Saramaccaners geven regering Suriname meer tijd

13

PARAMARIBO, 20 dec – De regering krijgt meer tijd om de landrechten van de Saramaccaners te garanderen. Dit zegt Hugo Jabini, parlementariër en woordvoerder van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers, VSG. De rechten moesten al lang in orde zijn. Maar Paramaribo deed te weinig zijn best het betreffende vonnis uit te voeren.

Dit vonnis is uitgevaardigd door het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof in San José, Costa Rica. “Het is een kwestie van uitvoeren. De landrechten moeten sowieso geregeld worden. Suriname heeft immers de VN-verklaring getekend voor erkenning van de landrechten”, zegt Jabini. Maar al was het om het vonnis alleen, dan nog is het tempo veel te laag. Tot nog toe is alleen de vergoeding betaald die het hof had opgelegd. De Saramaccaners zijn in het gelijk gesteld wat hun claims betreft.

De Saramaccaners, ruim dertigduizend, zijn de grootste Marronstam in Suriname. Hun claim op de grond die zij al eeuwen bewonen, moet hen vrijwaren van willekeur vanuit Paramaribo. “We willen de regering het voordeel van de twijfel geven”, aldus Jabini. Minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling is blij met het jaar respijt. “We hebben nu een jaar gehad. Als het nu niet lukt, weten we dan tenminste hoe het komt.”

13 REACTIES

 1. Je hebt gelijk hor Bravo,begin de rechten van jouw mensen veilig te stellen.Met Boutje weet je het trouwens maar nooit.Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht.Zwart op Wit!


  Maak melding

 2. deze mensen wonen geen eeuwen daar, het zijn afstamelingen van gevluchte slaven.
  dus kom niet vertellen dat ze eeuwen daar wonen. natuurlijk hebben ze recht een stuk grond, maar het moet overkomen alsof zij de oorspronkelijke bewooners zijn.


  Maak melding

 3. Ik heb allerlei vragen over deze aangelegenheid, te weten:

  1) Wat betekent het dat de regering de landrechten van de Sarramacaners moet erkennen?

  2) Hoe komt het dat deze uitspraak gedaan is door de VN?

  3) Is er geen gevaar dat het land Suriname uiteenvalt in allerlei deelrepubliekjes?

  4) Waarom hebben alleen de Saramaccaners recht op het grondgebied waarin ze leven, maar niet de Aukaners, Kwinties, Ndjoekas…maar what about de Trio’s, Warana’s etc etc?


  Maak melding

 4. Hoe gaat dat vonnis werken in de praktijk?

  Betekent het dat Saramakkaners ook elders in den lande grond zouden mogen aanvragen?

  Hoe gaat dat allemaal in de praktijk werken?

  Zou bij de toewijzing van volkswoningen daar rekening mee moeten worden gehouden?

  Hoe staat het dan met grondenrechten van de niet marron-Srananman?

  Een staat in een staat???


  Maak melding

 5. 50 jaren plan!!! daarom loopt Suriname ook 50 jaren of meer achter!! Het is ook niets anders te verwachten van deze Surinaamse Regeringsbende zooi! Zoalang zij maar goed zitten zonder zorgen!! De burgers mogen stikken van hen.

  Wat nu te doen en klaren valt is het straks en wat straks is, wordt morgen, voor morgen is het volgende jaar en ga zo maar door!!!!

  Als het nu niet lukt, weten we dan tenminste hoe het komt.”
  De rechten moesten al lang in orde zijn. Maar Paramaribo deed te weinig zijn best het betreffende vonnis uit te voeren. De tempo is veel te laag.

  Waar zijn deze ezels wel goed in??
  De bovenstaand zien ze zelf wel maar doen geen klote!!ach, ja wij ons druk maken!! het zijn Ezels en blijven ezels zonder hersenen!!

  Stelletjes malloten!!

  Wiep-Ding zegt, wiep ding!


  Maak melding

 6. Uit de postings mag weer duidelijk blijken dat de NDP aanhang geen kennis en ontwikkeling heeft.

  Er ligt een uitspraak van de OAS die de regering verplicht om het conflict om de grondrechten nog dit jaar opgelost te hebben.

  Opgrond van die uitspraak zijn historische grondrechten van de Marrons erkent, alleen de exacte invulling van die rechten is minder eenvoudig.


  Maak melding

 7. Ik heb allerlei vragen over deze aangelegenheid, te weten:

  1) Wat betekent het dat de regering de landrechten van de Sarramacaners moet erkennen?

  2) Hoe komt het dat deze uitspraak gedaan is door de VN?

  3) Is er geen gevaar dat het land Suriname uiteenvalt in allerlei deelrepubliekjes?

  4) Waarom hebben alleen de Saramaccaners recht op het grondgebied waarin ze leven, maar niet de Aukaners, Kwinties, Ndjoekas…maar what about de Trio’s, Warana’s etc etc?

  blakaboy

  Dit is een regelrechte tijdbom, watch my words.

  Recht voor 1, recht voor allen! Yu habi grondenrecht dang mi no habi?

  Ma dang hoe daaaang?


  Maak melding

 8. Inderdaad, wat betekent het vonnis voor de eenheid van de staat Suriname? Minder bemoeienis van de regering met dat gebied? HOEZO?!?! Nu al is dat gebied, dat goudrijk is, niet te spreken over andere natuurlijke hulpbronnen, een wild-west gebied. Dit o.a. door de politiekvoering van de marronpolitici. Het is en blijft een deel; van SME dus zijn de grondstoffen en whatever daar allemaal in en boven de grond en in de watern zit eigendom van de GEHELE SURINAAMSE BEVOLKING! Regering let op je zaak! Het occuperen van andermans gronden is slechts een voorteken van wat u te wachten staat!!


  Maak melding

 9. De indianen die het land zelf hebben hoor je niet eens.Ik vind zelf dat elk stam dat ergens woont dat die alle rechten moeten krijgen om het stukje grond waar ze wonen eigendom moet zijn.De regring kan niet alles bepalen in het land.


  Maak melding

 10. Volgens mij staat de uitspraak hier:

  http://www.corteidh.or.cr/docs/casos/articulos/seriec_172_ing.pdf

  Ga hem rustig tot mij nemen, maar zie hier ook veel problemen mee.

  Ga kijken wat de plichten van de tribal people of Saramacca zijn, want als je rechten hebt, moet je volgens mij ook plichten hebben.

  Het erkennen van de landrechten is volgens mij niet een al te groot probleem. Maar de vraag is, wat houden die rechten dan precies in?

  Wil het zeggen dat de basja’s en kapiteins van deze 12 Saramaccaanse stammen gewoon ook beheerdaden in dat gebied kunnen ontplooien? Is het gebied onvoorwaardelijk eigendom van deze 12 Saramacca tribes?

  Want dan heeft de staat volgens mij een paar opties:

  -erkennen dat Suriname bestaat uit vrijwel onafhankelijke deelrepublieke
  -Suriname misschien afscheiden van deze deelgebieden? Lost een paar problemen op zoals Tigri en het betwist gebied aan de Oostgrens
  -etc etc


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.