Goede keuzen

6

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Net heerlijk genoten van een inspirerende black movie ‘Jada’ (2008). Over een moeder die haar twee tienerkinderen – dochter en zoon – alleen moet zien op te brengen in een getto, nadat manlief bij een verkeersongeval het leven liet. Een van de weinig feeling-good black movies. Niet over drugs, killings en uitzichtloosheid. Geen doemgangsterraps maar opbeurende R&B-spirituals, en met een honingzoet Hollywood-einde.

Hoewel de aanvankelijk verbitterde zoon als ‘soldier’ van een streetgang dreigt te ontsporen, gaat deze film over geloof en goede keuzes maken: ‘onze harten volgen, ook al zijn die keuzes soms moeilijker dan de verkeerde’. Wie geloof heeft ‘als een mosterdzaad, kan bergen verzetten’. Een waarachtig thema. Het eerste hoofdstuk van mijn weblog ‘Retour Amsterdam’, heette: ‘Postbusvader en Mosterdzaadje’. Toen was ik nog maar pas enkele maanden weer in Amsterdam en was ik alles kwijt. Mijn gezin, mijn maatschappelijke leven, positie en aanzien, mijn uitzicht op toekomst. En mijn conditie (zowel fysiek als geestelijk) was nog lang niet wat het moest zijn.

Ga er dan maar aan terwijl je als veertiger tot de slotsom bent gekomen er een ‘gigantische puinhoop’ van te hebben gemaakt. Te veel scherven om te lijmen. Vooruit: nog één keer huilen, opvegen de boel en van scratch af aan weer opbouwen. Hoe en wat, is nog volstrekt ongewis maar uitsluitend geloof hebben dat je het kan. Met God de afspraak gemaakt dat minimaal de komende vijf jaar aan Hem was wat ik weer zou krijgen. Wat ik moest doen, was tevreden en nederig zijn en werken voor mijn in Suriname achtergebleven gezin. Als taxichauffeur kon ik letterlijk ‘dienstbaar’ zijn.

Als je je afspraken met God niet verzaakt en oprecht tevreden bent, dan beloont hij je sneller en vele malen meer dan je zelf ook maar voor ogen hebt. Medio december maakte ik bij de krant promotie tot adjunct-hoofdredacteur. Hoewel het geen doel was, is het mij niet komen aanwaaien. 2010 was een moeilijk jaar. Mijn huwelijk herstellen, mag ik als ‘niet gelukt’ aanmerken en op het werk had ik het gevoel door een danig zure appel te bijten. Alle ingrediënten voor een terugval of opgeven waren weer aanwezig, op één na: drugs (evenmin de hang ernaar). Door mijn zegeningen te tellen, bleef ik vastberaden; ik wist dat het een beproeving was. Juist als het stormt, komt het aan op volharden in geloof. Opdringende twijfels pareerde ik met: ‘Als God mij weer tot hier heeft gebracht, dan brengt Hij mij ook veel verder.’ Een constant proces van overlevering en integere keuzes maken.

Toen ik december 2006 naar Amsterdam toog voor ‘innerlijke opschoning’ en ‘totaal herstel’, nam ik me voor mijn falen op te biechten. Om oprecht berouw te tonen en anderen daartoe te inspireren, maar ook opdat niemand dat verleden ooit tegen mij zou kunnen gebruiken. Vandaar die openhartige weblog (inmiddels afgesloten). Na de afgelopen kerstdagen onthulde ik een belastende e-mail over het hardnekkig ontkende frauduleuze verleden van de zich inmiddels teruggetrokken kandidaat-minister Kromodihardjo. Als stuiptrekkende reactie maakte politiek leider Paul Somohardjo me op de radio uit voor “een drugsverslaafde, die alles zwart schrijft voor een gram cocaïne”. Een krant kopte de volgende dag: ‘Somohardjo noemt journalist Brave drugsgebruiker’.

Vier jaar geleden schreef ik: ‘Mijn weblog is mijn mosterdzaadje dat ik bij deze officieel zaai’. Ik heb zowaar bergen verzet. Ben er nog lang niet, maar al met al was 2010 een danig testjaar voor mijn geestelijk pantser. Dankzij de promotie als extra legering sorteerde Somo’s aanval niet eens het effect van een prikkende muskiet. Bovendien kreeg ik op straat alleen maar aanmoedigingen. Mijn weblog was een bewuste goede keuze, waarbij ik mijn hart én verstand volgde. Somo bedankt; een mooiere test en bevestiging van een van de beoogde doelstellingen kan ik mij niet wensen. Evenmin een mooiere afsluiting van mijn journalistieke jaar!

Iwan Brave

6 REACTIES

 1. Petje af voor jou Iwan! Je bent een van de weinigen die een hout snijdend relaas houdt in je collums. Voor wat betreft Somo, ach ja een grotere mislukking is er niet. Het valt me trouwens op dat het stil is geworden rond de aanstelling van zijn vrouw als ambasadeur. Ik zou zeggen, houdt hem het vuur aan de schenen! Dit is een beproefde methode van de heren politici in Suriname, even niets zeggen, dan waait het wel over. Mark my words, dit is precies wat er nu aan het gebeuren is en ondertussen wordt er door dhr Somo koortsachtig en stil achter de schermen door gewerkt aan weer eens zo een verfoeilijk toneel.


  Maak melding

 2. Grappig Iwan, dat je Somo nooit eerder het ” vuur aan de schenen” hebt gelegd, want ja…..toen zat ie wel in jouw favoriete kabinet en was hij daarom al een autoriteit.

  Blijkbaar stel je je tov sommige mensen toch minderwaardig op.

  Echter, nu Somo in het door jouw verfoeide kabinet van Bouterse zit, is hij opeens in jouw ogen veranderd.

  Zou je Bouterse ook niet moeten bedanken omwille van dit “geschenk” uit de hemel? Want HIJ geeft indirect toch gezorgd voor een succesvol jaar voor jou.

  Proficiat, Iwan en blijf ons vermaken met die show, met het spel zoals je dat zelf noemt.


  Maak melding

 3. @blakaboy

  Je moet je achteruitkijkspiegel eens schoon maken. Somo heeft er regelmatig van langs gekregen.

  Typisch NDP gedrag, die onnozele schapen blaten alleen maar.


  Maak melding

 4. Heer Brave,

  Uw columns over uw drugsverslaving in het verleden, zijn inmiddels genoegzaam bekend op dit forum. Persoonlijk krijg ik thans steeds een onbehaaglijk gevoel bij lezing van uw columns, waarbij u vooral geen gelegenheid onbenut laat om te verwijzen naar uw drugsverleden.

  Heer Brave,

  Ter uwer informatie,

  Er zijn veel belangrijkere onderwerpen binnen de (Surinaamse) maatschappij, waarover u zich wekelijks kunt buigen, zonder steeds in herhaling te vervallen over uw geleverde prestaties m.b.t. het uitbannen van uw persoonlijk drugsverbruik.

  Het zou u als journalist maar vooral als vader eerder sieren om uw drugsverleden niet langer als persoonlijke beschutting, steeds weer uit de kast te halen, ter verdediging van uw overigens veelal heldere commentaren. Ook zal een dergelijke houding uw persoonlijke onzekerheid die u hiermee (mogelijk onbewust)uitstraalt, veel beter van dienst zijn en u professioneler en evenwichtiger doen overkomen.

  Nogmaals heer Brave, uw persoonlijk drugsverleden en strijd kennen wij thans, meer dan de gemiddelde forumbezoeker lief is.

  Succes!


  Maak melding

 5. Ha ha ha Neus,

  jij verwijt mij dat ik de achteruitkijkspiegel gebruik?

  No mekie mie lafu mang.

  Je bent de grootste hypocriet die ik ken en ik vind het schandalig dat jij uit Suriname komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.