Suriname’s oliebedrijf wel op regio georiënteerd

29

PARAMARIBO, 20 dec – Staatsolie Maatschappij Suriname heeft geen enkel bezwaar tegen samenwerken met aardoliebedrijven uit de regio. Dit zegt Staatsolie’s directeur Marc Waaldijk naar aanleiding van recente uitspraken van president Desiré Bouterse. Die uitspraken zijn wellicht toe te schrijven aan gebrekkige informatie.

De praktijk is namelijk anders. “We streven samenwerking met de regio na, we zijn al een paar jaar bezig met Venezuela, maar ook met Brazilië. We zijn al enige tijd bezig en de vorige regering was ervan op de hoogte. Maar we hebben de nieuwe regeerders nog niet volledig ingelicht over al de dingen die we doen”, zegt Waaldijk. Bouterse vindt dat het publieke bedrijf zijn partners te ver zoekt.

Staatsolie heeft onder meer een contract lopen met een Australisch bedrijf. Dat doet olieboringen in het kustgebied. “En dat terwijl de olie-industrie in Brazilië zo goed ontwikkeld is”, aldus Bouterse. Hij ziet samenwerking met de zuiderburen wel zitten de komende jaren. Onder meer bij de verdere ontwikkeling van de olie-industrie zijn de Braziliaanse expertise en ervaring goed te gebruiken. “Ik geloof dat het goed is”, zegt Waaldijk.

29 REACTIES

 1. Maar laat de media het ook helder stellen, dat deze directeur Marc Waaldijk (N.P.S.) ook onder supervisie staat van het buitenland. “Staatsolie Suriname NV. mag volgens het buitenlandse olie giganten NIET groter worden dan zij hoort te zijn”. De N.P.S. gaat daarin mee, echter niet zonder iets tegenover te stellen. En ook de directie bij Staatsolie Suriname NV. stinkt!


  Maak melding

 2. DDB weet geen f.ck van wat er binnen dat bedrijf gebeurt, wat nodig is, van die bedrijfstak, van moderne ontwikkelingen, van bedrijfsvoering, etc.

  Laat die sukkel zijn grote bek houden. Dit is uitsluitend holle rethoriek om de huidige leiding zwart te maken en straks ook hier de directie te vervangen!!

  DDB is bezig het gehele land onder zijn persoonlijk bezit te brengen!!!


  Maak melding

 3. Deze Waaldijk moet vervangen worden, als CEO is het allang duidelijk dat hij geen enkele visie heeft, maar dat is ook zo een NPS eigenschap. Suriname heeft nu managers nodig die groot moeten kunnen denken.


  Maak melding

 4. Laat ze maar lekker slapen eens worden ze wakker dan is het kwaad al geschiedt.ik vindt het heel komisch hoe bouterse ze voor de gek houdt met de zelfde dronken mans taal en domme retoriek van de jaren 80 die suriname alleen maar ellende en achteruitgang heeft bezorgd.


  Maak melding

 5. @3 Tamara

  Vergis je er niet in. Marc Waaldijk is geen NPSer maar een djadja NDPer. Alleen zij nauw met hem samenwerken weten het. Hij houdt vooralsnog zijn politieke kleur verborgen.


  Maak melding

 6. De neokolonialistische invloed van de NPS is merkbaar aanwezig bij de directie van Staatsolie.Het was toch ook deze directie die niet positief stond t.a.v. het olieproject van Venezuela voor de Caribische regio.Waaldijk voelt de onweersbui boven zijn kop hangen.


  Maak melding

 7. Ik ben benieuwd naar de redenen van ontslag.Want de pres.moet je nu eenmaal de kans geven om op Holland te schelden.Verder dan dat en ontslaan komt hij niet.O,ja ook nog vrije dagen schenken.

  Cobie.


  Maak melding

 8. De neokolonialistische invloed van de NPS is merkbaar aanwezig bij de directie van Staatsolie.Het was toch ook deze directie die niet positief stond t.a.v. het olieproject van Venezuela voor de Caribische regio.Waaldijk voelt de onweersbui boven zijn kop hangen.

  Rob.

  Het lulverhaal over de aanplant van suikerriet te Wageningen heeft er alles mee maken dat Waaldijk die hete adem al in zijn nek voelt.

  New kids on the blocks!!!


  Maak melding

 9. CCL, ik zou dat maar zeker spoedig nogeens natrekken. Laat je niet in de maling nemen. Trouwens, kijk ook maar naar man’s gedrag jegens de president bij 30 jaar staatsolie. Typisch op z’n Fronts. Are you blind?


  Maak melding

 10. Kan de Staatsolie niet zelf zijn eigen partners kiezen zonder dat de president zich mee bemoeit?Waaldijk zal wel beter weten dan Bouterse waar of niet? Bouterse zijn houding ziet er naar uit dat hij Waaldijk wil vervangen met een ja zegger.Dit bedrijf mag niet door de politiek beinvloed worden anders gaat het naar zijn moertje toe.Mijn idee is houd alle politieker buiten zulke bedrijven tenzij je een winst gevende bedrijf na streeft dit geld ook voor de SLM.


  Maak melding

 11. Walwijk lult hij moet feedback geven want staatsolie is opgericht met geld van het surinaams volk.
  Je kan als direkteur elke deal aangaan met andere bedrijven ??????????? rara rara .
  Verkoop jij jezelf ten koste van hun zweet????
  Nog niet goed ingelicht!!!!!!!!!!!!!
  ————————————


  Maak melding

 12. Wat een L.L is die moordenaar zeg overal wil die zijn zeggen schap hebben kijk maar uit hij gaat staatsolie willen verkopen ,want dat heb die eerder al geprobeerd


  Maak melding

 13. Wat een lariekoek gelul door deze en gene.
  Wat interesting of Marc Waaldijk nou NPS-er of NDP-er is.

  De man heeft al jaren gewerkt met de heren Jaraph, Nuboer, en Kortram, en het bedrijf goed geleid. En wie twijfelt er nog aan deze namen?

  Het is al vaker gebleken dat leden uit het kabinet (ministers, VP en nu ook de President) al rap zaken uitkraaien terwijl zij onvoldoende op de hoogte zijn van wat er gaande is.

  Ga verdomme eerst overleggen met het bedrijf om goed geïnformeerd te zijn voordat men zijn of haar MUIL open trekt.

  Verder is men in SME teveel bezig met wiens verdienste het is dat een bedrijf er bestaat or what so ever. Echt de krabben gedachtengang.

  Men pretendeert groots te willen denken / handelen,maar in de praktijd blijkt telkens dat men anders niet anders denkt of handelt dan “dorps thinking”.

  De lui van “Ja in Suriname ben je wat” en elders niks. Men vindt het o zo belangrijk in SME WAT te zijn en bekend is. Probeer eens op een volwassen wijze iets neer te zetten zonder telkens weer met het idee rond te lopen van “Ja, maar niet een ander
  moet dan met de eer gaan strijken”.

  Anyhow, ik hop dat het geziek en slap geouwehoer eens een keer ophoud, en men op een volwasen wijze het land en de bedrijven gaat leiden, en naar capabele mensen kijkt ipv alle partijpolitiek geneuzel.

  Uiteraard is de politieke realiteit dat met name binnen de politiek en bepaalde staatsbedrijven de zaken Partijpolitiek gelieerd zijn (benoemingen) dus heeft dat uiteraard soms gevolgen, maar niet blind maar lopen vervangen en een partijgenoot plaatsen hoe ongeschikt hij of zij ook is.

  Hopelijk zegerviert ooit het verstand in SME.
  rationeel handelen en niet al te vaak Emotioneel.

  *** SUCCES en VOORWAARTS met Suriname ***


  Maak melding

 14. En zowat als het bedrijf is opgezet onder Bouterse, dat waren er meer. Waar zijn die gebleven. Niet Bouterse heeft het bedrijf groot gemaakt al die jaren. En mooi idee hebben is een ding, het succesvol uitvoeren is een andere. Al de bedrijven die door bouterse zijn opgezet zijn ter ziele gegaan, door slecht beleid en hebzucht van zijn eigen NDP mensen


  Maak melding

 15. Vreemdsoortig Verklaring.De west keerpunt 18-12-2010.
  Het kabinet van de president heeft de afgelopen dinsdagmorgen een vreemdsoortige persverklaring doen uitgaan.Uit het Kabinet kon duidelijk de vertroebelde relatie tussen kabinet van de president, de regering en de leiding van Staatsolie worden gedestilleerd.De toorn die bij het staatshoofd zou zij gewekt heeft betrekking op een interne feest bij staatsolie,waar hij wel voor was uitgenodigd, maar geen toespraak zou kunnen houden.Uit de verklaring van het kabinet van de president kwam dat helemaal niet tot uiting.Wel kon worden opgemaakt,dat er een frictie was ontstaan tussen de president , zij regering en de opperste leiding van staatsolie .Achteraf werd er gemeld, dat het ging om een toespraak, die Bouterse niet zou kunnen houden tijdens het lustrumfeest van de staatsmaatschappij. Uit andere bron wordt vernomen, dat de leiding va het bedrijf liever niet had gewild, dat Bouterse zou spreken,omdat ze de man niet in de verlegenheid wenste te brengen.Er was namelijk geen enkele garantie, dat de aanwezige personeelsleden de eerste burger niet zouden uitjouwen bij het houden van zijn toespraak.De staatsolie-leiding wilde het hoofd van de regering dus een afgang besparen zou hebben gevraagd dat de man niet zo speechen.Velen zijn niet vergeten wat de president is overkomen bij de heropening en de hoogmis van de St petrus en Paulus Kathedraal aan de Henck Arronstraat aan het eind van de vorige maand. Keerpunt wil de details niet vermelden,maar de mensen die op de dag aanwezig waren in het grootste gebedshuis van dit land weten waar we op doelen. Als Bouterse begrijpt waarvoor men hem heeft willen behoeden laat hij eventuele rancuneuze handelingen richting de Staatolie-leiding dan meteen varen .wij zijn echter van mening,dat wanneer men vanuit het kabinet van de president verklaringen doet uitgaan er wat meer kwaliteit moet worden verbonden aan de inhoud daarvan.Meer willen we niet over zeggen.We spreken in Suriname nog altijd Nederlands en wensen dan ook, dat de taal goed gehanteerd wordt in officiele stukken.Niemand heeft er behoefte aan zich te begeven in een taalkundige doolhof.


  Maak melding

 16. Patricia, je verhaal komt niet geloofwaardig over.Ik houd van feiten.Wil je mij doen geloven dat de Nieuw Front regering deze bedrijven niet heeft geboycot.Patricia benoem de namen van de bedrijven en geef duidelijk aan wat er precies gebeurd is.Zijn deze bedrijven net als de grote spoorlijn en het dorp Apoere ter ziele gegaan door grootheidswaanzin.Van grote fouten uit het verleden kan men leren.


  Maak melding

 17. Hoe kan iemand zoveel onzin uitkramen, dan achteraf niet klopt en toch serieus genomen worden. Sommige mensen wille zo graag dat deze megalomaan slaagt als president van Suriname, dat ze hun ogen sluiten voor de werkelijkheid. NDP heeft kwaliteit en in maar dat is niet de persoon DDB. Inplaats van zich als vader des vaderlands te gedragen, is hij aan het polariseren en dient hij als splijtzwam van de natie. Maar dit krijg je als mensen hun eigen kunnen overschatten


  Maak melding

 18. Waaldijk is geen politicus en Bouterse heeft geen verstand van economisch/technische olie-bedrijfsvoering. Dus: schoenmaker, blijf bij je leest.
  Ik denk dat Eddy Jharap nog steeds een niet geringe adviserende functie heeft hij Staatsolie. Zonder inmenging van de regering kan Staatsolie gerust wel verder.
  Waarom deze djoegoe-djoegoe? Staatsolie heeft een stabiel fundament met deskundige, intellectuele leiders.
  Als DDB zich beledigd voelt door de afwijzing van Staatsolie om niet te speechen tijdens een intern feest van Staatsolie, dan ventileert hij zijn intellectuele vermogens (of beter: zijn onvermogens). En als hij het dan ook nog in zijn hoofd haalt om de leiding van Staatsolie te vervangen door zijn eigen stromannen, dan kun je net zo goed een lagere-scholier de leiding laten geven op het ADEK.


  Maak melding

 19. Waaldijk is geen politicus en Bouterse heeft geen verstand van economisch/technische olie-bedrijfsvoering. Dus: schoenmaker, blijf bij je leest.
  Ik denk dat Eddy Jharap nog steeds een niet geringe adviserende functie heeft hij Staatsolie. Zonder inmenging van de regering kan Staatsolie gerust wel verder.
  Waarom deze djoegoe-djoegoe? Staatsolie heeft een stabiel fundament met deskundige, intellectuele leiders.
  Als DDB zich beledigd voelt door de afwijzing van Staatsolie om niet te speechen tijdens een intern feest van Staatsolie, dan ventileert hij zijn intellectuele vermogens (of beter: zijn onvermogens). En als hij het dan ook nog in zijn hoofd haalt om de leiding van Staatsolie te vervangen door zijn eigen stromannen, dan kun je net zo goed een lagere-scholier de leiding laten geven op het ADEK.
  Overigens en terzijde: De Braziliaanse olie-industrie maakt op dit moment in ruime mate gebruik van de kennis en de know how in de offshore en onshore-sector door NEDERLANDERS.


  Maak melding

 20. Pinto, Wageningen heeft de bestemming om de rijstschuur van Suriname te zijn.De hele infrastructuur en de inrichting van de polders is ingericht om grootschalige rijstbouw uit te oefenen.De teelt van suikerriet had elders moeten plaatsvinden op bijv. een voormalige suikerrietplantage als Waterloo.Men had ook om logistieke redenen grote arealen bos in Saramacca kunnen aanwenden voor de aanplant van suikerriet.Wageningen had mijn inziens als aanjager kunnen dienen voor de rijstbouw in Suriname.Suriname kan in samenwerking met de Tropische Landbouw Universiteit van Antwerpen(kennis,kapitaal,scholing),Wageningen
  tot een bloeiende rijstbedrijf en scholingsinstituut maken.


  Maak melding

 21. @Rob.

  Met ref naar o.a. http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Sugarcane

  Wat is er mismee dat de vele ha ongebruikte grond op Wageningen gebruikt worden voor suikerriet. Er zijn zelfs vele voordelen.
  -1- Suikerriet wordt meestal gebrand voor de oogst en moet dus op een lokatie waar dit geen problemen op levert.
  -2- Suikerriet verbruikt veel water. Dat is daar volop aanwezig en de mogelijkheden van bevloeine zijn er uitstekend. ( heeft ook een voordeel bij het branden).
  -3- Er liggen vele ha ongebruikt
  -4- Staat moet om efficient te zijn machinaal oogsten. Dan zijn redelijk egale percelen belangrijk.
  -5- Gebieden die vroeger geschikt waren voor de handmatige suikerrietbouw zijn dit niet voor de moderne methoden, ook zijn de percelen te klein voor een goede grootschalige uitoefening.

  Kortom je posting komt op mij als zeer zwak en slecht doordacht over.


  Maak melding

 22. @Rob. #21

  Als jij onzin loopt te beweren moet JIJ dat met feiten onderbouwen en niet van andere eisen dat zij jouw onzin weerleggen. Waar heb je enig bewijs dat deze bedrijven geboycot zijn? De enigste feiten van die bedrijven die vast staan is dat ze kapot gingen door de hoge overhead kosten te betalen aan NDP-ers, het wanbeleid van die NDP-ers en daarenboven staten de NDP-ers ook nog eens alles wat los en vast zat van die bedrijven.


  Maak melding

 23. bout staat weer voor joker
  ruilhandel tussen broeders chavez en bout olie voor rijst komt in het geding.
  chavez wil zo snel mogelijk over de rijst velden vliegen en niet over suikerrietplantages.broeder bout zal op het matje geroepen worden met de vraag .
  waar blijft mijn rijst?
  sorry broer ik heb nu alleen maar ethanol in de aanbieding.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.