Suriname laat buitenlands kapitaal links liggen

24

PARAMARIBO, 23 dec – De regering is bewust niet uit op buitenlandse leningen. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Als er tekorten zijn op de staatsbegroting, dan zal wel worden geleend. Maar dan op de binnenlandse kapitaalmarkt. De oppositie vindt dit een riskant besluit.

De kans dat de regering zich niet houdt aan betalingsverplichtingen is groot. “Het gaat om een regiem waarin mensen zitten die al getoond hebben geen discipline te kunnen opbrengen als het gaat om financieel beheer”, zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan. De regeerperiode van Jules Wijdenbosch spreekt voor zich. Nu wordt weer naar ruimte gezocht voor forse leningen. De regering gaat voor tien procent van de lopende rekening van de betalingsbalans.

Dat is ongeveer negen miljard Surinaamse dollar (ongeveer twee miljard euro). “Waarom niet twee procent?”, vraagt Venetiaan. Twee procent moet ruim voldoende zijn. Nu wordt al niet meer dan een procent meer geleend dan wettelijk mag. “We vragen tien procent om een eind te maken aan de monetaire financiering van nu”, zegt Boedhoe.

Dit soort financiering zou al onder haar voorganger zijn ingezet. “We willen ruimte voor een goed dekkingsplan. Lenen in het buitenland is geen optie. Dat zou onjuist zijn en onverantwoordelijk. Het brengt risico’s met zich mee voor onze wisselkoersverhoudingen en zou beslag leggen op onze deviezenreserves”, zegt Boedhoe. Venetiaan vindt het buitenland goed voor de betalingsdiscipline. “Daar zijn de dwangmiddelen krachtiger.”

24 REACTIES

 1. Nu wordt weer naar ruimte gezocht voor forse leningen. De regering gaat voor tien procent van de lopende rekening van de betalingsbalans.

  Het parlement van Suriname zou het krediet plafond van tien procent tijdelijk voor een periode van een jaar kunnen toestaan om zodoende de beoogde plannen van de MC regering van Desire Bouterse te kunnen bewerkstelliggen. Daarna zou er weer gekeken kunnen worden om de krediet plafond weer te verlagen waarbij van belang is en gekeken wordt dat de inflatie van de SRD niet uit de hand loopt.


  Maak melding

 2. “Lenen in het buitenland is geen optie. Dat zou onjuist zijn en onverantwoordelijk.”

  Zijn die 5miljard chinese dollars dan gratuzzz?? En die 435milj euries uit Ned?
  Communicatie intern, oh ja geen DNA-bezoek, dus mevr de haas is niet op de hoogte van de financiële meevallers.

  Mevr wonnie strax wordt U op het matje geroepen, om deze dubieuze uitlatingen te verantwoorden! Take care…


  Maak melding

 3. Ja, het wordt een heen en weer geslinger van dit-procent en dat procent,verschrikkelijk zeg.BOUTERSE,er zijn heel veel hoog opgeleide surinamers in het buitenland..economen,enz…haal ze binnen,en niet dat vriedje,s gedoe.EN vergeet niet door wien,s toedoen vandaag de surinaamse gulden(nu dollar,waar je nergens ter wereld mee kan betalen)naar de knoppen is gegaan.Maar dat zal nooit gebeuren,meneer voelt zich veiliger met z,n ex companen,vandaar zoon lief(wapenhandelaar,ex veroordeelde…enz)is voorgedragen,als eerste man voor zijn beveiliging.


  Maak melding

 4. Natuurlijk wikileaks, of moet ik schrijven zikileaks, wat jij wilt.
  Jij bent onze grote visioenair en hoogbegaafde whizkid die alles beter weet.
  Gezien jouw ‘uitmuntende’ kennis van zaken bevreemdt het mij dat je nimmer adviseur van onze aller Venetiaan bent geworden. Je hebt waarschijnlijk je roeping mis gelopen jongeman.
  Op basis van jouw ‘deskundige adviezen’ zou suriname nu een booming economie hebben gehad dan hadden we Bouterse niet nodig gehad.
  Dan was je misschien minister van ‘hopeloze zaken’ onder venetiaan 1V geworden.

  Meneer Wikileaks, ik schat dat je toch wel enige intelligentie bezit. Wendt die intelligentie dan ook aan door niet te reageren als iemand die niet weet dat de A voor de B komt.

  Commentaar leveren op de huidige regering is niet verboden,zeker niet, blijf dat vooral doen (het houdt immers de discussie levendig) maar doe het alsjeblieft een beetje onderbouwd en met ratio.
  Dan kan er ook met een serieuze ondertoon op jouw commentaar gereageerd worden.

  Ik moet helaas toegeven dat jouw commentaar tot nu toe veel geblaat is maar weing wol heeft. Misschien wanneer je het op een andere manier aanpakt(dan bedoel ik uiteraard niet dat je de huidige regering plotseling moet gaan bejubelen) dat je nog meer mensen achter jouw visie krijgt.
  Want ik neem aan dat uiteindelijk dat jouw
  uitgangspunt is
  Met jouw huidige reactie wek je alleen maar aversie.


  Maak melding

 5. Het volk is het gezeur van die Ro-venetiaan zat. Ro aan het stuur,was alleen maar brokken,alles is onderste boven, nu zijn echte stuurlui aan het stuur.Alles voor de toekomst recht zetten. Venetiaan en zijn aanhang die missen de trein ,het is geen stop-trein dus spingen jullie maar gauw op.


  Maak melding

 6. Een marge van 25% is internationaal normaal. De oppositie zou er beter aan doen zich voorlopig koest te houden, daar zij deze puinhoop hebben veroorzaakt.


  Maak melding

 7. Vene is altijd een knecht geweest van het buitenland en van dat kwaadaardig gezwel is hij nog steeds niet genezen. Er is genoeg geld in Suruiname. Leen het daar tegen een door jou vast gestelde rente en voorwaarden. Het IMF en soortgelijke instituten hebben meer dan duidelijk hun destructieve sporen nagelaten in ontwikkelingslanden all over the world. Waarom denk je dat Griekenland en Ierland hebben geweigerd te werken met deze schurken-instituten terwijl ze als het ware bankroet zijn? Het IMF en soorgelijke organisaties zijn instrumenten van het westen om voordeel te halen uit de ellende van andere staten. De Afrikaanse landen werken ook al niet meer met deze gasten maar lenen gewoon bij China, India of uit Islamitische staten. Dze heffen tenminste nog een billeke rente en zijn makkelijker in herschikken van schulden.


  Maak melding

 8. Tante Wonnie,volgens mij is het beter het geld van het buitenland te lenen.Als een grote uitgever als de overheid kapitaal gaat zoeken,gaan de rente voor de kleine man alleen omhoog.Die hebben het al niet breed.En dat beetje dat ze met pijn en moeite trachten te bereiken,ga je ook teniet doen..Of obligatie’s uitgeven is ook een optie….

  Cobie.


  Maak melding

 9. De nieuwe regering zit opgescheept met een erfenis van Venetiaan.De loonsverhogingen moeten thans in ket kader van de van de Fiso aan ambtenaren uitbetaald worden.In aanloop naar de recente verkiezingen heeft Nieuw Front de ambtenaren een loonsverhoging in het kader van de Fiso beloofd.Maar waar gaat de huidige regering het geld vandaan moeten halen.De Surinaamse economie is voor een groot deel een gesubsideieerde economie.De ambtenarij is een soort van werkverschaffing voor een niet productieve sector.De ambtenaren verdienen geen valutas voor Suriname.


  Maak melding

 10. Wat bedoelt Wonnie met “binnenlandse” kapitaalmarkt? Suriname beschikt niet over pensioenfondsen of verzekeraars die zulke bedragen kunnen ophoesten. Als ik er vanuit ga dat ze ook niet als het drugsgeld van de huidige regering gaan witwassen blijft als enige optie de geldpers over. Nou dat wordt net als in Zimbabwe hyperinflatie…


  Maak melding

 11. Bouta zoekt nu een boropassie om zijn tekorten te kunnen financieren via binnenlandse leningen. En nu kunnen ze zwart geld witwassen door in te schrijven op die uitgiftes. Voor het buitenland maakt hij geen kans.Bouta scoort niet hoog in het buitenland.


  Maak melding

 12. Maar als mevr Boehoe erin slaagt onder deze omstandigheden een goede job te doen (geen verslechtering vd rating Suriname, overheidsfinancien in orde) mogen we zeker een standbeeld voor haar oprichten.

  Mevr Boedhoe, heel veel sterkte met deze situatie (passen en meten)


  Maak melding

 13. Hij is op zijn pik getrapt wat jammer voor jou Gudo T, jij en de rest van de meelopers ontkennen het verleden daarom die kletskoek reactie op nummer 7,
  De man die het hele economische huishouding van Suriname met de grond gelijk heeft gemaakt kiezen jullie als president en daar mag niemand wat van zeggen anders voelen gasten als Gudo T, zich op zijn pik getrapt,de mensen die Bouterse nu adviseren zijn schurken en oplichters, Alibux heeft de staat Suriname voor een slordige half miljoen euro opgelicht en is daarvoor veroordeeld dus kom mijn geen lariekoek vertellen ,naarendorp wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord op weerloze burgers van mijn land,Amafo wordt benoemt tot minister terwijl ze moest aftreden voor corruptie, die nieuwe minister die nu is voorgedragen heeft de HEM opgelicht voor 13000 euro moet ik nog verdergaan? oja dit nog inderdaad komt A voor B maar wanneer jullie daar mee geconfronteerd worden dan komen jullie met de meest idiote redenering naar voren dan hanteren jullie allemaal de alfabet van DDB.
  1)25 feb 1980 plegen een aantal landverraders een staatsgreep.
  2)Op 8 dec 1982 worden critici van het brute militaire bewind van DB zonder enige vorm van proces afgeslacht de gevolgen daarvan zijn tot op heden voelbaar.
  De geld kraan uit Nederland werd na de december moorden dichtgedraaid Suriname kwam economisch in zwaar weer terecht onze sterke gulden verlies binnen korte tijd zijn waarde, de economie van mijn land wordt vernietigd, de man die daarvoor verantwoordelijk is wil nu twee miljard lenen dan mag niemand wat van zegen volgens meneer Gudo T.Als jij achter Bouterse zijn visie wil staan, of wil verdedigen moet jij zelf weten ik sta niet achter de visie van criminele recidivisten laat dat duidelijk zijn ik ken deze mensen hun verleden al te goed en het heden verschild niet veel hun verleden.Die slavenhouding van jullie en de manier waarop jullie misdaad proberen goed te praten dat wekt aversie op, en niet de mensen die terecht verwijzen naar het verleden en het heden van deze criminele bende die nu aan de macht zijn in suriname. A.U.B. Gudo T .


  Maak melding

 14. Wonnie e du eng sannie nanga konie! Passen en meten. Meten is weten.

  Doe je ding! En laat ze. Een hoop geblaat met weinig wol.

  Meer dan tien jaar de tijd gehad, en nu ineens met al die wijsheid. Ja ´t is makkelijk aan de zijlijn dingen te staan roepen. Wonnie bevalt me. Het komt goed met, we zien over een jaar bij de volgende begrotingsbehandeling. Nu is ´t nog vallen en opstaan. Kon niet anders met ´n ervenis van 1500 miljoen aan schulden.


  Maak melding

 15. @Gudo T. #7

  Een lang verhaal waarin je uitsluitend op de man speelt. Mag ik je vragen wat jij dan wel bent dat je meent iedereen neer te moeten sabelen?

  Misschien wel de opperstrontschepper van DDB?
  En hoeveel lintjes heeft DDB je al gegeven?? 😆

  @blakaboy
  Zoals je zegt ALS.
  Dus laat die opdracht voor een standbeeld maar achterwegen. 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.