Ordening goudwinning Suriname start schoorvoetend

4

PARAMARIBO, 11 jan – Het ordenen is begonnen. In Paramaribo hebben zich ruim honderd personen aangemeld die op een of andere manier betrokken zijn bij de goudwinning. Een groot deel is van Braziliaanse komaf, net als de duizenden in het binnenland. Het registratiecentrum van het Managementteam Ordening Goudsector werd redelijk plat gelopen.

Het was een drukte van belang. Tientallen meldden zich door de dag heen met documenten. “Het is een goed teken, een goede aanvang van het gezamenlijk dingen doen”, zegt Gerold Dompig, leider van het managementteam. De bedoeling is vooral spontaniteit aan te moedigen. De verwachting is niet anders voor het binnenland. De komende dagen is het trekken door de goudvelden om concessionarissen, machinehouders en mijnwerkers ter plekke te registreren.

Er komt een evaluatie om de resultaten te meten. Het moet onder meer blijken hoe groot de kansen is op het regelmatig innen van belasting. Volgens plan moet maandelijks een vaste belastingaanslag worden betaald, ongeacht de hoeveelheid gewonnen goud. Het innen is tot nog toe steeds de achilleshiel gebleken bij overheidsacties. Ook de stand van de veiligheid, het milieu en de gezondheid moeten in kaart worden gebracht.

4 REACTIES

 1. CITAAT:
  Er komt een evaluatie om de resultaten te meten. Het moet onder meer blijken hoe groot de kansen is ….

  Kortom ze zijn niet verder dan het voorstel om lijstjes te maken en verder hebben ze nog geen enkel idee wat en hoe ze tewerk zullen gaan. Is dat die geweldige ordening??

  Sukkels, maar ja de NDP aanhang is blijk met een dooie vogel.


  Maak melding

 2. Ik ben ervan overtuigd dat we eindelijk een regering hebben die zaken zal aanpakken

  Hier was Vene nooit mee begonnen,daar heeft hij de moed niet voor.
  Hij laat het liever over aan de buitelandse maatschappijen die geen enkele binding hebben met het land.

  Ik vraag me af wat zijn aanhangers nu zullen schrijven en al die Vene sukkels die niet kunnen zien dat die man gewoon niet deugd.


  Maak melding

 3. Een paar honderd (waarschijnlijk legale) Braziliaanse goudinkopers of iets dergelijks uit de stad melden zich aan. Maar die paar duizend in het binnenland gaan onverminderd voort met het leegroven van ons land. Die gaan zich echt niet vrijwillig laten registreren. Dus erop af! Ik hoop dat Gerold Dompig enige ordening kan brengen, maar ik heb grote twijfels.

  Hetzelfde gevoel heb ik bij de uitspraak van Wonnie Boedhoe, die wil dat haar (corrupte) ambtenaren komen melden van wie en hoeveel steekpenningen ze hebben aangenomen van aannemers/contractors om hun zaak versneld door het departement te laten jassen.

  Of vragen aan de aannemers/contractors aan wie en hoeveel zij onder tafel hebben betaald. Hahaha. Wonnie: Dream on! Sinds wanneer is het in Suriname gebruikelijk dat je corrupte/frauduleuze/strafbare feiten vrijwillig komt aanmelden? Lachwekkend is dit.


  Maak melding

 4. Het wordt straks een zooitje!! Let maar op.

  Volgens plan wordt een vaste bedrag aangeslagen per maand, ongeacht de hoeveelheid gewonnen goud. Wie neemt men in de zeik?
  Puur de Surinaamse mentaliteit van zaken op orde zetten.

  De tijd zal het leren!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.