Chantagepolitiek glipt Suriname langzaam weer in

17

PARAMARIBO, 4 jan – De politiek van chanteren en dwingelandij keert langzaam maar zeker terug. Als je niet, dan … Het is goed en wel terug. Zeker twee partners in de coalitie laten de enge nagels zien. En dat na een relatief korte periode van rust.

Sinds het begin van de regering Bouterse is het nu pas echt aan het broeien. Het was een meer dan welkome break na het gestampvoet waar de regering Venetiaan zo vaak over mee is geplaagd. Dan was er ‘plotseling’ het gedoe rond minister Martinus Sastroredjo. Die vertrok uiteindelijk toch, na aanvankelijk verzet tegen de chantage. Nu is Linus Diko, minister van Regionale Ontwikkeling, aan de beurt. De roep om zijn hoofd is netjes in een brief vervat.

Het maakt de bedoeling niet minder luguber. Want het kan partner Bep niet anders zijn dan menens. De partij wees Diko ooit aan, maarstaat er nu op dat president Desiré Bouterse de man de laan uitstuurt. Als Bouterse toegeeft, wordt de deur wagenwijd opengezet. De eerstvolgende chantagedaad is dan een kwestie van tijd. Weigert Bouterse, dan is de Bep alle reden kwijt tot verder meevaren. Het kan de coalitie twee zetels schelen. Op zich hoeven de beide zetels niets te betekenen. Vallen ze uit dan betekent dit wel meer chantagepotentie voor wat achterblijft.

17 REACTIES

 1. Het is toch niet te geloven…..Op deze manier komt Suriname toch nooit een stap verder!
  Snappen de heren dan zelf ook niet dat chantage in welke vorm dan ook uiteindelijk alleen maar vernietigend werkt?
  Chantage is maar een kort persoonlijk voordeel, ten koste van al het goede wat Suriname zo hard nodig heeft.
  Pas als iedereen op een eerlijke manier samen kan werken, en zich samen hard maakt voor het hele land en de hele bevolking kan Suriname het land worden waar iedereen op wacht… EERLIJK, WELVAREND en ÈCHT ZELFSTANDIG.
  Dus waak voor alweer die chantage en corruptie en denk eens aan het belang van je land ipv eigen belang !!!


  Maak melding

 2. Ja maar gelukkig is Baas Bouta niet zo laf en bang als Vene.
  John Zandveld van BEP heeft Bouta wel bedreigd.
  “Wanneer de president besluit om Diko naar huis te sturen, vrees ik grote problemen voor de coalitie”, zegt Jonh Zandveld.
  Maar Baas kan Diko ontslaan wanneer hij wil.
  Baas heeft macht daarom.
  Baas laat zich niet bang maken denk ik.


  Maak melding

 3. Jammer voor de staatskas, maar laat dan maar bossen wat bossen wil.

  De weg wordt dan vrij gemaakt voor nieuwe vrije- en geheime verkiezingen.

  Wij kunnen niet dealen met ordinaire graaiers en puberale politici met aanpassingsproblemen.


  Maak melding

 4. Somo had Vene bij de ballen en nu heeft hij Bouta bij de keel.
  Zolang de Bouta’s, Somo’s en de Vene’s een rol spelen in de Surinaamse politiek zal het blijven rommelen.


  Maak melding

 5. Het vragen aan de president om een minister te vervangen, of het royeren van een lid uit een partij, vind ik dat geen chantagemiddel, maar een partijdisciplinaire maatregel om de partij weer gezond te maken.
  Er zijn mensen in dit forum die niet met mij eens zijn. Dat mag. Maar de politieke geschiedenis stelt mij in het gelijk. Er is een scala van voorbeelden te noemen. Somo en Liesdek-Clarke waren uit de NPS gezet, omdat ze niet eens waren met het stnadpunt van de NPS. Hindorie en Atta Mungra waren aan het rebelleren en daarom waren ze uit de VHP geroyeerd. Amat, Moehadis en recentelijk Sastroredjo waren de laan uitgestuurd omdat ze niet konden verenigen met de leiding van de KTPI. Kertokalio en Doelahsoerie verlieten de PL, omdat de leider Somo verwikkeld raakte in een zedendelict. Wijdenbosch, Playfair en Brunings werden uit de NDP geroyeerd, omdat ze niet eens waren met de leiding. BEP heeft Diko al geroyeerd omdat hij niet luisterde naar de leiding. Wilders en Verdonk waren ook zulke lieden.
  Personen die door de partij zijn voorgedragen om een bepaalde functie te bekleden, dienen trouw te zijn aan de partij. Partijdiscipline moet hoog in hun vaandel staan. Men heeft in jou geinvesteerd en je hebt dus bepaalde verplichtingen jegens de partij. Wil je je anders opstellen, dan moet je de partij verlaten, of word je dan geroyeerd. Deze peronen worden door de journalisten als dissidenten genoemd. Hun lot is dan al bezegeld. Je kan evt. een nieuwe partij oprichten met de hoop op succes. C’est simple comme bonjour.


  Maak melding

 6. Het Roer Moet Om!

  Hoe lang moeten/kunnen de burgers dit lijden van Suriname nog aanzien?

  Dergelijke lieden geven helemaal niks om Suriname, alles is altijd en alleen maar eigenbelang!

  Deze lieden zijn totaal ongeschikt/onbekwaam om politiek te mogen bedrijven, laat staan om het land te kunnen regeren.

  Het lijkt verdorie wel of de gehele politiek in Suriname louter en alleen maar uit criminelen, idioten, ja-knikkers en/of graaiers bestaat!

  Aangezien deze lieden echt niet uit zich zelf zullen opstappen…

  Wordt het wat mij betreft de hoogste tijd, dat weldenkende burgers de handen in één slaan en zelf gaan ingrijpen.

  Een beginnende kankertumor moet je immers, zo spoedig mogelijk, en zo diep mogelijk wegsnijden, want anders overlijdt vroeg of laat de patiënt.

  Een nieuwe wind moet er inderdaad waaien, maar dan wel eentje die eerlijk en rechtvaardig is en voor alle Surinamers geldt.

  De jeugd heeft immers de toekomst, maar welke toekomst is dat?

  JoJo.


  Maak melding

 7. Tuurlijk is Bouta LAF!anders had hij Sastroredjo nooit ontslagen!Maar Somo speelt zijn spelletje weer,met medeweten van Bouta.Als Bouta ballen had had hij hem niet ontslagen,maar dan was het einde van coalitie nabij.Nu heeft hij nog wat zuurstof maar hij moet niet te zwaar ademen anders komt hij zonder te zitten.


  Maak melding

 8. Het alternatief voor bout is de gevangenis.Daarom gaat hij geld noch moeite sparen om aan de macht te blijven.Als het moet,sluit hij ook een pact met de duivel.De graaiers zitten bij hem goed.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Dit laat duidelijk zien hoe egocentrisch die pseudo politicus van Suriname zijn,hun belang is belangrijker dan dat van hun land.
  Bouterse is een domme schaker hij had nooit president van Suriname moeten worden dat maak hem te chantage gevoelig, zijn verleden maakt hem onbetrouwbaar.Bouterse en zijn aanhangers zien openlijk dat er een ravijn voor ze is, toch lopen ze met open ogen de afgrond in. ze willen geen van allen dealen met onbetrouwbare politici maar wanneer het gaat om de macht verkopen deze zelfde inconsequente labiele figuren hun eigen dierbare voor macht.De kruik gaat zolang te water tot dat zij barst.


  Maak melding

 10. #2 tuurlijk die massamoordenaar is niet bang, ndpforever als iemand hem in de weg kom dan vermoord die hem dus iedereen is band voor hem ,en over chantage gesproken wat heef hij dan al die tijd gedan zins de jaren 80 ik denk niks anders dan chanteren en bedriegen


  Maak melding

 11. Het zijn De Surinamers en de Surinaamse mentaliteit van regeren! Althans,sommige malloten.

  Ik hoopte stiekem dat ik ongelijk zou hebben, in hun manier van doen en laten, maar neen!! Het zijn stelletje mafkezen en blijven EZELS zonder hersenen.

  Deze bendezooi moeten ruimte maken voor anderen die wel goed kunnen boeren welke ten goede komen voor Surinaamse burgers en Suriname.

  Suriname wenst de beste wensen toe aan zijn onderdanen. Wahahahaha!!! Meer aandacht voor de vrachtcontainers(Talk Babypoeder)!! en niet de burgers.


  Maak melding

 12. ‘Oerinstinct van de mens’
  De roep om zijn hoofd is netjes in een brief vervat.
  In de oertijd was deze mens allang zijn hoofd kwijt en dan wel op een lugubere manier.

  De geciviliseerde mens doet het netjes in een brief vervat.

  Gelukkig is Baas Bouta niet zo laf en bang.
  Deze doet het in het geheim en op vlucht.
  Politiek gezien ben je in ieder geval in alle opties je hoofd kwijt.
  Chanteurs stop met deze vernietigende actie.
  Het hoofd bieden is beter dan iemands hoofd eisen.


  Maak melding

 13. kleine bevolking te veel zetels verdeling gaat nooit lukken in suriname geen enkele partij in suriname zal ooit de meerderheid halen om gezond en alleen te regeren


  Maak melding

 14. Te uwe aller informatie: De partijstructuren van de BEP, hoofdzakelijk uit de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini, hebben per brief aan de president gevraagd hem NIET te ontslaan. Vreemd, want Diko was al door de BEP aan de kant gezet. Maar goed, dit maakt de verwarring alleen maar groter. Mocht de president besluiten Diko te handhaven, dan ben ik bang dat de scheuring binnen de BEP een feit is, en dat de helft uit de coalitie stapt. Dit zal geen directe gevolgen hebben voor de regeermacht, maar het tekent het verval binnen de coalitie. Nog een paar van dergelijke “schemerige” partijpolitieke acties, en de val van de regering is een feit. De Volksalliantie zit al te wachten…


  Maak melding

 15. 20000 mensen stemden op AC ze kregen 7 zetels en 5 ministerposten. 30000 stemmers op Doe. die kreeg i zetel. Het kiessysteem in Suriname moet op de schop


  Maak melding

 16. @16ex ndp,

  Briljant voor stel! De koe bij de horens vatten.Word dit nu niet goed geregeld, dan blijft het kiesstelsel in Suriname een eewige probleem! Helemaal niet goed voor LAND en VOLK…..!!!!!!!

  Groet, ram,ram,(veel wijsheid)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.