Het Surinaamse open sky worstje hangt weer

20

PARAMARIBO, 13 jan – Wie belang stelt, mag weer eens ruiken aan het open sky worstje. Het hangt er weer. Dit keer is het minister Falisi Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, die het balletje opgooit. Hij ziet het wel zitten, meer concurrentie op de Mid-Atlantische route.

HNu niet gaan verwachten dat het morgen al gebeurt. Het politieke bedrijf vereist nu eenmaal een goede overweging. Het kan nog even duren dus. “De regering bekijkt de voor- en nadelen van volledige liberalisatie van de luchtvaartroute Paramaribo – Amsterdam”, zegt Pinas tegenover de Ware Tijd. Het zal er ‘vroeg of laat’ van moeten komen. Wanneer is een open vraag. Er is in elk geval juridische ruimte.

Het luchtvaartverdrag met Nederland staat een derde maatschappij toe. “Er is altijd ruimte voor nog een maatschappij. We zijn bezig zaken op een rijtje te zetten”, aldus Pinas. Of er ook inderdaad belangstelling bestaat buiten KLM en SLM, wil hij niet zeggen. In politiek land is dit meestal te vertalen als ‘jawel’. Het Nederlandse Martin Air was ooit derde. De tarieven bleven onveranderd sky high. Een dode mus.

20 REACTIES

 1. De SLM kan niet goedkoper. Een groot deel van de inkomsten gaat op aan salarissen. Als de SLM een Amerikaans bedrijf was zou de helft van het personeel overbodig zijn.
  De grote getale IPB-ers (= personeel en buitenvrouwen plus aanhang)leveren ook geen inkomsten op.
  850 euro in het hoogseizoen zou voor een normale luchtvaartmaatschappij haalbaar moeten zijn


  Maak melding

 2. Pinas joe e meki sma Pina
  Laat meerdere maatschappijen toe en doe je huiswerk want als de stroom toeristen moet toenemen dan zal dat alleen gebeuren bijgoedkopere tickets en een veilige en goede oinfrastructuur en wettelijk regelgeving in Suriname. Nu reeds onthoud de SLM zich van de europese regels v.w.b. de vergoeding bij verlate vertrek of helemaal geen vertrek.
  Doe wat maar niet aan koehandel


  Maak melding

 3. als je niet wilt zeggen wie de derde partij is; die op suriname wilt vliegen, dan komen wij surneds zelf om jou het uit je bek uit te slaan…


  Maak melding

 4. Het Nederlandse Martin Air was ooit derde. De tarieven bleven onveranderd sky high. Een dode mus.

  Misschien zouden het Duitse Lufthansa het ook eens willen proberen.


  Maak melding

 5. Surineds zijn de melkkoeien van SLMKLM.Die twee maatschappijen zullen er nooit aan denken de tickets prijzen goedkoper maken.Misschien hebben de brazilianen interresses,?


  Maak melding

 6. Met minder service aan boord is het wel mogelijk om met een echte prijsvechter a la ryanair, easyjet, transavia o.i.d…..te vliegen. Eten en drinken kan ik zelf wel meenemen van huis.

  Nog steeds vraag ik me af hoe het mogelijk is om van Amsterdam naar New York voor E400 euro te vliegen. Soms zie je ook Fortaleza Brazilie voor E600 euro met hotel en ontbijt staan. Dan klopt er iets niet.


  Maak melding

 7. @Ashwin

  Heel simpel omdat er in de vluchten op NY regelmatig passagiers zijn die voor hun werk moeten en slects op het laatste moment een ticket boekten. Die passagiers betalen de hoofdprijs voor een business ticket, zitten op dezelfde stoel als jouw maar betalen 5 maal of meer de prijs die jij betaald. Het zijn deze passagiers waarvoor het vliegtuig vliegt en die de kosten betalen.

  De 400 € tickets zijn gewoon voor stoelen die anders leeg bleven en de extra inkomsten mooi meegenomen zijn. Om die reden krijgen we nooit een goedkope ticket op SME.


  Maak melding

 8. Ashwin

  Nog steeds vraag ik me af hoe het mogelijk is om van Amsterdam naar New York voor E400 euro te vliegen. Soms zie je ook Fortaleza Brazilie voor E600 euro met hotel en ontbijt staan. Dan klopt er iets niet.

  Ashwin
  Een vluchtlijn hoort rendabel te zijn anders legt de maatschappij er geld op toe om die lijn in stand te houden.

  legt die dat geld maanden of jaren aaneen dan lijdt zo’n maatschappij verlies op die lijn. Omdat een vluchtlijn alleen rendabel kan zijn als er genoeg reizigers en goederen via deze vluchten gedaan worden.
  Een prijsbreker op die lijn toe laten zal het aantal touristen en vrachtvervoer van en naar Suriname niet doen laten toenemen. Waardoor de andere maatschappijen indit geval SLM en KLM er geld op zullen moeten toeleggen, om die lijn staande te houden.

  verliezen lijden kun je een aantal maanden of jaren accepteren maardan houd het echt een keer op.

  De verliesgevende maatschappijen zullen op een gegevenmoment overwegen om die lijn dan maar op te zeggen daar die niet meer rendabel is.

  De prijsbreker die nu de monopolie heeft over die lijn blijkt dan opeens geen echte prijsbreker te zijn want het moment dat zij de enigste op die vluchtlijn zijn en de reiziger afhankelijk is van die ene vluchtmaatschappij, zullen zij binnen de korste keren de prijstickets wederom verhogen op het niveau van zijn voorgangers of misschien wel hoger, zonder de service die jij gewoon was van die andere maatschappijen die nu zonder die vlucht lijn zitten.

  Dat Amsterdam naar New York voor E400 euro te vliegen is en Fortaleza Brazilie voor E600 euro met hotel en ontbijt staan.

  Dan wilt dat zeggen dat de maatschappijen over voldoende reizigers en vluchten beschikken om die lijnen tegen die prijzen aantebieden aan de klant.

  Zou daarom bijvoorbeeld de visum plicht voor Amerikanen worden afgeschaft en de luchthaven van Zanderij wordt opgensteld voor Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen en carriers dan zou bijvoorbeeld Zanderij als tussenstop interessant kunnen worden voor deze maatschappijn voor het vervoer van reizigers en vracht waardoor deze maatschappijen tegen concurrende prijzen dan voorheen tickets en vrachttarieven kunnen aanbieden die lager zijn dan nu het geval is.


  Maak melding

 9. Geloof me het zal de slm nooit lukken om zelfstandig te opereren!
  Waarom: ze hebben niet eens een eigen vliegtuig dus wat lullen jullie.
  eerst een vliegtuig aanschaffen en dan zelf de faciliteiten verzorgen in su zelf.
  Nu doen de maatschappijen dat zelf ook. in dit geval de klm.
  A tang so


  Maak melding

 10. neus
  Hele domme redenatie. Horen luiden maar niet weten dat.
  Hoe eerder je boekt hoe goedkoper en dus hoe later je boekt hoe duurder.
  Aktie tarief alleen als het laag seizoen is. zoals nu ha je naar new york inclusief hotel voor 599 euro


  Maak melding

 11. Kolibrie

  eerst een vliegtuig aanschaffen en dan zelf de faciliteiten verzorgen in su zelf.
  Nu doen de maatschappijen dat zelf ook. in dit geval de klm.
  A tang so

  kolibrie

  Het slimste is om eerst een marktonderzoek te doen naar de verschillende vliegmaatschappijen in Amerika in hoeverre zij bereid zijn om gebruik te maken van de AJP Luchthaven van Zanderij als tussenstop en bevoorrading als deze luchthaven het visumbeleid voor de Amerikanen afschaft en de landingsrechten vrijgeeft voor vliegtuigen en carriers uit de USA waarbij de nieuwe luchthaven van AJP te Zanderij aan alle criterias voldoet als eindbestemming of als hub naar andere landen of bestemmingen op het Continent.


  Maak melding

 12. Ik hoop er op dat China Airlines gauw op Sur.vliegt.Kunnen eindelijk velen van ons een keertje naar Nederland.Want als nu geen Surined’s voor ons betaalt en borg staat,geraken we daar niet.

  Cobie.


  Maak melding

 13. Cobie
  1. Ik hoop er op dat China Airlines gauw op Sur.vliegt.Kunnen eindelijk velen van ons een keertje naar Nederland.Want als nu geen Surined’s voor ons betaalt en borg staat,geraken we daar niet.
  Cobie.
  Het is simpel het is een kwestie van vraag en aanbod hoe meer er gebruikt gemaakt wordt van de luchthaven van Zanderij door vliegtuigmaatschapiijen hoe groter de kans wordt dat de prijzen van de tickets en vrachttarieven aangepast zullen worden naar beneden om toch nog een redelijke rendement te kunnen behalen.

  Door bijvoorbeeld Zanderij aantrekkelijker te maken voor het internationale luchtvaartmaatschappijen die reizigers en vracht vervoeren zullen de prijzen van de tickets en vrachttarieven van en naar Zanderij vanuit Europa en USA naar beneden worden bijgesteld waardoor er automatisch nog meer reizigers en transporteurs van die vlieg en vracht lijnen gebruik maken. En daar heeft John Nays helemaal gelijk in.


  Maak melding

 14. En als Surinamers met de Brazilianen of Argentijnen meeliften naar Europa zou het denk ik ook goedkoper kunnen of zie ik het verkeerd. Is daar mischien de oplossing.


  Maak melding

 15. Ashwin
  En als Surinamers met de Brazilianen of Argentijnen meeliften naar Europa zou het denk ik ook goedkoper kunnen of zie ik het verkeerd. Is daar mischien de oplossing.

  Ashwin

  Als de Surinaamse Luchthaven AJP als Hub functioneerst voorde Brazilianen en Argentijnen naar Europa toe zullen de vluchten naar Europa in dit geval Nederland voller zitten en hoe meer vluchten van Paramaribo naar Nederland Amsterdam visa versa vertrekken dan zullen de prijzen van de tickets verrlaagt kunnen worden waardoor Surinamers mee kunnen liften op die goedkopere ticket.


  Maak melding

 16. Ashwin
  Voor alle duidelijkheid de Brazilianen en Argentijnen hebben 2 opties als ze naar Suriname komen of ze zitten op een Internationale Continentale vlucht of ze zitten op een continentale vlucht.
  De internationale continentale vlucht arriveert vanuit Brazilië of Argentinië en vertrekt na te zijn geland eventueel bijgetankt en bevoorraad verder voor zijn eind bestemming naar Europa in dit geval Schiphol Amsterdam.
  Of de Brazilianen en Argentijnen zitten op een continentale vlucht waarbij de luchthaven van AJP als eindbestemming functioneert. En zij die over zullen moeten stappen op een intercontinentale vlucht als zij naar Europa willen vliegen.
  De Braziliaanse en Argentijnse reizigers die op de Internationale Continentale vlucht zitten die kunnen uitstappen, hoeft niet maar ligt aan hun ticket zij die uitstappen gaan wat winkelen Tax Free en wanneer hun vlucht weer eventueel bijgetankt en bevoorraad is stappen de oude reizigers en nieuwe reizigers in voor hun verdere vlucht naar Europa in dit geval Amsterdam- Schiphol.
  De Brazilianen en Argentijnse reizigers die op een Continentale vlucht zitten en die naar Europa willen gaan in dit geval Amsterdam Sifon die stappen uit en moeten overstappen op een intercontinentale. Die hebben nu de keuze stappen ze over op een Braziliaanse, Argentijnse, Surinaamse of Nederlandse Luchtvaartmaatschappij.
  Zodra ze hun keuze gemaakt hebben met welke maatschappij ze verder gaan vliegen gaan zij in afwachting van hun vertrek misschien die zelfde dag nog of de volgende dag of in de loop van de week. In de tussentijd gaan die wat winkelen of eten of zij boeken een hotel voor die dagen dat zij nog op de luchthaven zijn.
  En nu komt het hoe meer Braziliaanse en Argentijnse reizigers van de luchthaven van AJP gebruik maken voor hun verdere reis naar Europa hoe rendabeler Zanderij wordt en voor de vliegtuigmaatschappijen om met lagere prijstickets te omdat er simpel weg meer tickets en vrachttarieven verkocht worden.
  De Surinamers op hun beurt die in dit geval naar Europa willen vliegen Schiphol – Amsterdam hebben nu een keuze uit 4 vliegtuigmaatschappijen om hun ticket te boeken en dan speelt de prijs meestal een doorslaggevende rol voor welke maatschappij je kiest om naar Nederland te vliegen en zo kun je meeliften als het AJP Luchthaven van Zanderij aan alle moderne criteria voldoet om als internationale luchthaven te kunnen functioneren.


  Maak melding

 17. Dat bedoel ik Raj,

  Alleen moet je de juiste mensen op de juiste plek hebben met een beetje visie. Dan zou je veel ermee kunnen bereiken. Suriname is te klein maar i.s.m. Brazilie of Argentinie kan het wel iets betekenen. Suriname ligt ook strategisch gezien heel gunstig als je naar europa vliegt.

  Arg en Brz. kunnen bijna zonder enige omweg via Sme doorvliegen naar Europa.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.