Regering Suriname mag binnenlands geld lenen

9

PARAMARIBO, 29 dec – De regering mag meer geld gaan lenen op de binnenlandse markt. De wet op de staatsschuld is aangepast met tien procent meer leenruimte. De coalitie keurde het wetsvoorstel goed, terwijl de oppositie de zaal uitliep. “De economie en de samenleving zijn in gevaar”, waarschuwt Radjkoemar Randjietsingh van het Nieuw Front.

Hij is met de totale Nieuw Front-fractie bang dat de inflatie straks niet te houden is. De binnenlandse geldmarkt is veel te klein. Elke misstap of wanbetaling zal leiden tot schokgolven. Het ware beter buitenlandse leningen aan te gaan. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën vindt precies het laatste levensgevaarlijk: “We willen juist het gevaar van inflatie voorkomen dat gepaard gaat met het importeren van buitenlands geld.”

Door nationaal schulden aan te gaan, wil de regering prikkels geven. “We willen de nationale liquiditeit benutten”, aldus Boedhoe. De oppositie wil hooguit vijf procent ruimte geven. Dat moet genoeg zijn voor het financieren van ontwikkelingsprogramma’s. Maar volgens vicepresident Robert Ameerali gaat het om meer dan dat. “We willen de schulden betalen die we hebben overgenomen, werkgelegenheid stimuleren en investeringsprogramma’s financieren.”

9 REACTIES

 1. 28 Dec, 16:00
  De raad van ministers heeft een commissie ingesteld die vermoedelijke “financiële wantoestanden” onder de regering-Venetiaan/Sardjoe in kaart moet brengen. Deze commissie staat onder leiding van minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Dat heeft ze vandaag gezegd tijdens een openbare vergadering van de Nationale Assembee. De vergadering was een voortzetting van een discussie over het leningenplafond van de overheid.

  Volgens de bewindsvrouwe heeft de vorige regering ontelbare diensten ingehuurd en werken uitgevoerd, “voor enorme bedragen”, zonder een financieel comptabele procedure. “De rekeningen duiken plots op; deze regering moet ze betalen.”
  De commissie die deze rekeningen onderzoekt, zal een rapportage daarvan aanbieden aan de Nationale Assemblee.

  Minister Boedhoe zegt dat ze niet alleen is gestuit op een overschrijding van het leningenplafond door de vorige minister van Financiën, maar dat er bovendien “sprake is van corruptie in het ambtenarenapparaat”. Die gaat volgens haar zo ver dat directeuren en ambtenaren opdrachten hebben gegeven aan particulieren om diensten uit te voeren. Ook zou er sprake zijn van hoge ambtenaren die wederdiensten eisen in ruil voor het verschaffen van opdrachten.
  Minister Boedhoe doet een dringend beroep op het publiek, het bedrijfsleven en haar collega-ministers om niet rechtstreeks zaken te doen met ambtenaren. Zij heeft vandaag het parlement gevraagd zo snel mogelijk de anticorruptiewet op de agenda te brengen.

  Boedhoe zegt dat de corrupte ambtenaren moeten worden opgespoord en aangepakt. Het systeem van betalen bij de overheid is niet transparant en corruptiegevoelig. Boedhoe zegt dat governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank overweegt artikel 18 van de Bankwet te schrappen, om de gemeenschap beter te beschermen.

  De minister schetste een beeld van de opbouw van de binnenlandse schuld. Daarin zijn gemaakte schulden met een cediteurenmarge van 90 dagen nog niet als schuld opgenomen. Die worden pas op de 91-ste dag aangemerkt als korte- termijnschulden. Boedhoe zegt dat dit soort schulden nog stijgt. Het zal de regering ruim drie jaar kosten om de gemaakte schulden van de voorgaande regeringen, sinds 2000, af te betalen.

  Minister Boedhoe zegt dat voor niet uitgevoerde werken, waarvoor opdracht is gegeven door de vorige regering en die nu plots opduiken die van de financiële last van de regering worden gehaald. Een voorbeeld hiervan is dat zonder enige comptable procedure het gebouw van Financiën moet worden geschilderd in 2011. “Wij hebben dat niet gevraagd”, zegt Boedhoe. Aan het bedrijfsleven dat werken heeft uitgevoerd en nog steeds uitvoert in opdracht van de vorige regering geeft Boedhoe de verzekering dat die opdrachten betaald zullen worden.

  Foto: Minister Boedhoe vanmorgen in de Nationale Assemblee.


  Maak melding

 2. liever geld lenen in je eigen land , inplaats van je land aan het buiten land te verkopen .
  het nieuwfront weet dat door hun toe doen de staatsschuld zo hoog is , buitendien moeten ze ook verklaren welk bdrijf één milioen U.S dollar moet ontvangen en waarvoor .
  er gaan zeker koppen rollen aan de kant van het nieuwfront , dus zetten jullie je schrap


  Maak melding

 3. Surinamese politicians might fight like cats and dogs.

  Maar wanneer het gaat om de kurk, die onze neusgaten boven het zeewater van de Atlantische Ocaan moet houden dan zijn wij precies daar om die ondersteuning te geven.

  En zo hoort het!

  Eigenlijk zijn wij Suriname tot gigantische dingen in staat. Er is geen tijd meer om tijd te verliezen.

  Together we win, divided we’re totally lost.


  Maak melding

 4. Jon,
  Reactie #2 is vibratie omwille van vibratie, meer niet.

  Als er gestolen werd moet dat ook aan het brede publiek kenbaar worden gemaakt.

  Bij mij aan de Brokopondolaan zijn onnodig rioleringswerkzaamheden uitgevoerd om blijkbaar vriendjes te paaien.

  Het resultaat is wel dat die eens zo stabiele weg ter plekke in elkaar donderstraalt omdat die duikers zijn gaan “lopen”.


  Maak melding

 5. De geldpwers gaat nu draaien.
  het is niet lenen in suriname maar er wordt nu geld gedrukt om de binnenlandse schulden te betalen. zodra meer geld op de markt komt zal inflatie optreden.
  straks moet men een dollar voor 5 SRD wisselen.
  wie wordt de dupe.
  de kleine man die op NDP heeft gestemd.
  dat is echt feest.
  zo kunnen we ook specimen drukken om op de markt boodschappen te doen omdat we voorlopig nog niet zoveel geld hebben.
  als weer goede tijden aanbreken kunnen de handelaren de speciemen inruilen voor echt geld. ???????????????????????????
  klinkt dit een beetje logisch.?????????????????

  Raga


  Maak melding

 6. Het is altijd zo geweest dat je eerst bij jouw eigen mensen gaat lenen voordat je bij andere aan klopt, hier gaat het over op je eigen markt lenen voordat je over de grens naar buiten gaat.Ik vind dat de minister van financies goed handelde om eerst de stap naar de inlandse markt te nemen dat doen vele Europese landen.Aangaande de heer Radjkoemar Randjietsingh heb ik het volgende te zeggen hij stelt zijn kiezers zeer teleur hij voert geen oppositie door de zaal te verlaten hij is na mijn aanzien niet volwassen voor de positie die hij bekleed in zijn coalitie.Hij zou met een veel beter voorslag voor de dag komen die accestabel zou zijn voor de minister,het is niet altijd zo dat de regering voorslagen altijd de beste zijn helemaal niet.Je bent geen politicus als je het veld verlaat zonder wat gewonnen te hebben voor je kiezers het zijn altijd lafaards die het veld verlaten zonder een winst en deze worden uitgelachen.Ik vind dat men in Suriname nog veel mag leren wat het parlementarisme betreft zulke episodes lijden tot niets.


  Maak melding

 7. @ #2 het artikel van Boedhoe.

  Boetje koe is echt een rund. Er zijn voldoende wetten en regelementen opgrond waarvan zij ambtenaren kan aanpakken. De anti-corruptie wet waar ze naar verwijst gaat over corruptie door politicie.
  En als procedures volgens haar niet deugen dan moet ze die gewoon aanpassen. Dat is haar werk, maar gezien deze en een eerder artikel over de gratificaties heb ik toch vooral het idee dat zij totaal niet weet waarover ze praat en dat ze van DDB opdracht heeft gekregen met modder en shit te gooien.

  Wel dit verhaal is echt shit, er klopt geen ruk van. 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.