Meer impact

19

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Waarom wordt de ene moord wel breed uitgemeten en haalt die alle media (in Suriname en Nederland) en de andere niet? En waarom grijpt de oppositie die ene roofmoord wel aan om de ‘verruwende criminaliteit’ aan te kaarten in het parlement en de andere niet? Welk antwoord ook, het is niet alleen triest maar ook ronduit racistisch en meedogenloos dat mensen benadrukken dat de roofmoord op toerist Hans Janssen, op de eerste kerstavond in Paramaribo, wordt ‘opgeblazen’ omdat hij een ‘blanke Nederlander’ was.

Hartverstikkend hoe velen niet in staat zijn om menselijk te reageren als een medemens tragisch het leven laat. Door misplaatste minderwaardigheidsgevoelens wordt het met allerlei kronkelargumenten tot een raciaal ding gemaakt. Toen ik tweede kerstdag het bericht vernam, sprong ik direct uit bed en kwam in actie als journalist. Gedreven door het aangrijpende gegeven dat iemand heel ver van huis, in een vreemd land, bruut van het leven wordt beroofd. Bovendien ook nog tijdens de sentimentele kerstsfeer van ‘vrede op aarde’. Extra wrange ingrediënten die tot de bizarre verbeelding spreken.

En wat een horror voor zijn vrouw die rennend en gillend, tegen middernacht, de dood op de hielen voelt, na dat ijselijk schot uit een afgezaagd jachtgeweer, dat kort daarvoor op haar buik gericht was. Zo ook kom ik vanwege de bijzondere omstandigheden wel in actie bij het ene dodelijke verkeersongeval en bij de andere niet. Een jonge scholier op een bromfiets overreden door een truck met oplegger op een sluiproute, staat symbool voor het onveilige leefmilieu van het kind. Een dakloze drugsverslaafde vrouw die ’s avonds onder veel gegil midden in een woonwijk wordt doodgeranseld, terwijl alle ramen en deuren potdicht blijven. Dat je omringd door overbevolkte huizen toch zo eenzaam en hulpeloos kan sterven, moet tot maatschappelijk nadenken zetten.

En zo staat Hans Janssen symbool voor de o zo gewilde westerse ‘geldtoerist’ die vertrouwen stelde in ons ‘Switi Sranan’ maar wreed werd afgeslacht. Natuurlijk heeft dat meer impact. Horrorkerst in Paramaribo; niet bepaald wervend. Triest dat misnoegde burgers in kranten zeggen: “Weet je hoeveel zwarte Nederlandse Surinamers hier vermoord worden?” Of: “De Surinaamse maatschappij blaast het op.” Hoe meer harteloos kan je uit de bocht komen. Verplaats je liever in het slachtoffer: wil jij als een beest doodbloeden in een obscure steeg, al dan niet ver van huis?

Een surrealistisch beeld zoals die weduwe, onophoudelijk huilend en compleet knock-out op haar bed in het guesthouse lag, omsluierd door de witte klamboe en vertelde: “Ik ben totaal uitgeput. Ik heb het wel duizend keer opnieuw beleefd.” Je hoefde echt niet in haar plaats te liggen, om je dat te beseffen. Ze klampte zich aan elke vreemde hand die maar troost bracht. Op dat moment ben je echt geen ‘journalist’. Maar ook zij poogde ondanks haar verdriet te troosten: “Alleen maar lieve mensen in Suriname. Jullie kunnen er niets aan doen.”

De volgende ochtend zat ze, ogenschijnlijk opgewekt en rokend aan tafel. Het was niet meer dan een pantser totdat ze in Nederland zou zijn, veilig bij hun dochters. Vlak voor de terugreis ging ze bloemen leggen waar haar man stierf. Als een stukje rouwverwerking. Samen met een intiem groepje. Bij de plek waar de auto van de daders stond, stak ze ineens, als door een wesp gestoken, haar middelvinger op en riep voor heel even woest: “Fuck you klootzak!” Dat was geruststellend krachtig.

Toen we elkaar voor de guesthouse een stevige en innige afscheidsbrasa gaven, barstte haar Surinaamse buurvrouw en reisgezel in snikken uit: “Ik was zo bang dat ze nu een hekel aan alle donkere mannen zou hebben.” Deze buurvrouw had het echtpaar Janssen ‘overgehaald’ ook eens naar ‘haar Suriname’ te gaan. “Ik voel allerlei pijnen en spijt”, zei ze eerder. Ook haar troostte ik omhelzend met de woorden: “Ik heb mij geen moment met de daders geïdentificeerd.”

Iwan Brave

19 REACTIES

 1. dit komt ook door teleurstellingen,die de
  regeering heeft gedaan,er is van alles
  beloofd,en nog niets nagekomen.
  ook hebben ze een verkeerd beeld,van de foute
  mensen aan de macht.
  verdriet en armoed,brengt veel in schaamte.
  ik schaam me diep,om dit te constateren
  bruno


  Maak melding

 2. Goed artikel en goed te lezen dat er nog mensen met empatische kwaliteiten in SME rond lopen die niet gefrusteerd worden door hun eigen zielige ik.

  Elke dode, of het door moord of een ongeval komt, is er één te veel.

  Jammer genoeg werkt het averechts als we bij elke dode een hoop bombarie maken. Dan zouden we een roepende in de woestijn worden waar niemand naar luisterd.
  Beter is is het om, zoals Iwan aangeeft, de aandacht te vestigen op die zaken die duidelijk de tekortkomingen in onze maatschappij laten zien. Alleen zo krijgen we zicht op de werkelijkheid en hebben we de mogelijkheid haar te verbeteren!


  Maak melding

 3. Het is diep triest dat weer een toerist is vermoord.Het is heel typerend dat nederland nu bewust alleen aandacht besteed aan een blanke nederlander die daar is omgebracht. Er worden dagelijks toeristen zowel blanke als hindoestane als javaane en creoolse toeristen daar in suriname beroofd. Laat staan de plaatselijke bevolking. Ik vindt het jammer voor mn vaderland suriname. Ze zouden daar meer aan preventie en surveilleren moeten doen op plaatsen waar toeristen komen en gaan. Kijk maar naar de dominicaanse republic. Meer beveiligers desnoods gewapende. Zeker weten dat dit zal helpen en het land zal meer en meer toeristen krijgen en op zn buurt meer ontwikkelen op economisch gebied. Dus mensen beveiligers, sla uw slag!!


  Maak melding

 4. Inplaats van een eenheid in het leven te roepen, die de president bewaakt, terwijl dit de taak is van de CIVD, kan met beter een toeristen politie op zetten, betaald uit toeristen belasting, die zich zichtbaar ophoudt in e toeristen wijken. Regeren is vooruitzien. Stop met megalomane projecten en zorg dat het land op micro niveau goed draait.


  Maak melding

 5. Marlon, heb je de column uberhaupt wel gelezen en begrepen? Jouw reactie is juist de reden waarom deze column wordt geschreven..
  En ja, laten we de Dominicaanse Republiek als voorbeeld nemen. Het land waar toeristen “gezellig” in het All inclusive resort samenkomen en alleen onder zeer strenge begeleiding het resort mogen verlaten. Een behoorlijk bekrompen reactie dus..

  Goede column (wederom)! Bizar dat mensen een dergelijke moord gebruiken om hun minderwaardigheidscomplex te kunnen uiten.


  Maak melding

 6. Beste Mijnheer Iwan Brave

  met belangsteling opnieuw uw column gelezen zoals ik dat altijd doe . De wijze waarop u de dingen omschrijft is des brave . Ik kom regelmatig als bleekscheet met mijn surinaamse vrouw naar uw prachtige land wat ik in mijn hart heb gesloten .Het land staat los van de bevolking die er woont het zijn twee verschillende dingen .Als wij in paramaribo lopen voel ik mij redelijk veilig althans dak denk ik .mijn vrouw daar geboren kent de veilige en onveilige momenten en attendeerd mij erop dat we weer eens worden gevolgd door zeg maar mensen met minder goede bedoelingen .Een kwade blik van haar achteromkijkend doet dan wonderen soms .Als je als toerist daar loopt zelfs al kom je uit suriname ze ruiken het op afstand en moet je op je hoede blijven dat weet je als je daar bent. Het wordt misschien wat breed uitgemeten maar dat maakt het er niet minder erg door .En natuurlijk kan zoiets ook in bijv amsterdam gebeuren of waar dan ook crimi s zijn overal .Als je savonds in paramaribo uitgaat moet je met een groep gaan of de taxi nemen en bepaalde plaatsen vermijden dat moge duideljk zijn . Natuurlijk is het behoorlijk schrikken en voor mensen die er ook heen zouden willen krabben zich nu achter de oren of ze wel gaan .Laten we slechts hopen dat de daders snel worden gepakt en meer politie op straat ook s avonds en camera toezicht zal preventief werken maar uitsluiten van misdaden zal ook dat nooit voorkomen niet in paramibo en elders ook niet .Helaas moeten we ermee leven .rest mij u en alle goede surinamers een geweldig en veilig 2011 toe te wensen


  Maak melding

 7. Wat ik DIEP TRIEST vind is dat niemand het heeft over de DADERS en over hoe en waarom zijn de Daders altijd van de zelfde bevolkingsgroep ??? heeft het te maken met hun genen? of iets anders?

  Wil iemand of Iwan mij dat eens uitleggen?
  Ik ben BENIEUWD !!!bij voorbaat mijn dank..

  En kom niet met het smoes dat het met ARMOEDE te maken heeft, want in alle bevolkingsgroepen komt Armoede voor.

  Trouwens Armoede geeft nog niemand het recht om op BARBAARSE manier onschuldige en hardwerkende mensen te VERKRACHTEN, BEROVEN en VERMOORDEN in de bijzijnde van hun dierbaren, zoals mw.Jannsen het heeft meegemaakt.
  Moge God mw. Janssen en alle slachtoffers de kracht geven om hun leven dragelijk te maken, want RUST en VREUGDE zullen ze nooit meer kennen.

  Suriname zou een Paradijs kunnen zijn zonder de BARBAREN.


  Maak melding

 8. @Shayrie

  Ik ken genoeg goede en betrouwbare mensen in elke bevolkingsgroep. Mensen die al tientalle jaren uiterst betrouwbaar en oprecht geblekne zijn. Elke wetenschapper zal dan beamen dat het probleem nooit of te nimmer in de genen kan zitten en dat zo’n denkwijze deze integere mensen ernstig te kort doet. En dat niet alleen, de hele samenleving heeft te ledien onder een dergelijke denkwijze om de simpele reden dat daardoor de goede mensen niet op de juiste plaats komen.
  Anders gezegd. Veel van de huidige politicie zijn onbetrouwbaar en maken juist dankbaar gebruik van raciale sentimenten om zo hun eigen positie veilig te stellen en een rookgordijn rondom hun eigen corruptie op te werpen.

  Het is dan ook triest om te constateren dat in de politiek in SME alle parijen voor meer dan 90% afhankelijk zijn van het stemgedrag van éémn ethnische groep. Allemaal, geen enkele uitgezonderd.
  Let wel laat je niet beduvelen door de excuus-truus partij lid in het bestuur die ze een multi-ethnische karakter moet geven of de vele jakhalzen in de leiding. Die gaan voor het geld en hebben geen interesse in ethiniciteit. Die zijn slecht geinteresseerd in groene dollars.


  Maak melding

 9. #Shayrie
  Het moet mij van het hart dat u dit zeer trieste gebeuren misbruikt om uw racistische inborst te tonen.
  Ik denk niet dat het relevant is uit welke bevolkingsgroep de moordenaar komt. Wat belangrijk is, is dat elke misdadiger, wie dan ook, of wat voor achtergrond hij heeft of ras hij is, opgepakt en gestraft wordt.
  Uit elke bevolkingsgroep komt er kaf voor.
  Het is totaal niet rasgebonden; wat wel meespeelt is vaak veel complexer dan u zich misschien kunt voorstellen; maar uw reactie gelezen hebbende waag ik mij toch een opmerking te plaatsen dat u met uw kort door de bocht reactie niet op de hoogte bent van dit soort zaken.
  Het is u derhalve niet echt kwalijk te nemen.
  Ik vergeef u, maar u wel aan wat aan scholing te doen.
  HET HELPT ABSOLUUT.
  #@#: ps

  Complimenten aan de heer Brave voor weer een zeer goed geschreven journalistiek stuk.
  Alhoewel ik het vaak inhoudelijk niet met hem eens ben, behalve dan deze keer, lees ze heel erg graag.
  Goede journalist; ik zou heel graag meer mensen van uw journalistieke niveau in Suriname aan het werk zien.
  Het zou helpen om het land op een hoger plan te brengen.
  Roy Coco


  Maak melding

 10. #9
  Ik vergeef u, maar u wel aan wat aan scholing te doen.
  HET HELPT ABSOLUUT.
  Moet zijn:
  Ik vergeef u, maar raad u wel aan, wat extra scholing te volgen.
  HET HELPT ABSOLUUT.


  Maak melding

 11. Adam, Ik vindt je reactie naar mij een beetje dom. Volgens jou woorden wil je de waarheid in suriname niet zien, oftewel de werkelijkheid daar nu. In mijn tijd toen ik daar woonde gebeurde dit soort berovingen nagenoeg nooit. En nu is het gewoon een normale gang van zaken. Ik vindt dat men daar gevolg aan moet geven door wat ik al eerder noemde meer preventie, politie, beveiligers, politie in burger en whatever mogelijk. Dus mensen aan de slag om suriname beter en veiliger te krijgen. Wellicht kom ik dan een x daar op vakantie in suriname ipv uit te wijken naar andere landen. Veel gezondheid en geluk in het nwe jaar 2011
  Marlon


  Maak melding

 12. @Sharie(8)

  Wat mij opvalt is dat je over ras begint terwijl helemaal nog niet duidelijk is wie de daders zijn van de laffe moord op Hans Jannsen. Er is niemand aangehouden en er is niemand verdacht. Dus jij hebt werkelijk geen idee of je bent een helderziende (komt meestal van de duivel)

  En verder: van welk ras ben je zelf. Noem je afkomst en ik schrijf zo een essay vol met de misdaden van jouw ras. Als je die bunker uit je ogen haalt dan zou je dat zelf ook wel kunnen, denk ik. En als je schrijft dat Suriname een Paradijs zou zijn zonder de barbaren dan vraag ik: waarom ben jij daar nog?


  Maak melding

 13. Nou dit gebeuren is heel erg triest,ook de dood van die jonge surinamer voor de deur van een bekende discotheek in suriname.de oplossing zou zijn extra politie inzetten niet alleen waar toeristen komen maar overal in de stad, en het belangrijkste AUB DE SRATEN VOORZIEN VAN GOEDE VERLICHTING!!!


  Maak melding

 14. bifa,
  Waarom bent je zo verontwaardigd? ik heb niet vermeld welke bevolkinsgroep ik bedoel,omdat ik weet dat het bekend is bij iedereen.
  En wat ik grappig vind is dat het bij jou ook bekend is.
  En ik ben geen helderziend, maar ik ben ook niet BLIND !!
  En wat de BARBAREN betreft, ja niet alleen Suriname, maar zelfs de wereld zou een paradijs zijn zonder barbaren. Ik vind het niet erg, maar wel jammer dat je anders erover denkt, helaas.

  Roy coco,
  Ik heb voldoende kennis om te weten dat je niet hoogopgeleid moet zijn en zelfs geen enkele scholing hoef te hebben, voor het besef tussen goed en kwaad.

  Realist geen Racist


  Maak melding

 15. @15 Shayrie,

  bla, bla, bla, bla. Alles wat je schrijft komt op hetzelfde neer: vooroordeel en niet gebaseerd op de feiten. Iemand die over zichzelf schrijft dat hij/zij voldoende kennis heeft neem ik bovendien niet al te serieus, want als dat werkelijk zo is dan hoefde je dat niet op te schrijven.

  En wat betreft de barbaren. Ja, de wereld zou beter af zijn als ze allemaal zouden verdwijnen, maar dat is ‘wishful thinking’, dus niet ter zake doende. En als je het dan toch zo graag wil, begin dan eerst de barbaar in jezelf te verwijderen. Ik ben niet blind, zeg je verder. Nou, we zullen zien.


  Maak melding

 16. Aan alle moeders en dochters wens ik bij het begin van dit nieuwe jaar veel liefde en zegen toe.
  Alle vervloekingen en vernederingen van het vrouwelijk geslachtsdeel zijn bestraft en alle negatieve creaties verbroken.
  Niet langer zal de vrucht van de moederschoot,de mens,een vernietigende macht voor zichzelf en de wereld zijn. Gods zegen en veel wijsheid toegewenst in 2011


  Maak melding

 17. De verontwaardiging over de roofmoord op
  de heer Janssen is terecht. Elke dode ten gevolge van een roofmoord is een teveel. Als je nou blank of zwart bent of je nou toerist of een inwoner van het land zelf bent. Een roofmoord blijft een roofmoord. Een mens blijft een mens. Een een moord op een mens is nimmer goed te praten.
  Bij deze wil ik niet alleen de nabestaanden van de heer Janssen maar ook alle andere nabestaanden die familieleden hebben verloren aan een roofmoord, mijn oprechte medeleven betuigen.

  Wij verlangen met zijn allen naar een tijd waar deze afschuwelijke daden niet plaatsvonden. We verlangen naar een paradijs waar er geen plaats is voor zulke gruwelijkheden. Helaas bestaat zo’n paradijs niet. Nergens! Vroeger misschien ja. Maar vroeger bestaat helaas niet meer.
  Daarmee wil ik niet beweren dat wij deze gruweldaden moeten accepteren. Nee! Er moeten plannen gemaakt worden om deze laffe daden aan te pakken en uit te roeien.

  De criminaliteit is niet louter een Surinaams probleem. Wereldwijd is de criminaliteit aan het toenemen en verruwen.
  Criminaliteit staat los van welke regering dan ook aan de macht is. Suriname is onderdeel van de wereld en Suriname is dus helaas geen uitzondering wat betreft de criminaliteit. Ter illustratie:
  Ik woon tientallen jaren in Amsterdam.
  Vroeger waren gewelddadige roofovervallen in Amsterdam uitzonderingen en groot nieuws.
  Tegenwoordig zijn de gewelddadige roofovervallen in Amsterdam schering en inslag en geen uitzondering meer.
  Het lijkt onderdeel van het leven te zijn geworden.
  Vroeger kon je als vrouw zijnde rustig op je gemak ’s nachts op straat lopen.
  Nu is dat bijna niet meer mogelijk zonder dat je de kans loopt beroofd of verkracht te worden. Bejaarde vrouwen worden regelmatig aangevallen en beroofd van hun handtasje.
  Recentelijk is een juwelier overvallen en
  op een laffe manier vermoord. De daders zijn nog steeds niet opgepakt. Op straat vinden regelmatig criminele afrekeningen plaats.
  Recent weer een afschuwelijke misbruik van
  kleine kinderen door een kleuterleider.
  Ja. Ik heb het over Amsterdam.
  Ik woon en werk in Amsterdam en het is niet mijn bedoeling om Amsterdam af te kraken. nee, want ik hou van Amsterdam en er gebeuren ook positieve dingen in Amsterdam.
  Ik schets louter en alleen de werkelijkheid.
  En ik wil aangeven dat deze misdaden overal in de wereld kunnen plaatsvinden. Dus ook in Amsterdam en in Suriname.
  Criminaliteit is namelijk een universeel verschijnsel.

  ook in Amsterdam is een discussie ontstaan om de criminaliteit harder aan te pakken.
  Om de toenemende criminalitiet het hoofd te bieden zal dat ook moeten gebeuren.
  De criminaliteit in Suriname wil ik absoluut niet bagataliseren want daarvoor is het een te ernstig probleem.
  Dat de criminaliteit een tendens is in de wereld wil niet zeggen dat de Surinaamse regering deze tedens maar moet acceptereren en niks moet doen.
  Nee! Deze regering moet met goeie oplossingen komen om de criminaliteit een halt toe te roepen.
  De huidige regeing heeft het idee geopperd om de dienstplicht weer in te stellen.
  Goed idee! daarmee haal je de jongeren die de hele dag op straat rondhangen en allerlei snode plannen smeden van de straat en kunnen ze discipline bijgebracht worden.
  De dienstplicht zou in elk geval een goeie stap zijn op potentiële criminelen de wind uit de zeilen te nemen.
  Uiteraard is er meer dan alleen de dienstplicht nodig om de criminaliteit aan te pakken maar het zou wel een hele goede stap zijn.


  Maak melding

 18. Sharaida, ik vindt je reactie perfect!
  Je geeft tegelijkertijd ook aan,wat en hoe
  en door wie dit soort geweldadigheden aangepakt zou kunnen worden.

  Groetjes,
  Marlon


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.