Somohardjo toont keerzijde Surinaamse politiek

44

PARAMARIBO, 29 dec – De Surinaamse politieke praktijk ten voeten uit: spelen op de man en niet op de bal. Pertjajah Luhur-leider Paul Somohardjo toont zich grootmeester met zijn aanval op de Ware Tijd-journalist Iwan Brave: “Ik weet dat hij aan de drugs zit. Hij liep toch naakt op straat? Ik vraag me af hoe zo een blad zo iemand nog handhaaft.” Het is een reactie op vragen over een beschamend interview op Radio Apintie.

Brave heet daarin een drugsverslaafde te zijn die vooral niet serieus genomen mag worden. Somohardjo is laaiend over een artikel in de Ware Tijd, waarin een stuk verleden van kandidaat-minister Ricky Kromodihardjo wordt ontleed. Het ontleedmes: een e-mail over verduisteringspraktijken. “Elkeen kan een e-mail plaatsen. En als het van meneer Brave komt, ja, wat moet ik van hem zeggen? Iemand die aan de drugs zit, van hem gaat men een e-mail plaatsen”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname.

Zijn reactie bij Apintie was dus geen impulsieve. Kromodihardjo lijkt helemaal geaccepteerd als kandidaat voor Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Hij is overigens geen kandidaat van Pertjajah Luhur, maar van rivaal KTPI. Het mag het enthousiasme voor de man niet drukken. Alles is kennelijk beter dan Martinus Sastroredjo. Die lag Somohardjo van begin af aan niet. Sastroredjo wilde het geknoei onderzoeken uit de vorige regeerperiode, toen Pertjajah Luhur het ministerie beheerde.

De Ware Tijd weet wel waar de omslag vandaan komt. Kromodihardjo is minimaal een veel mindere dreiging dan Sastroredjo, een soort allemansvriend. In het redactioneel noemt de krant dit geen goed nieuws: “De samenleving mag zich er reeds op voorbereiden dat dezelfde taferelen zich zullen voordoen als onder (president) Ronald Venetiaan. Dat is het hele eieren eten.” Iwan Brave zelf noemt het effect van Somohardjo’s attaque “nul komma nul.” Hij houdt alleen zijn hart vast voor Suriname.

44 REACTIES

 1. Somohardjo alias Bek en Nek, kan qua intelligentie niet wedijveren met Iwan Brave. Somohardjo is bang voor de scherpe pen van Brave. Somohardjo kan niet tegen de waarheid. Somohadjo en zijn kornuiten, roven Suriname leeg. Hebben zich grond toegeëigend die aan anderen toebehoren. Gronden die doordrenkt zijn met bloed van afrikaanse slaven. Schaam je meneer Bek en Nek.

  Ja, een ieder weet dat Iwan Brave verslaafd was. Daar heeft Braven nooit een geheim van gemaakt. En dat maakt van hem een geloofwaardig iemand. Hij windt er geen doekjes om.

  Schaam je Somohardjo. Je bent in staat je eigen moeder voor 13 zilverlingen te verkopen.


  Maak melding

 2. Ach, dit is koekje van eigen deeg voor Iwan. Die schrijft te pas en te onpas allerlei troep over anderen dus moet Iwan niet zeuren als hij nu et middelpunt van beschimping is.

  Het is allemaal 1 groot spel, toch Iwan?


  Maak melding

 3. Het niveau van de Surinaamse politici is mensonterend.Met de ras opportunist ( ‘what is in it for me? “Paul Somohardjo als toonbeeld van een man die zijn moeder nog zou verkopen voor een ons politieke macht. Schaamteloos.


  Maak melding

 4. Van zo, n laag bij de grondse figuur is altijd een dergelijke reactie te verwachten. .
  Brave heeft zijn portie gehad en gekend toen hij verslaafd was,met Godshulp de weg terug gevonden , daarover nooit een geheim van gemaakt , maar somohardjo moet zich in allerelei bochten wringen om zijn bestaan te rechtvaardigen .
  de reden waarom hij zo krampachtig vasthoudt aan kromodihardjo is , dat hij denkt met hem weer aan nog meer grond te komen , van zo,n laag allooi is ie wel. t Is alleen goed als hij zelf van profiteren kan.
  Voor hij Brave denkt te kunnen afschilderen als drugsgebruiker moet hij eerst goed in de spiegel kijken om te zien wat een gedrocht hij zelf is,tenzij hij last heeft van spiegelallergie of lijdt aan gebrek van zelfkennis.


  Maak melding

 5. Somohardjo,was gewoon bang dat zijn vieze vuile was op straat zou komen te liggen
  vandaar dat hij gekeerd was tegen
  Martinus Sastroredjo,nu denkt hij een ja knikker te hebben gevonden wier straatje ook niet zo schoon blijkt te zijn.wat een man, wat een varken,om Iwan brave als verslaafde te bestempelen.Heel laag aan de grond
  Somohardjo.Mensen als jij hebben ze helemaal niet nog in Suriname je bent een sloper.


  Maak melding

 6. Iwan Brave ga zo door. Wie neemt de boef Somo nou serieus. Zullen wij een boek open doen over Somo. De oude javanen van
  sint Michelsgestel huilen nog steeds in hun graf naar aanleiding van wat Somo hun aangedaan heeft.Natuurlijk gaat hij een ministerkandidaat die niet zuiver is en corrupt ondersteunen. Zo kan hij weer de dans ontspringen. BOUTERSE WORDT NOU EEN KEER WAKKER.


  Maak melding

 7. De persoonlijke aanval van Somohardjo op Iwan Brave wordt wel afgekeurd. Maar de persoonlijke aanval van Iwan Brave op kandidaat minister Kromodihardjo wordt niet afgekeurd. En de persoonlijke aanval van de DWT op Somohardjo wordt ook niet afgekeurd, integendeel. Wat is dat raar. De beschuldiging van Somohardjo op Iwan Brave is – ondanks alle commotie – niet ontzenuwd, en blijft dus nog overeind staan.


  Maak melding

 8. Somohardjo is laaiend over een artikel in de Ware Tijd, waarin een stuk verleden van kandidaat-minister Ricky Kromodihardjo wordt ontleed.Ik persoonlijk heb het vermoeden dat de PL van Somo onder een hoedtje speelt met KTPI van Willy en naar buiten toe doet voorkomen alsof ze rivalen van mekaar zijn.Denken ze echt de President dat niet door heeft? de heer Ricky Kromodihardjo is nog niet benoemt en zijn reputatie ligt al aan grabbelen.Wat als hij dan minister wordt op deze gevoelige ministerie?Ik hou mijn hart vast en hoop dat de President zelf een keuze maakt en de right man on the right place deponeert.Ik vertrouw noch Soemita noch Somohardjo niet op deze ministerie.
  Somhardjo zijn reactie is een van”ik heb veel te verbergen, dus zet Ricky mijn marionet maar op die Ministerie.
  Time will Tell.
  De President weet bliksemsgoed wie Nieuw
  St(F)ront met wortel en tak heeft uitgeroeid en dit zal MIJN President niet accepteren.
  GOD ZIJ MET ONS SURINAMERS.


  Maak melding

 9. en Somohardjo, die heeft Surinaamse Vluchtelingen uitgezogen in Makmur /Nederland,hij Somohardjo verdiende VEEL GELD aan Surinaamse vluchtelingen!!!Hij maakte dat geld zelf op en werd Failliet verklaard in Nederland, En nu heeft hij de Verdachte van de Decembermoorden,artelingen Schendingen van Mensen Rechten en nog meer moorden oa Wilfred Hawker!! aan het PresidentSchap geholpen. Somo moet maar eerst naar zichzelf kijken alvorens hij zo hoog van de Toren blaast op oa dhr.I.Brave! !Somo is zelf allerminst Brand Schoon !!


  Maak melding

 10. Goh! ik dacht dat deze Pindaman van de partij Papya Rumoer allang de laan was uitgestuurd.

  Na Somo komt Kromo! jawel, de ene boef na de andere.

  “De samenleving mag zich er reeds op voorbereiden dat dezelfde taferelen zich zullen voordoen als onder (president) Ronald Venetiaan.

  Suriname, wat gebeurt er met jou door deze stelletje bendezooi van de zgn, regering??

  Schande, schande en nog eens schande voor deze stelltje malloten. Deze regeringsboven moeten gewoon in hun eigen stront verzuipen.

  God zij met Suriname.


  Maak melding

 11. Ik hou mijn hart ook vast voor Suriname.

  Kan de twee heren;Somohardjo en Soeminta niet verpicht met pensioen gestuurd worden!!!!?????

  Ik ben deze figuren allang zat! Deze twee heren houden de vernieuwing in de Surinaaamse politie behoorlijk tegen!

  Lalbhaoer,

  Groet,ram,ram (veel wijsheid)


  Maak melding

 12. Beste Iwan.

  Ik ben mij ervan bewust, dat je vanuit je geloofsovertuiging, deze somo aan de goden wilt overlaten.
  Maar… als somo zo graag gebruik maakt van die bekende “achteruikijkspiegel”, wat let je?
  Ik verwacht minimaal een stevig repliek, compleet met “achteruitkijkspiegel”-ingrediënten!!!!

  get him!!!


  Maak melding

 13. Het moet niet gekker worden in suriname , drugscriminelen,moordenaars, aanranders,oplichters, vechtersbazen die gaan uitmaken wat moreel niet aanvaardbaar is in suriname.


  Maak melding

 14. zegt een ex parlements voorzitter die rollebollend over de vloer ging in het parlement en veroordeeld is wegens aanranding ( sexueel intimideren) van een van de deelnemers van een miss contest. Ai Bouta ie pit yu srefie in wan sani. Je geloofwaardigheid wordt zwaar op de proef gesteld. Maar je bent een bekeerd mens dus mischien kun je een salomonsoordeel uitspreken.


  Maak melding

 15. Oops, het blijft spannend in Surimaribo nietwaar? Somo & Willietje mogen duizend en een verhaaltjes verzinnen, it all comes down to President Bouterse en het sociaal contract dat hij op eigen titel gesloten heeft met het waardige en super-intelligente Surinaams volk…..dat veeel verdraagt,… maar gelukkig niet alles. Ik adviseer Pres DES om zich goed te bezinnen voordat hij besluit om dit volk optezadelen met een replica van Jong Tjie Fa. sjonge,jonge….we benne benieuwd hoe lang het zal duren voordat de oppositie met de doodskisten op straat zal paraderen en hoeveel Surinamers n NDP’rs die bijna al zwevende kiezers aan het worden zijn Vene en consorten zullen joinen!


  Maak melding

 16. POPPENKAST goes on in Suriname politics.

  Niks anders te verwachten met lui van het nivo Somohardjo.’

  Te bedenken dat dit soort figuren de politieke leiders in Suriname moeten voorstellen, zegt dat genoeg over het nivo van handelen en denken in het land.

  In een land waar men kennelijk noodgedwongen met ras opportunisten moet regeren heeft men in elk geval nog een lange weg te gaan naar volwassen politiek.

  Het is voro een ieder duidelijkwelk belanger gediend wordt, maar steevast heeft men regeringen met lui van dezelfde graaicultuur.

  Of het nou FRONT of niet FRONT is die regeert, het blijft gewoon hetzelfde voorlopig.

  Hopelijk laat DDB zien dat hij daadwerkelijk een verandering kan brengen ook na al zijn eigen misstappen in het verleden.

  Laat ons duimen dat wij ooit kunnen zeggen dat er geen POPPENKAST politiek in SME bedreven wordt,maar volwassen politiek.

  Zolang figuren als Brunswijk, somodihardjo en Soemita een voorname roil spelen binen de SMe politiek moet geen weldenkend mens verwachten dat zich door hun toedoen een serieuse ontwikkeling kan plaatsvinden in SME.

  Als dat gebeurt is het eerder “ONDANKS HUN AANWEZIGHEID” en door anderen bewerkstelligt die goede bedoelingen hebben.


  Maak melding

 17. Graag meer kritische artikelen.
  Het bevreemd niemand dat misdadigers moeite hebben met de persvrijheid.
  Ik hoop dat dit forum de eindstreep van 2011 haalt.
  In dictaturen worden journalisten gevangen gezet en gebouwen van kranten in de fik gestoken.
  Niets is voor politici vervelender als ze ontmaskerd worden.
  Maar daar is nu juist een vrije pers voor.
  SOMO; KRIJG DE KLERE

  Gefeliciteerd Brave. Ze reageren dus als gestoken honden. D.w.z. dat jouw informatie juist is.


  Maak melding

 18. sta mij toe reactie nr 9 van hierboven in mijn eigen woorden te herhalen : ‘doe niet alsof het voor het eerst is, doe niet alsof alleen paulus e/o iwan dit doen en ga er niet van uit dat het de laatste keer is’ > dies’ na wi, we zijn zo !. jammer genoeg doorzien velen van ons de strategie van een op de persoon gerichte aanval niet en dat is : de aandacht afleiden van waarom het echt gaat/ging.


  Maak melding

 19. Het probleem ligt bij de Nationale Assemblee en niet bij Somo. Het is DNA die de intigriteit moet bewaken. Toen Sastro werd ontslagen door Bouterse heeft DNA weinig vragen gesteld en ook zich erbij neergelegd.


  Maak melding

 20. Somo,je moet je heel diep schamen. Waarschijnlijk kan je het niet omdat je geen karakter, principes noch eergevoel hebt. Je reactie is laag en zonder enig niveau. Je gedrag verraad angst.Ik vermoed dat je veel te verbergen hebt anders speel je niet zo op de man. Het is te hopen voor de samenleving dat de praktijken bij ROG ten tijde van het vorig kabinet aan het licht komen. Je rol en die van je pajongwaaiers zullen aan het licht komen.Het is te hopen dat de president in deze daadkrachtig en wijs zal handelen. Ik wens je een hele lange periode in Santo Boma toe stuk ellendeling.


  Maak melding

 21. Deze meneer heb ik geen enkele keer kunnen betrappen op een sterk optreden..
  Hij praat over mensen die gehandaavd worden in hun functie,ik heb nooit begrepen waarom deze man nog deeluitmaakt van de Surinaamse politiek. Maar daarom Politic is Politrick and them a fraud..!! Maar deze man kan alleen op de man af spelen.. is nog wel een volksvertegenwoordiger geweest.. Sorry maar deze meneer heeft totaal geen aanzien ik weet niet voor Suriname,maar internationaal is hij echt een schande en een onproffesionele idioot..!! Somohardjo.. schei toch uit man alsjeblieft…!!


  Maak melding

 22. We doen altijd op dit forum alsof we verheven zijn, maar helaas is het te triest voor woorden dat dit onze GEKOZEN leiders zijn:

  Somohardjo, Brunswijk, Bouterse, Castelen (paraaf incident), Mahinder Jogi, Randjietsingh, etc etc….

  Deze mensen vertegenwoordigen heel Suriname…zijn een dwarsdoorsnede van de grootse bevolkingsgroepen van het land….dat is dus waar Suriname voor staat.

  Als niemand op ze zou stemmen, was er geen vuiltje aan de lucht.


  Maak melding

 23. De persoonlijke aanval van Somohardjo op Iwan Brave – gebruikmakend van het recht op de vrijheid van meningsuiting – wordt wel afgekeurd en breed uitgemeten door de media. Maar de persoonlijke aanval van Iwan Brave op kandidaat minister Kromodihardjo wordt niet afgekeurd, maar bejubeld. En de persoonlijke aanval van DWT en DBS op Somohardjo wordt ook niet afgekeurd, integendeel, alsof dit alles de schuld is van de arme Somohardjo. Wat is dat raar en discriminatoir. De beschuldiging van Somohardjo aan het adres van Iwan Brave is – ondanks alle commotie – niet ontzenuwd, en blijft dus nog overeind staan.
  De aan drugs verslaafde mensen kunnen altijd voor de rechter verklaren, dat zij ontoerekeningsvatbaar zijn en dus niet veroordeeld hoeven te worden. Daarom moeten verslaafde mensen niet aux serieux worden genomen, omdat ze niet weten wat ze doen. Zij lijden aan psychische en psychiatrische beperkingen…


  Maak melding

 24. De KTPI (Krachtige en Tolerante Politieke Integratie) dient de kandidatuur van Kromodihardjo terug te trekken. Al is hij onschuldig maar zijn naam is al door de media door het slijk gehaald en flink besmeurd. De partij beschikt over voldoende technocraten en wijze mannen, die het ambt van minister zouden kunnen ambiëren. Een andere persoon als kandidaat-minister voordragen is de beste optie…


  Maak melding

 25. Uit Somo’s reactie blijkt dat Brave beet heeft. Mensen reageren al zodanig wanneer ze in het nauw gedreven worden , dan grijpen ze naar onder de gordel tactieken. Maar wie Brave kent, weet dat hij niet wakker zal liggen van Somo’s opmerking. Kent u de columns nog waarin hij zelf gewag maakt van zijn drugsverslaving en zijn herstel. Ik zie Somo al over zijn tekortkomingen praten in het publiek. Ik ben bang dat Bouta deze minister gaat benoemen. Somo heeft hem bij de ballen. Ik zou zeggen. Laat de regering bossen en ga terug naar de stembus, hopelijk onstaat er dan een NDP regering met een bredere basis. Bouta heeft teveel charlatans in de coaltie op genomen. Maar vind je het gek, hij is er zelf eentje.


  Maak melding

 26. Bestemd voor een ieder die denkt volmaakt te zijn.
  Jennifer Capriati,Amerikaanse proftennister gaat U maar lezen wat zij allemaal bereikt heeft na een drugsverslaving.
  The American dream.

  Edmundo


  Maak melding

 27. @Benito #9 & 27

  Hopelijk vindt je ooit he lichtknopje en leer je begrijpen wat he verschil is.
  Misschien dat je dan ook volgende keer de onsmakelijk persoonlijk opmerkingne in #27 de volgende keer achter wege laat.


  Maak melding

 28. Als Somo als openbaar figuur vindt dat hij zich in zijn eer voelt aangetast,dan moet hij Brave voor de onafhankelijke rechter dagen.Hier gaat het niet eens om een partijgenoot van hem en dan begint hij al met vuil te smijten.Dat betekent dat hij heel diep in de S.. zit.De tjekre tjekre mentaliteit.

  Cobie.


  Maak melding

 29. Iwan Brave doet wat een journalist hoort te doen ,z,n werk dus. Spitten en graven om zo nieuws te vergaren ,dus ook zaken die t daglicht niet kunnen verdragen, met een gore stank.somohardjo knijpt ,m als een ouwe dief in de nacht, bang voor wat naar buiten zal komen. Samen met die andere sluwe ouwe vos van ktpi , probeert hij t Surinaamse volk een mini ster door de strot te duwen. iemand waar heel veel om te doen is ,en net als dit duo niet van onbesproken gedrag.
  Van Brave kunnen we zeggen : beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar van hen is de hebzucht zo groot dat ze a.h.w verblind zijn daardoor. Hebben , hebben ,en nog eens hebben , hoe meer hoe beter.
  Brave heeft z,n ellende gekend, pretendeert niet volmaakt te zijn in tegenstelling tot dit koppel dat een bord,ter grootte van een billboard voor de kop heeft.
  Brave heeft in psychotische situatie naakt over straat gelopen, maar heeft geen strafblad voor veroordelingen wegens aanranding of fraude corruptie op z,n naam staan.


  Maak melding

 30. Nou Pinto wat denk je zelf. Stop met het stompzinnige partij politiek Open je ogen beoordeel en trek je eigen conclusie. Someting wrong kun je niet recht praten. Van welke kamp je ok bent. Somo deugd niet. Hij is het mes geweest aan de wortel van Front en zo te zien, wordt hij dat ook aan de wortel van deze regering. Hij dreigt al met de oppositie als Bouta hem zijn zin niet geeft. Ik wou dat mijn ex partij genoten, zich beginnen te roeren en deze schuinmacheerder met kop en kont de oppositie in werpen. Dan heeft Deze coalitie nog steeds een werkbare meerderheid van 27 zetels. Pinto maak niet dezelfde fout als de Fronters doe ondanks alles het beleid van hun regering bleven steunen.


  Maak melding

 31. EX-NDP,
  Gelukkig dat je een ex bent. Je weet niet eens om te gaan met persoonsvormen. Begin alvast het elementair nederlands onder de knie te krijgen aleer met allerlei koeterwaals aan de haal te gaan.

  Pinto maak(t)
  Somo deugd(t).


  Maak melding

 32. Heer Pinto,erg opvallend dat u de stam+t of d wel ziet,maar de criminelen of verdachten in de regering en in het parlement niet ziet.Of heeft het met de morele aard van dat beestje te maken?

  Cobie.


  Maak melding

 33. Pinto uit je reactie blijkt dat je argumenten te kort komt om te reageren op mijn posting. Jou reactie is te vergelijken met die van Somohardjo. Schop tegen de vorm dan hoe je niet op e inhoud in te gaan. DE waarheid is pijnlijk en ik weet dat jij dit ook beseft. We zijn hier niet bezig met Nederlands les.En sinds wanneer kom jij op tegen de taal van de ex kolonisator om in je termen te blijven. Ach ja opportunisten en hypocrieten daar id de NDP groot mee geworden. Reageer eens op de inhoud. Dan ben je een man.


  Maak melding

 34. Meneer P is dom en zal ook dom blijven geen helpen meer aan, hij is ziekelijk dom.

  wikileaks

  Aldus de bevindingen van een hyper wijze uit het Westen, dus behoeft P zich geen zorgen te maken.

  Wiki wiki is de wanhoop nabij. Niets lukt, waar het nooit is gelukt.

  Sranan na fesi fu alla!


  Maak melding

 35. Kan niemand daar in de tropen, niet zodanig zijn hersens laten werken,en tot verstand komen;om deze gasten met wortel en tak uit te roeien.Zodat de massa weer gelukkig wordt!Mijn zegen heeft(hebben) die persoon(en)!

  Groet,(veel wijsheid)

  Lalbhadoer,


  Maak melding

 36. Het meten met twee maten is gepleegd door DWT en DBS. De persoonlijke aanval van Somohardjo op Iwan Brave – gebruikmakend van het recht op de vrijheid van meningsuiting – wordt wel afgekeurd en breed uitgemeten door de media. Maar de persoonlijke aanval van Iwan Brave op kandidaat minister Kromodihardjo wordt niet afgekeurd, maar bejubeld. En de persoonlijke aanval van DWT en DBS op Somohardjo wordt ook niet afgekeurd, integendeel, maar ten hemel geprezen, alsof dit alles de schuld is van de arme Somohardjo. Wat is dat raar en discriminatoir. De beschuldiging van Somohardjo aan het adres van Iwan Brave is – ondanks alle commotie – niet ontzenuwd, en blijft dus nog overeind staan.
  De aan drugs verslaafde mensen kunnen altijd voor de rechter verklaren, dat zij ontoerekeningsvatbaar zijn en dus niet veroordeeld hoeven te worden. Daarom moeten verslaafde mensen niet aux serieux worden genomen, omdat ze niet weten wat ze doen. Zij lijden aan psychische en psychiatrische beperkingen…
  De KTPI kwalificeert de persoonlijke aanval op de kandidaat-minister als LASTER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.