkosten bij haar man ondergebracht.
  Eind goed al goed, nu is het formeel geregeld en kan de FL, welke dan ook vanaf nu en in de toekomst zich niet meer verschuilen achter de pres. je hebt bu eenmaal een functie met daarbij behorende salaris en dan moet je ook komen opdagen bij de zaken in het land waar je nodig wordt gevonden.

  Nu mag iedereen weer als kippen zonder kop verder gaan.
  Geregeld of niet ( of wordt het echt een mac donald, mc chicken?)


  Maak melding

 23. @prater

  Wat voor onzin verkoop je hier met je emotionele demagogie.
  -1- De president hoort en mag dergelijke beslissingen niet zelfstandig te nemen!
  -2- Het bedrag is absurd hoog, zeker als we bedenken dat zij alle kosten die er mee samenhangen declareerd en de voordelen als gratis, eten, drinken en toegang tot van alles en nog wat niet in mindering gebracht wordt.
  -3- Zoals gezegd, ze krijgt heel veel in natura, zie 2.
  -4- Het is geen full time baan.
  -5- Het is nergens op gebaseerd, en zeker niet op de grondwet.
  -6- Het handelen en besluit zijn in stijd met de begroting, etc.
  -7- Het is het volgende familielid dat geaccomodeerd wordt, en het tig-ste vriendje!

  Het is werkelijk te schofterig en te absurd voor woorden. Het getuigd van een volkomen verkeerde instelling.

  Van Van der San is het begrijpelijk dat hij het verdidigd. Die wordt dik betaald om alle blunders van DDB te maskeren en recht te praten. Van de DDB aanhang is het onbegrijpelijk dat zij het goed praten. Zullen wel allemaal klanten van de soos in NL zijn. Die voelen het niet in hun geldbuidel als DDB heel SME leeg rooft.


  Maak melding

 24. hallo Rajin,

  het is verwerpelijk omdat er wel belangrijker zaken zijn in Suriname om geld aan te besteden dan aan de First Lady. Het is gewoon asociaal om eerst aan je eigen portemonnee te denken en dan pas het Surinaamse volk. En dat heeft niets met wit of zwart te maken. Noem mij 1 land in de wereld waarin de vrouw van de president op de loonlijst staat?


  Maak melding

 25. Stuur deze bejaarde man naar huis hij heeft geen kaas gegeten hoe een land moet bestuurd worden !!!
  Ik heb niet tegen deze oproer opa VENE want hij heeft zich zelf gedegradeerd van een president naar een parlement lid !!!!


  Maak melding

 26. Nieuwjaarstoespraak president Desi Bouterse :
  Financiën zorgpunt
  Landgenoten,
  Een groot zorgpunt betreft staatsfinancien:
  het staatsfinancieel tekort is volgens de ingediende begroting zeer groot, waarbij voor elke 1000 SRD inkomsten de Staat 1220 aan uitgaven heeft. Het budgettekort ontstaat vooral vanwege grote noodzakelijke kapitaalinvesteringen en het te kleine overschot van lopende ontvangsten minus lopende uitgaven.
  Een goed dekkingsplan voor dit staatsfinancieel tekort is dringend nodig.
  Wij zullen offers moeten brengen en soms impopulaire maatregelen moeten aanvaarden om ons staatsfinancieel probleem aan te pakken.

  hoeveel offers moeten we nog brengen.
  hoeveel impopulaire maatregelen komen ernog.


  Maak melding

 27. Henk Molenaar op 26

  Weet je wat verwerpelijk zou zijn? Als de onderstaande situatie in stand zou worden gehouden.

  “Uitgaven van de first lady werden opgebracht als uitgaven van de president. “Financieel, juridisch en administratief is dat onjuist”,”

  Bedoel jij soms dat de huidige FL geen onkostenvergoeding mag krijgen, terwijl de uitgaven van de FL gewoon werden opgebracht als uitgaven van de President. Nogmaals dit is een hoge prioriteit om zo snel te regelen zoals ook andere zaken een hoge prioriteit hebben. Wie ben jij trouwens om te eisen dat er andere zaken zijn die belangrijker zijn.

  Ben je een Surinamer? woon je in Suriname? heb je soms op een van de coalitie partijen gestemd? Wat is je belang precies behalve de leugens en opruiende postings vanuit Nederland op een Surinaamse discussie forum te plaatsen.


  Maak melding

 28. Als mevrouw Venetiaan-Vanenburg het geld niet wil hebben die ze recht op heeft, dan kan ze het geld storten op conto`s van verschillende weeshuizen in Suriname die het geld echt nodig hebben.


  Maak melding

 29. Henk Molenaar,

  Weet je wat belangrijk is in Suriname. de bestuurlijke wanorde gecreerd en in stand gehouden door de voormalige regering opruimen. Zolang deze bestuurlijke wanorde in lijn is gebracht zal er geen ontwikkeling zijn omdat iedereen alles interpreteerd naar eigen wensen er is geen transparantie enz.

  Deze nieuwe lijn wbt de FL is transparant en geeft op een hoger niveau die voor jouw en al die negatievelingen niet begrepen zal worden aan dat zaken op verschillende niveaus aangepakt worden. Jullie negatievelingen zijn toch zulke simpele zielen.

  Belangrijkste is dus de bestuurlijke wanorde recht zetten.

  de huidige regering heeft dit begrepen en zijn totnutoe de beste bestuurders die Suriname ooit heeft gehad, op bestuurs niveau hebben ze al heel veel werk verzet, alleen is de wanorde zo groot geworden on Front omdat het in troebel water altijd goed vissen was.


  Maak melding

 30. SANCHEZ, thanks voor de reminder.

  zijn vrouw op de loonlijst is het offer dat de jeugd brengt. Toch heb ik het gevoel dat het nog niet is afgelopen. Van lintjes knippen en regelmatig bij foto-shoots verschijnen, wie zal het zeggen. had die vrouw hiervoor wel een inkomen. heeft ze ooit eerder gewerkt. nee, dan is dit de manier van bouta om haar een beetje zelfvertrouwen te schenken. als hij nog een paar cursussen voor haar betaalt zodat ze wat kan leren, zou hij het land Sur. naar een hoger niv. kunnen brengen. ik bedoel. geef haar cursussen en trainingen, een prive leraar, maar geen salaris. want ze heeft nog helemaal niets gepresteerd. bovendien is haar man rijk genoeg om haar te onderhouden. maar doe ontwikkelings-hulp en onderwijs Ingrid Bouterse. Win-win situatie en heel sur. leert dat je nooit te oud bent om te leren. wie wil haar lesgeven. Maxima heeft toch ook inburgeringscursussen enz gedaan. nou dan.


  Maak melding

 31. Hallo “Echte Surinamer”

  Ik wist niet dat je je mening op dit forum niet mocht geven als je ‘geen echter Surinamer” bent.

  Bouterse verklaarde bij tijdens zijn aantreden dat er door het Surinaamse volk offers moesten worden gebracht. Blijkbaar geldt dit niet voor de familie Bouterse.


  Maak melding

 32. Rajin:

  “De huidige regering heeft dit begrepen en zijn totnutoe de beste bestuurders die Suriname ooit heeft gehad”.

  Dat zegt net zo veel over de oude bestuurders als over de huidige…………


  Maak melding

 33. He henk molenaar op 35 als niet Surinamer mag je je mening geven maar een beetje bescheidenheid met die tonnen kilo boter op jouw witte kop zou je zeker sieren.

  De manier zoals jij je uitlaat op deze Surinaamse forum lijkt het dus alsof je enig recht heb van spreken, maar dat is niet waar, je zou je eerder in een hoekje moeten zitten en je schamen, nu kom je helaas heel erg schaamteloos en dom over.


  Maak melding

 34. Oh, oh, oh, Henkie, Henkie, loop toch gewoon door mens/reactie 26. De vorige First Lady werd dus gewoon betaald, maar wel volgens een “Frontse” methode. Nu is het netjes geregeld. Je druipt als de rest slechts van negativisme. Stront aan de knikkers en ook Henkie is daar. Surinaamse mannen horen hun vrouwen koninginnen te behandelen. En het werd tijd ook dat iemand het juiste voorbeeld gaf. Maar dan heb je weer zo’n “man” die er anders over denkt, alsof de vrouw achter het aanrecht hoort. Geef haar nu eens eindelijk de behandeling, waar zij altijd al recht op gehad heeft, als voorbeeld voor andere mannen en vrouwen. Binnen het universum staat zij symbool voor ‘leven’. Haar schoot is NIET slechts voor plezier en kinderen baren. Ze werkt, dus betalen die hap punt! Vrouwen hebben al genoeg offers gebracht en nog steeds, en vele mannen zien dat als vanzelfsprekend. Lafaards! En noem mij maar feminist als je durft!

  WAAR ZIJN NOU DIE ECHTE MANNEN GEBLEVEN!

  http://www.youtube.com/watch?v=frr4YZCp2p0&feature=related


  Maak melding

 35. Nr.36 henk ,
  Inderdaad heb jij wederom gelijk , de huidige bestuurders zegt net zo veel als de oude ,enkel maar met een groot verschil , de huidige bestuurders wordt gedoogd en gekanaliseerd door rechts-extrimisten (leest;neo-facisten )
  Ik neem aan dat jij het over jouw eigen regering hebt nl. jouw Ollandse regering .
  Denk toch aan de balk in jouw eigen ogen !!!
  Het is 2011 ,henk mal je Mole-naar ………

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 36. Beste Degeh (reactie#34),

  Je denigrerende manier van denken over de Surinaamse First Lady is absoluut NIET wat de huidige regering beoogde met de maatregel ter institutienering van haar positie. Je moet je schamen en ook anderen met jou. Heeft je moeder je dat zo geleerd. Weigeren wij te geloven. Eerder dat je een meeloper lijkt.

  De First Lady van een modern land, zoals dat ook het geval is met Koningin Beatrix van het Koninkrijk der Nederlanden als de vrouw van de President van de Verenigde Staten van Amerika als voorbeelden, zijn belangrijke symbolen van een natie. Die hoor je ook als zodanig te behandelen. Schaam jullie.

  http://www.youtube.com/watch?v=J-mYXCt1ibU&feature=related

  Het zijn beslist GEEN figuranten mocht je dat denken, maar staan model voor zowel de man als de vrouw in een samenleving. En bepalen voor een belangrijk deel het gezicht van de natie naar binnen als naar buiten toe. Tevens is het zo dat de wijze hoe hun positie constitutioneel geregeld is, dat de waarde aangeeft die de politiek aan haar aanwezigheid hecht en hoe deze tevens ook verwacht of wenst dat met haar wordt omgegaan.

  De vrouw tevens als symbool van ‘leven’ hoorden wij iemand vertellen. Als belangrijk onderdeel binnen het maatschappelijk leven, de moeder van ons en onze kinderen en belangrijk nog, ‘De Hoeder van onze Aarde’.

  Maar wanneer je te vaak naar de Amerikaanse tv-zender MTV gekeken hebt en zelfs fan ben van 50 Cent, dan kunnen wij best begrijpen waar je denigrerende opmerkingen vandaan komen.

  http://www.youtube.com/watch?v=lMTQ84PfVNA

  De huidige regering van de Republiek Suriname heef eerder aangegeven dat zij Suriname naar grotere hoogten wil tillen. Wat ook geldt voor de vrouw in het algemeen. Dus niet merkwaardig dat je als hoogste leiding van een land ook daadwerkelijk het voorbeeld geeft. En aan te raden is dat ook anderen onder ons dat voorbeeld volgen, en NIET hoeven te wachten op praktijk voorbeelden in dit kader. Maar nu reeds bij hun zelf beginnen, door alvast enige bewustwording t.a.v. de ‘vrouw’ een gezonde plek in hun denken te geven. Om te beginnen bij onze moeders, indien die nog in leven zijn.

  Het is beschamend om te zien of te lezen hoe onder aanvoering van een zogenoemde “intellectuele man”, nota bene een voormalig president van een land het voortouw genomen wordt, om een besluit ter institutienering (verheffen) van de taken van een First Lady denigrerend te bejegenen. Omdat je intellectueel GEEN raad weet met de TWK die ook de vorige First Lady als huidig echtgenote rechtmatig is toebedeeld. Dit vanwege een begiftigd denkpatroon?

  Geen wonder dat het volk van Suriname zo’n “man” massaal wegstemde. Zijn denken is begiftigd, zijn haat lijkt ongeneeslijk en zijn attitude gewoonweg klote. Een neokoloniaal product dat nog steeds niet kan begrijpen, wat hem al die jaren tijdens zijn studie in Europa mentaal is aangedaan en waarvoor hij al die tijd misbruikt is geworden tijdens zijn politieke loopbaan.

  Niet merkwaardig trouwens dat de VHP-elite juist hem naar voren geschoven heeft, om deze zelfvernietigende poging te wagen. Overigens stelt zijn politieke partij niet veel meer voor.

  Een gevaarte ten slotte, die niet lang meer vanwege veroudering, spoedig van de snelweg zal worden weggesleept en voor het dagelijks politieke verkeer zal worden afgeschreven voor verder gebruik. Het fenomeen ‘vrouw’ zal hem helaas een mysterie blijven.

  http://www.youtube.com/watch?v=RNoPdAq666g&feature=fvw


  Maak melding

 37. Nu het de pro-Bouta fantasten goed uitkomt mogen er wel ineens vergelijkingen gemaakt worden met Nederland en moet Maxima als voorbeeld dienen voor de toelage die Mevr Bouta gaat ontvangen.

  Het moet niet gekker worden


  Maak melding

 38. Alle gekheid op een stokje. Wat ben ik in Godsnaam op de Adek gaan zoeken? waarom heb ik mijn Bachelor in Amsterdam gehaald? Ik verdien iets mee 2400 Srd. Had mezelf omhoog moeten wippen als de lady van. Ik vind zeker dat zij een compensatie mag ontvangen maar dit bedrag is veel te veel. Maar wat kunnen wij eraan doen. Het is slikken en stikken!!


  Maak melding

 39. Ebu, … your point is?

  Ik scan weleens langs jouw postings en van lieverlee laat ik ze maar links liggen. Aan mij niet besteed, beste EBU.

  Wat ik meen te hebben onthouden van al die bijdragen is dat je de mensen wil onderwijzen. Als je nou in een paar regels wil begrijpen dat een voorbeeld fig. voor het Sur. zoals ik mij die voorstel een is die zich laat onderwijzen en niet slechts een figurant is, zoals jij je dat voorstelt. Het is wel absurd dat je Beatrix wil vergelijken met Ingrid. (De opm. over het geld van haar man is n.a.v. de nijpende fin. situatie van ons land, waarbij er niet nodeloos geld verspild moet worden, hence, de kinderen wachten op hun laptops)

  Als ik mij Ingrid als voorbeeld a la Liesbeth -pfff- zou moeten voorstellen, dan mag ik en jij ook zeker verwachten dat ze een scholing moet hebben genoten, zoniet bereid is die te volgen. Immers, ze krijgt er een salaris voor. Communicatieve wetenschappen-basiscursus als je toch ergens mee wil beginnen. Waar jij de fout ingaat is dat je denkt dat ik generaliserend bezig ben. Oeps, nee. Kijk, jij mag Ingrid zien zoals je wil. Voorbeeld etc. Misschien ontgaat de andere kant van de medaille je even, er zijn ook foutieve voorbeelden. Ben je bekend met Eva Braun? Ze heeft mooie dingen gemaakt, maar was een verkeerd voorbeeld.

  Maar ik ga je niet proberen te overtuigen, blijf op je standpunt. Maar voor mij is duidelijk dat Ingrid in deze situatie niet als voorbeeld kan functioneren, ze mist gewoon de basis. Jammer, maar waar. Ze is een vrouw, ja op een verkeerde plek, maar zo heb je er meer. Ik ben bekend met sterke jonge en oude vrouwen zowel in Sur. als daarbuiten, en ze zijn geen van allen bang voor educatie. Jongen, je moest eens weten!! Maar iemand die het salaris wil hebben en niet bereid is de scholing daartoe te ontvangen, gelijkt op ….wie? ja, vul maar in.

  Conclusie: Salaris, ja als de opleiding voltooid is. We hebben in Sur. genoeg fig. die blindelings salarissen opstrijken om dit als nationaal voorbeeld te stellen. Heb een beetje respect voor de staatskas.


  Maak melding

 40. Hallo Rajin,

  “He henk molenaar op 35 als niet Surinamer mag je je mening geven maar een beetje bescheidenheid met die tonnen kilo boter op jouw witte kop zou je zeker sieren”

  En die tonnen kilo’s kerrie op jouw “+++” kop doen je ook niet goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.