Aardolie-industrie Suriname voor het voetlicht

8

PARAMARIBO, 11 jan – De aardolie-industrie zoals die zich ontwikkelde in Suriname geniet internationale belangstelling. Het hoge bezoek dat de Surinaamse tak van de Society of Petroleum Engineers, Spesur, binnenkort veracht, heeft er alles mee te maken. De pas gekozen voorzitter van deze internationale vakorganisatie, Alain Labastie, vindt Suriname de moeite waard.

Het land speelde zich aardig in de kijkers de laatste jaren. De vaart van de industrie is relatief groot. Volgens Spesur zijn hoogtepunten als de aanleg van de pijpleiding van Saramacca naar Tout Lui Faut niet ongemerkt gebleven. Staatsolie is over enkele jaren zover de gehele binnenlandse markt te voorzien van brandstof. Zal onder meer een presentatie houden. Spesur telt ruim vijf en dertig leden.

8 REACTIES

 1. Alle oude platage’s in SME rehabiliteren zodat voedsel en ook biodiesel op een nog grotere schaal geproduceerd kan worden dan men van plan is in nickerie. Schone energie is de toekomst.

  Van de chinezen kunnen wij leren dat planning en uitvoering niet zo lang hoeven te duren. Waarom niet 100.000 hectare in 5 jaren bouwrijp maken voor de productie van biobradstoffen. Opbrengst van ongeveer 600 miljoen liter.

  Verder zijn er nieuwe technieken om uit hout biobrandstoffen te produceren. De vraag is hoe snel willen wij inspelen op de innovaties die er plaats vinden.


  Maak melding

 2. De staatsolie dient als voorbeeld te zijn voor vele bedrijven in Suriname.Op deze manier kan het ook met de goud industrie in plaats van dat al het goud in buitenlandse handen komt kan de Surinaamse gemeenschap van haar rijkdommen genieten.Ik wens de staatsolie veel geluk en het beste toe in het nieuwe jaar.


  Maak melding

 3. Het spook van de internationale boycot waar velen bang voor waren voor Suriname ten tijde van de benoeming van Bouterse tot president is zo goed als verdwenen. Daar waar sommige landen in eerste instantie een afwachtende houding hadden ten aanzien van Suriname, zie je langzamerhand de bereidheid om met Suriname samen te werken en te ondersteunen.
  Het is niet uitgesloten dat Suriname binnen afzienbare tijd een voorname rol in het caraïbisch gebied en mogelijk in Zuid Amerika zal gaan innemen. Alleen met zulk soort samenwerkingen zal het Suriname lukken om economische ontwikkeling te bewerkstelligen.
  De wereld is groter dan alleen maar Nederland, waar de vorige regeringen zich voornamelijk op hadden gefocust. Dat heeft Suriname weinig of geen belangrijke economische vooruitgang gebracht.
  (De Surinaamse industrie is bijna of niet tot ontwikkeling gekomen)
  Daarmee wil ik niet zeggen dat Suriname Nederland geheel moet uitvlakken als zakelijke ‘partner’.
  Daar is de emotionele band tussen Suriname en Nederland te sterk voor, bovendien kan Nederland ondanks alles toch een bijdrage leveren in het verder ontwikkelen van de Surinaamse economie.
  Recent is er een bericht in het NRC handels blad verschenen waar werd gesteld dat Suriname langzamerhand verandert van een zorgenkind in een succes. Dit bericht moet wel enigszins genuanceerd worden omdat het succes er nog niet is. De weg daar naar toe is wel ingeslagen. Gerenomeerde Nederlandse bedrijven als Ballast Nedam en MNO Vervat zijn bezig infra structurele werken uit te voeren in Suriname.

  De huidige regering van Suriname heeft wat dat betreft een duidelijke visie en langzaam maar zeker zie je dat Suriname in positief opzicht begint op te vallen in de wereld maar met name in de regio. Het bericht ‘aardolie -industrie Suriname voor het voetlicht’ is illustratief daarvoor.
  Mensen die geen (economisch)inzicht hebben en een negatieve kijk op zaken hebben zullen deze recentelijke ontwikkelingen op international vlak uiteraard niet herkennen en erkennen. Deze mensen gunnen Suriname onder Bouterse duidelijk geen economische vooruitgang. In de ogen van deze mensen gaat Suriname ter stond (net als Griekenland) failliet zodat ze hun gelijk kunnen halen.
  Elk positief bericht zal daarom met de grond gelijk gemaakt worden. Deze kijk op zaken zegt eigenlijk genoeg van zulk soort mensen en gelukkig zijn deze mensen ver in de minderheid. Dat je Bouterse een klootzak vindt (en dat mag) wil niet zeggen dat je Suriname economische vooruitgang moet misgunnen.
  En dat is nou juist de kwalijke gedachtengang van dit soort mensen. Maar goed ook dit soort mensen hebben recht op hun mening.

  Ondanks deze constante negatieve kijk op zaken van dit soort mensen zal de ontwikkeling voor Suriname plaatsvinden en voortgaan.
  De huidige Surinaamse regering is weliswaar niet perfect maar deze regering is wel een met een duidelijke visie met betrekking tot de economische ontwikkeling van Suriname.
  De afwachtende houding van de internationale gemeenschap is nu doorbroken en nu nog de enkele surinaamse broeders en zusters die zijn blijven hangen in het verleden.


  Maak melding

 4. Sur moet eigenlijk trots zijn op deze industrie. Het is hoe dan ook een bijdrage aan de economie en hopelijk betalen alle leden van de SPESUR hun contributie.


  Maak melding

 5. @ nr. 1, waarom moet er überhaupt binnen Staatsolie koppen gesnelt worden?

  Why change a winning team of waarom de kip met gouden eieren slachten!

  nergens voor nodig…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.