dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieWet nodig tegen corrupte Surinaamse ambtenaar

Wet nodig tegen corrupte Surinaamse ambtenaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 29 dec – Er is dringend wetgeving nodig tegen corrupte ambtenaren. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe. Met voor Surinaamse begrippen zeldzame openheid informeerde ze het parlement over de “rotte appels in de mand.” Die deinzen niet terug voor chantage en fraude.

Het geeft in elk geval een voorlopige verklaring voor het lage tempo waarmee schuldclaims binnenkomen. De regering wordt steeds weer verrast met nieuwe uit lang vervlogen tijden. “Na onderzoek is gebleken dat ambtenaren veel corrupte handelingen hebben gepleegd. Het zijn ambtenaren die zitten op facturen. Ze zijn zo onbeschaamd dat ze ondernemers opbellen voor een envelop (met smeergeld, red.)”, zei Boedhoe.

Het lijkt een lied zonder eind. “Ik wordt steeds weer geconfronteerd met nieuwe rekeningen. We moeten ook ambtenaren straffen die opdrachten geven voor diensten die nooit worden uitgevoerd”, aldus Boedhoe. Zo moest een architect een gebouw ontwerpen in opdracht van een topfunctionaris. Het gebeurde buiten de comptabele regels om en niemand anders wist ervan. En dan dient zo’n architect een rekening in van honderd en vijf en zeventig duizend dollar.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
  1. Wonnie geen pardon voor deze corrupte benden geef hun maar de sak en laat zien dat je van ander been en vlees geschapen bent, je hebt 100% steun van mij.Er moet een einde komen aan al het bedrog van deze ambtenaren en vergeet niet de vorige ministers na te gaan hoe ze hun landarealen verworven hebben.Je hebt alleen boeven en bandieten in je omgeving, het volk komt van je houden.


    Maak melding
  2. Het is onvoorstelbaar hoe dieftig men wel kan zijn. Je zit aan 1 tafel maar heb er geen hoogte van wie welke agenda er op na houdt.

    Er wordt ook flink gebeukt op bepalende ambtenaren door de handel.

    Zelf kreeg ik een waardebon als kerstgeschenk, die ik in eerste aanleg retour wou verzenden. Volgens mijn eega zou dat onbeleefd overkomen. Ik besloot de geste te verloten onder 6 mensen in de lagere regionen.

    Het zal mij in ieder geval er niet van weerhouden om te doen wat ik moet doen, wanneer ik het moet doen.

    Bij mij komen ze niet klaar!


    Maak melding
  3. Corrupte ambtenaren worden beloond en eerlijke en oprechte ambtenaren worden gestraft. Enerzijds door het beloningssysteem en anderzijds door het bevorderingssysteem.
    Al werk je je rug krom en spreekt van 25 jaar dienstverband en ook nog opleidingen volgen die je loopbaan moeten versnellen blijkt dat dit niet wordt gedaan.
    Ik ken bijvoorbeeld enkele vrienden die al jaren op dezelfde rang zitten ondanks dat ze bevorderd moeten worden doch zie anderen eerst bevorderen ondanks een lagere opleiding en een kortere dienstverband.
    Boedhoe, hoezo straffen= Dan begint dat bij de ministers zelf en hoe straf je die zonder consensus met de politieke partijen?
    Boedhoe, woeha woeha woeha boi na soso lafoe joe kang lafoe. Goed begin maar slecht gedacht


    Maak melding
  4. Dit soort praktijken had je eind zestiger jaren en daarvoor ook al in Suriname
    de betekenis mijn en dijn moet met harde hand
    worden terug gebracht in de samenleving.
    Het gebod Gij zult niet stelen snappen zij ook niet.

    Het gebod gij zult niet doden is aan
    dovenmans oren gericht.
    omdat luiheid een hebzucht tot een way
    of living gemmakt is.
    Het is nu tijd om voor eens en
    voor alijd de (Stelende)en(moordende) Surinamer her op te voeden.Soms krijg ik’t gevoel dat er alleen maar geklaagd wordt.
    Of heeft iedere gezag’s drager in Suriname boter op zijn/haar hoofd?.


    Maak melding
  5. Hoe geloofwaardig is zo’n verhaal over een architect en een rekening van 72.000 USD ( in DWT waren het geloof ik Euro en bestond het geheel uit slechts een telfoontje, maar goed).

    Om zo iets uit te voeren moet de architect moet de architect eerst veel meer informatie inwinnen zoals waar het voor gebruikt gaat worden, hoeveel personen, de lokatie, aard van het gebruik, etc. Kortom er moet een heel dik dossier zijn voor dat er een rekening van 72.000 Euro op tafel komt.
    Ook zal een architect nooit een dergelijk grootbedrag verspijkeren zonder dat hij daarvoor een officiele opdracht heeft en een gerenomeerd architect weet heel goed wat da inhoud.

    Boedhoe doet nu net alsof zij een rekning van 72.000 Euro kreeg en er alleen maar sprake was van een telefoontje. Volslagen ongeloofwaardig.

    Wie was die architect?? Heeft er al een journalist aan hem een copie van de opdracht, etc gevraagd? Inzage in zijn dossier?? Om welk gebouw gaat het??

    Lijkt mij het zoveelste onzin verhaal. Boedhoe laat steeds meer blijken totaal niet over de ervaring en het overzicht te beschikken om deze taak naar behoren te doen.


    Maak melding
  6. Ben ik volkomen mee eens. Weet u hoeveel instanties ik benaderd heb om iemand die illegaal in Sur verblijfd, dus met een verlopen verblijfsvergunning en schulden in Ned verzwijgt en dat ze ingezete is en toch hypotheken bij banken kan sluiten in Sur. Niemand doet daar wat aan. Ze rijdt 2 auto’s zonder rijbewijs, geen BKR uitdraai als Nederlandse kan je geen hypotheek krijgen, maar zij wel. Hoe is dat mogelijk. Waar kan ik precies terrecht. Niemand geeft gehoor aan wat ik zeg, heb diverse stappen ondernomen, ook de bank ingelicht en noch gebeurt er niets. Ik hoop op goed nieuws. Een fijne jaarwisselling en een voorspoedig 2011.


    Maak melding
  7. Minister Wonnie Boedhoe, doe u uw werk! Maak ons trots!

    Maak een gedrags code profiel (waarden en normen) waar aan èlk Ambtenaar(BURGER)( ZIJ MAKEN ELKAAR CORRUPT) zich dient te houden!!! Zo u wilt wetgeving.

    Maak `t openbaar in alle dagbladen,radio stations ect.,ect.Zonder aanziens der persoon: MAAK SCHOON SCHIP!!!!! Zo niet; dan blijft Suriname voor altijd een CRIMIENELE BENDE!!!!

    Lalbhadoer,

    Groet, ram,ram (veel wijsheid)


    Maak melding
  8. Deze dame en haar regering moeten niet te veel praten maar handelen, jou minister van OW&V heeft zijn familie bevoorrecht bij het verbouwen van zijn geweldige kantoor hij rijd nu en dure auto door paramaribo kom ons geen flauwekul vertellen tante wonnie, de adviseur van de president alibux is veroordeeld voor oplichting van de staat suriname stelletje beesten zijn jullie.


    Maak melding
  9. Hoezo er moet een wet komen? Zijn surinaamse ambtenaren onschendbaar dat ze boven de huidige wetging staan? Ik dacht het niet.
    Ze kunnen met gemak ambtenaren met een bepaalde politieke kleur aan de kant schuiven, maar oplichtende ambtenaren niet.

    Rara hoe kan dat?
    Volgens mij doen Wonnie alleen maar populair en probeert ze de aandacht af te leiden.


    Maak melding
  10. Minister Boedhoe een zeer goed idee.Suriname
    is een corrupt land.De corruptieve praktijken
    zijn overal op te merken.Op de vele Notaris
    kantoren is dat schering en inslag.En ook bij
    een deel van de rechterlijke macht.Zoals ik vernomen heb is het mogelijk om bij ambtenaren die in het gerechtsgebouw werkzaam
    zijn tegen een mimimale bedrag van 50 euro te
    knoeien om bepaalde stukken te doen verdwijne
    of plaatsing of weghalen van namen op de rol
    van rechtszittingen.Dit kan ik met bewijzen door gesprekken met Geradus(Gerard) Sanches die zich ook bezig houdt met praktijken die het daglicht niet schuwt.Deze wist te vertellen dat hij velen die werkzaam zijn(waren) bij de rechterlijke macht kon beinvloeden ,daar hij een zeer vrien-vader relatie had met een rechter die nu met pensioen is.In de komende tijd zal heel veel corruptieve praktijken aan het licht komen.De Kosmische Krachten zorgen hiervoor.Ala san de na dungru musu kon na krien.Zij die geen boter op hun hoofd hebben hoeven zic niet druk te maken.


    Maak melding
  11. niks geen wet, wonnie > met een wet, haal je de mentaliteit van iemand niet weg, wel : beleid meken >> saneer het ambt.app., betaal ze goed en laat een amb.besluit over bvb 3 schijven lopen voordat het definitief of uitgevoerd wordt (jammer genoeg : a la hollandse papierwinkel !).de rest vd ambt.mag gaan doen waar ze voor geschikt zijn, evt met sociale uitkering. al die politieke benoemingen schept ledigheid op de kantoren en ‘ledigheid is ’s duivels…


    Maak melding
  12. nr 6 je gunt iemand wat niet moet ze jouw betalen nee toch laat dat mens heeft ze jouw opgelicht je bent ook surinamer ik heb een nederlands paspoort maar ben geen nederlander want het systeem accepteert mij niet ik ben surinamer ik ben hier met een missie en zo ook die dame in kwestie


    Maak melding
  13. Pinto(nr.2),

    Door de gever van die waardebon niet duidelijk te maken dat jij niet gediend bent van zulke handelingen, maakt dat jij in dit geval ook schuldig bent in de handhaving van corruptie. Althans, zo denk ik erover.Je hebt het geaccepteerd en later wel d.m.v. een verloting aan een derde gegeven.

    Verder zie ik hierin een Adam-Eva-verhaal. Als je tegen corrupte praktijken bent, maak het dan direct duidelijk aan de ander.Maar ik ben blij te lezen dat jij intrinsiek tegen corruptie bent.

    Omdat ik een aantal personen in de regering van president DDB heel goed ken en zeker ook personen in de structuren van de NDP,vind ik dat corruptiebestrijding top-down moet zijn.

    Pinto, je weet ook zeker dat na de verkiezingsoverwinning van de NDP, heel veel haviken zich weer hebben aangesloten bij deze partij en tot mijn verrassing ook nog hoge posities in het bestuur van Suriname hebben verworven.Misschien uit (tijdelijke) politieke noodzaak.

    Mensen kunnen ook ten goede veranderen, en ik denk dat het voor president DDB menens is iets aan de corruptie te doen.

    Het boompje van ontwikkeling,geloof, eerlijkheid, vertrouwen en bescherming dat wij(DDB) ongeveer 17 jaren terug ergens in Suriname geplant hebben, zal eindelijk vruchten dragen. Dat hoop ik!

    President DDB, vergeet Srika niet. Die wacht nog steeds.

    Pinto, hier ligt voor jou een taak.
    Srika


    Maak melding
  14. Maar hoe kan het dat dit soort praktijken nog schering en inslag blijken te zijn na het tijdperk van:

    De man met de 10 schone vingers….

    Dit kan echt niet waar zijn, zo is Venetiaan niet. Dit zou HIJ noooit toestaan…..


    Maak melding
  15. @blakaboy

    Ik snap je sarcasme, maar dit heeft niets met Venetiaan te maken. De corrupte surinaamse ambtenaren bestaan al sinds het ambtelijk apparaat in suriname.
    Het aanpakken van corrupte ambtenaren is een taak van de regering, het parlement en de bevolking.

    Wonnie is gewoon rancuneus door te stellen dat die corruptie stamt uit de laatste 10 jaar. Dat ze misstanden geconstateerd en die aan de kaak stelt vind ik heel goed van haar.
    Maar ik ben eerder benieuwd hoe zij en de rest van de regering het corruptie probleem gaan aanpakken.

    Vergeet ook niet dat corruptie mede in stand wordt gehouden door degene die de ambtenaar steekpenningen betaalt.

    Kortom, dit probleem pak je aan door iedereen die eraan meewerkt op te pakken en te berechten.

    Een andere mogelijkheid is, het starten van een klokkenluiders regeling met dito bescherming van de klokkenluider.


    Maak melding
  16. @blakaboy

    DDB heeft 2 maal de macht gegrepen en daarnaast is de NDP (nu) 2 maal democratisch aan het bewind gekomen. Steeds beloven ze de criminaliteit aan te pakken, en steeds lukt het ze niet en, erger nog, werden ze na grote schandalen naar huis gestuurd!!

    Heb je daar al een mening over?


    Maak melding
  17. HOOP TEGEN BETER WETEN IN.
    Je kan iemand soms een beeld aan praten waar die zelf in gaat geloven, jullie doen alsof DDB de enige intelligente persoon is die suriname vooruit kan brengen, ik vindt als dat het geval is dan is het goed mis in suriname ,een mulo school leerling die een gratis militaire opleiding in nederland mocht volgen wordt aanbeden in suriname alsof hij een soort god is. wat is er in hemels naam met mijn landgenoten aan de hand.


    Maak melding
  18. @I’m telling you

    Goede reactie van je, maar ik kon het niet nalaten die man Venetiaan een trap na te geven. Want zijn 10 schone vingers heeft ie in elk geval niet willen bevuilen met het opruimen van corrupte rotzooi. Dat is me zo tegengevallen van hem.

    Inderdaad, corruptie bestaat sinds jaar en dag maar als ik mevr Boedhoe mag geloven, loopt het nu wel de spuigaten uit. Het kan toch niet zo zijn dat een architect wordt besteld door een ambtenaar? Er moeten toch checks and balances zijn ingebouwd in het systeem?

    En als die er na al die jaren niet zijn, dan vraag ik mij af wat opeenvolgende regeringen hebben gedaan.

    Neem als voorbeeld wat er gebeurde tijdens het bewind van Hildenberg bij de Douane. Of dat mbt de grondproblematiek.

    Kortom, er wordt corruptelingen geen strobreed in de weg gelegd in Suriname. Integendeel lijkt het alsof de eerlijken het werk onmogelijk wordt gemaakt.

    Alvast een fijne jaarwisseling.


    Maak melding
  19. en wat heeft de regering Venetiaan gedaan tegen de criminaliteit in al die jaren sinds 1987 dat zij daar aan het bewind hebben gezeten. NIETS. Integendeel is de criminaliteit behoorlijk gestegen onder hun lange regeringsperiode. En nu moet die chaos die zij gecreeerd hebben door anderen worden opgeruimd worden en als dat een militair moet zijn, dan maar. Want die (venetiaan) onderwijzer had er niets van gebakken.


    Maak melding
  20. Ze zijn toch reeds jaar en dag bezig met een anti-corruptiewet waarin Somo begin dit jaar als DNA-voorzitter geen prioriteit zag om te behandelen in DNA. Simons heeft aangegeven er in 2011 werk van te maken. We zullen zien… Een wet aannemen is 1, maar het daadwerkelijk handhaven van wetten is de grootste zwakte van opeenvolgende regeringen.


    Maak melding
  21. Wonnie verdient een tongzoen.

    echter wanneer ‘men’naar Suriname gaat verwacht ‘men’wel overal ‘geregeld’te worden..dus begin bij jezelf; net zoals een goed milieu


    Maak melding
  22. Hallo Wonnie,alle wetten zijn er al om een ambtenaar te laten vervolgen.Het is gewoon de moed hebben om het te doen toch?Vroeger is het ook hetzelfde geweest om op dingen te wijzen die nog gemaakt moeten worden om verder te gaan.M.a.w in de beruchte pot stoppen.

    Cobie.


    Maak melding
  23. Maar welke rol speelde Gerardus (Gerard Sanches) in oplichterij zaken?…ik weel wel dat Gerard Sanches een oplichter is….vrouwen afperst van geld en zich bezig houd met criminaliteit….waarom lopen zulke mensen nog rond….zulke mensen moete berecht worden hun hele leven lang….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES