Ex-president Suriname merkt niets van beleid

41

PARAMARIBO, 10 jan – De regering doet alles behalve aanpakken. Concreet beleid blijft uit. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. In plaats van aan de slag te gaan, bedenken de bewindvoerders de ene uitvlucht na de andere. President Desiré Bouterse ontwijkt het parlement angstvallig. Het was allemaal te voorzien en, uiteraard, te voorkomen.

Het is nu eenmaal de aard van het beestje. “Mooi weer voorspellen vierde hoogtij in de dagen voor de verkiezingen. Nu wordt men geconfronteerd met de werkelijkheid”, zei Venetiaan in Welingelichte Kringen. Het is onredelijk te stellen dat de vorige regering tijdbommen naliet. Zoals het Fiso-systeem voor aanpassing van ambtenarensalarissen. Het mag dan wat kosten, maar het een financiële strop noemen gaat toch weer te ver.

De erfenis is lang niet alleen kommer en kwel. “Men heeft positieve factoren, maar die noemt men niet. Er is op de Centrale Bank geld gereserveerd voor grote projecten. Daar profiteert deze regering nu van”, aldus Venetiaan. Het gaat om ruim zevenhonderd miljoen euro. Overigens blijft het link met een president die verdacht wordt van moord. “Het is een fundamentele zaak. Suriname verdient een president met een schone lei, niet met een verdachte lei.”

41 REACTIES

 1. Wie gelooft deze charlatan, schurk en sinterklaas die alle goudvooraden en delfstoffen aan het buitenland heeft verkwanseld met zijn onderdanige slavenmentaliteit? Grote schurk en bedrieger van het volk.

  Een echte krabdagoementaliteit heeft deze domme schurk.


  Maak melding

 2. De oppositie is ander verre van cooperatief. Je kan niet aan de ene kant alles afkraken en obstructie pogen en aan de andere kant eisen dat de regering moet opschieten.


  Maak melding

 3. Venetiaan heeft andermaal gelijk.
  Bouterse ontwijkt de assemblee al jaren. Wat moet Suriname met zo’n president? Die man is in eerste aanleg militair en hij had nooit de functie van president moeten ambiëren.
  Voor die functie ontbeert hij nu eenmaal de capaciteiten.
  Maar het ergste is nog dat hij verdacht word van het afslachten van opponenten.
  Hij is de president die Suriname nooit had moeten hebben.

  Bo


  Maak melding

 4. Vene, eat this:

  1) verhoging AOV
  2) zordragen dat Hildenberg (en ok ook Boedhoe) niet meer in de problemen komen mbt leningplafond
  3) aanpak goudsector
  4) stopzetten naar corruptie riekende zaken bij OW
  5) de laan uitsturen van ministers die in de pot graaien of dreigen te graaien
  6) reorganiseren van belastingdienst zdd de staat veel meer inkomsten kan genereren

  Dat zijn heel mooie cijfers, zeker na 5 maanden, ZEKER als je dat zou vergelijken met een regering die 10 jaar niets heeft uitgespookt! Maar dat zou je natuurlijk niet kunnen.

  Je speelt het politieke spel wel heel goed mr Vene, maar dat heb ik altijd wel van je gevonden.

  Je bent een geslepen politicus, maar een belabberde staatsman, mr Venetiaan en het publiek zou graag zien dat je snel met pensioen gaat.


  Maak melding

 5. Waarom is er geen wetgeving tot stand gekomen wat verbiedt dat verdachte van ernstige strafbare zaken of zij die een strafrechtelijk verleden hebben nimmer het ambt van President kunnen bekleden of lid kunnen zijn van een DNA of regering.
  De vorige regering heeft hier ruim van te voren de kans (en) voor gehad. De ontstane situatie had men vroegtijdig aankunnen zien komen.


  Maak melding

 6. Hoe kan het bestaan dat een president die verdacht is van moord , zijn partij naar de overwinning kan leiden bij de laats gehouden algemene verkiezing voor de DNA. Het antwoord is dat de bevolking meer vertrouwen heeft in Zijne Excellentie DD Bouterse , dan in ex-president Venetiaan. Het weggeven van onze goud-voorraden aan IMGOLD en pogingen om nog meer weg te geven aan Newmont goud multinationel hebben het vetrouwen in Venetiaan verder doen afbrokkelen.

  Ik moet zeggen dat de bevolking van suriname een wijs besluit heeft genomen door liever iemand die een moord verdachte is te kiezen boven iemand die onze rijkdommen weg geeft.

  Maar natuurlijk zullen de dieven niet stil blijven , zij zullen met meer moralistiche onzin komen om hun gelijk te halen.
  Jammer voor hun , maar wij gaan suriname nu snel ontwikkelen, er is geen tijd voor onzin van de oppositie en de krabben daar om heen.

  Nu reeds is de rijst productie boven hoeveelheid die de regering Ventiaan ooit heeft bereikt. Er komt elk jaar 10.000 hectare in cultuur er-bij.

  De olie-raffinaderij wordt uitgebreid en zal tegen het jaar 2013 vol in productie zijn.

  Er komt een nieuwe goudbedrijf en de sector wordt geordend.

  Verder wordt dit jaar 2000 huizen gebouwd.

  De SRD wordt sterk gehouden door het beleid van de centralebank en de minister van financien.

  Dit jaar zal President DD Bouterse worden vrij gesproken door de krijgsraad.

  Suriname is op de goede weg om economische voorspoed te bereiken.


  Maak melding

 7. Deze regering pakt wel degelijk de problemen van het land aan. Zo worden op alle hoge posities hun juiste en zuiverste vrienden/ vriendinnen geplaatst. Dit heet geen corruptie maar hun Surinaams Netwerk vergroten. Surinaams Netwerken!
  Laat good old Ronnie boy nu maar naar huize Ashiana gaan.

  Ook Venetiaan heeft nagelaten om de Gosslar uit de Surinamerivier te laten halen.


  Maak melding

 8. Vene, eat this:

  1) verhoging AOV
  2) zordragen dat Hildenberg (en ok ook Boedhoe) niet meer in de problemen komen mbt leningplafond
  3) aanpak goudsector
  4) stopzetten naar corruptie riekende zaken bij OW
  5) de laan uitsturen van ministers die in de pot graaien of dreigen te graaien
  6) reorganiseren van belastingdienst zdd de staat veel meer inkomsten kan genereren

  en niet te vergeten

  7)Brug over de Corantijne rivier
  8)Brug over de Marowijne rivier
  9)Snelweg naar Brazilië
  10)Spoorweg naar Brazilië
  11)Autosnelweg naar de Johan Adolf Pengel luchthaven


  Maak melding

 9. @Larry.
  Onderzoek, lees en school je, dan zal je weten dat de Presidenht niet verplicht is voor elk wissewasje in het parlement te verschijnen. Daar is de VP voor als regeringsleider. En voor wat betreft eht afslachten enz.., ach ja, we weten waar dat vandaan komt. Sommige mensen hebben nog steeds pijn als de meester lijdt. Ik hoop dat je me snapt.


  Maak melding

 10. Ooh ja,

  ik ben daarnaast ook de rijst wereld vergeten:

  7) Dat op de inputs van de landbouwsector per 1 januari 2011 een groot deel van de heffingen afgeschaft worden. Het gaat om invoerrechten op machines, onderdelen en andere inputs.

  Dus laat die seniele oude man Venetiaan achter zijn oren krabben en uitleg komen geven waarom hij toch Fiso2 heeft doorgezet, terwijl een economische wetmatigheid zegt dat verhoging geldhoeveelheid zonder dat er productiviteitsverhoging tegenover staat, zal leiden tot inflatie.

  Ik snap niet dat journalisten deze oude vent laten uitpraten en hem niet direct onder vuur nemen…..


  Maak melding

 11. Wat is er nou weer loos met Ronald Mugabe?

  Waren die 15-jaren niet genoeg? Jij hebt niet bewezen het land permanent uit de zorgen te halen.

  Het volk heeft gesproken! Trek daar consequenties uit en houdt je mond!

  Just wait and see. Niemand hoort iets van de VHP met nota bene 8-zetels. Meneer met z’n todoprasoroclub is weer bezig.


  Maak melding

 12. De beste kapitein stond niet aan wal,maar aan het roer!!!!! man hou toch op!!! Jij had het waar kunnen maken, met je zgn, schone handen. Heb jij er iets aan gedaan?/ Nee, dus kop dicht en voelje maar lekker schuldig en hou op met blah, blah, blah.


  Maak melding

 13. Het is duidelijk de NDP aanhang bestaat vooral uit ongeschoolde in de bijstand. Misschien een suggestie dat ze scholing gaan volgen. Dan zijn wij ook gelijk verlost van de onzin.


  Maak melding

 14. Grappig, maar Venetiaan is in de afgelopen 4 maanden spraakzamer geweest dan in de periode van 15 jaar dat hij President is geweest. Hij was toch altijd stil?


  Maak melding

 15. 3) aanpak goudsector: al gebeurd?
  4) stopzetten naar corruptie riekende zaken bij OW: en vervangen door eigen corrupte vriendjes
  5) de laan uitsturen van ministers die in de pot graaien of dreigen te graaien: en ze eerst benoemen ?
  6) reorganiseren van belastingdienst zodat de staat veel meer inkomsten kan genereren: moet nog gebeuren?

  7)Brug over de Corantijne rivier: nog niet gebouwd
  8)Brug over de Marowijne rivier: nog niet gebouwd
  9)Snelweg naar Brazilië: moet nog onderzocht worden
  10)Spoorweg naar Brazilië: moet nog onderzocht worden
  11)Autosnelweg naar de Johan Adolf Pengel luchthaven: moet nog gebouwd worden


  Maak melding

 16. Bout is president geworden voor zichzelf en niet voor het volk.Hij is nooit een heer geweest[hij verkocht xxxboeken] en ook geen democraat.Een ieder in zijn regeer team mag doen en laten wat ze willen.Als bout maar de meerderheid in het parlement heeft en onschendbaarheid geniet.De rest mag de schijn ophouden dat er geregeerd wordt.Alles is toch maar een scherts vertoning.Als het volk maar denkt dat stelen en moorden ook niet fout is.Dit volk heeft gestemd tegen het front en niet voor bout.En bout maakt er op een slinkse manier gebruik van.Hij zei steeds dat neks no fout.Brunswijk kan Amafo plaatsen en Somo zijn vrouw waar ze willen.Aan bout komt niemand.Hij heeft zijn tentakels overal en als laatste bescherming heeft hij zijn zoon nog als hoofd van de presidentiele garde.Daarom dat hij de top van het leger even heeft verwisselt.[deze heeft een goede verstandhouding met jr.]

  Cobie.


  Maak melding

 17. Anderen schreeuwen om een paar ton padie.Vraag bout waar de staatskas is die hij vol aantrof toen hij de eerste coup pleegde.En dat beetje dat het nieuw front weer bij elkaar geschrapt had,heeft hij met zijn tweede coup verduisterd.
  Bout is dit volk veel verschuldigd.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Met dank aan de front regering van Venetiaan.

  Front mag nu harder schreeuwen in de opositie en laten ze voelen wat Bouterse voelde toen hij in de opositie zat.

  HEEL ERG BELANGRIJK!

  Afval Ornamibo terug op de markt

  11/05/2009

  Paramaribo – Vers vis-, brood- en vleesafval dat bedrijven bestemmen voor de algemene vuilstortplaats Orinamibo, vinden hun weg terug naar de markt. Belanghebbenden zetten ‘rapers’ in om de gedumpte vis- en vleesdelen te verzamelen.

  Deze geraapte delen belanden in de keuken van verkopers van worst en andere etenswaren. DWT heeft zaterdag een reportage gemaakt. Een raper doet visafval voor een afnemer in een zak. De transporteur van een visverwerkingsbedrijf die op dat moment zijn lading komt lossen, zegt dat de visdelen erg gewild zijn. Dat blijkt ook het geval te zijn met verse vleesdelen die vleesverwerkingsbedrijven dumpen.

  DWT foto’s/ Anthony Janki
  Een raper is driftig bezig een zak te vullen met verse visdelen voor een wachtende afnemer op de openbare vuilstortplaats Ornamibo.-.

  Met grote regelmaat komen de afnemers van de vis-en vleesdelen naar de vuilstortplaats. De rapers worden voor hun verdiensten vergoed. Hoeveel dat is, willen ze niet kwijt. “Mi mus jang tu toch, in plaats mi go furu,” zegt de raper die bezig is het afval in een zak te doen. De afnemer loopt terug naar zijn auto en wacht. Hij wil niets zeggen. Volgens een medewerker van het ministerie van Openbare Werken (OW) die ter plekke bezig is, zijn er per dag gemiddeld 40 rapers op de vuilnisbelt. De rapers houden het wachthuisje van de OW-arbeiders bezet, ze slopen het materiaal en gebruiken het als opslagplaats en onderdak.

  “Officieel mogen de rapers zich niet op de vuilnisbelt ophouden, maar ze worden toch gedoogd”, zegt de OW-medewerker. Tijdens het gesprek komt een pick up van het visbedrijf Sujafi met visafval. De rapers kijken de kat uit de boom, omdat ze het ongewenste bezoek van de krant niet kunnen inschatten. Raper ‘Rieke’ houdt het niet lang vol en begint een zak te vullen. Zijn afnemer zit ongeduldig in de auto te wachten. Rieke begint te vloeken en te schelden als hij merkt dat hij wordt gefotografeerd tijdens zijn handelingen. Hij zegt dat hij een hondenfokker is en ook visdelen verzamelt voor mensen die deze gebruiken als hondenvoer. Hij maakt daar een ‘living’ van.
  Temidden van aasgieren en sabaku’s en de enorme stank speuren de rapers naar bruikbaar afval, koper, aluminium, huishoudelijke spullen en kleding. Het grootste deel van de rapers is drugsverslaafd. Er heerst een grote bedrijvigheid op de vuilnisbelt.

  Temidden van aasgieren en sabaku’s wordt kleding verzameld op de vuilstortplaats Ornamibo. De kledingstukken komen via bunkopu seri’s terug naar de consument.-.

  Een raper is driftig bezig is een gasfornuis met een zwaar voorwerp te slopen om de koperen delen eruit te halen. Anderen wroeten op het geëgaliseerde gedeelte van de vuilstortplaats op zoek naar iets bruikbaars. De OW-medewerker ziet erop toe dat het aangeboden afval vlot wordt afgehandeld. Hij vertelt dat het personeel heel vaak te maken krijgt met agressief gedrag van de rapers. Onderling onderstaan er gevechten tussen de rapers. Ze brengen elkaar ook weleens zware letsels toe. Rieke heeft dat drie maanden geleden aan den lijve ondervonden. Hij is in 1994 geëmigreerd uit Nederland.

  Hij toont een litteken dat hij heeft overgehouden van een kapwond. Een andere raper had hem gekapt met een houwer. Bij dat gevecht liep hij ook een kapwond op in de halsstreek. Op de vuilnisbelt is ook de drugsverslaafde ‘Chitra’ actief. “Ik verdien op deze manier mijn geld, in plaats van anderen lastig te vallen.” Vervolgens laat ze weten niet geïnteresseerd te zijn in een gesprek en zet ze haar zoektocht in het vuil voort.

  Raper ‘Rasta’ (48) beweert dat hij ex-militair is. Hij opereert er vanaf het ontstaan van de vuilnisbelt. Hij richt zich meer op koper, aluminium en kleding. Rasta vertelt dat hij voor aluminium bevattende elektriciteitskabels SRD 2 per kilo verdiend, terwijl de opbrengsten voor een kilo koper tegenwoordig SRD 1 is. Tot vorig jaar kreeg hij SRD 10 voor een kilo roodkoper. Op die manier verdiende hij SRD 200 per dag. Door de prijsval maakt hij nu dagelijks gemiddeld maar SRD 70. Bruikbare kledingstukken vinden hun weg via een opkoopster naar de bunkopu seri’s.-.


  Maak melding

 19. het is zo laagbij de grond, de wijze waarop sommigen menente moeten reageren. Suriname heeft vooral bij de laatste verkiezingen niet gestemd op voortgang van ontwikkeling,maar op mi lobi a mang. zielig elke buitenlander die ons land bezoekt ziet grote vooruitgang wij zijn zo SLIM dat wij het niet zien.Wij wonen in su,het gros van jullie woont beschermd in de kou. Kijk naar wat daar op jullie afkomt en laat ons aub met rust.Wil je helpen wees dapper en doe de oversteek. nullen.het is eigenlijk zielig om te reageren op het geen sommige reflectanten menen te moeten schrijven maaar ja dat is het niveau van de aanhang van de paarse
  samenraapsel


  Maak melding

 20. Ex-president Suriname merkt niets van beleid

  Nee, natuurlijk merkt hij niets van beleid. hij is nogs teeds in diepe slaap.hij droomt alsof hij nog burgemeester is. Beste man wordt wakker!! Het is het jaartal 2011 en algemene vrije en geheime verkiezingen heeft al plaats gevonden. Jou partij heetf slecht 4 zetels behaald. Wordt wakker men.
  Dromenrik


  Maak melding

 21. Geachte leugenaar,

  Je doet je naam wel eer aan en je laat door je reactie ook wel erg goed zien wat het denkniveau en/of intelligentieniveau van een groot deel van de “aanbidders” van de heer DDB waarschijnlijk is en zodoende door hem en zijn kliek kan worden ingepakt. Net als bij honden houdt je ze(iedere keer weer opnieuw)een heerlijke worst voor, Ze blijven er achteraan lopen tot ze niet meer kunnen en hebben maar niet in de gaten,dat die worst onbereikbaar is en blijft. Lees de reactie van C.P, Egberts (nog) maar eens goed en laat het tot uzelf doordringen wat u zelf allemaal opschrijft en er werkelijk gaande is.
  Ik wens u veels succes.

  Gr Willem.


  Maak melding

 22. Blij met een dooie mus. Tsja, als je niets gewend bent dan is een mus ook goed, zelfs een dooie!

  Ben benieuwd wie het suri-volk de afgelopen vijftien jr heeft tegen gehouden om het land op te bouwen?
  Is het een vooruitgang wanneer een kannibaal met mes en vork eet?

  “Vooruitgang in de politiek is vaak hetzelfde gevoel als in een stilstaande trein, wanneer
  ernaast een andere rijdt”.
  Brown.


  Maak melding

 23. @c.p. egberts

  3) Vraag Venetiaan of hij dit dan niet heeft gemerkt, want het is toch gestart?
  4) heb je hier enig bewijs voor? Maw, het is je domme mening
  5) is toch veel beter om ze te ontslaan (daadkrachtig) dan met verschillende (geboorde) emmers proberen ze het hand boven het hoofd te houden
  6) Vraag Venetiaan of hij dit dan niet heeft gemerkt, want het is toch gestart?

  7)niet mijn idee
  8)niet mijn idee
  9)niet mijn idee
  10)niet mijn idee
  11)niet mijn idee

  Punt 7 van mijn 2e posting negeerje ook.

  Dus Venetiaan laat hiermee zein dat hij seniel is, want er gebeuren genoeg zaken om hem heen, waar hij dus geen weet van heeft (zogenaamd).
  Geen wonder dat hij een President van niks was….hij zag en deed niks.

  Stel je eens voor, hoe lekker Somohardjo dat zou hebben gevonden. Ik ook hoor, als ik zo een baas vind als Venetiaan….ik word slapend rijk ha ha ha.


  Maak melding

 24. Mijn mening…
  Opzouten, met al die ex-kneuzen, maar ook met het huidige criminele zooitje kneuzen!!!

  Goed opgeleide jeugdige personen met een onbesmet verleden en onbesmette familie hebben we nodig, mensen waar we trots op kunnen zijn, die wat hebben bereikt in hun leven!

  @6 TTheo

  Kijk Theo, dat jij in sprookjes/gebakken lucht geloofd is te wijten aan je gebrekkige kennis van de feiten, en dat is jouw probleem!

  Vraagje dus aan jou:
  Hoeveel krijg jij nou betaald om deze onzin te verkondigen?

  Zolang een land geleid wordt door corrupte misdadigers met 2 jaar lagere school, heb ik er totaal geen vertrouwen in, en zo vreemd is dat niet.

  Ik wil gewoon resultaten zien…
  EN DIE ZIJN ER NIET!

  JoJo.


  Maak melding

 25. Venetiaan is te slap geweest hij was een goede president voor de VHP want onder zijn presidentschap had de corruptie echt toegenomen, heeft men de corruptie op het ministerie van openbare werken vergeten en de goede goudcontracten met de Canadese bedrijven.Venetiaans zijn tien jaren hebben niet veel opgebracht voor het Surinaamse volk.


  Maak melding

 26. @leugenaar
  Passende nickname, en wat vindt jij van het feit dat een moordenaar zelf de rechter mag aanstellen?

  Hopelijk worden jij en je blinde matie optijd wakker.


  Maak melding

 27. @alfa #23

  Oud nieuws uit 2009 maar als DDB zo doorgaat straks weer actueel en staat halve SME daar. Dat wilde je toch zeggen want anders is het niet duidelijk waarom je het artikel plaatste.

  @rellum

  En jij heb jij uberhaubt wel verstand?? En je president, heeft met maar net de MULO gehaald.


  Maak melding

 28. Ha ha, burgemeester van de gemeente Suriname.

  Met als cadeau een straatsteen van de opperburgemeester Cohen.

  Sommigen verkopen hun ma voor een bordje linzensoep.


  Maak melding

 29. ALFA [reactie 23]..ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel koeterwaals bij elkaar gelezen,bijna 1 meter onzin op 30 vierkante centimeter geef me een brik van je noh.kwantiteit,maar gèèn kwaliteit,vèèl geschreeuw en weinig wol.groot lataarn zonder licht..reageer in het vervolg,alleen als je bent bijgeschoold hoe komt suriname verder met leeghoofden zoals lieden van jouw categorie sjame baby sjame.


  Maak melding

 30. Ronald aan het stuur
  Ronald zegt , dat hij kan sturen net zo goed als de chauffeur
  Maar als hij 15 jaren mocht sturen ,klap bim bam bom
  Terrecht verwezen naar de oppositie-banken door het volk van Anton de Kom !!!
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , Nieuwe Weg
  De President regeert !!!

  Stre de fu stre
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 31. Ondanks alles blijft raper rasta geloven!

  Dertig jr. geleden heeft raper rasta als 18-jarige militair het vaderland mogen dienen. Als dank mag hij nu “rapen”. Vergeten en vertrapt door zijn geliefde bevel, gebruikt als kanonnenvlees. Andere collega’s hebben geluk gehad om richting polderland te “vluchten”.

  De polder heeft ze met heel veel liefde opgevangen, gezorgd voor een aai over hun bolletje en een “bordje linzensoep”. Vandaag wordt polderland verrot gescholden door deze “helden des vaderlands”.

  En toch blijven ze geloven, was dertig jaar ontbering niet genoeg?

  Ondertussen is het wachten op een signaal van de vele ministeries om eindelijk eens te starten met de geplande projecten.
  Projecten die zijn ontsproten tijdens de vorige regeringsperiode en die nu op hold staan, vanwege wisseling van de wacht. De budgetten zijn door de vorige regering veilig gesteld, contracten zijn getekend.
  Hoelang moeten we nog wachten………

  “De moeilijkheid met mensen is niet dat zij niet weten, maar dat zij zoveel weten dat niet juist is.”
  Billings


  Maak melding

 32. Vene moet niet kletsen, hij heeft 15 jaar lang het land naar de kl… geholpen. Genieten van ontwikkelingshulp. Het is nu tijd dat hij nu gaat baby zitten. Bouta zit maar enkele weken, laten we hem de tijd gunnen. Dat hij fouten gemaakt heeft in het verleden moeten overlaten aan de instantie die met hem zullen afrekenen. Waarom is de mens zo afbrekend. Niemand gunt niemand wat.


  Maak melding

 33. Niet te vergeten dat onze President in vele, maar vooral de NL media dedain werd weg gezet als waka man! Liever waka man met eigen denkvermogen en daadkracht, dan een ex-president met een oortje en zonder daadkracht!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.