Extra belastingen om lonen Surinaamse ambtenaren

28

PARAMARIBO, 22 dec – Binnen afzienbare tijd worden nieuwe belastingsoorten ingevoerd. Dit zegt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Er komt een flat tax (vlaktaks of proportionele belasting, red.) op individuele inkomsten. Ook op onroerend goed zal belasting worden betaald. De stijgende loonkosten van de overheid gelden als belangrijkste argument.

Het Fiso-beloningssysteem dat de vorige regering invoerde breekt nu lelijk op. De regering heeft de grootste moeite de kosten bij te benen. De nieuwe belastingen moeten uitkomst bieden. “Fiso kost ons twintig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf miljoen euro) extra. Het moet ergens vandaan komen”, zegt Boedhoe. De flat tax moet rond eind 2012 worden ingevoerd. “Het voorbereidend werk is al begonnen”, aldus Boedhoe.

De problemen met het uitbetalen begonnen al kort na haar aantreden in augustus. Toen had de regering Venetiaan Fiso al enkele maanden lopen. Boedhoe stond voor een dilemma. Het was betalen of niet. Het laatste zou wellicht onrust in de hand werken. “Al in september werd ik geconfronteerd met het eerste ministerie dat met een uitgeputte begroting zat. Het had geen ruimte meer voor de lonen. Vanaf oktober geldt dit voor alle ministeries. We hebben het goed gekeurd en betaald. Veel keus hadden we niet.”

28 REACTIES

 1. Fiso II is Venetiaan’s nucleaire optie nadat hij het verlies bij de verkiezingen had ingecalculeerd.

  Maar ja, als je wordt beschuldigd van het hebben van 10 schone vingers, dan ga je je natuurlijk ook daarnaar gedragen.


  Maak melding

 2. proportionele belasting = hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt > dit lijkt een heel rechtvaardig systeem, MAAR, in het huidige bestel van ONvoldoende sociale zekerheid, funest voor sme >> hoe controleer je of de grootverdienende zakenman, de juiste inkomsten opgeeft ? houdt hij wat over om het bedrijf uit te breiden of een nieuwe te beginnen ??, wie gaat nog doneren aan bvb de kinder- en bejaarden-tehuizen ???.


  Maak melding

 3. Minister Boedhoe,
  Baalt u het geld liever by Minister Abrahams die toch al zo veel verbrast heeft. Niemand schijnt tegen deze gosert te zijn opgewassen.


  Maak melding

 4. Moet nu het arme volk meer belasting gaan betalen?
  Ik zie liever dat Bouterse minder superhoge, superdure posten erbij verzint waar hij zijn vriendjes plaatst. Het volk moet niet lijden onder deze uit de hand lopende vriendjespolitiek. We kunnen niet akkoord gaan. We pikken het gewoon niet. Dit is nooit gepresenteerd in het verkiezingsprogramma van Desi Bouterse. Hij heeft veel beloofd (waar we nog steeds niets van zien) maar meer belasting gaan betalen, nee. Daar komt deze regering Bouterse nu pas mee, nu dat ze aan de macht zijn. Het is gewoon een stelletje bedriegers en uitbuiters.


  Maak melding

 5. Stuur de helft van de ambtenaren lekker naar huis. De zogenaamde ‘spookambtenaren’ zijn een te zware last voor de Surinaamse economie en leveren totaal geen bijdrage hieraan. Simpele oplossing dus.


  Maak melding

 6. Het stoort Ronny Brunswijk al een tijdje dat Bouta de DNA vergaderingen links laat liggen.Groot gelijk.Wat denkt Bouta wel niet van zichzelfe!Bravo no sriebie,en als het moet dan weet je wat te doen.


  Maak melding

 7. Wonnie moet op letten dat degene die al inkomsten belasting betalen,niet nog harder aangepakt gaan worden.Ze moeten nu de grote ontduikers in zicht brengen en aanpakken.Vooral de informele sector kan heel wat bijdragen aan s’landskas.Ook zou ik een wet zien dat wie niet op zijn minst vijf jaren heeft afgestaan aan het aov fonds,ook niet in aanmerking komt voor deze uitkereing.Want net als de parastatale bedrijven is dit ook begonnen als een verkiezings stunt en heeft op den duur een permanente structuur gekregen.Dus kan men zich alsnog inkopen bij het fonds.[afstaan van een klein bedrag aan het fonds]

  Cobie.


  Maak melding

 8. Hallo zeg. Strijdig met beloften. Ambtenarensalaris de boosdoener. Dus rechtvaardiging ontslag actie en inactieve ambtenaren. Pak eerst al die gronddeal tjoekoes en in de staatskas storten. Zo. geen onrust. Belasting op grondhuur terreinen uitgegeven tijdens NF/PL. Grootste grondbezitters Saramaccaners, Aucaners, Paranen en Coronianen. Juist. Geldinstroom gegarandeerd.

  Ellende duizendmaal. Laat China Sur overnemen. NDP enige toegestane partij zoals in China.

  de reden om niet meer te zeuren over 1975 wordt steeds duidelijker.


  Maak melding

 9. Het was een klein berichtje in de Ware Tijd en het stond niet eens op de voorpagina: Nederland zal ook in het nieuwe jaar de belangrijkste buitenlandse donor zijn van Suriname, met een bijdrage van 443 miljoen srd. Ik stond paf over de hoogte van het bedrag, zeker toen ik verderop in het bericht las dat het geld zal worden gebruikt om negen ministeries te laten draaien. Negen ministeries die zonder de hulp uit Nederland geen beleidsplannen kunnen verwezenlijken. Het is nogal wat.

  Ik stond paf, omdat deze financiële steun geen moment werd genoemd tijdens de schermutselingen tussen de nieuwe president van Suriname en het voormalige moederland. Nederland was niet blij met het aantreden van Desi Bouterse, maar de regering maakte geen melding van het feit dat Den Haag zo’n beetje het halve overheidsapparaat in Paramaribo financiert. Ze hadden ook kunnen zeggen: wij zijn reuze benieuwd hoe de heer Bouterse het gaat redden zonder onze euro’s.
  Ook de president van Suriname zweeg over de honderden miljoenen toen hij een kleine en amusante prestigestrijd leverde met de Nederlandse vertegenwoordiger in Paramaribo. Er was geen stoel gereserveerd voor Aart Jacobi tijdens de inauguratie. Het gebaar had meer indruk gemaakt als Bouterse er meteen bij had gezegd dat er onder zijn presidentschap geen geld meer zou worden aangenomen uit Nederland. Suriname zou voortaan zijn eigen boontjes kunnen doppen, en anders boontjes uit China, Venezuela of een andere bevriende natie.
  Dat gebeurde allemaal niet en dat zegt veel over de ingewikkelde relatie tussen beide landen. Voor veel Nederlanders is Bouterse the man they love to hate, een tropische schurk die de voormalige kolonisator uitdaagt en verkettert. Andersom heeft de president Nederland net zo hard nodig voor zijn profiel. Zijn afkeer van de bemoeizuchtige Nederlandse regering loopt als een levensader door zijn bijzondere loopbaan. Zijn achterban zou teleurgesteld afhaken als hij, begeleid door een draaiorgel, Tulpen uit Amsterdam zou zingen op het podium.
  Feit blijft dat dit fraaie ballet tussen voormalige kolonisator en voormalige kolonie nog steeds grotendeels wordt uitgevoerd op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Het stemt treurig dat Suriname 35 jaar na de uitgeroepen onafhankelijkheid kennelijk nog steeds niet op eigen benen kan staan, ondanks de veelbesproken bodemschatten. Echte onafhankelijkheid is zelfstandigheid, en zelfstandigheid zou voor zowel Suriname als Nederland een zegen zijn. Maar wie gaat daar voor zorgen? En het liefst binnen 35 jaar?

  Dit bericht staat te lezen in de nieuwste Parbode (december 2010)
  Hoezo de boel belazeren???
  Mensen, wordt nu eens wakker in Suriname!!


  Maak melding

 10. De regering gaat belastingen heffen op de lonen om Fiso te kunnen betalen. Maar het aantal ambtenaren is sedert het aantreden van deze regering behoorlijk gestegen. Om maar een paar te noemen de hele nieuwe club van het speeltje van Dino. Moet hij ook gaan betalen ? Hoeveel dan? En de oude vrienden van het staatshoofd die na de lange rustperiode overal wordt ingezet: Sital bijvoorbeeld? Het is begrijpelijk dat ze vertrouwenspersonen van jullie staatshoofd zijn, maar dat vergroot meteen de druk op de staatskas. Abrahams moest renoveren. Echt waar? Hij heeft de renovatieopdracht aan een ‘relatie’ gegeven. Ik hoop dat Boedhoe haar mening geeft op al deze en andere uitgaven die niet nodig waren. Gaan de Chinezen met hun winkels ook extra betalen en what about de rijkere groep Sur. – de vrienden zoals de VP wellicht bekend is. Krijgen deze extra aanslagen?

  De gewone bevolking kan niet meer ophoesten dan ze tot nu toe heeft gedaan. Laat het staatshoofd maar het goede voorbeeld geven. Het zelfde geldt voor de regering en de DNA.

  Ik hoor die fanclub aangevoerd door de aanhang van Bouterse helemaal niet. Zijn ze soms met kerstreces?


  Maak melding

 11. Beste mevrouw Boedhoe heeft u ook sal geld voor
  Fisco drie en Fisco vier.
  Als belastingen wil leggen is het een goed recht.
  Maar niet om anders mans wanbeleid te gaan betalen.
  Besef U dat u hiermee het systeem alleen aan het
  uit hollen ben.
  Laat de regering eerst ambtenaren vaststellen
  alvorens tot waanhoop daden over te gaan.


  Maak melding

 12. Als Suriname verder wilt groeien zal er idd beter belasting geïnd moeten worden…. maar ik denk daarbij eerst aan dat de munt stabiel moet zijn…. tot die tijd kan men iedereen die behoort te betalen (ondernemers) alvast laten betalen…….het lijkt mij logisch dat je belasting moet betalen ???? Zeer zeker moeten we niet bij de kleine man zijn die erbij hosselt om rond te komen maar bij de ondernemers….die moeten gewoon een steentje bijdragen… lijkt me dat je dat met alle liefde doet ter verbetering van Su.


  Maak melding

 13. Hoe efficient worden de Surinaamse ministeries gerund?. Worden er mensen betaald zonder tegenprestatie ? Het belastingsysteem moet beter worden opgezet. Opdat zij die moeten betalen betalen.


  Maak melding

 14. Goede initiatief!!! maar dat zijn allemaal praatjes zoals altijd(Surinaamse firus)

  DADEN WILLEN WIJ ZIEN EN GEEN GEOUWEHOER!!

  Wees wel slim, steevast in het beleid en ook doorvoeren! anders ben je inderdaad DOM(Boedhoe). Pak ook de illegale goudrovers ook aan! Vergeet de illegale Chinezen ook niet aan te pakken.


  Maak melding

 15. Deze regering bestaat een heel groot deel uit incompetente hoogmoedige megalomaan idioten,ze willen een heel nieuwe ambassade in Frankrijk openen terwijl je een ambassade in Nederland hebt onbegrijpelijk deze figuren.Hoe hoger je vliegt hoe harder de klap wanneer je op jou bek gaat.


  Maak melding

 16. Sodemieter al die ambtenaren van 7 even mentaliteiten!! Dat is pas kassa!! De iilegale Brazilianen/ Chinezen/Guyanezen en vele anderen wie wij nog niet door hebben!!

  Met eigen ogen gezien!! Deze misbaksels laten even hun gezicht zien en verdwijnen als een Vampier!! hun heledag is gemaakt en de controleurs krijgen een tractatie(Borrel/etentje) om de hoek in een restaurant!

  Deze smiechten wil ik absoluut niet op mijn Hoofd(kop) hebben.


  Maak melding

 17. Deze vraatzuchtige tante met haar wortel & takh inborst probeert natuurlijk at all cost DDB in de pan te hakken.

  Pinto: ken je deze tante en haar wortel ook? Vooroordeel heb je al!!

  Jij moet gewoon uitkijken van jou bouta, die jou straks niet zwart bakt in je eigen Pan!

  De tijd zal het leren!! Ik had hem liever nu dan straks opgesodemieterd naar Santo Boma JAIL!!


  Maak melding

 18. En dan ” klaagt” de oppositie als Abrahams die 250 zomaar aangetrokken werknemers met een jaarcontract, de wacht wil aanzeggen.

  Het hele systeem in Suriname is verziekt.


  Maak melding

 19. Vanity,
  wordt eens wakker: er zal haast geen ondernemer zijn in Suriname die met alle liefde belasting gaat betalen om het land te verbeteren.
  iedereen gaat wachten op iedereen, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.
  Men zal naar elkaar gaan wijzen: jij verdient meer, dus betaal jij maar.
  Suriname zal eerst een eerlijk en goed onderbouwd belastingsysteem moeten ontwikkelen en een ministerie die dit gaat controleren en eventueel aanpakken bij belastingontduiking.
  Welcome in the real world!
  Suriname is nog lang niet zover, aangezien de grootste belastingontduikers nu aan de touwtjes trekken. Er zal eerst wel een speciale wet aangenomen die ambtenaren vrijwaren van belasting betalen of zo.
  wordt vervolgd……


  Maak melding

 20. Er zijn in het verleden heel veel kennis naar suriname geweest om te helpen bij het opzetten van goede belastingsysteem waaronder veel surinamers ze zijn allemaal door bouterse het land uitgezet op verdenking van spionage voor nederland, Bouterse vertrouwd zijn eigen schaduw niet daarom de benoeming van zoon dino.


  Maak melding

 21. Ion
  Bedankt voor je goede informatie ik hoop dat vele Surinamers het gelezen hebben.

  Wikileaks
  Het geen je daar zegt had ik eerder gehoord van een neef van mij die econoom was over een belastingsysteem dat de personen die mee werkten het land werden uitgezet.


  Maak melding

 22. het artikel dat ik gelezen had in de Parbode van december 2010 over de miljoenen die Nederland ter beschikking stelt voor de 9 ministeries, is geschreven door BakraBrasa.

  dit was ik vergeten te vermelden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.