‘Surinamers lijken wantrouwender m.b.t. orgaandonatie’

11

Drie op de vier nieuwe Nederlanders vindt het bij het Nederlanderschap horen om in het Donorregister hun keuze over orgaan- en weefseldonatie vast te leggen. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 Polen, Duitsers, Britten, Amerikanen, Surinamers en Antillianen die in Nederland wonen. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt die keuze ook daadwerkelijk vastgelegd te hebben. Het redden van levens is voor bijna alle respondenten de belangrijkste reden om orgaandonor te worden. Opvallend is dat veel nieuwe Nederlanders niet weten dat iedereen die zich in Nederland vestigt zich onmiddellijk mag registreren in het Donorregister.

In opdracht van de Nederlandse Transplantatie Stichting voerde onderzoeksbureau Veldkamp, in samenwerking met TNS NIPO, in oktober 2010 een verkennend onderzoek uit. In totaal gaven bijna 500 nieuwe Nederlanders, geboren in 6 verschillende landen, antwoord op vragen over het onderwerp orgaandonatie en –registratie.

De helft van de mensen die zich vanuit het buitenland in Nederland heeft gevestigd weet niet dat iedereen zich na inschrijving in de gemeente óók meteen in het Donorregister kan inschrijven. Bij de Polen is dit zelfs bij 7 op de 10 onbekend. Deze groep is dan ook naar eigen zeggen het minst vertegenwoordigd in het Donorregister. Daarnaast is bij een groot deel van de ondervraagden onbekend dat je ook als keuze kunt vastleggen dat je geen donor wilt zijn. Van de niet-geregistreerden acht ongeveer 25% de kans groot zich het komende jaar alsnog te registreren.

Levens redden belangrijkste reden voor orgaandonorschap
donorEen ruime meerderheid (80%) van de ondervraagden vindt het afstaan van organen en weefsels na overlijden een goede zaak. Het redden van levens is voor bijna alle respondenten de belangrijkste reden om orgaandonor te worden. Er zijn weinig respondenten die negatieve associaties hebben ten opzichte van orgaandonatie en –registratie. Religie speelt een beperkte rol in de besluitvorming. Van de ondervraagden heeft 14% zich nog geen mening gevormd over het thema.

Jeantine Reiger van de Nederlandse Transplantatie Stichting: “We zijn blij dat nieuwe Nederlanders positief aankijken tegen donorregistratie. Wel toont dit onderzoek het belang van goede voorlichting aan. Dat organiseren we vooral via informatie op maat op diverse doelgroepsites.”

Opvallende resultaten binnen de bevolkingsgroepen
– Britten en Amerikanen/Canadezen in Nederland vinden vaker dan de andere bevolkingsgroepen dat het een verspilling is om geen orgaandonor te zijn.
– Duitsers noemen vaker dan de andere bevolkingsgroepen dat ‘het er gewoon nog niet van gekomen is’, als argument waarom men nog niet tot registratie is overgegaan.
– Bij Polen leven meer misverstanden over de gang van zaken rond orgaandonatie. Zo denkt 64% van de Polen dat organen en weefsels alleen bij rijke mensen terecht komen.
– Antillianen vinden vaker dat het bij orgaan- en weefseldonatie om wederkerigheid gaat: als je een orgaan of weefsel wilt krijgen, dan moet je ook bereid zijn om te geven.
– Surinamers en Antillianen lijken wat wantrouwender tegenover het proces van orgaandonatie te staan.

Lees ook de factsheet over orgaandonatie.

11 REACTIES

 1. handel mensen niks anders je geeft op als donor en onder tussen zijn jou nieren,hart en noem maar op besteld en gereserveerd voor iemand anders hahahaha wie bied het hoogste bod

  steve


  Maak melding

 2. hoe hard dit ook mag lijken : van orgaantransplantaties worden alleen de medicijn-fabrikanten echt beter cq rijker want al die afweer-reacties moeten met hun zeer dure med.worden onderdrukt. het kan ook anders : een ‘orgaan’ als bloed, wordt categorisch afgewezen door jehova’s getuigen en in hun ziekenhuizen worden soms betere resultaten geboekt met bvb zout-oplossingen. en dan wil ik het even nog niet hebben over 1).overdrachtsmogelijkheden van ziekten 2).die figuren die voortleven op jouw nier en dan gaan bungee-jumpen of jouw rekening via het internet plunderen !.


  Maak melding

 3. Sure,sure, als jij als allochtoon je opgeeft weet je maar nooit of die witte doktoren jou eventueel makkelijker de pijp uit laten gaan met het oog jouw orgaan dan wel beschikbaar te stellen voor een AUTOCHTONE NEDERLANDER.

  Het orgaan van de Allochtoon wordt er misschien sneller uitgehaald dan nodig, ofwel men geeft je sneller op.

  Geen wonder dat allochtonen wantrouwig zijn.
  Vanuit het verleden is het wantrouwen ook best wel te begrijpen.

  Dus niet westerse allochtonen inderdaad er goed over nadenken of jij je opgeeft.

  Men lust je hier niet, maar jouw organen lust men wel ?? Dan geen discriminatie ???

  Think it over


  Maak melding

 4. Sorry hoor maar reactie nummer 6 vindt ik zelf een grote onzin reactie. kijk maar hoe de doctoren in suriname opgaan met onze landgenoten geen geld geen hulp.


  Maak melding

 5. @NoTrust

  Ook hierin ben jij een voorbeeld van een specifieke groep in SME.
  -1- Achterdochtig.
  -2- Wil alleen ontvangen maar niet geven.
  -3- Niet instaat tot empathie.
  -4- Niet instaat verder te denken dan het kortzichtig eigen belang.

  Misschien is het een idee om de kerst boodschap eens te doorgronden??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.