Nederlandse toerist in Suriname doodgeschoten

166

PARAMARIBO, 26 dec – De vier en vijftigjarige Nederlandse toerist Christopher Janssen is doodgeschoten tijdens een roofoverval in de binnenstad van Paramaribo. Dit meldt de politie. De man liep kort voor middernacht samen met zijn vrouw terug naar hun appartement toen ze werden overvallen. In de nogal verlaten Jessurunstraat sprong een man uit een auto en rukte de tas van de vrouw weg.

De vrouw zette het op een lopen, terwijl haar man hevig worstelde met de ander. Op gegeven moment ging het vuurwapen van de onverlaat, een jachtgeweer met afgezaagde loop, af. Jansen werd geraakt en zeeg dood neer. Zijn lijk bleef in een plas bloed achter, terwijl de rover en zijn comparant wegreden. In de tas van de vrouw zaten een filmcamera, een Ipod en enkele persoonlijke bezittingen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie is al een onderzoek begonnen.

166 REACTIES

 1. Door het vermoorden van toeristen zijn we bezig onszelf te vermoorden.Denkt u dat zo meer toeristen naar ons zullen komen? Zal men eerder geneigd zijn om te investeren? Ik hoop dat de overheid eindelijk wakker wordt en deze misdadigers aanpakt en geen gratie verleent aan moordenaars!


  Maak melding

 2. Dit incident komt Suriname heel duur te staan.Alle Nederlandse en Belgische radiostations maken melding van dit incident.Via het internet wordt dit bericht ook overgenomen door internationale persbureau’s.Potentiele toeristen en ondernemers zullen afhaken om Suriname nog te bezoeken.De oplossing op korte termijn; meer politie op straat en preventief foullieren.De politieagenten met de leuke baantjes op straat inzetten.Geen privileges meer voor bepaalde personen.


  Maak melding

 3. Suriname wordt maar steeds erger met al die roof en moorden.Misschien moeten we als Surinaamse nederlanders maar een andere land gaan kiezen.De overheid doet er geen ene moer aan.Je bent gewoon niet meer veilig in suriname.Toch gaan er nog veel mensen naar Suriname ,tot je het zelf mee maakt.
  triest en triest mijn medeleven aan de nabestaanden.

  Suriname een mooie land met een klote regering


  Maak melding

 4. Ten eerste heel triest als zoiets je overkomt echter we moeten niet doen of het alleen in Suriname voor komt dat je berooft kan worden met dodelijke afloop.
  Het komt jammer genoeg in de hele wereld voor.
  Het is jammer Suriname staat er niet om bekend en het kan schade berokkend aan het image van een land. Suriname is een mooi land en heel vriendelijke bevolking maar kaf heb je er onder elke bevolking dus ongeacht waar je je bevindt. Nogmaals het is triest wat deze familie is overkomen.


  Maak melding

 5. Vreselijk. De vraag is hoe snel de politie de daders in de kraag kan grijpen. Justitie heeft hier een belangrijke taak gelet op het feit dat het toerisme in Suriname in de lift is. Ik ben tevens geen tegenstander van de doodstraf.


  Maak melding

 6. De medebetuiging gaat in eerste instantie uit naar de nabestaanden van het slachtoffer.
  Deze incidenten kunnen zich overal ter wereld
  voordoen.Doch,te meer een reden voor deze huidige regering om daadwerkelijk en effectief op te treden tegen dit soort verruwing van de maatschappij.Meer controle op straat.Meer preventieve maatregelen.Optimale veiligheid dient er te worden geboden aan de eigen kondremangs en de buitenlanders/toeristen.Deze optimale veiligheid dient als reclame te functioneren aan het buitenland.Met andere woorden dient een veilige Suriname meer investeerders en toeristen aan te trekken.Daarom moet het puntje veiligheid hoog in het vaandel komen te staan in het regeerprogramma.
  Ik ben nogmaals een voorstaander van keihard en effectief optreden tegen alle criminelen !!!!
  Militairen en Politie gezamenlijk patrouilleren.Per direct !!!!!24 hour a day !!!


  Maak melding

 7. bij deze zou ik de hele wereld oproepen om dit klote land suriname te vermijden.er zijn 1000den mooie plekken voor vakantie.EN WAT DOET BOUTA MET ZIJN GROTE SMOEL.natuulijk….. hij is bang voor zijn eigen leven,dus doet hij plakband op mond om laat de criminalisering glashard zijn gang gaan.zulke presidenten mogen de pot op.


  Maak melding

 8. Henk Molenaar, dagelijks worden in Nederland mensen vermoord.Zelfs meerdere personen op een dag.Geef jij de Nederlandse regering de schuld van deze moordpartijen?Nee, natuurlijk niet!En ontken dit niet!!!!!!!!!!!

  Het lijkt erop dat je in een-adem,Pinto en anderen en de huidige Surinaamse regering de schuld wil geven van deze tragische gebeurtenis.Natuurlijk maakt deze moord grote indruk op de kleine Surinaamse gemeenschap in en buiten Suriname.

  De politie kan niet overal en tegelijk aanwezig zijn.Ook in grote en kleine steden in Amerika,en in steden als Tokyo, Djakarta, Moskou,Berlijn,Parijs,Rome,Rio de Janeiro,Brisbane enz,wordt de politie geconfronteerd met overvallen en de moordpartijen waarbij de daders makkelijk weten te ontkomen.

  De huidige Surinaamse regering wil deze problematiek harder aanpakken met moderne middelen.Maar de oppositie van Nieuw Front doet haar best om dit weer tegen te houden.Denk constructief mee om deze problematiek op te lossen.

  Aanbevelingen:
  Militairen zullen meer getraind moeten worden om politie taken uit te voeren.Deze zwaar bewapende eenheden moeten speciaal ingezet worden voor het preventief fouilleren.Je zal er versteld van staan hoeveel wapens ze zullen vinden.

  Geen speciale politieteams meer om rechters te bewaken.De 60 personen die met deze taken zijn belast moeten op straat ingezet worden.Wat een luxe positie voor deze rechters.

  Elke wijk moet een goed bemenste politiepost krijgen.Deze politieposten moeten via een intranet direct verbonden zijn met de centrale meldkamer van de politie.

  Daarnaast moeten in elke wijk op strategische plekken/wegen camera’s geplaatst worden.Deze camera’s moeten vanuit de politieposten gemonitoord worden.De politie moet vanuit de politieposten makkelijk kunnen uitrukken bij incidenten in hun controle gebied.

  Maar neem van me aan dat er toch nog van die brutale overvallers zullen zijn.Deze lieden zullen ondanks de strenge maatregelen toch proberen hun slag te slaan.


  Maak melding

 9. Henk Molenaar dit kon ze overal gebeuren. Ook in Den Haag, Brabant. Of niet soms? En wat heeft deze regering er mee te maken?
  Spijtig voor alle slachtoffers. En de daders moeten gestraft worden.


  Maak melding

 10. @Toerist,
  75% van alle roofmoorden worden niet opgelost in het land waar jij woont, wanneer ga je dan vertrekken?

  Desalniettemin heel veel sterkte aan de nabestaanden.
  Zeker weten dat de KPS ze binnen een paar weken te pakken krijgt.


  Maak melding

 11. Long live LONIE BLunderwijk ,Kan nooit een koelie ,Jampa of Creoro zijn ,Deze mensen lopen niet met een geweer met afgezaagde loop.Deze mensen zijn een soort kanker in de samenleving , Deze lonie’s moeten gewoon worden afgeschoten…


  Maak melding

 12. @stem ndp, en wat als het toch zo is dan ?
  Waar was de Nederlandse media toen een Donkere Nederlander vorige week door een politie agent was doodgeschoten ???
  Waar was de media toen, zo te zien is het leven van een blanke Nederlander veel meer waard dan die van een donkere Nederlander ?


  Maak melding

 13. @StemNDP,ik heb hier niets aan toe te voegen..
  Kerst is een mooie feest.Zo zou het ook moeten blijven. Zo zie je;Hoe die niets nutten alles en voor iedereen kunnen verpesten.

  Nu zien jullie zelf wat voor tuig in SU woont en leeft.Suriname moeten wij nu gewoon links laten liggen!!!!Dan gaan ze waarschijnlijk voelen hoe belangrijk toerisme voor Suriname is……WIE GAAT DIT AANPAKKEN!!!!!OOOOOÒÒÒ WIEÌÌÌ……

  Lalbhadoer,

  Groet,Ram,Ram, (h)eerlijke feest dagen toegewenst


  Maak melding

 14. Het is triest voor de nabestaanden, maar wanneer het een Nederlander van Surinaamse afkomst wordt het niet zo breed uitgemeten in Nederland (zie El Molina incident, niks van gehoord in Nederland).


  Maak melding

 15. Heel veel sterkte aan de nabestaanden met dit groot verlies.Ben net terug uit Suriname en heb 2 maanden in de Jessurunstraat gelogeerd.De straat is aan het begin donker en geen straat verlichting en smal.Ook in nov zijn twee dames beroofd van hun bezittingen in dat zelfde stukje Jessurunstraat.De daders slaan toe via hun gsm wanneer toeristen na 10 uur door de straat lopen op weg naar hun guesthouse.Mijn advies is wat ik zelf al jaren doe neem een taxi voor 10 srd en je komt goed thuis.Swietie Srenang ik blijf komen maar ga s,avonds niet over straat de crimineelen slaan dan hun slag.


  Maak melding

 16. Reactie 20 van Rob.

  U bent goed op de hoogte van het aanpakken van de criminele problemen in Suriname.

  Het onaangekondigd preventief fouilleren en doorzoeken van auto’s zou een zeer effectief middel zijn om het vuurwapengeweld in te dammen.


  Maak melding

 17. Wat jammer dat er nog van die criminelen rondlopen in het mooi land als Suriname. DOODSTRAF: JAAAAAAAAAA! Deze mensen moeten flink gemarteld en dan met een heeeeel karig maal in de gavangenis opgesloten worden tot de dood volgt. Ik ben alleen tegen doodstraf als je bij verdediging iemand per abuis doodschiet. Iemand beroven en dan nog doodschieten? Beestachtig. De familieleden en kennissen van het slachtoffer zullen liever een anderland uitkiezen als vakantieland. Velen zullen zeggen: OP EEN VERKEERDE PLEK OP HET VERKEERD MOMENT. Ik zeg: Je mag gaan en staan waar en wanneer je wilt. Toerisme jaag je op deze manier naar de verdoemenis.
  Mijn hartgrondige condoleances aan de nabestaanden.
  Er is veel werk aan de winkel voor de Surinaamse regering en het politie-korps om het land weer veilig voor toeristen en vooral voor hun eigen volk te maken. Roof en beroving is schering en inslag in Suriname. De hardwerkende chinezen (winkeliers) die tot elf uur in de avond hun diensten willen bewijzen door nog hun deuren open te laten voor het publiek, worden ook vaak de dupe van roversbende. Ze werken niet, zitten op hun luie reet en willen alles. Dan ook alles, zelf mensenlevens. Hebben zij nog het recht op leven???????
  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

  Iemand die van Suriname houdt, vaak en graag in Suriname verblijft


  Maak melding

 18. Het verwonderd mij helemaal niet dat de criminaliteit in SU hoogtij viert. Het is zelfs logisch.Een criminele regering heeft tot gevolg dat de criminaliteit toe zal nemen.Hoe kan de president gerechtigheid en verdraagzaamheid verkodigen terwijl hij zelf een moordenaar is. Hoe kan Brunswijk het volk eerlijkheid bij brengen terwijl hij zelf een dief is. hoe kunnen mensen als somo,alibux,naarendorp en die hele boevenbende veiligheid en vooruitgang brengen. Veel eer zullen criminelen de overhand nemen is SU.


  Maak melding

 19. Triest,treurig,verschrikkelijk.Degene die aangeeft ,dat het overal gebeurd,oke–Maar suriname zo,n klein land,met auto,s meer dan het inwonersaantal,een kleine binnenstad,waar je na een uur lopen uitgekeken bent,en zelf,s die kunnen ze niet optimaal beveiligen.Vergis je niet,het is een moord komt gelijk in het nieuw,s,maar er worden dagelijks mensen beroofd.Meneer ddb,en kornuiten hebben de toegang tot suriname geopend,voor brazilianen,haitianen,chavez–anen?enz…Zelf,s hebben ze permanente bewaking.Het spijt me verschrikkelijk dit te moeten schrijven,Toeristen,en met name nederlandse,ook van surinaamse afkomst moeten suriname gewoon vermijden,er zijn meerdere vakantie bestemmingen,en goedkoper ook.Kijk maar naar de tickets naar suriname,zal altijd zo blijven,omdat de surinamer nooit eensgezind zijn,terwijl je voor de helft en zelfs nog minder naar de nederlandse antillen kunt gaan.Je kunt in suriname niet eens een ketting of sieraden aan hebben ,dat is vragen om zelfmoord.Zal nog erger worden,want onze afrikaanse broeders??zijn nu ook richting suriname.


  Maak melding

 20. Suriname een mooie land?????? Heb ik peroonlijk mijn bedenkingen over.Er zijn op de wereld nog mooiere landen.

  Dat in suriname hèèl veel oneerlijke mensen wonen, 100 procent er mee eens.Dat heel mensen daar wonen, die zonder veel moeite te doen, rijk willlen worden… meer dan 100 procent eens……WAT MOET HET WORDEN, MET DAT LAND?????!!!!!!!!

  Lalbhadoer,

  Groet, Ram,Ram, (h)eerlijke feest dagen toegewenst!


  Maak melding

 21. #18 en #19…ik zou die woorden die je over mijn land Suriname uit, maar gauw terugnemen.
  Ik heb meerdere gevallen meegemaakt van mensen met dezelfde mening die medogenloos gestraft zijn en nu 6 voet diep liggen.

  Mama Sranan e strafu sma sa e kos’ en. Je hoeft dat niet van me aan te nemen, maar jammer genoeg zullen we ook nooit weten wanneer jij gestraft zult worden. Je kan liever je mond houden dan dergelijke woorden uit te spreken. Mi e warskow’ yu!


  Maak melding

 22. no 23, stem NDP.
  In het verleden wilde Bouta Lonnie afschieten, nu zijn ze de beste vrienden, pas maar op dat ze niet samen op jouw stomme kop en op de kop van iedereen die op hen gestemd heeft gaan schieten. Bovendien ben je een racist die niet openlijk voor zijn racistische mening durft uit te komen, wat bedoel je b.v. met Lonnies? Zodra je denkt dat jouw etnische groep beter is dan een andere ben je een racist. Er zijn zat Koelies, Jampas en Creoros die zonder na te denken ook zo een ander mens zouden kunnen ombrengen om een habbekrats, je moet niet doen alsof maar één bevolkingsgroep in Suriname tot zulke daden in staat is. Ik neem aan dat je een NDP stemmer bent? Ga eens binnen de NDP van boven naar beneden na of er geen moordenaars in dat clubje zitten, zodra je er één tegengekomen bent mag je ophouden, je zult zien hoe snel je klaar bent.
  P.s. Ik ben geen Lonnie.


  Maak melding

 23. Voor een ieder die anti MC of deze nieuwe regering is zou ik willen vragen van; laat het min van Buza in Ned. een negatief reisadvies voor Suriname afroepen ! Als men vindt dat Suriname onveilig is moet men hun burgers adviseren weg te blijven of direct te vertrekken uit het betrokken land.

  Maar dat gaat men niet doen want dit is(hoe vervelend dit ook mag klinken) een incident.

  Dit is temeer het bewijs dat er vaker en in elke wijk roadblocks gehouden moeten worden door politie, belastingdienst, douane, immigratiedienst, etc. en dan niet alleen maar 1 fuik leggen. Er zouden meerdere fuiken gelegd moeten worden om hen die denken te kunnen ontsnappen alsnog in de kraag te vatten.

  Heeft Santokhie jullie dit niet geleerd ? Hij was toch jarenlang in training bij de Ned politie en justitie ????


  Maak melding

 24. Heel erg voor de familie(vrouw)..het blijft niet bij toeristen.Chinezen,winkeliers werden meedogenloos vermoord/verkracht door die criminelen. Het ligt zeker niet de bij regering/politie….
  beste mensen bedenk tien keer eer u de straat op gaat,in de nachtelijke uren..


  Maak melding

 25. Beste Patricia waarschijnlijk refereer je naar de december moorden.is dat jou manier om met oppositie om te gaan? Je zou passen in de huidige regering. Geen ambitie?


  Maak melding

 26. Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die. Offers brengen???????????????
  Ho maaar!!!!!Speak your words sweet and soft, just in case you have to eat them.

  Pinto (MISTER PEE)

  KESRT(SLACHT)OFFER

  HOEVEEL MOET ER NOG VOLGEN???????????


  Maak melding

 27. Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die. Offers brengen???????????????
  Ho maaar!!!!!Speak your words sweet and soft, just in case you have to eat them.

  Pinto (MISTER PEE)

  KERST(SLACHT)OFFER

  HOEVEEL MOET ER NOG VOLGEN???????????


  Maak melding

 28. Nr.1 henk ,
  Daar waar het nodig is zullen wij met gepaste preventieve- of repressieve maat-regel beantwoorden .
  Is de rede omdat het een Ollander die beroofd en vermoord werd dat jij zo hysterisch maakt ?
  henk ,het zou jij helemaal niet raken als het slachtoffer van een ander etnische hoek kwam .
  Wij vinden het heel erg wat gebeurd is , niet omdat het een Ollander is , neen ,maar puur om de mens(een medemens).
  henk , wij Surinamers, zijn godsvrezende mensen en zeer gehecht aan onze geloof .
  By the way , roofovervallen gebeurd overal maar omdat het in Republiek Suriname zoiets gebeurd met Ollandse toerist moet het onder de vergroot-glas en overbelicht worden .
  Waarom , omdat het een Ollander is , moeten wij dat als goden op aarde beschouwen ???
  Mijn persoon is stellig van overtuigt dat de verantwoordelijke instantie de nodige procedure zal toepassen voor het oplossen/opsporen van de dader(s).

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 29. Duivels,Satansgebroed,rioolratten,deze monsters zijn geen Surinamers!een echte Surinamer heeft respect voor andermans leven.Een echte Surinamer is gastvrij,Een echte Surinamer verwelkomt zijn gasten en maakt het ze naar hun zin.Jullie zullen branden in hel,ja dat wens ik jullie toe.Suriname is en blijft een prachtig land,maar we moeten ongedierte gaan bestrijden en GAUW!want anders gaat het fout.Mijn innige deelneming aan de nabestaanden.God slaapt niet!


  Maak melding

 30. Het is nu meer dan ooit de taak van de overheid om de criminaliteit HARD!aan te gaan pakken anders is het afgelopen met het toerisme in Suriname met alle gevolgen van dien.Het is ook de taak van de samenleving om nu hun stem te laten horen!


  Maak melding

 31. Het is natuurlijk erg jammer dat dit is gebeurd. Maar, dit overkomt niet alleen toeristen. Ook Surinamers zijn het slachtoffer van geweld. Dit betekent niet direkt dat hierdoor toeristen en investeerders gaan wegblijven.Zie maar het Caribische gebied. zo nu en dan worden ook buitenlandse toeristen vermoord, maar de toeristen blijven komen. En buitenlandse investeerders schromen niet om in Jamaica en Trinidad te investeren.

  Trouwens, elk individu heeft ook een zekere verantwoordelijk te dragen over zijn eigen veiligheid.


  Maak melding

 32. December 26th, 2010 at 2:14 pm
  Ik wacht op een gevatte opmerking van Pinto en Sempa.

  Henk Molenaar

  Alles trekt dit stuk onbenul in een sfeer van nietes welles, alsof het niet erg genoeg is.

  Ben jij potverdomme wel serieus???

  In deze kan wat mij betreft het talio beginsel worden toegepast.

  Zoeiets als die 08 december tragedie versus die vuile oorlog. O, ja ook de verdachte heeft rechten in een rechtsstaat.


  Maak melding

 33. Toen ik in Panama-City wou gaan stappen adviseerde een gegoede taxi-chauffeur mij om Oostwaarts niet verder dan drie blokken vanaf het hotel- en Westwaarts niet verder dan vier blokken te gaan wandelen.

  Ik dankte de meneer en ging vervolgens geen enkele blok!

  Bandieten hebben gauw genoeg door dat je een vreemde bent met alle mogelijke gevolgen van dien.

  Het kost wat geld en je bent wat privacy kwijt maar het is nog altijd veiliger om met een gids te lopen.


  Maak melding

 34. Dit incident komt Suriname heel duur te staan.Alle Nederlandse en Belgische radiostations maken melding van dit incident.Via het internet wordt dit bericht ook overgenomen door internationale persbureau’s.Potentiele toeristen en ondernemers zullen afhaken om Suriname nog te bezoeken.De oplossing op korte termijn; meer politie op straat en preventief foullieren.De politieagenten met de leuke baantjes op straat inzetten.Geen privileges meer voor bepaalde personen.

  Rob

  Robbedoes, dinki a tori!

  Je hoeft geen 8000 kilometers te overbruggen om te worden afgepaft.Het is een kwestie van pechbebben.

  Het kon net zo goed op Schiphol zijn gebeurd.

  Het is en blijft dan even triest!!!


  Maak melding

 35. Mama Sranan e strafu sma sa e kos’ en. Je hoeft dat niet van me aan te nemen, maar jammer genoeg zullen we ook nooit weten wanneer jij gestraft zult worden. Je kan liever je mond houden dan dergelijke woorden uit te spreken. Mi e warskow’ yu!

  Patricia

  Patty,
  Het verhaal van die meneer die in 1975 Suriname verliet richting het beloofde land en te Zanderij bij het instappen het land vulgair bejegende. Enige tijd later kwam hij terug, maar dan wel tussen 6 planken.


  Maak melding

 36. Natuurlijk zijn er arme mensen in Suriname. Echter rijden die niet rond in een auto om mensen te overvallen en te vermoorden. Grote verschillen in welvaart is niet wenselijk, zeker niet voor zo’n kleine samenleving als Suriname. Wat in de toekomst zou kunnen helpen is een bloeiende toeristensector die veel geld in het laadje kan brengen en daarmee het welzijnsniveau van alle Surinamers kan opkrikken. Er zijn voorbeelden genoeg van “arme” landen die rijk zijn geworden van toeristen.
  Maar dit helpt niet. Enkele van zulke berichten zal de toeristenindustrie voorgoed de nek omdraaien. Blijven alleen de Surneds over voor familiebezoek en dat dan nog met tegenzin vanwege de structurele onveiligheid. Suriname een land waar de bevolking achter de tralies woont en de rovers vrij op straat lopen. Zeer slecht imago waar Suriname uiteindelijk een zware prijs voor zal betalen.


  Maak melding

 37. Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die. Offers brengen???????????????
  Ho maaar!!!!!Speak your words sweet and soft, just in case you have to eat them.

  Pinto (MISTER PEE)

  KESRT(SLACHT)OFFER

  HOEVEEL MOET ER NOG VOLGEN???????????

  sanchez

  Hee jo lellebel,
  Je hebt toch wat geleerd van Pinto hé?
  Wellicht tot slot dit nog: We can not learn old dogs like you new trics.
  Jij bent al vastgeroest.

  Zelfs de dood van een toerist wordt aangegrepen om anderen door het slijk te halen. Door wie en waar ben je opgevoed?


  Maak melding

 38. Wat triest voor de man,zijn ziel kome tot rust na zo bruut van het leven te zijn beroofd.Denkend aan de vrouw,dat dit zo alleen moest verwerken. Te bedenken,dat ook wij als echtpaar dit jaar nog met vakantie in suriname waren. Wij hadden dus ook slachtoffers kunnen zijn geweest als wij ook ervoor hadden gekozen,om laat thuis te komen.
  Het is voor ons absoluut geen switi sranang meer,teveel bandieten,die gruwelijk te werk gaan tegen de slachtoffers. Wij hebben de angst gevoeld van fam.leden waar wij overdag op visite gingen,waarvan tweemaal bij hun was ingebroken bij afwezigheid.
  Volgens ons is dit allemaal gekomen na de jaren 80 daarvoor zag je weinig of geen woningen met bandieten-ijzer bij ramen en deuren.
  Wij leven mee met de nabestaanden van het echtpaar. Sranang kondre sang psa nanga yoe?


  Maak melding

 39. Wat voor recht had Hawker Pinto?
  ……………………..
  Dat ding is gebeurt in Sur.Het is in ons land gebeurd en niet ergens in Afrika.En een roofmoord op een toerist brengt nu eenmaal beroering in twee landen teweeg.Dan maakt huidskleur niet meer uit.Ik vind het surinamers onwaardig om zo iets goed te praten.En geen enkele repressief maatregel maakt zo een verlies goed.Bah, zo laag zijn enkele van mijn medelanders gevallen.Triest.

  Cobie.


  Maak melding

 40. Jammer dat dit nou weer gebeurd, Ik ben net terug uit Su en heb daar 5 weken verbleven en heb veel gezien van het land van de stad tot diep in het binnenland. Su is een prachtig land met geweldige mensen die heel gastvrij zijn.

  Maar in die periode is er minimaal 1 keer per week wel een incident voor gevallen van roof met soms tot de dood aan toe. Zelf ben ik bijna beroofd in de discotheek ZhaZhaZoe ik heb geluk gehad! dat ik hem gelijk kon aanhouden, hij liet het geld vallen en rende weg, maar voor het zelfde geld had ik een mes in mn ribben gehad.

  Maar, geloof mij Su. is een prachtig land qwa cultuur, religie, natuur En de locals hebben ook last van de brutale rovers die nu ook toeristen loeren om te roven.

  Er zal ook een eenheid van Toeristen politie moeten komen in Su. anders zullen uit eindelijk de toeristen en de stagaire’s weg blijven uit de zo mooie Suriname.

  Groet,

  S.


  Maak melding

 41. @Jammer

  Elke moord is één te veel. SME heeft maar 400.000 inwoners, het gebeurde op een plek en tijd waarop je in de meeste landen volkomen veilig bent en op een wijze die werkelijk beestachtig is. Ter vergelijking de laatste moord op een NL tourist in Miami was jaren terug en kwam omdat die man een verkeerde afslag had genomen!!
  De hele situatie is zo absurd dat het wereld nieuws is. Het toont weer welke grote idioten er in SME rondlopen.

  @Rob
  Zoals gewoonlijk raakt je verhaal kant nog wal. Er worden in SME per hoofd van de bevolking veel meer moorden gepleegd.

  @Onzin
  Appels en peren of zo je wilt bananen en manja argument.

  @Patricia
  Komt het niet bij je op dat je wel erg gestoord overkomt als het enigste waarop je reageert in dit onderwerp een psting is die zich tegen DDB richt? Hoe ver ben je dan heen? Groupie!

  @Milton Fleur
  Idem. En ook typirend voor een laag denk niveau. Nog Santo of DDB kunnen er in irecte zin iets aan doen dat er dergelijke gestoorde criminelen rondlopen. Het enigste dat zij kunnen en waarvoor wij ze verantwoordelijk moeten houden is dat ze waarden en normen hoog houden. Santo slaagde daar zeer wel in.

  @Pinto #48
  De chauffeur had je goed ingeschat. Meer dan 3 blokken en jij zou verdwalen.
  En stop aub met het vervuilen van het forum met je onzin.


  Maak melding

 42. KPS is continu bezig branden te blussen. Niet bij elke incident dan pas optreden. Ze zullen een visie moeten hebben hoe zij deze bendes in beeld kunnen krijgen, volgen en preventief te optreden. Dat heet een structureel oplossing voor het probleem. En Misiedjan moet de ernst van de criminaliteit van inzien en niet de zaken als een incident beschouwen.


  Maak melding

 43. Heel wat criminelen kunnen niet opgepakt worden, omdat ze na hun daad naar het binnenland vluchten. het is publieks geheim dat de Granmans en kapiteins heel veel weten, maar nimmer hun medewerking verlenen om de informatie door te geven. Precies een jaar geleden hebben aanhangers van Brunswijk te Albina massaal geplunderd brand gesticht en vrouwen verkracht. Slechts een paar van deze misdadigers zijn berecht omdat ze bescherming krijgen. Onbegrijpelijk, dat er zoveel berovingen plaats vinden omdat er overal werk te vinden is. Er is een groot tekort aan mensen die willen werken. Iemand die wil werken kan zonder enige vaardigheid als handlanger aan de slag en kan minstens 50 SRD per dag verdienen. Ik ben er voorstander van om criminelen met een straf van minimaal 2 jaar onder strenge bewaking te leren om aan landbouw te doen. Nu worden ze verzorgd door dezelfde belastingbetalers die er zelf regelmatig zijn beroofd.


  Maak melding

 44. Inmiddels word er in Suriname welelke week een moord gepleegd. Althans, zo zie ik het.

  Wat te denken van die zinloze verkeersslachtoffers?
  Is het moedwillig diep intrappen van het gaspedaal van een auto in de Gravenstraat niet even erg als het overhalen van de trekker van een moordwapen bij een roofoverval?

  Links om of rechtsom. Grote groepen Surinamers zijn het respect voor het leven van de ander simpelweg kwijtgeraakt.


  Maak melding

 45. Natuurlijk een dramatische gebeurtenis dat Suriname in een heel slecht daglicht plaatst. Mijn ervaring is dat Suriname een heel veilig en vredig land is, maar dat de misdaden die er gepleegd worden veel harder zijn dan wij in Nederland “gewend” zijn. Daar is deze overval een voorbeeld van.

  Het is daarnaast erg triest om te zien dat mensen deze gebeurtenis gebruiken om hun politieke statement te maken. Laat duidelijk zijn dat ik zeker geen fan ben van Bouterse, maar dit kan altijd, overal en onder elke politieke omstandigheid gebeuren. Kap dan ook eens met het moddergooien.

  Condoleances aan de nabestaanden.


  Maak melding

 46. Intriest!!!! Mensen die ongetwijfeld van Suri houden om daar een vakantie door te brengen. En dan… vreselijk. Ik hou ook van dit land en had plannen om binnenkort weer het land te bezoeken. Twijfel? Ja! Drie jaar geleden werden we bijna beroofd. Mijn vrouw en ik liepen van ’t-Vat naar het Eco Resort.
  60 Meter voor het Resort werden we overvallen maar op het harde schreeuwen heeft de bewaking van het Resort ons gered.
  Toen we de dag daarna aan het ontbijt zaten hoorden we dat een uur na onze bevrijding
  een ander Nederlands echtpaar met messteken in de rug bij Eco-Resort werden binnengebracht. Mijn Switi Sranan waar gaat het naar toe? Maak het veiliger en de toeristen zullen jullie niet verstoten.


  Maak melding

 47. ben er nu twee keer geweest was blij dat ik terug ging en wil desondanks toch weer een derde keer Suriname gaat in je bloed zitten heerlijke mensen fantastisch eten en helaas ook wat crimminelen maar hebben we die ook niet in Nederland in elk vakantieland moet je op je eigendommen letten dus ook in Suriname en ook in Nederland dus desondanks blijft Suri voor mij een super vakantiebestemming,waarvan acte.


  Maak melding

 48. Ik ben bereid te wedden dat de Moordenaar uit een zekere bevolkingsgroep komt en familie is van:
  PINTO, JAMMER, WILMA, SEMPO,PATRICIA, JON, ONZIN, KOFI, HENKY,TOMAHAUK,
  en al de anderen die goed proberen te praten door andere landen bij te halen, maar jullie vergeten dat in verhouding wat bevolking betreft niet vergelijkbaar is en Suriname heeft niet eens 1 miljoen bevolking.

  Trouwens de oplossing van Criminaliteit in Suriname is simpel en dat is de Morrons en hun aanhang OPHANGEN , want opgeruimd staat netjes.

  Stel eens voor hoe mooi Suriname ZOU kunnen zijn zonder dit vreselijke KANKERZIEKTE, waaronder de onschuldige en hardwerkende Surinamers LIJDEN.
  Ik weet zeker dat iedereen berijpt welke bevolking ik bedoel met KANKERZIEKTE !!!!

  Onschuldig mensen beroven, verkrachten en vermoorden komt overal voor, Maar het meest gebeurt dat in landen met een bepaalde bevolkingsgroep die bij een ieder wel bekend is, ze zijn Barbaren. Ze moeten nog leren dat ze geen ROOOFDIEREN zijn maar MENSEN !!!! want om een mens te zijn moetje menselijkheid hebben en helaas hebben deze soort mensen dat niet, ze zijn WREED en erger dan dieren en LUILAKKEN.


  Maak melding

 49. Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!

  sempa

  Dit wordt een beetje irritant, dat holle gezeur over “het vaderland of de dood”
  De meeste die dit roepen, lopen meestal het hardst weg bij problemen.


  Maak melding

 50. Patricia

  “18 en #19…ik zou die woorden die je over mijn land Suriname uit, maar gauw terugnemen.
  Ik heb meerdere gevallen meegemaakt van mensen met dezelfde mening die medogenloos gestraft zijn en nu 6 voet diep liggen”

  God wat een stoere praat. Je mag van Patricia blijkbaar geen kritiek uitoefenen op haar geliefde Suriname anders wordt je meedogenloos gestraft en kom je 6 voer onder de grond te liggen. En blijkbaar is deze dame het daar hartgrondig mee eens.


  Maak melding

 51. Slechtere reclame kan een Zuid-amerikaans land niet hebben, een West-Europese toerist vermoord bij een tasjes roof.

  Aanpak van de zware misdaad/criminaliteit is een must, nu meer dan ooit.
  hopelijk beseffen de bestuurders dit met een bord voor hun kop zo groot als de Jules Wijdenboschbrug!

  De dader(s) moeten de hoogste straf(fen) krijgen conform de wetgeving.


  Maak melding

 52. Nou geven iedereen aan ons de schuld.
  Ook op dit net wijzen mensen naar ons.
  Het is nog niet eens bewezen en ze beginnen al met beschuldigen.
  Ik weet zeker dat niks bewezen kan worden.
  Als Misiedjan daaraan gaat meewerken dan is hij laag.
  Dan kan hij liever direkt ook opdonderen.
  Wie zijn neus schend schend zijn aangezicht.


  Maak melding

 53. Om te beginnen, is dit natuurlijk heel macaber nieuws.
  Hopenlijk worden de daders snel gepakt zodat zij hun verdiende straf niet ontlopen.

  Wat mij eigenlijk opvalt, is de gigantische commotie in zowel Suriname als daar buiten.
  Wekenlijks worden onschuldige hardwerkende Surinamers beroofd en/of vermoord.
  De Surinaamse media vermelden dergelijke berichten en daarmee basta.
  Daar er nu een blanke Nederlander, dus een Hollander is vermoord, wordt er aan mediaberichtgeving gedaan, alsof het om een heel belangrijke (internationaal) persoon gaat. Een roofmoord van onbeschrijvelijke omvang.
  Zelfs op dit forum is de veelheid aan reacties giantisch.

  Ik vraag me af hoe dit komt.

  Komt dit o.a. omdat het geen Surinamer betreft? En zoja, wat was de meerwaarde van dit Hollandse slachtoffer voor metname de Surinaamse samenleving? Indien het een slachtoffer betrof met de Surinaamse nationaliteit, zou die dan geen meerwaarde hebben gehad voor land en volk?

  Of komt deze overreactie van media en individuelen anno 2010 als uitvloeisel van de LATENTE aanwezigheid van het post koloniale syndroom?

  Eerlijk gezegd weet ik het antwoord ook niet. Maar de veelheid aan reacties, zet mij weldegelijk aan het denken.

  O ja, en over het wegblijven van die zogenaamde investeerders, hoeft Suriname zich beslist geen zorgen te maken. Iedere investeerder die genoeg mogelijkheden ziet om geld te verdienen, zal altijd blijven komen. Zie maar een land als Jamaica in het Caraïbisch gebied. Bekijk het aantal roofmoorden daar per maand en je zal beseffen dat Suriname een rustoord is wat dat betreft.


  Maak melding

 54. Een man op vakantie heeft op een wrede manier het leven moeten laten. Zijn vrouw is getraumatiseerd, zijn familie in rouw gedompeld. Ik leef met ze mee.

  En mensen:

  Is het dan nodig om weer een over en weer scheldpartij te gaan houden?

  Kan er geen druppel respect van af ?


  Maak melding

 55. Everybody wants to go to heaven but nobody wants to die. Offers brengen???????????????
  Ho maaar!!!!!Speak your words sweet and soft, just in case you have to eat them.

  Pinto (MISTER PEE)

  KERST(SLACHT)OFFER

  HOEVEEL MOET ER NOG VOLGEN???????????

  sanchez

  Hee jo lellebel,
  Je hebt toch wat geleerd van Pinto hé?
  Wellicht tot slot dit nog: We can not learn old dogs like you new trics.
  Jij bent al vastgeroest.

  Zelfs de dood van een toerist wordt aangegrepen om anderen door het slijk te halen. Door wie en waar ben je opgevoed?

  Pinto

  Pinto (mister PEE)

  Minachten en beledigen, daar zijn wij in gecertificeerd. ISO huppeldepup.
  (dit zijn jou woorden)
  ———————————–
  zolang je het boven genoemde concept blijft herhalen dan loop je het risico dat je met gelijke munt wordt terug betaald.

  by the way this trick isn’t for Losers:
  Change Yourself First, Before You Try Changing Others.


  Maak melding

 56. Vice pres en pres:

  Blokade opwerpen ,alle verkeer naar stuwmeer en omgeving 100% controlle, laat ze desnoods een visum aanvragen aanvragen om naar de stad te komen, deze gasten denken dat doordat lonny in de regering zit zij god zijn. stelletje debielen.


  Maak melding

 57. Pinto #50, dat was een geval. In de familie ken ik nog 2 dergelijke gevallen. Bijna hetzelfde gedrag en beide 6 voet.

  Never, ever kos’ mama Sranan, just never. Als je weg wilt, vaarwel, maar op een correcte manier, otherwise you will pay dearly!


  Maak melding

 58. #66, Henk Molenaar….jij snapt er de ballen niet van, dus laat maar zo hè!

  Inderdaad moet een ieder met zijn vieze klavieters afblijven van mijn geliefd Suriname! Ook van die houding/woorden van mij snap jij de ballen van hè!


  Maak melding

 59. er is maar 1 bevolkings groep die hardhandigd roofd en moord,maar ik zasl het niet noemen anders word mijn bericht niet geplaatst,maar je moest eens weten hoeveel chinesen en hindustanen niet vermoord zijn met zulke roofovervallen.de politie moet met zwaar materiaal optreden tegen deze aliens.shout to kill want ze horen niet op deze planeet thuis.

  m.r. sunil mahabiersing
  m.r sunil mahabiersing


  Maak melding

 60. Verschrikkelijk dat dit is gebeurd.
  Het reisadvies van Buitenlandsezaken had al moeten worden aangepast.
  Vakantiegangers moeten s,avonds niet zonder bescherming door Paramribo lopen.
  Maar ook voorbij Moengo moet een negatief reisadvies worden afgegeven.
  Suriname moet eens gaan informeren hoe men dat op de Dominicaanse Republiek doet.
  Echt fantastisch. Niet voor niets dat toeristen zich daar veilig voelen en dat daardoor het toerisme zich sterk ontwikkeld.


  Maak melding

 61. Triest en doet Suriname zeker geen goed.
  Dit kan inderdaad in ieder ander land gebeuren, maar zal in dit geval alle aandacht in de Nederlandse media krijgen. En terecht, het is tenslotte een Nederlander. Dit is een trauma voor het leven voor de nabestaanden. De vrouw had zich de jaarwisseling totaal anders voorgesteld.

  Vind je het gek dat ik alleen dat beetje familie daar nog ga bezoeken? En ik stel het zo lang mogelijk uit. Om de vijf jaren vind ik prima en verder heb ik er niets te zoeken.

  Ga al jaren regelmatig naar andere landen op vakantie. Slenteren op de Boulevard, met een huurautootje er op uit, de bergen in en in de middle of no where, maar heb me nog nooit onveilig gevoeld. Ben net terug van een zonnig eiland. Wat een vriendelijkheid van de mensen, wat een rust, wat een genot. Heb het vaker meegemaakt op verschillende locaties, maar doet me telkens weer heel goed. Dan weet ik weer waarom ik dagelijks in de file sta, en krijg ik het gevoel dat mijn geld goed besteed is.

  Daar kan Su echt niet aan tippen! Daar zijn ze onvriendelijk, corrupt en crimineel.
  Succes en een gelukkig nieuwjaar


  Maak melding

 62. Er wordt gezegd dat moord ook in Nederland voorkomt. Dat is helaas ook zo. Dat is net zo erg. We moeten alleen niet uit het oog verliezen dat Suriname slechts 400.0000 inwoners heeft waarvan de inwoners helaas zelf ook dagelijks lijden onder (roof)overvallen (winkels en woningen) en (roof)inbraken. Ook al heb je geen cent en woon je in een heel oud huisje, toch breken ze daar ook in, moord voor 5 SRD of minder komt zeker wel voor.
  Van dichtbij, in de buurt en bij familie meegemaakt dat er moord is gepleegd, diefstal, winkel overvallen, honden vermoord (zodat inbrekers ater makkelijker over het erf komen). En dat voor een schitterend land, wel groot qua oppervalkte, maar klein qua inwonertal.
  Feit daarbij is dat er maar zeer weinig daders gepakt worden, je vlucht een tijdje de jungle in en klaar. Niemand gaat getuigen want men is zelf (terecht) bang.
  Of het nu om een Surinamer gaat of een toerist (uit welk land dan ook), het is te verafschuwen dat het in Suriname op het vlak van (roof)moord heel duidelijk hard achteruit gaat.
  Helaas is een extra impact daarbij dat toeristen zeer waarschijnlijk weinig zin hebben om zich voor een paar SRD en een cellulair zichzelf kapot willen laten schieten.
  In Suriname is het blijkbaar zeer eenvoudig om aan wapens te komen. Misschien is het een optie om als politie zijnde eens enkele keren per jaar of maand controles uit te voeren op voertuigen. Volgens mij wil je niet weten wat ze dan vinden.
  Maar om een lang verhaal kort te maken, al jaren kom ik, Bakra!!!, in Suriname en zie het wat betreft (roof)moord duidelijk afzakken. Daar zal echt wat aan gedaan moeten worden, te beginnen met verhogen van het economisch niveau. Want, als iedereen aan het werk is en dus geld verdient zal er weaarschijnlijk minder “behoefte” aan roof zijn. Of zie ik het helemaal verkeerd.


  Maak melding

 63. Voor mij staan er twee landen op de lijst waar ik in de toekomst zou willen wonen. Suriname of Ghana. Ik ben geboren in Suriname, maar ik voel mij er niet veilig tijdens de vakanties. Het doet mij ontzettend veel pijn om dit kenbaar te maken. Overal kan een ieder iets overkomen. In Suriname wordt het tijd om keiharde maatregelen te nemen. Het is nog niet te laat om het geweld tot staan te brengen. Dus minister van justitie:”De mensen op straat hebben meer last van straatrovers dan van witteboorden criminelen”


  Maak melding

 64. Ik vindt het inderdaad niet kunnen dat toeristen op zo een manier worden veroverd en vermoord. Het is inderdaad ook niet goed voor de ontwikkelingen en relaties met andere landen.
  Als de dader wordt aangehouden, moet hij ook zwaar gestraft worden.
  Maar in dit alles hoef Suriname geen negatief naam altijd te krijgen.
  Want waar gebeurd dit niet dan?
  Het gebeurt overal.. Dus waarom is Suriname altijd weer onveilig en niet goed voor toeristen? Dat slaat nergens op…

  sterkte voor de nabestaanden..

  x


  Maak melding

 65. Allereerst mijn oprechte
  condoleances aan de nabestaanden.
  Ik vind het verschrikkelijk toen ik gisteravond hoorde over het roven en schieten .Ik , als surinaamse ben heel erg beschaamd over , wat er was gebeurd .Ik heb echt in mijn achterhoofd om terug te gaan naar suri.. en dat gebeurd niet he..
  Word het ooit weer goed ? kan niet in de toekomst kijken ..hopend op een goed en vredig 2011 voor suriname …
  Gr. Lissy


  Maak melding

 66. 1)Dit is geen goed nieuws voor suriname.
  2) De mensen die op de podium en hier op dit net een grote mond hadden over hoe veilig suriname zou worden na de intrede van hun nieuwe president die worden jammer genoeg met de neus op de feiten gedrukt.Ik hoop dat die misdadige honden die deze laffe moord op hun geweten hebben gauw worden gepakt en voor lange tijd worden weggestopt.


  Maak melding

 67. Bij een familie in Suriname werd midden in de nacht ingebroken en de familie werd bedreigd met een wapen en na diverse klappen werd de familie geboeid achtergelaten en werd de auto van de familie meegenomen. In dezelfde wijk was een week daarvoor een echtpaar bij een inbraak gedood.
  Niet alleen voor buitenlanders is Suriname een onveilig land aan het worden. Ook voor de eigen bevolking wordt het steeds gevaarlijker. Het is aan de politiek om gezamelijk hier een halt aan toe te roepen.


  Maak melding

 68. als de regeering van suriname,niet het
  voorbeeld kan geven,zullen er meer moorden
  worden gepleegt.
  vorige week is er ook een toerist neergeschoten,door een politieman,die na een
  week weer vrij liep,en dan praat men daar over verruwing
  moet ik daar,als ik overvallen wordt,mijn
  handen in de lucht steeken,en zeggen:neem
  alles mee wat je kan vinden
  bruno


  Maak melding

 69. ‘Moge deze goeie man zijn ziel in vrede rusten.’
  Het gaat hier kennelijk niet om een voormalig landgenoot-een van ons soort- gezien de vele ongenuanceerde reactie’s.


  Maak melding

 70. Condoleances voor de familie. Vreemd dat de media berichtte dat er geen ooggetuigen waren ofwel dat mensen ‘niks hadden gezien’ maar misschien dat het al laat en stil op straat was? Hoe lang duurde het voordat er een ambulance ter plaatse was? Het is verschrikkelijk, zoveel geld te betalen om op vakantie te gaan en toch niet veilig te zijn.


  Maak melding

 71. Dit is in- en intriest. Ik kom elk jaar naar Su om mijn oude moeder op te zoeken. Zelf ga ik nooit s’avonds de deur meer uit. Ik ben te bang. Als dat wel gebeurt door een of ander gelegenheid, dan neem ik een taxi, en wel een betrouwbare taxi. Want daarin ben je soms ook niet veilig. Het is jammer dat men met angst in Su moet leven. Het toerisme begon net weer te herleven en de Nederlanders zijn zo enthousiast over Su. Ze willen graag eens naar ons land komen. Onze natuur is nog zo ongerept, en daar houden zij van. Zij kunnen in Su wat natuurschoon betreft hun hart ophalen.
  Deze slachtoffer had ook zijn ideeen over, hij kwam met zijn foto- en filmcamera om al het moois van Su vast te leggen. Het was de eerste keer voor hem. Het is dan jammer dat dit hem is overkomen.
  De familie van deze medebroeder wens ik heel veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies van hun man, vader, zoon en broer, door deze brute moord op hun geliefde.
  Hopelijk worden de daders gauw gepakt en voor goed achter slot en grendel geplaatst.

  Mayday


  Maak melding

 72. Heel spijtig dat dit is gebeurd. Maar laten we ook eerlijk wezen, dit had net zo goed in Nederland kunnen gebeuren. Dit soort tuig mogen ze van mij een nekschot geven, in Suriname en in Nederland of waar dan ook.
  Helaas zullen we het met dit soort maatregelen ook in de toekomst niet kunnen verhinderen.
  Er lopen overal gekken rond, en sommige hebben daar ook nog plezier in. Als je voor dit soort problemen in een land wegblijft, dan kun je nergens meer naar toe.

  Ruud.


  Maak melding

 73. @Judith

  Precies. De mensen staan niet stil bij de ernst van de zaak en de implicaties. SME komt met dergelijke figuren nooit veel verder.

  @Pinto #46

  Niemand ontkent dat de 8-dec verdachten rechten hebben in een rechtsstaat. Wij stellen slechts feitelijk vast dat de slachtoffers van 8-dec hun mensenrechten ontnomen zijn toen ze koelbloedig gemarteld en vermoord zijn en dat de man die dit had moeten voorkomen en achteraf had moeten betraffen zonder enig schuldbesef en verontschuldiging voor zijn ernstig ingebreken blijven en schijnbare incompetentie en onwil er iets aan te doen nu president is.

  @dos Caminos

  Dat wekelijks mensen vermoord worden maakt het niet minder erg en als het zelfs al zo ver gaat dat een tourist voor een handtas wordt doodgeschoten dan is er weer een grens overschreden. Kranten berichten ons het nieuws. Dat is niet wat dagelijks gebeurt en “gangbaar ( normaal) is.


  Maak melding

 74. Correctie. Leestekens werken niet zo goed.

  en “gangbaar ( normaal) is.
  moet zijn
  en “gangbaar” (gangbaar is niet hetzelfde als normaal) is.

  Gangbaar in de zin van veelvoorkomend zonder uitspraak over de wenselijkheid.


  Maak melding

 75. In mijn jeugd werd er ook al aardig geroofd in onze buurt Zorg en Hoop wat wij toen gedaan hadden was met de buurt een eigen patrouille opstarten om de dieven te pakken. Gergeld na school en savonds en in het weekend gingen wij op patrouille uit. We hebben er aardig wat op heterdaad kunnen betrappen en ze de stuipen op het lijf gejaagd.

  Wens de nabestaanden van deze brute roofmoord heel veel sterkte toe.


  Maak melding

 76. Het is ongetwijfeld uitermate treurig wat zich heeft afgespeeld in ons mooie SU.Maar ik kan iedereen verzekeren dat deze tragedie geen reden zal zijn voor toeristen om dit prachtige land niet te bezoeken.Vliegtuigen blijven toch ook vliegen? De regering is nu aan zet om wereldwijd te laten zien dat ze dit incident serieus neemt door het rigoureus aan te pakken. Een meedogenloze aanpak is meer als gerechtvaardigd omdat deze zinloze geweldadigheden het imago van een land in opbouw,met zoveel toeristische bezienswaardigheden,negatief beinvloedt.
  Mijn welgemeende condoleances gaan uit naar de getroffenen. Sterkte!


  Maak melding

 77. Het is niet de eerste keer, een roofoverval op Nederlanders, alleen omdat het blanken waren is het zo uitgebreid in het nieuws gekomen. Als het zwarte Surinamers waren dan het je nooit iets van gehoord.

  Ik vraag me af wanneer de regering echte maatregelen gaat nemen. Er moeten meer controles komen. Dit is heeft nadelige gevolgen voor de toerisme.


  Maak melding

 78. Condoleances allereerst aan de familie dat deze drama moest meemaken. Deze mensen hadden zich verheugd op een schitterende vakantie en weer veilig terug naar huis maar helaas. Wat wordt er allemaal gedaan, dagelijks hoor je moorden, berovingingen en noem maar op. Dit hoort niet in onze geliefde Suriname. Wordt er nog wat aan gedaan mijnheer de President? Ik zou maar zeggen de MP op pad sturen zoals het vroeger was. Hang deze sukkels heel hoog op. Er is geen plaats voor criminelen in dat land waar burgers jaren samen leven.


  Maak melding

 79. Patricia

  “18 en #19…ik zou die woorden die je over mijn land Suriname uit, maar gauw terugnemen.
  Ik heb meerdere gevallen meegemaakt van mensen met dezelfde mening die medogenloos gestraft zijn en nu 6 voet diep liggen”

  SHAME on you Patricia. Bem jij dezelfde Patricia dat in de V.S. woont, en bijbelteksten plaatst bij wkn? I don’t think so,anders ben jij een gespleten persoonlijkheid vrouw.
  Waarom woon je dan niet in Suriname, als je er zo voor opkomt?
  Shame on You !


  Maak melding

 80. Henk Molenaar
  Laat je mening eens horen en zeur niet over wat pinto en sempa er over denken.Ik vind het een vreselijk geval en dat zijn allen op deze web-site het eens met me.Zulke gevallen lijden tot minder toeristen naar Suriname, wie gaat naar een land toe om geroofd en vermoord te worden je mag hoe veel je wil van Suriname houden maar je gaat er niet naar toe om vermoord te worden.De vraag ligt nu aan de regering wat ze van plan zijn te doen er komen zeker harde eisen van Nederland over dit geval dat kan je zeker verwachten.Je kunt de moordenaar arresteren en hem tot levenslang gevangenis straf veroordelen maar de criminaliteit blijft aanhouden en dat kun je alleen veranderen door de sociale structuur in het land te veranderen.De werkloosheid moet flink aangepakt worden en niet de corruptie vergeten.


  Maak melding

 81. dos Caminos,zo te lezen,woon jij niet in het rustoord Suriname.Begrijp dat doordat deze mensen naar Sur kwamen,velen een brood aan verdienden.Zo als het nu uitziet gaan de surined zich nog een keer bedenken om Sur aan te doen.Als toerist wil je zoveel mogelijk zien van het land en ook s’avonds.Als je als Pinto in een hotelkamer wil opsluiten…..dan blijf je maar thuis.

  Cobie.


  Maak melding

 82. Ik was in Oktober 2010 nog met vakantie in Suriname en dan hoor je wat het allemaal daar afspeelt, in die vier weken heb in Nickerie waar in het meeste verbleef twee berovingen meegemaakt op chinise winkeliers, deze hardwerkende goede burgers zijn overvallen en beroofd en dat niet alleen, zij zijn met kapmessen aangevallen en liepen flinke snijwonden aan hun hoofd, rug en beide armen maar gelukkig hebben zij deze brute overvallen overleefd. De daders waren helaas nog niet gepakt, hoop dat ze hen inmiddels hebben. Waar gaat dit land naar toe vraag ik me af. Laat niet alleen de toeristen maar iedereen met rust. Criminelen, gewoon uitroeien.


  Maak melding

 83. Surinmae zit vol boeven en zodra ze door hebben dat je uit het buitenland komt word je extra in de gaten gehouden, dooschieten die handel.In elk land heb je boeven, maar in Su is het nu extreem en de politie en de boeven staan op een lijn, je hoeft geen aangifte te doen, verloren tijd. Soms zijn het je eigen mensen die de dieven tippen, wat je allemaal bij je hebt. Suriname is een veloren land, het zijn de djoeka`s, die zo
  te keer gaan en ze lijken allemaalm op mekaar.


  Maak melding

 84. Hallo Patricia,

  Pinto #50, dat was een geval. In de familie ken ik nog 2 dergelijke gevallen. Bijna hetzelfde gedrag en beide 6 voet.

  Ik snap het bliksems goed en ik herken een gluiperige indirecte bedreiging goed. Typisch NDP gebral zonder enige vorm van intelligentie


  Maak melding

 85. Niet bepaald een goede zaak voor het toerisme naar SME vanuit NL.

  De Nederlanders kunnen beter veilig naar Aruba, Bonaire en Curacao.

  Het is makkelijk raden uit welke groepering de daders afkomstig zullen zijn. De oplossing zal dat uitwijzen.

  Vast geen Javaan, Chinees, Libanees, Hindoestaan, maar just guess which of the two others.

  The guess is yours. I know.

  How low can one go. Men schiet je al dood voor dee beroving van een tas.

  Wat mij betreft gewoon de DOODSTRAF voor zulke lui.


  Maak melding

 86. 58 Diana

  Volkomen mee eens om wat jij hier stelt. In de V.S. worden dergelijke criminelen te werk gesteld, terwijl ze met kettingen aan hun beide enkels vast zitten en bewaakt worden door bewakers te paard, die zwaar bewapend zijn. De producten die door de gedetineerden worden verbouwd, worden in de keukens van de gevangenissen klaar gemaakt, en dient tot voedsel voor de gedetineerden. Op zo’n manier werken zij dan ook voor hun eigen voedsel. Mooi idee toch voor Sure?
  Als mensen zich als dieren gedragen en geen respect hebben voor andermans leven,dan verdienen zij zo een behandeling lijkt mij.
  Hoe komen die crimies aan al die wapens?
  Waarom worden verdachte figuren niet in de gaten gehouden en gecontroleerd op wapen bezit? Overheid doe er toch iets aan,het Sure volk verdiend een rustig blij en veilig bestaan, opdat zij weer kunnen stalen met hun mooie lach.


  Maak melding

 87. De Jesserunstraat en Wulfingstraat zijn straten waar de dieven al jaren hun slag slaan. De dieven hebben het op de toeristen gemund. Wnneer gaat de politie een eind haar aanmaken. Nooit!!!!!!!!!
  Nederland en Belgie hebben het recht hun bevolking op de hoogte te stellen als Surina
  me niks aan de criminaliteit doet. Je moet continu uitkijken, want ik praat uit ervaring
  Ze hebben mij 3 keer gerold en 4 keer tijdens mijn vakantie ingebroken en het waren mijn buren. Die gasten werken niet en
  de politie is een pot nat me ze.


  Maak melding

 88. Het is natuurlijk heel triest wat er is gebeurd en ik hoop dat de daders snel worden gepakt. Maar geluiden om een negatief reisadvies uit te brengen slaan nergens op en klinken erg belachelijk. Straatroof met dodelijke afloop is niet iets waar Paramaribo het patent op heeft, en dit soort criminele acties komen overal ter wereld voor. In Nederland bijvoorbeeld wordt er bijna elke dag een moord gepleegd maar niemand zal het in zijn hoofd halen om een negatief reisadvies uit te brengen. Criminaliteit dient overal ter wereld hard aangepakt te worden, maar populistisch gebral zet geen zoden aan de dijk. We hoeven niet steeds verwilderd te reageren.


  Maak melding

 89. Kaaswaag, dat jij een zenuwachtig oud besje bent die nooit verder dan de lokale Albert Heijn komt is jouw eigen probleem.

  Een negatief reisadvies voor heel Suriname naar aanleiding van 1 roofmoord is overdreven…daarnaast geeft het geen blijk van inzage in hoe de rest van de wereld in elkaar zit…
  Dus blijf lekker voor je in Holland mi gudu, mensen zoals jij willen we toch niet in Suriname hebben.


  Maak melding

 90. Trieste zaak.
  Mijn welgemeende condoleances aan de familie.

  Diep triest vind ik, dat er een paar dagen eerder, op dezelfde locatie ook toeristen zijn beroofd.
  Het is geen onterechte service om je gasten minimaal te informeren over de veiligheid rondom het logeeradres! Het is afgelopen met dit bedrijf, sorry..
  De gemiddelde Nederlander “googgeld” eerst voordat hij/zij een vakantie boekt. De referenties van deze accommodatie zijn nu al niet mals.

  Zelf vertoef ik liever in het binnenland dan in parbo. Ik vraag me nu af, in hoeverre mijn veiligheid verzekerd is bij deelname aan een binnenlandse trip, uitgaande van de “geruchten”, dat het bepaalde binnenland- bewoners betreft die zo “huis-houden” in parbo?
  Was dit vroeger ook niet het geval richting Albina?… geen geruchten!

  Als ik op mijn vakantie, betaald van mijn zuurverdiende geld, al om 23.00 uur met de kippen op stok moet, sorry, dan kies ik wel een ander land uit.
  Het moet kunnen, om met je partner, na het nuttigen van een heerlijk diner een wandeling te maken en te genieten van de zwoele avondlucht. En indien niet mogelijk, geef dit dan aan in reisgidsen of zo: risico van het vak.

  Onbegrijpelijk de argumenten van “ach ja, het gebeurt overal”. Ben je dan “hip”, of belangrijk, als het ook in jouw land gebeurt. Kronkel die ik niet begrijp. Zoiets van de buurman moord, dus ik ook, anders blijf ik achter.

  Het zou een eitje moeten zijn voor de politie om alle wegen richting centrum te controleren op drank, drugs en wapens. Het zou moeten kunnen ja, maar helaas……

  Geduld is een schone zaak, mocht het weer veilig zijn, dan kom ik graag terug.


  Maak melding

 91. Mensen die in Suriname zijn eerlijk gezegd ze houden niet van Nederlandse mensen , alleen van hun Geld .
  Dus niet meer naar de Rot land Suriname gaan (alleen maar Nadeel)
  Ticket is al zo deur
  Overvallers zitten op de loer
  Er is genoeg andere landen waar men met vakantie kan gaan
  Sabieman


  Maak melding

 92. Allemaal gezeur of het een koelie, jampa of creoro was… onzin en eigenlijk onbelangrijk, het was in ieder geval tuig. En ja… tuurlijk is dit groter nieuws dan als een Surined wordt doodgeschoten. Bij een vechtpartij bij een sleazy bar als El Molina doodgeschoten worden is iets anders dan als middelbare toerist afgeknald worden op weg naar je guesthouse. Ja, het kost Suriname geld. Veel geld. Uur geleden werd ik afgebeld door de ouders van een stagiaire. Ze zou volgende week komen, maar haar ouders willen het niet. Sommige rascisten hierboven zullen blij zijn, want die hebben hekel aan alle bakras en nog meer aan stagiaires.. maar geloof me dat dit doodzonde is voor Su. Allereerst geen inkomsten aan logies, verblijf van die stagiaire en haar ouders die een paar weken wilden langskomen, verder zou deze stagiaire bij een bedrijf waar ik iets probeer op te zetten, aan het verkrijgen van een europese lincentie werken, wat zeker zo’n 5 Surinamers een baan zou opleveren! Kortom, één voorbeeld wat deze moord ons kost!! Bedankt tuig!


  Maak melding

 93. Het in en uitvoeren van de doodstraf zal het land schoner maken van de beesten. Hoe wreed dit ook is. Als het moet dan moet het.

  Ten gunste van het land en volk. Denk maar aan de miljoenen aan inkomstenderving wanneer de toerist niet meer wil komen.

  Maar zolang de criminelen op regeringsleiders lijken zal dit helaas nooit gebeuren.


  Maak melding

 94. Ik las een interview met de vrouw van de doodgeschoten toerist. Ze herkende een ‘legergroen geweer’ Wie werd er ook al weer een paar jaar geleden gearresteerd op verdenking van de roof van een groot aantal legerwapens………..Drie keer raden


  Maak melding

 95. Beste mensen.

  Mijn medeleven voor de familie Jansen.Maar voor mij is dit geen groot nieuws.Er wordt in Suriname bijna elke week iemand goed toegetakeld,beroofd, en vermoord.Ik ga al lang niet meer daar en ik ben bezig al drie jaar mijn families naar andere mooiere landen toe te sturen en met succes.Er zullen nu nog meer mensen mijn iedee volgen denk ik .En ook goedkoop.Uw verstand gebruiken.Gewoon het land vermijden AUB.
  Probeer een keer maar. De groeten.


  Maak melding

 96. Het eerste wat de minister van Justitie en Politie na zijn benoeming deed, is het verbeteren van de leefomstandigheden in de gevangenissen van Suriname. De hoofden van de penitentiaire diensten heeft hij vervolgens geschoffeerd en een aantal op non actief gesteld. Toen er in het parlement vragen werden gesteld om de criminaliteit terug te dringen vertelde deze man doodleuk dat er helemaal geen sprake is van een toename van criminaliteit. In landen als Thailand en Dubai kun je 24 uur per dag op stap gaan zonder vrees beroofd te worden. Waarom kan dat niet in Suriname. De invoering van de doodstraf zou velen ontmoedigen om zoiets te doen.


  Maak melding

 97. omdat het een blanke is wordt er zo veel heisa gemaakt .
  wat heeft de regering met dit insident te maken , het gebeurt overal ter wereld , ook hier in nederland .
  als het een surined was zou het ook zo inde media gedrukt staan ???????
  dus mensen hou het hoofd koel , en let goed op je zelf .
  ik vind wel jammer dat het zo moest gebeuren , maar het leven in su eindigd niet bij de dood van één persoon .


  Maak melding

 98. Mijn medeleven aan de familie van H.J.
  Zo een laffe daad is niet goed te praten, maar kan overal in de wereld gebeuren.

  Ik hoop dat de politie in Suriname deze criminelen snel achter de tralies zet.
  Srika


  Maak melding

 99. Vreselijk, of het nu in Nederland of in Suriname gebeurd doet er niet toe.
  Mevrouw Jansen mijn oprechte medeleven.

  Bouterse, het zou gepast zijn om namens de regering excuses aan te bieden en toe te zeggen dat er passend recht (levenslang) gesproken zal worden.

  Bouterse zwijgt, hij zal z’n redenen hebben.


  Maak melding

 100. Nomaals..het is een incident.
  Maar verhoudingsgewijs is de criminaliteit in Suriname groot.Wanneer wordt de regering nou eindelijk eens wakker !!Kom op !!
  Preventief fouilleren door miltairen en politie !!KEIHARD OPTREDEN !!RAMMEN DIE KLOOTZAKKEN!!SAMENSCHOLINGSVERBOD in de avonduren en in bepaalde buurten/wijken.
  Regering….het toerisme zal er onder lijden !!Doe SNEL en EFFECTIEF iets hieraan !!
  Het is gewoon om te gillen dat men zo softy tewerk gaat….of willen deze criminelen dat ze worden aangepakt door voormalige militaire machthebbers?Kunnen ze krijgen !!


  Maak melding

 101. nr 69
  Zie maar een land als Jamaica in het Caraïbisch gebied. Bekijk het aantal roofmoorden daar per maand en je zal beseffen dat Suriname een rustoord is wat dat betreft.

  dos Caminos

  de percentage gevangenen in Sur is velen malen hoger dan in jamaica:
  The population of Jamaica on December 27th 2010 is approximately 2,772,499
  Prisoners > Per capita
  176 per 100,000 people

  The population of Suriname on December 27th 2010 is approximately 470,597
  Prisoners > Per capita
  437 per 100,000 people
  als de cijfers op waarheid berusten en daar twijfel niet aan dan is suriname echt geen ‘Rustoord’ .
  ———————————
  het woord ‘RUSTOORD’ heeft ook een andere betekenis namelijk ‘Begraafplaats’ en als Sur. de moorden niet kan terug dringen dan zullen er nog meer ‘RUSTOORDEN’met bordjes bijkomen met de tekst’HIER RUST’ een onschuldige mens beroofd en vermoord door
  gewetenloze roversbende.


  Maak melding

 102. #114, Henk Molenaar…je zit je fantasiën hier wel uit te leven nietwaar?
  Wat voor verzinsel is dat weer over ‘legergroen geweer’?
  Die bestaan gewoon niet…wat een onzin!

  Doe een beetje normaal!


  Maak melding

 103. Heel triest!!! dat het nog in SME gebeurd!!
  Geen lieve mensen! maar rovers, en uitgehongerde varkens!sorry hoor! maar zulke surinamers hebben geen recht meer om te leven.

  De overige gemeenschap en de touristen te besparen, moeten zulke virussen levend geveld en onder de grond worden begraven, wie het ook mag zijn!

  Schande, schande en nog eens schande suriname( jawel, met kleine letters ).

  Pinto : Ik hoop dat je zoiets persoonlijk zal meemaken. Dan wil ik jou horen blaffen en niet weglopen met de staart in je kont richting hazepad!!!

  sanseng: hoe zouden de mensen reageren als het met jou zou gebeuren?

  Voor de nabeastaanden, mijn condoléances.
  Ik leef met u mee!


  Maak melding

 104. Nathalie Hollaway werd op Aruba op gruwelijke wijze vermoord. daar mag je van uit gaan. Dat was pas wereld nieuws. Dat ene bericht in de telegraaf hoezo wereld nieuws. Natuurlijk wordt het vermeld. Maar mensen kom nou cut the drama. Ben net terug van Aruba je struikelt over de toeristen. Natuurlijk heel triest dat dit is gebeurd, but let keep this in proportions.


  Maak melding

 105. Iemand uit Nickerie vertelde eens heel lang geleden aan mijn ouders een verhaal, wat ik als kind zijnde toen niet begreep. Het was een lang verhaal,maar het einde daarvan is mij tot de huidige dag bij gebleven. Hij zei tot slot: Dus als je eens op zee zou varen en een schipbreuk zou mee maken,waarna je door reddingsboten zou worden gered,die je naar een veilig oord zouden brengen,waar je heel blij om zou zijn natuurlijk…..maarrrr blijf liever in die reddings boot,als je een bepaald soort mensen op de kade ziet lopen, zitten,of liggen op banken want dergelijke mensen in een land getuigd al van stilstand of achteruitgang in zo’n land en wees ervan verzekerd, dat de criminaliteit daar hoog zal zijn…dus verder varen maar en niet van boord gaan ! Wel triest zo’n advies.
  In de 50tiger jaren,toen alleen witte nederlanders er woonden waren de spullen in winkels niet beveiligd maar vanaf een bepaald soort mensen er heen gingen,werd er massaal uit winkels gestolen etc. het is nu zo erg,dat men overal bewakings camera’s moet plaatsen om de spullen te bewaken.
  Waarom eigenlijk? Die moordenaars zouden toch zelf kunnen werken om een camera e.a spullen welke zij van anderen begeren te kopen? Het is w.s. door hebzucht,luiheid en normloos zijn gedreven waardoor men zo handelt. Helaas met alle nare gevolgen. Op dit moment luister ik naar de radio,waar wordt bekend gemaakt, dat er wederom een hind.fam. in huis is overvallen en van alle gouden spullen zijn beroofd; de man des huizes is in het z.huis opgenomen.
  Is Suriname misschien vervloekt of rust er een vloek op of zo?
  I am a
  Negro.


  Maak melding

 106. @124
  Jij hebt groot gelijk. Een mensen leven is al erg genoeg.Maar houdt zaken in hun proporties.

  Er zijn van die types die altijd zeer rascistische en van haat doordrenkte opmerkingen maken. En zij kiezen vaak voor een naam die naar een bepaalde etnische groep verwijst. Aan die lui zou ik het advies willen geven”enlighten yourself”.

  Wilma


  Maak melding

 107. rovers,verkrachters en pedofielen moet je ophangen op het onafhankelijk plein.wat bevolkingsaantal betreft is t te klein van de aantallen misdaad per bevolking je bouwt je eigen gevangenis in Suriname luxe gevangenis geen woning en de slapeloze nachten niet te vergeten.De Surinamers leven allemaal in gevangenis overal moet je dievenijzer hebben.Wanneer worden we bevrijd uit de gevangenissen!


  Maak melding

 108. Hallo Patricia,

  Ik ben zelf ex-militair en kan je verzekeren dat wapens wel degelijk in groen worden uitgevoerd. Je moet een keer stoppen met alles recht te lullen wat krom is.


  Maak melding

 109. @Shayrie,
  Lang verhaal kort maken, simpele oplossing kan zijn dat jij en allen die op jou lijken weer vertrekken, dan blijft alleen die bepaalde bevolkingsgroep waar jij het over hebt over, als ze dan elkaar afmaken is het dan niet jou zorg of niet?

  Verder nog een tip voor jou, als je besluit te vertrekken, lees dan ook af en toe de kranten uit het Verre Oosten.


  Maak melding

 110. Mensen die in Su woen weten bliksemgoed dat er dagelijks mensen beroofd en overvallen worden door de djoeka`s. Mannen worden vastgebonden en mogen toekijken hoe hun vrouw verkracht wordt. Als je huis nou beveiligd is of niet ze komen toch naar binnen. Dievenijzers stelt al jaren niks meer voor. Die criminelen die in Su rondlopen zijn meedogenloos,zij schieten je gewoon dooden waarom moeen wij rekening met ze houden. Het is tuig dat rondloopt en de ouders werken hieraan ook mee. Kom op Bouta wij voelen ons niet meer veilig in eigen land. Je hond wordt vergiftigd, ze gebruiken een of ander middel zodat je bewusteloos raakt en zij je huis leeg roven.

  Vanaf dit jaar opereren de djoeka`s zonder masker, want ze lijken toch allemaal op mekaar. Meneer Jansen is niet de eerste roofmoord, maar laten wij nu massaal een eind aan de gruwelijke roofmoorden maken.
  Ik weet dat je niet opgewassen bent tegen deze medogenloze tuig.


  Maak melding

 111. reactie op 108; Anna Z.

  Het spijt mij maar je bent echt zo maar wat aan het zeggen. in nederland wordt er iedere dag iemand vermoord? Niet bazelen, maar gefundeerde en dus op feiten berustende reactie geven graag. Zeker worden er in Nederland ook mensen vermoord (helaas), maar in verhouding (400.000 inwoners tegen 16 miljoen)zijn het er in Suriname veel meer.

  Het heeft niets te maken met het feit dat het hier om een nederlander gaat dat er daarom zo’n heisa van wordt gemaakt, het gaat er om dat het in Suriname steeds onveiliger wordt met name voor de eigen bevolking. Dat ervaar ik van dichtbij. Ze slaan je kop in met een houwer voor 5 srd. Is dat normaal? Of het nu overal in de wereld voor komt of niet, het gaat hier nu om Suriname en daar zal wat aan moeten gebeuren. Zowel op economisch gebied (een werkende verdiend geld en heeft geen behoefte aan roof) als op controle gebied (politie moet preventief gaan werken en niet alleen achteraf)

  Toby


  Maak melding

 112. Had bijna de reis naar Suriname met mijn gezin (4) geboekt; een reis ter ere van het eindexamen van mijn dochter. Haddenn er zeer veel zin in. Als 50-jarige heb je sterke een historische band met Suriname. Bijv. de onafhankelijkheid bewust meegemaakt. Overweeg nu zeer serieus naar een ander land te gaan, Cuba bijv. In andere landen vinden ook roofmoorden plaats, maar Parimaribo is een heel kleine stad, het geweld komt dus (te) dicht in de buurt, voor je beleving.
  Al met al dreigt deze moord een economische ramp voor Suriname te worden.


  Maak melding

 113. Negro, je bent een echte blakaman als ik. Wanneer we ons buik vol hebben zeggen we alleen gekke gekke dingens. Je bent evenals ik emotioneel geladen. In deze ook ik.

  Sabidiri, “drink een beetje suikerwater”.


  Maak melding

 114. Dames+heren ik weet niet als U bekent bent met de uitdrukking GELD STINKT NIET.Degene die oproepen of denken dat er niemand meer gaat omkijken naar MAMA SRANANG vergist zich lelijk.
  Kijkt U aub naar hoe er politiek wordt bedreven in de wereld dan zult U begrijpen waar ik naar toe wil.
  Desondanks wil ik U een voorbeeld geven Iran+dit krijgt U van mij als Nieuwjaars cadeau Noord Korea X China.
  Denk U maar hierover na in het nieuwe jaar.

  Grt, Edmundo


  Maak melding

 115. Dos Caminos,
  Troost je maar, het zijn de restanten van die katibo waaronder Suriname nog onder gebukt gaat.

  Er zijn voorbeelden te over om vast te stellen dat wij nog een heel lange weg te gaan hebben.

  Rover schiet Surinaamse winkelier dood, rover schiet toerist dood.

  Het laatste is wel nieuws van wereldomvang.


  Maak melding

 116. Nr.14 henk ,
  Mijn persoon gaat niet raden waar jij de zgn.bericht had gelezen , nl.”De Telegraaf”!!
  Mijn persoon gaat ff mee met jouw speculatie/fantasie .
  Conform jouw informatie-bron zet mijn persoon de zgn.relevante berichten op een rij
  – Mannelijke slachtoffer was een fotograaf
  – Vrouwelijke slachtoffer kon duidelijk zien dat het een militair-wapen was
  – Tevens kon het vrouwelijke slachtoffer de kleur van de wapen aangeven en nota bene ,in het donker
  Mijn persoon gaat nog steeds mee met jouw speculatie/fantasie en trekt hieruit de volgencde conclusie , nl.;
  – Als het vrouwelijke slachtoffer daadwerkelijk kon zien en dat deze een militair-wapen betreft kan het maar op een manier vertaald worden dat zij de deskundigheid betreffende wapentuig inpacht heeft
  – Daar zij ook in het donker details van het gebruikte wapen kan waarnemen betekent dat zij van de bionic-ogen of goed getrainde kijker bezit
  – Het koppel ; fotograaf en wapen-deskundige ,roept bij mijn persoon vragen op
  Resumerend ; Stel de vraag aan jouw informatie-bron ( De Telegraaf ) naar de daadwerkelijke status van beide slachtoffer ,
  zijn het toeristen of you tell me …..
  Des-informatie en sensatie , dat zijn de beleids-richtlijnen van De Telegraaf als het om mijn en onze Republiek Suriname gaan .

  Ter jouwer cabi”ss”a :
  (Neo-)Kolonialisme betekenen voor de surinaamse patriotten het volgende ;(Neo-)Facisme ,Uitbuiting ,Apartheid en In ketenen leven .
  In ketenen leven betekent in schande leven ,blootstaan aan beledigingen en ” dat sterven voor het vaderland leven is “!!!
  henk , het is bijna 2011 , mal je mole(naar).

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  SRANAN SA WINI
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 117. Ik vind het triest dat in mijn land (sur )zulke beesten wonen, die geen genade kent en voor een schoudertas iemands leven beroofd.
  Ik als surinamer ben bereid om een beloning te zetten wie de moordernaar kan aangeven, en wil dat hij een doodstraf krijgt en het geldt voor iedereen die zulke daad pleegt op Surinaamse bodem. Tevens moet de President van Suriname zijn belofte nakomen.
  Nl. Suriname zou een veilig land worden!


  Maak melding

 118. SME zou al een heel stuk vooruit gaan als idioten als Pinto, Patricia en Sempa onderdak kregen bij het LPI. 😡

  De eerste twee gaan er sinds enkele maande toe over andere posters letterlijk te bedreigen en alle drie blinken ze uit in de meest walgelijke en wanstaltige leugenachtige onzin.


  Maak melding

 119. 124 ex NDP
  Gevoelloze stakker, je kunt je zeker niet inleven in het grote verdriet van de familie. Mensen als jij doen het (beetje) vertrouwen in Suriname geen goed.

  126 Wilma
  Nog dommer dan de “ex NDP-er”. Gelukkig zijn er vele forumleden (o.a. Peggy en Toby) die de gevaren en het belang van Suriname helder zien.


  Maak melding

 120. 133 Pinto
  Dit is geen bere foeroe verhaal maar meer een waarschuwing zo van no go libi drape pe ding soor’t sma e tang. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien vandaag de dag, als de witmangs geen blaka mangs uit hun thuis landen hadden gehaald en over zuid amerika en amerika hadden gedropt?
  Mi na blaka mang,maar heb die blaka mang maniri’s vaarwel gezegd,en gedraag me zoals een beschaafd mens zich hoort te gedragen.

  131 je slaat de spijker op de kop; sari tori.


  Maak melding

 121. @ NEGRO (125 en 143), je beide postings zetten hier een mentaliteit neer die ik al heel lang niet heb gezien. De zwarte in een passieve rol “de witte haalt hem uit zijn thuisland????” Wat gebeurt er met je? En je hebt die Blakaman manierie achter je gelaten? Wat moet ik daaronder verstaan. Hoe bestaat het?

  Brada, mag ik even? Je manier van praten is zo denigrerend, dat ik je een zielige man vind. Je hebt een negatief beeld over zwarte mensen. Thuislanden zijn begrippen die Zd. Afrika toenertijd hanteerde. Man o man, kijk voor de verandering naar zwarten als Nelson Mandela om maar iemand te noemen. Hij komt overal ter wereld en men ontvangt hem met open armen. Niet omdat hij de Blakaman manierie achter zich gelaten heeft, maar omdat hij een blakaman is die in zichzelf en de mensheid gelooft. Wat is er met je gebeurd. Ik durf het niet eens te vragen, wat hebben ze toch met je gedaan?

  Kijk Negro even een advies van mijn kant:

  -kies gauw een andere naam want deze denigrerende naam voor het zwarte ras dateert uit een tijd die we achter ons hebben gelaten,

  – je moet geen twee dingen met elkaar gaan verwarren. Jammer genoeg komt geweld in alle extreme vormen overal ter wereld voor. In dit geval is de man jammer genoeg door een schot om het leven gekomen. Woon je in Ned. dan zijn de verhalen niet van de lucht. Hoeveel moorden zijn er vandaag niet gepleegd? En met je hoofd diep in de sneeuw gedoken, wil ik je herinneren aan het meisje van NULDE? Vraag aan je witte omgeving om je het verhaal te vertellen.
  Een ander kan je over de maffia die hier druk bezig is, inlichten. Stof genoeg, jongen.

  -Als je deze situatie aangrijpt om niet meer naar Sur. te gaan. Jongen, dan blijf je toch lekker hier? Maar ga niet dom zitten roepen in raciale termen. Ik moet jammer genoeg tot de conclusie komen dat je het zwarte ras alleen van horen zeggen hebt. Er zijn genoeg zwarte mensen die goede dingen in Sur. en daarbuiten doen.

  – Kijk ik kan je het niet kwalijk nemen. Je bent niet goed op de hoogte. Suriname heeft goede dingen zat om er naar toe te gaan. Ik hoop dat je het ooit doet, want je ogen zullen open gaan te joe bari a krabu bet’ mi. OK?

  Maar even serieus. Laat niemand je een nonsens over Suriname vertellen. Ik herinner me Suriname als een paradijs. Natuurlijk ie ai e opo te joe kon bigi. Maar wat me absoluut tegen de borst stoot is dit domme gepraat over het zwarte ras. Wanneer houdt die stupiditeit onder de zwarten zelf op? Wanneer leren ze verder kijken dan die kleur? Wanneer houden ze op om die onzin zo te broadcasten? Wanneer leren ze zichzelf waarderen voor wat ze zijn en laten ze niet een ander ras voor hen bepalen wat ze zijn? Wanneer worden ze volwassen en beseffen ze dat ze zwart mogen zijn, omdat dat altijd de bedoeling is geweest.

  Ik kan nog langer doorgaan, maar doe het maar niet. Ik wens alleen dat jij stopt met die domme uitspraken en dat je gaat inzien dat iets als ‘blakamanierie’ stamt uit de slavernij. 1863 is voorbij ! Als een zwarte man meneer Jansen heeft vermoord, moet hij worden opgepakt, berecht en zijn straf uitzitten. Hopelijk krijgt hij dan berouw en gaat hij zijn leven beteren. Maar dit noem ik een fout van hemzelf, geef het ding geen grotere naam. Wan boen njoen jari mi de winsi joe.


  Maak melding

 122. Wat voor recht had Hawker Pinto?
  ……………………..
  Dat ding is gebeurt in Sur.Het is in ons land gebeurd en niet ergens in Afrika.En een roofmoord op een toerist brengt nu eenmaal beroering in twee landen teweeg.Dan maakt huidskleur niet meer uit.Ik vind het surinamers onwaardig om zo iets goed te praten.En geen enkele repressief maatregel maakt zo een verlies goed.Bah, zo laag zijn enkele van mijn medelanders gevallen.Triest.

  Cobie.

  Deze collega had zichzelf al dodelijk verwond met een mortiergranaat, die onder de luivel van het MGD-gebouw afketste, ten tijde van die raciale coup van 11- en 12 maart 1982.

  Niemand vraagt zich af wat er zou zijn gebeurd als die granaat ergens in de drukke binnenstad tot ontploffing zou zijn gekomen.

  Overigens had niemand het recht om deze man standrechtelijk te fusilleren!


  Maak melding

 123. Ik keek net in de spiegel en toen zag ik wilma haar portret. Schatje van me ga werken, want vanaf volgend jaar gaat Wilders je vrijwilligerswerk laten doen. Wilma weet je wat Geert moet doen, alle steuntrekkers terugsturen incl. Wilma en dan kun je je aansluiten bij de criminelen.
  Gezond 2011


  Maak melding

 124. Heb zojuist de reis naar su afgezegd, tot spijt van ons gezin. Wordt nu Indonesië.
  Hoop binnen 10 a 15 jaar toch nog eens naar Suriname te gaan, als het gevoel van veiligheid weer terug is. Ben 2 jaar geleden naar Mozambique en Madagascar geweest, met de auto en gezin doorheen getrokken; daar hoor je dit soort roofovervallen (nog) niet. Zie ook reactie 138 van b eidi.
  Dooor het gebrek aan optreden van politie, justitie, ed mist Suriname een hoop (toeristen)geld. Sterkte ermee.


  Maak melding

 125. Geachte toerist #149. Gelooft u nou werkelijk dat alle Surinamers zakdoeken vol zitten te janken omdat u besluit dit ons mooi en machtig land niet aan te doen?

  Alle respect voor de dode en zijn familie.

  Het mocht absoluut niet gebeuren, maar wie loopt er nou met open ogen nota bene des avonds in de Jessurunstraat?

  Hier is echt wel iets meer aan de hand dan wordt vermoed.

  Heel veel plezier op die duizend eilandjes van Indonesia.

  Pas vooral goed op voor die massamoordenaars,………….die tsunami’s.


  Maak melding

 126. SME zou al een heel stuk vooruit gaan als idioten als Pinto, Patricia en Sempa onderdak kregen bij het LPI.

  De eerste twee gaan er sinds enkele maande toe over andere posters letterlijk te bedreigen en alle drie blinken ze uit in de meest walgelijke en wanstaltige leugenachtige onzin.

  neus

  De grootste klotenklapper aller tijden hier op dit forum denkt nog steeds in termen van het oppakken van een Doedel in het gesticht stouwen en de Kom naar Auiswich verbannen.

  Neus, je zal wel eens van ijskoude kermis thuis komen.

  Het zijn deze figuren, die at all cost het slaafse navolgen van het hoge noorden willen promoten.


  Maak melding

 127. Mag ik mezelf dan Negrito noemen? Ik ben trots op mijn negrito zijn,alleen ding takroe maniri daar moet ik niks van hebben.
  Een javaan – hindoestaan-chinees-marokkaan-indiaan- etc wordt javaan- etc genoemd, en daar is niets mis mee.Alleen de neger vindt het denegrerend om neger te worden genoemd; waarom eigenlijk? Ik ben trots op m’n ras want dat brengt fleur en kleur in het kleurloze…ma ding maniri nanga tranga jesi nanga aversie tegen de anders gekleurden moet eens een keer ophouden.
  146 ju 2 een gelukkig veilig 2011 gewenst,niet alleen in sranang,maar ala pe.
  Waka bun !


  Maak melding

 128. Hi lieve mensen op WK,
  Ik heb de afgelopen maanden reacties
  van Pinto, Patricia en Sempa ook gelezen,
  en de honden lusten er geen brood van.
  waarom blijven jullie reageren op dit gedrag je doet jezelf toch alleen verdiet hiermee.
  STOP met het lezen en reageren,wat ze uitkramen is toch niet jouw verantwoording?
  er zijn nog zoveel reaties die wel het lezen waard is,ik ben al zeker een maand GESTOPT
  vuilnis in mij op te nemen.
  Good luck en hou het forum schoon.


  Maak melding

 129. Hallo Pinto,

  Telkens als ik denk dat je niet dieper kan zakken, overtref je jezelf weer. Waarschijnlijk zit jij in Suriname met een keurige Nederlandse uitkering mooi weer te spelen. Ik schat dat deze laffe roofmoord Suriname miljoenen euro’s gaat kosten omdat veel mensen nu Suriname gaan mijden en een andere vakantiebestemming gaan zoeken. Maar daar zal jij met je uitkering geen problemen mee hebben omdat jij toch wel je geld krijgt van die Hollanders waar jij zo’n hekel aan hebt.


  Maak melding

 130. ten eerste onze condoleances en welgemeende respect en heel veel kracht vooral in deze tijd naar de weduwe en aan de nabestaanden; ten tweede nu terzake hoe het justitiele apparaat cq regering tewerk gaat; ik wens hun alvast heel veel succes met het oplossen van deze laffe daad; god bless you all !
  djempol.


  Maak melding

 131. Pinto@ Ik vind dat je een dode Rat bent en het zo Dom,absurd en onbenul is van jou. Je durft wel he? Ik weet niet of je, je een mens kan noemen. Geen eigen waarde, geen zelf respect. Ik begrijp dat je een Djoeka bent maar doet er niet toe.

  Hier is echt wel iets meer aan de hand dan wordt vermoed zet je neer tegen de vermoorde.
  Je bent wel op de hoogte. Is het geen idee om contact te nemen met jou Missiedejan? Wie weet heb je een beloning.

  Ik hoop dat de Tsunamie/overstroming niet in de Marowijne gebied komt zoals toen. Natuurlijk hoop ik dat jij er ook niet bij betrokken zal zijn.

  Als ik Pinto was, zou ik mij met spoed laten nakijken, want door jou reacties, kan ik opmaken dat jij gewoon een Ezel bent zonder hersenen. In je kop zit koeienstront. Soso loesbere. En zo denk ik dat er heleboel mensen van jou kotsen!


  Maak melding

 132. @ Wilma
  Gebruik geen moeilijke woorden als je de betekenis niet kent, maakt geen indruk en zegt veel over jouw zelfkennis… beterschap.
  Prettige feestdagen en een wijs 2011.


  Maak melding

 133. @N….., 152

  Misschien moet je eens in de Dikke Van Dale (Ned.) kijken, jaaruitgave 2005 pag. 2276+2277. Google voor de verandering ook eens dat woord.

  Ter informatie:
  Javaan: afkomstig uit Java
  Chinees – China
  Hindustaan -gerelat. aan de religie, noemen zich in Ned. vaak Indier dus uit India.
  Indiaan – heet liever naar het ras van oorspr. – Arrowak of op z’n Amerikaans : Native American.

  Gezien het feit dat het woord N* verbasterd is tot scheldwoord, ligt het voor de hand genoemd te worden naar het werelddeel van herkomst: Afrikaan, of naar de huidskleur zwarte.

  Je suggestie dat de Zwarte persoon zich per definitie met geweld richt op een andere kleur is zeer overtrokken en daarbij dus onjuist. Noem maar even de vermenging van de zwarte Sur. met alle andere rassen dan alleen het eigen ras, dan heb je nog een extra bewijs in handen.

  Om nu de vraag eens om te draaien en te stellen dat als een witte Ned. een moord begaat, blijf nu maar even bij Nulde, kun je onmogelijk beweren dat je Ned. verlaat om dat ene geval. Dan is de alg. conclusie die persoon behoort gestraft te worden -terecht overigens- en daarmee is de zaak afgehandeld. Als we die lijn doortrekken dan zien we een vermoedelijke zwarte een toerist vermoorden, is nog geen reden om niet naar Sur. te gaan. Met die gedachte zou je in Ned. braaf achter je geraniums blijven zitten en nooit meer op reis gaan.
  Weten zullen we het nooit, maar ik denk niet dat de man vermoord is omdat hij wit was. De weduwe heeft toch zelf aangegeven dat haar tas gestolen was? Als sommige zwarten iets tegen de andere rassen hebben, troost je dat gevoel is wederkerig. Niet iedereen heeft iets tegen een ander ras, over het alg. leven de mensen in vrede met elkaar.

  Hoe jij jezelf noemen wil, ach…. dank je voor je nieuwjaarswens, bij deze terug aan jou en allen die je in je hart hebt gesloten. Ik blijf hopen dat je positiever op je rasgenoten zal reageren en niet zal generaliseren bij fouten van individuen. Het maakt het leven alleen maar positiever en mooier.


  Maak melding

 134. Helaas is het niveau van enkelen op dit forjum zodanig dat met mensen zoals hen, het land nooit opgebouwd zal kunnen worden. Vervolgens heb ik weinig behoefte om aan een ongefundeerde zwart-wit scheldpartij deel te nemen, dat laat ik graag over aan de mensen die scheldwoorden en beledigingen nodig hebben om hun gelijk te willen halen.
  et is nu eenmaal zo dat waar het verstand weg is (en dat is bij een aantal), het gesprek stopt.

  Maar: domme mensen kunnen niet beledigen en slimme mensen zdeggen al die dingen niet.

  Gegroet, ik ga naar een forum waar met feitelijke argumentatie gewerkt wordt.

  Toby.


  Maak melding

 135. Bij deze condoleer ik mevrouw Jansen en wens haar heel veel sterkte toe.

  Mensen we kunnen zo door gaan, maar vandaag is het een Hollander morgen een familielid van ons. Dagelijk worden er nu mensen vermoorden door de criminelen, die in ons land rondlopen. Het is zeker triest wat zich heeft afgespeeld in ons land. Onze imago gaat eraan, dankzij een stelletje ongeschoolde criminelen. En dan heb je ook nog een paar dombo`s die het allemaal goed
  praten. In Nederland zijn het de Mokro`s en in Su de djoeka`s. Ik vraag mezelf af waar Su naartoe gaat, Bouterse er is werk aan de winkel. De doodstraf invoeren, want dit kan niet zo verder. Die handel gewoon afmaken.


  Maak melding

 136. Suriname zal nooit en te nimmer vooruit komen, mens als je niet weet wat je moet zeggen houd je mond dan dicht, want jullie maken je alleen maar belachelijk. Ga lekker een boek lezen, zo verruim je je vocabulaire tenminste nog. Jullie blijven op een niveau hangen. Het is en blijf een krabbenmentali
  teit bij de negers!!!! Is het misschien een trauma dat jullie hebben overgehouden aan de afschaffing van de slavernij. Ik zeg al laat je een neger een studie doen die blijft dom!
  A.u.b. houd je mond en ga iets nuttigs doen.


  Maak melding

 137. Als er in Nederland een toerist wordt vermoord dan is dat ook groot nieuws. Een normale en menselijke reactie is dan om je plaatsvervangend te schamen/het grijpt je aan. Ik zou niet in mijn hoofd halen om te zeggen dat er teveel aandacht aan geschonken wordt.En dat buitenlandse mensen meer aandacht krijgen dan ”wij”.
  Hou toch eens op om in kleuren en rassen te denken. En altijd meteen over racisme te spreken.
  Ik ben zelf drie maanden in Suriname geweest om onderzoek te doen. Een geweldige tijd, prachtig land en veel lieve mensen. Wat mij stoorde was het denken in rassen. Opmerkingen die ik vaak heb gehoord: Creolen werken niet hard, Hindoestanen werken hard maar meisjes mogen niks, Chinezen verkopen rommel en zijn ondernemend, Javanen hebben geen moreel en zijn te vrij maar wel gastvrij. Er wordt tegen Bakra’s opgekeken maar ook op neergekeken. Jammer jammer jammer. Zie elkaar als mens ipv ras.
  Problemen als criminaliteit zijn niet op te lossen door enkel meer politie in te zetten of de doodstraf in te voeren.Het probleem ligt ingewikkelder. Hoe komt het dat mensen overgaan tot berovingen. Begin bij de basis; werkgelegenheid, eerlijke kansen. Laat iedereen profiteren van toerisme. Wat er nu gebeurt is dat er toeristische rondleidingen gegeven worden door arme buurten. Vreselijk, wat voelde ik me opgelaten. Heb gevraagd rechtsomkeert te maken toen ik ontdekte wat we gingen doen. Ik kan me goed voorstellen dat bewoners het niet leuk vinden om als toeristische attractie neergezet te worden. En er nog niks aan verdienen ook.
  De regering lost de problemen niet op, maar begin bij jezelf. De regering kan niets zonder zijn burgers. Veel surinamers gedragen zich nog als onderdrukte mensen die niets hardop mogen zeggen en geen eigen initiatief nemen. Maar wijzen naar anderen die de problemen moeten oplossen. Logisch want ook nu is er nog een angstcultuur en corruptie. En blijft het geld hangen in de bovenste lagen. Vecht voor jezelf en hang de partijen aan die opkomen voor meer solidariteit en democratie. Hang de partijen aan die concrete plannen hebben om systemen beter te laten werken. Ik weet het, het klinkt zo makkelijk. Maar probeer!!
  Want Suriname is een prachtig land, rijk aan natuur en grondstoffen. Een prachtige cultuur, van nature goede vriendelijke mensen. Het zou het rijkste en veiligste land van de wereld moeten zijn met al deze ingredienten.


  Maak melding

 138. hallo,ik wil graag reageren op bepaalde berichtten hier
  ik ben een nederlandse vader bruin moeder blank,
  dus een half bloed maar wel blank erruit gekomen.
  ik vind jullie allemaal idioot .een zwarte word door jullie gedisrimineerd als niemand,ik als blanke kijk niet naar de kleur maar naar hoe je bent en wie je bent! denk nooit dat je wat meer bent dan een ander want dat ben je niet hoor,en ik heb mooie donker kindjes wat ben ik er blij mee ik zal je zeggen je KLEUR wilt niets zeggen over wie je bent en dat de bosnegers neer crimineel worden in jullie land dat is jullie eigen schuld,respecteer eerst een ander jullie maken er zelf haat van@@@ en dat is bizar voor mensen in 1 gemeenschap! Sorrie moest ik kwijt geef de BOSNEGERS EEN KANS!!! eerlijk zijn die krijgen ze niet zoals een javaaan,of hindo, dus dan hebben mensen geen keus meer!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.